Mascletá, concert de petarde pe mai multe voci

Dacă ai călătorit prin mai multe regiuni ale Spaniei, sigur ai observat că fiecare are ceva specific și, uneori neobișnuit, care o diferențiază de celelalte.

Când vine vorba de valencieni, este vorba de … plăcerea pentru bubuituri.

Nu, nu mă refer la faptul că spaniolii, în general sunt gălăgioși, ci la obiceiul de a marca o festivitate printr-un foc de artificii sau un mic spectacol priotehnic. Aceste spectacole se numesc mascletá.

Și asta, indiferent că e vorba de o petrecere privată sau publică!

Ce este o mascletá

Este un spectacol pirotehnic dat de câteva sute de kilograme de praf de pușcă.

Denumirea vine de la tipul de petardă folosită numită masclét, care are putere sonoră mare.

Mai mulți mascléti sunt uniți printr-un fitil lung, pe mai multe rânduri paralele, de obicei, la 2 m înălțime față de pământ.

Spectacolul începe după aprinderea unuia. Lui îi urmează toți mascletii, pe rând sau mai mulți în același timp, după cum este scenariul. Exploziile nu sunt aleatorii, ele urmează un scenariu al celui care îl creează.

Intensitatea bubuiturii este determinată de cantitatea de pulbere folosită și de simultaneitatea exploziilor.

O mascletá este, de fapt, un amestec de pocnituri, bubuituri și șuierături făcute de materialul exploziv.

Spectacolul debutează cu un ritm lent și un sunet jos, care evoluează crescendo.

Partea de final devine atât de intensă, încât a fost numită terremoto, adică cutremurul. Zgomotul produs este de 120 decibeli și echivalează cu cel făcut de un avion la decolare.

Participanții care stau aproape de locul spectacolului resimt fizic zgomotul în stomac. De multe ori ești nevoit să deschizi gura ca să compensezi presiunea creată în corp.

Impresii personale

Aș minți dacă aș spune că a ajuns să-mi placă, dar când văd oamenii în jur fremătând în așteptare, apoi în timpul spectacolului sărind pe loc, prinși ca într-o transă colectivă, și, la final, explodând în aplauze, mă gândesc că poate mascletà este mai mult decât o bubuială.

Cred că este și un mod de descărcare colectivă a tensiunilor de zi cu zi! Frustrări, supărări, nemulțumiri, toate se dezlănțuie în acele minute de bubuială, pentru ca la sfârșit, când eliberarea se produce, atmosfera să se umple de aplauze.

O bucurie imensă coboară peste Plaza del Ayuntamiento împreună cu imnul Las Fallas.

Este o atmosferă greu de descris, cu stări extreme care te copleșesc, într-un timp scurt.

Nu mă dau în vânt după o mascletá, dar când am ocazia,  particip! Atunci, ceva curios se întâmplă! Treptat, de la starea de indiferență (până la urmă nu e nimic nou, e un spectacol cu bubuituri, îmi zic), ajung în una de extaz!! Cred că e adrenalina pe care o trezesc bubuiturile, și care se împrăștie în corp!

Câteva detalii tehnice

Până în 2008, limita maximă permisă într-un spectacol era de 120 kg, dar de atunci, s-a depășit de multe ori. Chiar în 2019, la mascletà de deschidere a Las Fallas au fost folosite 1700 kg de pulbere.

Spectacolul durează între 5 și 7 minute și are loc într-un loc îngrădit. Accesul publicului este permis până la o anumită distanță, care diferă în funcție de cantitatea de pulbere folosită.

Pe măsură ce au loc exploziile, locul se umple de fum. După o mascletá, Plaza del Ayuntamiento din Valencia este toată învăluită.

Originea

Originea actualei mascletà s-a născut în anii ’40, după războiul civil spaniol.

Până atunci, inclusiv în 1944, în timpul săptămânii fallere, 13 – 19 martie, la prânz, o traca (mai mulți mascleti uniți printr-un fir) era purtată pe mai multe străzi.

În 1945, la 11 martie 1945, la ora 13.00, a avut loc pentru prima dată o mascletá în Plaza del Ayuntamiento, Piața Primariei, Valencia. Autorul ei a fost Antonio Caballer, care peste ani avea să dea numele celei mai renumite firme pirotehnice.

Mascletá organizate aici și în ziua de azi, atrag mult mai mulți participanți.

Cine sunt autorii unei mascletá

Spectacolul pirotehnic este organizat, coordonat și pus în scenă de o firmă specializată.

În Comunitatea Valenciană, meseria de pirotehnician îmbină știința cu arta spectacolului vizual și acustic.

Există firme care au acest obiect de activitate, unele fiind de tradiție. Participarea în cadrul Las Fallas este o dovadă a profesionalismului, dar și o carte de vizită.

  • La Fallas este cea mai mare sărbătoare a Comunității Valencia, devenită parte a patrimoniului UNESCO din 2016. Ea mai este denumită și ”Festivalul focului.”
  • Mai multe despre Las Fallas poți afla aici.

În Plaza del Ayuntamiento din Valencia, după ce spectacolul ia sfârșit, reprezentanții firmei care-l regizeaază,  sunt aplaudați de mulțime și primiți în balconul oficial al primăriei, alături de oficialități.

Mai jos foto și video, pentru a vedea care e atmosfera.

Când și unde au loc

Mascletá sunt celebre în toată Comunitatea Valencia.

Cele mai cunoscute sunt cele care au loc în Plaza del Ayuntamiento de Valencia în timpul Las Fallas, între 1 și 19 martie, zilnic la ora 14.

Mascletà din Plaza del Ayuntamiento, Valencia

În timpul Las Fallas, între 1 și 19 martie, la ora 14.00, mascletà au loc zilnic în Plaza del Ayuntamiento.

Pasionați, iubitori, dar și curioși umplu piața cu ore înainte pentru a-și asigura un loc cât mai aproape de centrul pieței, îngrădit, acolo unde pulberea va exploda.

Ca mulți alții, prima mascletà la care am asistat mi s-a părut o nebunie. Să stai în soare ore înaintea începerii (de obicei e vreme frumoasă) doar pentru câteva minute de zgomot asurzitor, mi se părea de neînțeles!

Însă, pe măsură ce a trecut timpul și m-am apropiat mai mult de tradițiile și felul de a fi al valencienilor, am acceptat mascletá ca pe un ….. firesc.

Dacă vei fi în Valencia în perioada Las Fallas, 1-19 martie, îți recomand să trăiești o mascletà în Piața Primăriei.

Nu atât pentru spectaculozitatea bubuiturilor, cât pentru experiența de lua parte la un entuziasm colectiv și de a trăi personal specificul unei comunități.

Aici este înregistrarea mascletá din noaptea de 02 martie a.c. Cea din timpul nopții este mai spectaculoasă prin culorile sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2483