Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

Ce poți face în Valencia în câteva zile sunt articolele cele  mai citite de pe Valenciana.ro.

Titlul este și nu este în glumă. Din diverse motive, s-ar putea să stai patru zile efectiv, dar s-ar putea ca din timpul cumulat din prima cu ultima zi să îți mai iasă una de vizitat sau măcar câteva ore.

Pe de altă parte, vreau să îți ofer informații despre oferta diversă a acestui, puțin mai mult decât scriu ghidurile turistice, astfel ca tu să poți alege în funcție de interesele tale.

Așa că ia-ți cafeaua cu tine, pregătește-te pentru un articol lung și plin de informații! 🙂

A, și să nu uit! Dacă vrei să vezi niște manifestări tradiționale valenciene, verifică articole de pe site, de genul Calendarul sărbătorilor, al zilelor libere și al celor lucrătoare în 2022 în Comunitatea Valencia.

  • Despre Las Fallas, cea mai mare sărbătoare a Comunității Valencia și patrimoniu UNESCO, care se celebrează primăvara, am scrisi aici.
  • Despre Corpus Christi afli aici.

Să pornim din momentul zero, cel în care ai aterizat pe Aeroportul Manises. Nu este departe de oraș, se află la o distanță de doar 8 km în afară, dar cumva trebuie să te deplasezi.

  • Cum ajungi de la aeroportul Manises în Valencia afli aici.

Recomandare

Dacă stai mai multe zile în Valencia și intenționezi să te deplasezi cu transportul în comun și să vizitezi obiective turistice, cumpără Valencia Tourist Card! 

  • Este conceput special pentru nevoile turiștilor, cu valabilitate limitată, 24, 48 și 72h.
  • Include gratuități pe transportul în comun și reduceri de până la 15% la obiectivele turistice importante.
  • Este singurul care acoperă și o călătorie cu metroul de la aeroport în Valencia. O călătorie cu metroul Valencia – Aeroport (valabil și în cealaltă direcție) costă 4,90 euro (nu poate fi validată cu un bilet obișnuit de transport).

Informații complete despre Valencia Tourist Card afli în articolul de aici.

Pentru un turist, mi se pare varianta cea mai bună pentru a se deplasa în oraș, a vizita obiective turistice și de a economisi bani, dar trebuie să ai în vedere obiectivele tale.

Cum alegi ce să vizitezi și ce să faci

Aceasta este întrebarea pe care am auzit-o cel mai des: merită să merg sau să văd muzeul/monumentul cutare? Înainte de a răspunde, pun la rândul meu o întrebare: ce îți place să faci, ce ți-ai dori să vezi? Ești interesat mai mult de natură, de tehnologie, ești un fan al muzeelor sau vrei să faci plajă toată ziua? Sau poate vrei câte un pic din fiecare, astfel încât la finalul sejurului tău în Valencia să ai niște amintiri plăcute și nici să nu fi într-o stare de extenuare?

Eu fac parte din ultima categorie. Când merg într-un loc nou, prefer nu să bifez cele mai importante zece obiective redomandate (zece e o cifră aleasă aleatoriu), dar să mă informez pe scurt, înainte, despre ce se poate vedea și să aleg în funcție de preferințele mele.

Îmi place foarte mult să iau pulsul locului, să mă plimb pe străzi, să merg cel puțin într-o piață. Și, mai presus de toate, îmi place să petrec timp în natură, într-un parc sau orice mediu natural care este la fața locului.

Valencia este un oraș compact, se poate ajunge foarte repede dintr-un punct al său în altul și multe distanțe le vei străbate pe jos. Asta mai ales centrul istoric, deci nu te speria că cel puțin în prima parte îți indic atât de multe obiective.

* * *

Unde poți mânca o paella autentică în Valencia, dar și în alte orașe ale Spaniei și ale lumii

Ce muzee din Valencia poți vizita gratis și când (vizitarea gratis a muzeelor municipale a rămas valabilă din pandemie pe termen nelimitat)

Cu copiii în Valencia, activități în aer liber.

Cu copiii în Valencia

Comunitatea Valencia – locul I în topul regiunilor cu plaje cu steag albastru din Spania

Cele mai cunoscute parcuri acvatice în Comunitatea Valencia

Spectacol de chitară flamenco

Vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș? Urmărește-mă pe Facebook!

* * *

Ce să vezi în Valencia

Centrul istoric – Cartierul Carmen

Du-te în Cartierul Carmen sau Ciutat vella, orașul vechi în valenciană, centrul istoric al orașului și inima sa. Este renumit pentru farmecul deosebit. Pe de altă parte, nu se poate spune că ai  luat pulsul Valenciei dacă nu ai trecut prin El Carmen, pentru că aici s-a fondat orașul.

Valencia a fost întemeiată în 138 îe.n de către romani. Vestigii ale primelor construcții romane se află în centrul vechi.

Vreme de aproape trei secole, Valencia a fost sub dominația vizigoților, iar din secolul al VIII-lea până în 1283 sub dominație musulmană. Din 1283 când regele James I i-a expulzat pe musulmani, a început domnia monarhilor creștini.

Influențele acestor civilizații și schimbări s-au amestecat între ele, împreună formând Valencia de azi.

Inima istorică a orașului 

Zona istorică începe din Plaza de la Reina, considerată kilometrul zero al orașului. Din ea se intră în Catedrala Santa Maria, cunoscută și sub denumirea populară de La Seu. Inițial, aici a fost construită prima biserică vizigotă, convertită apoi în moschee și ulterior în templu creștin. Catedrala este o combinație de stiluri și epoci, cel mai bine se vede pe macheta din fața ei.

Se spune că ea ar găzdui Sfântul Graal, cupa din care ar fi băut Iisus la Ultima Cină. Odată ce i-ai trecut pragul, urcă și în faimosul ei turn, Miguelet! Nu te lăsa descurajat de cele 207 scări pentru că riști să pierzi o panoramă deosebită, de la aproape 100m înălțime!

În Plaza de la Almoina (Limosna în valenciană) aflată în spatele catedralei și în Plaza de la Virgen, a fost forumul roman.

Plaza de la Almoina are amenajată o pardoseala de sticlă peste care este apă și prin care se văd ruinele forumului. De fapt, ea este tavanul muzeului arheologic care poate fi vizitat și e interesant.

În Plaza de la Virgen se află Biserica Virgen de los Desamparados, Fecioara celor Defavorizați. La Virgen este patroana orașului Valencia, iar biserica îi este închinată. Îți recomand să intri chiar dacă nu ești religios, te va impresiona prin cupola sa.

Biserica San Nicolás y San Pedro Mártir

Aproape de Plaza de la Virgen se află și Biserica San Nicolás y San Pedro Mártir. Cu cei 1800 mp pictați, este considerată Capela Sixtină a Valenciei. În capela laterală din dreapta navei centrale sunt două picturi ale lui Goya, dedicate lui San Francisco de Borja.

  

Biserica Santa Catalina și Horchatería Santa Catalina

Tot în centrul istoric se află și Biserica Santa Catalina. Din Plaza de la Reina îți va atrage atenția cu turnul său zvelt.

Iar foarte aproape de ea este un obiectiv de interes ……. gastronomic: Horchatería Santa Catalina. Localul este unul cu tradiție în horchata (o băutură răcoritoare specifică zonei), cicolată caldă și fartons (un fel de cornuri dulci din foietaj, specifice zonei). Dacă intri să mănci ceva, trebuie să fii îngăduitor cu personalul care servește, de obieci este aglomerat. 🙂 Localul merită atenție fie doar pentru amenajarea sa interioară specifică unui local tradițional spaniol.

Plaza Lope de Vega și Plaza redonda

Intrarea și ieșirea din Basilica Santa Catalina se face prin Plaza Lope de Vega. Aici se află cea mai îngustă clădire din Europa (107 cm), cum le place valencienilor să spună. Și la un pas distanță, un loc în care îmi place să merg în timpul zilei, este Plaza redonda (Piața rotundă). Este un loc retras de zumzetul turistic, cu o fântână în centru. Aici găsești chioșcuri de dantele, ațe, lânuri și multe accesorii folosite de artizanii manuali.

Palacio ”Marqués de Dos Aguas”

O piesă de rezistență a orașului Valencia este Palatul ”Marqués de Dos Aguas”.

De fapt, este vorba despre o fostă casă seniorială care a intrat în patrimoniul public al orașului și azi găzduiește Muzeul Național de ceramică “Gonzáles Martí”. Clădirea este considerată reprezentativă pentru stilul barocului spaniol.

Dacă timpul îți permite, îți recomand o vizită în interior, majoritatea încăperilor sale au decoruri și mobilierul specific timpului, iar la parter se află și o impresionantă colecție de trăsuri.

  • Intrare gratuită: Sâmbăta de la 16.00 până la ora închiderii, duminica, 12 octombrie (Ziua Națională a Spaniei), 6 decembrie (Ziua Constituției Spaniei). Ce alte muzee  poți vizita gratis în Valencia afli aici, iar monumente gratis, aici.

Lonja de la seda și Mercado central

Tot aici, în centrul istoric al Valenciei se află și clădirea fostei Burse de mătase, Lonja de la seda. Edificiul este inclus în patrimoniul UNESCO. Interiorul său în stil gotic e imposibil să nu îți placă, asemenea și curtea mică interioară.

  • În materialele dedicate turiștilor, Muzeul mătăsii (Museo de la seda) nu este pus în valoare așa cum ar merita. Aflat în cartierul vechi, într-o clădire din sec. XV, găzduiește cea mai veche și mare arhivă a unui ordin meșteșugăresc din Europa. Vizitarea lui îți va da o imagine a ce a însemnat mătasea pentru Valencia, cum mai bine de peste două secole, a pus orașul pe harta celor mai importante centre comerciale din Europa. Cu Valencia Tourist Card ai o reducere la biletul de intrare de 15%.

Peste drum de Lonja de la seda, se află El Mercado Central, Piața Centrală. Nu te trimit să faci cumpărături, ci ca să o vizitezi pentru că este considerată a fi cel  mai frumos exemplu de arhitectură modernistă din orașul Valencia.

Turnurile Serranos și Quart

Din vechiul oraș Valencia și cele 12 porți de intrare, au mai rămas în picioare două: Poarta sau Torres de Serrano, Turnurile Serrano și Poarta sau Turnurile Quart.

Poarta Serrano este considerată cea mai mare poartă gotică din Europa.

Turnurile Quart, poartă încă urmele gloanțelor din timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939). Ele oferă și o panoramă asupra orașului merită efortul de a te sui în vârf (deși sincer vorbind efortul nu e prea mare).

Accesul în fiecare dintre acestea costă 2 euro/persoană, iar duminica și în sărbătorile legale este liber.

Lângă Turnurile Quart se află Cafeneaua Mayan, savoare de Guatemala în inima Valenciei.

Proprietarii cafenelei sunt din Guatemala, unde au mica lor plantație, iar cafeaua o aduc de acolo. Patroana face în fiecare zi un tort de morcovi (da, de casă) foarte bun și tot aici poți lua și o mică gustare, dacă foamea îți dă târcoale. Recomand locul nu pentru că îi fac reclamă plătită, ci pentru că am fost acolo și mi-au mers la casa sufletului ambientul, cafeaua și tortul de morcovi.

O bijuterie puțin cunoscută este Plaza del Patriarca sau Piaţa Patriarhului, aflată tot în centrul vechi al Valenciei. Aici sunt sediul vechii Universități din Valencia, La Nau, fondată dîn 1499, Colegiul ”La Patriarca”, biserica și mănăstirea cu același nume. În muzeu se află pânze de El Greco, Caravaggio, Van Der Weyden,Benlliure, Ribalta și ai primilor pictori flamanzi. Mai mult informații, aici.

La Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Orașul Artelor și Științelor, Ciudad de las Artes y de las Ciencias, este un obiectiv turistic de neratat în Valencia.

Complex arhitectural, cultural și de divertisment format din șase edificii, recrează o  lume total diferită de cea a Valenciei turistice. Orașul se întinde pe o suprafață de 350.000 mp, iar clădirile sale avangardiste oferă un spectacol atât ziua, cât și noaptea, când sunt luminate. Distanțele dintre ele pot fi parcurse pe jos, dar și cu bicicleta, iar accesul în Oraș este gratuit.

Mai multe despre Orașul Artelor și Științelor, destinația clădirilor sale, poți citi mai multe aici.

În fotografie sunt Hemisfericul (în prim plan) și Palatul Artelor (Palau de las Artes).

Hemisfericul găzduiește cea mai mare sală de proiecții din Spania, cu trei sisteme de proiecții (3D, IMAX și digitale) făcute pe un ecranul concav  de 900mp. Aici se proiectează diferite tipuri de documentare și filme de divertisment. Dacă vrei să vizitezi Hemisfericul, poți verifica aici programul.

Palatul Artelor este un centru cultural global, capabil să găzduiască toate categoriile de arte scenice (operă, dans, concerte de muzică, teatru, balet, ), dar și conferințe, expoziții și arte vizuale.

Orașul Artelor și Științelor se află într-o oază de verdeață, în Parcul Turia, așa că plimbarea prin el nu are cum să nu îți facă plăcere.

* * *

Vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș? Urmărește-mă pe Facebook!

* * *

Natura în Valencia

Dacă ești un iubitor de natură sau doar îți place să petreci timp în aer liber, atunci trebuie să știi că Valencia are o ofertă foarte bună.

Grădinile Turia

Parcul Turia  a fost creat în 1973, în fosta albie a râului cu același nume. Cursul râului a fost schimbat de oficialități după ce a inundat de mai multe ori orașul, în 1957 provocând moartea a 81 de oameni.

Parcul străbate orașul pe o distanță de 9 km, ceea ce îl face cel mai mare din Spania. Are o  diversitate de arbori, locuri de joacă pentru copii, locuri pentru activități sportive și pistă pentru biciclete. Poți închiria o bicicletă pentru întraga familie ca să te plimbi prin parc.

Mai multe despre Parcul Turia și ce poți face în el, citește aici.

Fotografia estă făcută din Palatul Artelor.

Cabecera este un alt parc mare al orașului.

Pentru o plimbare romantică, dar mai ales relaxantă îți recomand Grădina Monforte. Și dacă ești în centrul orașului, neapărat du-te în Grădinile Glorieta și Parterre. Vei vedea niște ficuși impresionanți.

Grădinile Viveros sau Real au fost până în 1810 grădini ale unui palat regal. Nu doar suprafața lor, se întind pe 182.000 mp, dar și diversitatea vegetației, arborii deosebiți și grădina trandafirilor le fac niște grădini deosebite. Dacă vii în Valencia în luna mai, atunci puneți pe listă grădina trandafirilor sau rosales.

În foto, o imagine din Grădinile Viveros.

Bioparc

Bioparc este un parc zoologic de nouă generație, situat tot în orașul Valencia.

A fost conceput astfel încât vizitatorul să aibă impresia că intră în habitatul natural al animalelelor, designul său special ascunzând barierele vizuale dintre public și animale. Bioparc se întinde pe 100.000 mp, are mai mult de 800 de animale din peste 120 de specii și este specializat pe fauna africană.

Vizitarea lui presupune trecerea prin savană, pădurea ecuatorială, întâlnirea cu elefanții, o experiență în cea mai renumită peșteră din Africa și vizitarea Insulei Madagascar. Pentru mine este un loc de neratat și dacă aș avea de ales între el și Oceanograf, atunci aș alege Bioparc, mai ales dacă vremea este frumoasă.

Plajele din Valencia

La mică distanță de centrul orașului se află două cele mai cunoscute, Malvarrosa și Cabanyal. Sunt situate una în continuarea celeilalte, pe o distanță de 3km, iar lor le urmează Plaja Patacona. Deși aparține administrativ localității Alboraya este considerată tot plajă a Valenciei.

Toate sunt accesibile cu transportul în comun din centrul orașului. Plajele au nisip auriu, sunt largi și bine întreținute. Malvarrosa și Cabanyal sunt mărginite de o faleză foarte lată, străjuită de palmieri, animată în tot timpul anului. Aici se află multe localuri și restaurate.

Pentru mai multe detalii, dar și informații despre plajele din afara Valenciei, mai retrase, îți recomand articolul Plajele Valenciei, mic ghid de utilizare.

Dacă ești în Valencia și ai parte de vreme frumoasă, pe înserat te va relaxa o plimbare în Portul Valenciei, în zona cunoscută sub denumirea de La Marina de Valencia.

Parcul Natural Albufera

Supranumit și delta Valenciei, Parcul Natural Albufera se află la 10 km distanță de oraș. Se întinde pe o suprafață de peste 20.000 ha și este renumit pentru frumusețea și diversitatea sa ornitologică.

Albufera este foarte populară în Valencia ca fiind locul cu cel mai frumos apus de soare.

Aici te poți plimba cu barca și admira apusul de pe apă, dar poți veni și în timpul zilei pentru a mânca la unul din restaurantele cu specific. Se spune că aici se gătește cea mai bună paella. Orezul folosit la paella gătită în Valencia este cultivat aici.

Cum ajungi cu transportul public din Valencia în Albufera, am scris aici.

* * *

Vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș? Urmărește-mă pe Facebook!

* * *

Să nu zici că nu ți-am spus

Toate locurile și obiectivele menționate mai sus fac parte din cele recomandate de ghidurile de călătorie. Ele sunt și pe gustul meu, dar nu sunt singurele din oraș, așa că am să mai menționez câteva. Tu vei alege dacă vrei să le vezi sau nu, important e să știi de ele.

Port Saplaya

Înființat ca un cartier al valencienilor mai înstăriți la începutul anilor ’70, Port Saplaya a devenit un loc retras, dar aproape de oraș.

Ce îl face inedit este că este construit în jurul unui canal artificial, lucru care i-a adus numele și de Veneția Valenciei. Un loc în care, indiferent de cât timp petreci, îți va prii. Despre el poți citi aici.

Plaza del Ayuntamiento

În apropierea centrului istoric, Cartierul Carmen, se află Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei) un spațiu larg înconjurat de clădiri cu diverse stiluri arhitectonice.

Edificiul primăriei este cel mai impunător dintre ele, ziua și noaptea când este luminat.

Vizitarea lui în interior este gratuită. Spațiul vizitabil este foarte mic, dar vei vedea Salonul de cristal, sala ceremoniilor oficiale, balconul oficial și Hemiciclul, sala în care au loc ședințele de plen ale consiliului.

Programul de vizitare este de luni până vineri de la 08:00 la 15;00.

În foto, Salonul de cristal.

Edificio de los Correos

Palatul Poștelor este sediul serviciului de poștă și curierat, anterior telegraf, din Valencia. Se află tot în Plaza del Ayuntamiento, vizavi de primărie.

Îți recomand să intri să vezi tavanul cu vitralii. Accesul liber oricând în timpul programului.

Fosta Bancă a Valenciei

Se află în apropierea Pieței Primăriei, pe Calle Pintor Sorolla 2-4.

Noaptea, edificiul este luminat.

Estación del Norte

Sau Gara de Nord din Valencia. Se află la 5 minute distanță de mers pe jos de Plaza del Ayuntamiento.

Este o clădire monumentală, în stil modernist, considerată obiectiv turistic. Cele două săli de la intrare sunt decorate cu faianță smălțuită și reprezintă motive sau momente din tradiția locală.

Mercado Colón

Piața Colon a fost inițial o piață de cartier, Ensanche, o zonă a aristocrație. În prezent, în interior găzduiește cafenele, baruri, restaurante și o orchaterie tradițională.

Clădirea este și ea una dintre clădirile reprezentative ale modernismului valencian. Este unul din locurile mele preferate în oraș, dar și al multor valencieni.

Parcul Gulliver

Sau  locul în care adulții devin copii. Întemeiat pe cartea lui Jonathan Swift, “Călătoriile lui Guliver”, parcul este format din figura gigantescă a personajului, lung de 70 m.

Gulliver este surprins după momentul naufragiului din carte, când a fost găsit de liliputani pe plajă și imobilizat la pământ cu corzi și sfori. Întregul său corp, părul, hainele, până și plieurile mânecilor sunt străbătute de tobogane și scări.

Dacă vrei să te distrezi așa și să te simți iar copil, du-te și tu! Este gratis!!

La sfâritul primăverii 2021, parcul Gulliver a fost închis pentur renovăr complete. Se estimează a rămâne închis până la începutul toamnei 2022.

* * *

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă prin Valencia, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Activități la care poți asista sau lua parte

Dansuri tradiționale

În perioada octombrie-februarie, în Plaza de la Virgen, duminica începând cu ora 10, au loc dansuri tradiționale. O înregistrare o poți vedea aici.

Dans și muzică swing

În Plaza Dr. Collado (lângă Mercado Central), cei de la școala de swing, vin și dansează. Este o plăcere să îi vezi și evident că li te poți alătura. Orice alegi, nu te costă nimic. Despre ei am scris aici.

Programul poate suferi modificări, mai ales dacă vremea este urâtă, adică dacă plouă sau este vreo furtună.

Dacă ești într-o zi de joi în Valencia, nu rata “El Tribunal de las Aguas” (Tribunalul Apelor), una dintre cele mai vechi instituțiile juridice din lume. În 2008 a fost desemnat Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

Principala sa atribuție constă în a rezolva conflictele care apar legate de utilizarea și valorificarea celor opt canale de irigații ale Râului Turia.

Tribunalul se întrunește în fiecare joi, la ora 12.00, în fața Porții Apostolilor a Catedralei Valencia (Plaza de la Virgen). Excepție sunt sărbătorile legale și zilele de 25 de decembrie și 6 ianuarie. Când joia pică într-o zi de sărbătoare legală, tribunalul se întrunește în miercurea anterioară.

Ședința are loc în aer liber, participarea ca asistență este liberă și gratuită.

Unde să mănânci

În principiu, poți mânca oriunde în Valencia. Eu recomand localuri în care am fost:

* În centrul istoric:

– Dempanadas, Calle Calatrava 2 – pentru gustări consistente și produse de calitate, recomand cu ambele mâini ridicate! 🙂

– Delicias Del Libano, Calle Ercilla 7 (Plaza Dr. Collado), pentru un falafel.

Las Cuevas, Plaza de Cisneros 2, pentru mâncare gătită, tradițională. De preferat rezervare.

– Tasca Angel, Calle de la Puríssima, 1, 46001 València –  pentru tapas-uri bune, localul e cunoscut printre localnici. 

* Aproape de Plaza del Ayuntamiento:

Localul City Poke, pentru mâncarea în stil hawaian, fresh. Are locații în mai multe locuri ale Valenciei.

TGB – The Good Burger, pentru cei cărora le plac burgerii. Aici puteți mânca și salate fresh.

Dulce de Leche, pentru deserturi, dar și brunch, este un loc foarte apreciat. Aici locația din zona Pieței Primăriei, dar găsești locații și în alte cartiere.

– Localul din Valencia care a câștigat locul I pentru cel mai bun burger din Spania!

* Pe faleza Malvarrosa:

Restaurant La Pepica, pentru paella, dar are un meniu foarte divers.

* În zona universitară:

Restaurant Savory, Calle Serpis 23 , pentru mâncare raw vegan gustoasă.

* Cartierul l’Olivereta:

Restaurant Levante. Este un local tradițional, specializat in diferite tipuri de paella. Prețurile sunt medii, dar  paella gătite sunt foarte gustoase. Conform tradiției, paella se mănâncă la prânz. Dacă vrei să faci o rezervare, o poți face numai telefonic sau pe whatsapp, în engleză, la telefon: + 34 680 264 006. Ți se trimite meniul pentru a-l vedea.

Dacă ești iubitor de paella, atunci trebuie să citești acest articol.

* Alte recomandări:

Llao Llao, pentru desert. Este un iaurt natural înghețat. Se poate mânca în combinație cu fructe, diverse topping-uri (care îngheață instant pe iaurtul rece și devin casante), crunch-is și bomboane. Una din locații se află pe Carrer Sant Vincente Martir, stradă ce pornește din Plaza de la Reina).

Cafeneaua Mayan, pentru tortul de morcovi preparat de proprietară și cafeaua foarte bună. Cafeaua este făcută pe cultura proprietarilor și adusă aici.

– Bea café del tiempo, dac`este varî. Află aici ce este!

Localul La Mas Bonita, pentru deserturi sau brunch. Are locații în centrul, lângă Plaza del Colon și pe Plaja Patacona.

* În Albufera, localitatea El Palmar

Casa Mateo sau alte localuri din Albufera pentru o paella gustoasă. Se spune că aici se mănâncă o paella adevărată.

* Mâncare specific valenciană

Dacă vrei să mănânci gustos și ieftin, atunci trebuie să îi faci o vizită lui Asador Boro. Este un local de comida para llevar, adică mâncarea este pentru acasă, nu o poți mânca acolo. Acest gen de localuri este foarte comun în Spania.

După părerea mea, darși a multor străini cu care am vorbit, la acest gen de localuri, mâncarea este sărată.Unii valencieni mi-au spus că e un fel de tradiție ca mâncarea să fie sărată, așa s-au obișnuit. La Asador Boro mâncarea nu este atât de sărată, plus că are o diversitate mare și anumite mâncăruri specifice. Eu cumpăr de aici de mai mult timp și calitatea mâncării este constantă. Mai multe poți citi aici. În foto sunt pui la rotisor, cartofi (tot la rotisor peste care cade zeama puiului) și falcă de purceluș.

În ce privește băutura, într-o pauză de sangria, încearcă Agua de Valencia. Este un cocktail pe bază de șampanie, suc de portocale, vodcă și gin. Este specifică Valenciei, se servește în aproape orice restaurant. Mie îmi place și dacă nimerești și un loc în care respectă rețeta, adică nu adaugă zahăr și suc de portocale, vei avea o surpriză mai mult decât plăcută și chair răcoritoare.

Ce bilet sau abonament de transport să folosești

Dacă petreci în oraș câteva zile și folosești transportul în comun, îți recomand Valencia Tourist Card. Oferă gratuitate la transportul în comun și reduceri de până 15% la obiective turistice.

Dacă ai avut Valencia Tourist Card și valabilitatea ei a expirat, iar tu mai stai câteva zile în oraș, îți recomand abonamentele special create pentru nevoile turiștilor, Bono T1/T2/T3.

  • Au călătorii nelimitate pe autobuzele EMT și metrou Zona A.
  • Sunt pentru una, două sau trei zile.
  • Prețurile sunt între 4 și 9,40 euro (o călătorie simplă costă 1,50 euro).
  • Le poți cumpăra din stații de metrou, estancos (tutungerii) și chioșcuri autorizate.

Despre cum să te deplasezi cu metroul în Valencia și titluri de călătorie, am scris aici. Dacă vrei să afli cum te deplasezi în Valencia cu metroul dintr-un loc în altul, verifică aici (în engleză).

Despre cum te deplasezi cu autobuzele companiei publice de transport EMT și titluri de călătorie disponibile, am scris aici. Dacă vrei să verifici ce autobuz trebuie să iei pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, o poți face aici (în engleză).

* Fiecare tip de transport are propria aplicație de telefon. Sunt utile, în articole am scris de unde la poți descărca. Moovit este și ea o aplicație utilă pentur a te deplasa în Valencia.

Vrei să te deplasezi ieftin cu bicicleta?

Valenbisi este compania de biciclete a municipialității care oferă servicii de închiriere. În întreg orașul are o rețea de peste 300 de stații.

Abonamentele valabile sunt pentru 7 zile la un preț de 13,30 euro, dar și pentru un an.

Cum poți să cumperi abonamentul săptămânal, citește aici.

Avantaje: prețul mai mic decât cel plătit pentru închirierea unei biciclete.

Dezavantaje: este mai greoaie, iar la anumite ore de vârf e posibil să găsești greu o parcare, ceea ce îți poate genera cost suplimentar dacă ai depășit 30 de minute (costul nun este mare). Personal folosesc această bicicletă de ceva ani și pentru nevoile unui oraș este foarte bună.

Vizitarea orașului cu autobuzul turistic Hop on-hop off?

Deși este al treilea oraș ca mărime al Spaniei, Valencia este compactă, se ajunge rapid dintr-un loc în altul al ei. Personal, nu consider că este genul de oraș în care să faci un tur cu Autobuzul Hop on-Hop off, decât dacă fie sănătatea nu îți permite să te deplasezi prea mult, fie nu ai timp la dispoziție să te plimbi.

Majoritatea obiectivelor turistice se află în centrul istoric, Cartierul Carmen, unde autobuzele nu au acces (excepție Calle La Paz, Calle San Vicente Martir, Plaza del Ayuntamiento).

Valencia Bus Turistic și Tour por Valencia

În Valencia există două tipuri de autobuze hop on – hop off, motiv pentru care vei vedea în oraș autobuze roșii și verzi.

Ele aparțin unor companii diferite și se numesc Valencia Bus Turistic, cel roșu  și Tour por Valencia, cel verde.

Dacă ai cumpărat Valencia Tourist Card, ai o reducere de 15% din preț.

Despre ce oferă fiecare companie, poți citi aici.

Alternative

Autobuzele companiei de transport în comun EMT trec prin locuri cu obiective turistice.

Îți recomand să verifici traseul lor pentru că în oraș au avut loc schimbări, odată cu transformarea Plaza del Ayuntamiento în zonă preponderent pietonală.

  • Dacă vrei să vezi cum ajungi cu autobzul dintr-un punct în altul al orașului, o poți face pe harta interactivă a EMT, compania de transport a municipalității.

C1, noua linie a EMT (compania de autobuze a municipalității) are un traseu care trece pe lângă importante obiective turistice: Plaza de la Reina (aici întoarce și aici se află catedrala și ”intrarea” în zona istorică a Valenciei), Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei), Turnurile Serranos, Turnurile Quart, și ele parte din zona veche a orașului, Grădina Glorieta, Plaza Tetuan, Puerta del Mar.

Avantajul este că Valencia Tourist Card cu transport inclus are gratuitate pentru transportul public în zona centrală, deci practic această călătorie ar fi gratuită. Iar dacă nu folosești acest card și cumperi un simplu bilet, te va costa 1,50 Euro.

Dezavantajul este că nu vei avea explicațiile unui ghid, ca în cazul autobuzului turistic Hop on-Hop Off.

Pentru a-ți face o idee, am pus aici harta traseului C1.

De ce să ții cont când ești în Valencia

* O particularitate spaniolă o reprezintă programul de lucru.

În Spania, majoritatea locurilor de muncă au ziua de lucru împărțită în două, dimineața și seara. Programul este între 9.00 sau 10.00 și 13.00 sau 14.00 și după amiaza între 16.00 sau 17.00 și 19.00 sau 20.00. În multe companii, sâmbăta se muncește. 

Acest program te poate afecta pe tine ca turist pentru că unele localuri sunt închise în intervalul 14.00-17.00.

În marea majoritate, cele aflate în zonele turistice s-au adaptat programului uzual și au deschis de dimineață până seara.

Citește mai multe aici.

* Valencia nu este un oraș în care totul merge perfect, cu punct și virgulă. Nu uita că ești în Spania și parte din atmosfera aceasta liberă și degajată pe care o găsești aici, se datorează faptului că spaniolii iau lucrurile mai în ușor. No pasa nada (nu e nicio problemă) este o vorbă pe care o vei auzi des, dar și un principiu de viață.

Despre ce ghidurile turistice nu îți spun, poți citi aici.

Sper ca toate aceste informații să facă din sejurul tău în Valencia o bcurie. Que lo disfrutes!  cum ar spune spaniolul. Adică Să te bucuri!

* * *

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * * 

Articole care s-ar putea să te intereseze:

Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia 

– Transportul public în Valencia. Ghid complet

– Linia publică de autobuz C1 parcurge o parte din centrul istoric din Valencia

– Care sunt și ce oferă autobuzele turistice hop on-hop off în Valencia

Ponturi utile pentru un turist în Valencia

– Spectacole de flamenco în Valencia

– Ce să faci în Valencia pe vreme urâtă

– Valencia Tourist Card, gratuități și reduceri pentru turiști

– Ce muzee din Valencia poți vizita gratis și când

– Ce monumente din Valencia poți vizita gratis și când

– Cu copiii în Valencia

– Bioparc Valencia – în vizită la animale sălbatice din Africa

– Muzee pentru copii în Valencia

– Luggage storage în Valencia. Unde poți lăsa bagajele pentru câteva ore și chiar mai mult

– Locurile cu cea mai bună panoramă în Valencia

– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia

– Tribunalul Apelor din Valencia, cea mai veche instituție juridică din Europa

– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia

– Parcul Turia, grădinile din albia râului

– Valencia la pas: Jardin de la Glorieta, Grădina Glorieta

– Valencia la pas: Jardin del Parterre, Grădina Parterre.

– Despre Valencia, ce nu îți spun ghidurile turistice

 Cu animalul de companie în transportul public din Valencia, pe tren și autobuzele de lungă distanță

* * *

Surse de informare: Valenciabonita.es, Cultural.valencia.es, Valenciasecreta.com

Fotografiile articolului aparțin autorului articolului.

 

 

8 thoughts on “Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

115674