Cum să mănânci ieftin și bun în Valencia

Dacă ai bugetul limitat sau ești interesat să mânânci ieftin și bun în Valencia, am să îți recomand locul din care eu cumpăr de mâncare mai mai mulți ani!

Soluția ca să mănânci bun și ieftin în Valencia, sunt localurile pe a căror firmă e scris ”Comida para llevar” -mâncare de luat, în traducere aproximativă sau ”Comida casera”  – mâncare făcută în casă sau comida al horno – mâncare în cuptor.

Specific le este faptul că nu au locuri unde să stai și să mănânci, acolo doar se gătește mâncarea. Sunt niște bucătării industriale, amenajate cu aragaze, plite, rotisoare unde se gătește mâncarea. Se pregătesc mai multe feluri, iar unele locuri au și un  meniu al zilei.

Astfel de localuri se găsesc peste tot  în Spania, deci și în Valencia.

  • Un mare plus al acestor tip de localuri este faptul că au deschis chiar în timpul prânzului, în general între 12.00 și 16.00. Cum știi, în Spania este ora siestei și foarte multe restaurante sunt închise în acest interval.
  • Nu în toate localurile ”comida para llevar” se mănâncă bine!!! Înainte de a cumpăra, întreabă pe cineva din oraș, gazda sau la hotelul la care stai. Ei pot să îți recomande un astfel de loc cu mâncare bună, sunt cele mai indicate persoane. Dacă nu ai pe cine întreba, intră pe Google și dă o căutare după astfel de localuri sau pe Tripadvisors. Mai ale pe ultimul vei găsi și impresiile celor care au mâncat acolo!

Unul din lucrurile pentru care spaniolii sunt admirați este că știu să îți trăiască viața. Așa că tot mai puțini își petrec timpul în bucătărie și aleg să cumpere de la ”comida para llevar”. Este valabil mai ales pentru cei care muncesc, care la ora 14:00 iau pauza de masă. Este ora la care restaurantele se umplu, iar astfel de locuri sunt și ele aglomerate.

De obicei, un local ”comimda para llevar” deschide la ora 12:00.

Ele sunt foarte numeroase, trebuie doar să fii atent, când ești pe stradă să te uiți după ele. Cred că apare câte unul la fiecare sută de metri.

Mâncare  cu specific local

În urmă cu vreo cinci ani am descoperit un astfel de loc.  Se cheamă Asador Boro și se află în zona  portului.

Inițial nu am văzut decât paella și puntillas (pui de caracatițe prăjiți), probabil doar asta mă înteresa! În timp, am văzut însă că meniul este foarte divers.

Aici vei găsi paella valenciană (cu pui și carne de iepure), paella de mariscos (cu fructe de mare), fideúa (în loc de orez este fidea cu fructe de mare), aroz al horo (orez la cuptor cu roșii și cârnați), pui și cartofi la rotisor, cod prăjit, pulpe de pui cu cartofi (o mâncare cu sos), calamari prăjiți, falcă de porc, vinete umplute. Acestea sunt felurile de mâncare preparate specifice sau preparate tradițional.

 

Localul oferă mai multe feluri de mâncare inclusiv pizza, dar și un meniu al zilei. Dacă sunteți multe persoane și vrei să fii sigur că vei găsi anumite feluri, poți suna să îți rezerve ce vrei. Ție îți va rămâne doar să te duci, să plătești și să iei mâncarea.

Pe ”Asador Boro” îl testez de atâția ani, așa că vorbesc de o constanță a calității mâncării. Să ai în vedere că în Valencia se mănâncă sărat, mulți străini se plâng de asta, nu e doar opinia mea, iar ”Asador” nu gătește la fel de sărat. Nu excesiv! Sigur, i se poate întâmpla să-i scape, dar e o excepție!

Feluri de mâncare și prețuri

Meniul zilei la ”Asador Boro” este de 6,50 euro. El include două feluri de mâncare, în fiecare zi este altceva, și un mic desert.

O porție de fideua și una de paella, probabil în jur de 350 gr fiecare costă 8,25 euro. Aici o porție de paella este 4,50 euro, doar fideua este puțin mai scumpă.

Dacă vrei să încerci mai  multe feluri de mâncare, am să îți spun una din experiențele mele și cât a costat: o porție de fideua, o jumătate de pui la rotisor și trei jumătăți de cartofi la rotisor. Prețul: 10,50 euro.

În cazul ”Asador Boro”, dacă ai să comanzi mai mult de 30 de euro, vei avea parte de o reducere de 20%.

Cum îmi place orezul, o perioadă am comandat obsesiv paella, schimbând doar uneori cu fideua. Patronul, care este prezent zi de zi servind, m-a îndemnat în una din dăți să încerc și altceva:
– Să știi că avem și meniul zilei, dacă vrei să schimbi. Sunt alte feluri de mâncare. Iar vinerea pregătim cocido completo!

Important: dacă vrei să ai de unde alege, vină cât mai aproape de ora deschiderii, ora 12:00!! Are clienții lui și mâncarea bună se termină repede!

Ce este cocido completo

Atât mi-a trebuit să aud de cocido. Îl cunoscusem cu ceva timp în urmă, mâncând într-un banal restaurant din cartier.

Cocido este un fel de mâncare tradițional în Spania, doar că are denumiri regionale. De origine, este din zona Maridului.  În regiunea valenciană este cunoscut sub numele de ”puchero valenciano” sau ”cocido completo”. Se prepară prin fierberea mai multor legume (aici cartofi, morcovi, năut, ceapă) cu diverse feluri de carne (de porc, de pui, de miel, cârnați,  chiftea).

Acest fel de mâncare este un fel de doi în unu pentru că acoperă atât felul întâi, cât și pe al doilea. Zeama în care au fiert cele de mai sus se amestecă cu caldo,  o zeamă ( scuze de exprimare, dar nu știu cum să o definesc, care se găsește semipreparată șți în supermarketuri) . Ceea ce rezultă este supa care se servește caldă. Felul al doilea este compus din  legumele și carnea însoțite eventual de diverse sosuri și bine-nțeles de un pahar cu vin roșu.

 

Sper să nu-ți fi provocat o furtună în stomac sau în gură, am vrut doar să știi despre ce e vorba. Dacă vei vedea undeva ”cocido completo” sau ”puchero valenciano” să știi despre ce e vorba. Mie îmi place atât de mult că spun că-i o mâncare de dai cu căciula în papagali! Am adaptat puțin vorba noastră românească. La ”Asador boro”,  cocido este mâncarea din meniul de vineri.

Acest articol nu este o reclamă plătită la ”Asador Boro”!!

  • Este un loc de unde cumpăr mâncare de mai mult timp, sunt mulțumită de calitate și am vrut să știi și tu. Știu cum e să fii nou într-un oraș și/sau să vrei să mănânci ceva gustos! Plus că astfel de lucruri nu le găsești în ghiduri turistice!

Informații utile

– Adresa ”Asador boro”: Avenida del Puerto, 86, Valencia 46023

– Program: Zilnic 12.00-15.45, inclusiv duminica.

– Web:  http://www.asadorborovalencia.com/

Cum ajungi:

* Cu autobuzele rețele de transport municipale EMT, liniile 4, 92

* Cu bicicleta. Despre rețeaua de biciclete a municipalității, poți citi aici.

El Pollo Criollo

Sau, în românește, ”Puiul rumenit”.

Este un local tot ”comida para llevar”, care prepară carne pe grătar în stil argentinian, parilla, dar nu și de vită și paella valenciana (cu iepure și pui).

Zilnic, grătarele duduie sub caldura vreascurilor și cărbunilor încinși!

Ce poți găsi? Cârnați – longaniza, morcilla, chorizo – pui, frigărui, coaste de porc și, nu în ultimul rând, cartofi în staniol, pe cărbuni! Pe toate vi le recomand, împreună cu unul din sosurile casei!

Meniul complet îl ai aici! Poți comanda, dar e nevoie să vii și să ridici personal comanda.

Mâncarea nu e ieftină ca la ”Asador”, oricum mai ieftină dect la restaurant, și, ce mai important, merită! Spre exemplu, o pulpă de pui pe grătar costă 4,30 euro!

Sunt aproape sigură că te vei linge pe degete!

-Recomandări:

Vino cât mai aproape de ora deschiderii! Dacă nu poți și vrei să te asiguri că găsești ce vrei, sună și dă comandă! E nevoie să spui și ora aproxiamtivă la care vii! Personalul nu vorbește engleză, dar e amabil!

– Dacă ai dat comandă, verificați ce vi s-a pus în casoletă, e posibil să mai greșească, fără intenție! Dar se poate îndrepta cât sunteți în local!

– Ca să-ți faci o idee, las aici un video pe care l-amm făcut în iunie 2022. Am greșit când am spus de cartofii pe grătar, probabil că de poftă! 🙂 Eu când îmi cumpăr cartofi, acasă pun puțin parmezan peste ei și îi bag un pic la cuptor!

Informații utile:

– Adresă: Av. Manuel Candela 28, Bajo Izquierda, Valencia.

– Tel: +34.963.301.487

– Program zilnic: 10:30-15:30 și 19:30-22:30

* * * 

Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia

– Despre unde poți mânca o paella, la mama ei acasă, afli aici.

Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia 

Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

– Locurile cu cea mai bună panoramă în Valencia

Cât costă o vacanță în Valencia

– Linia publică de autobuz C1 parcurge o parte din centrul istoric din Valencia

– Care sunt și ce oferă autobuzele turistice hop on-hop off în Valencia

– Cu copiii în Valencia

– Muzee pentru copii în Valencia

Ponturi utile pentru un turist în Valencia

– Ce să faci în Valencia pe vreme urâtă

– Cu trenul în Valencia și împrejurimi

– Luggage storage în Valencia. Unde poți lăsa bagajele pentru câteva ore și chiar mai mult

– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia

– Despre Valencia, ce nu îți spun ghidurile turistice

 Cu animalul de companie în transportul public din Valencia, pe tren și autobuzele de lungă distanță

* * *

Sursă de informare: Experiența proprie 🙂

Foto: Fotografia articolului aparține autorului Valemciana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9631