Valencia la pas: Grădina Monforte

Grădina Monforte este un refugiu de vegetație și liniște în plin centrul Valenciei, dar un loc mai puțin cunoscut turiștilor.

Că te plimbi sau citești o carte, că vei sta pur și simplu pe o bancă, timpul petrecut aici va fi o bună investiție în ….. starea ta. Recunosc că sunt îndrăgostită de această grădină, dar când o vei vizita, te vei convinge că nu am exagerat.

Recomand să fie vizitată la sfârșit de primăvară-început de vară, când arborii, arbuștii și plantele au flori. Dar oricând ești în Valencia, nu vei regreta vizita, cu atât mai  mult cu cât este gratuită.

Haide să vedem ce o face atât de specială…..

Scurtă istorie

La origini, Grădina Monforte era una dintre livezile existente în zona din afara orașului Valencia, mai exact cea aparținând lui Don José Vich, Barón de Llaurí.

A fost vândută în 1849 lui Don Juan Bautista Romero, marchizul de San Juan, care a plătit pentru ea 80.000 de reali. Cu această ocazie a devenit cunoscută sub numele de Huerto de Romero, câmpul lui Romero. Marchizul de San Juan a construit aici un conac pentru odihnă pe care l-a folosit ca o casă pentru recreere.

Acesta l-a însărcinat pe arhitectul valencian Don Monleón Estellés, autorul Plaza de Toros, corida, din Valencia, să construiască grădina de azi.

În 1872, când marchizul a murit, grădina a trecut la soția sa, care a lăsat-o în moștenire uneia dintre nepoatele sale. Căsătoria acesteia cu Don Joaquín Monforte Parrés, a făcut ca de atunci să se numească Jardin de Monforte.

În 1941 a fost declarată ”Grădina artistică națională”, rămânând sub protecția statului. Ulterior, în 1970, a devenit proprietatea municipalității. A fost deschisă publicului în 1973, după restaurarea Palatului și amenajarea spațiilor verzi.

Despre această grădină s-a spus că ”singura grădină istorico-artistică din secolul al XIX-lea care rămâne în orașul Valencia”.

Grădina Monforte – prezentare

Grădină în stil neoclasic care se întinde pe o suprafață de 12.000 mp.

Are 33 de statui de marmură, iazuri și fântâni, vaze ornamentale, figuri elaborate de plante, garduri vii și zone de flori, magnolii, lauri, ginkgo biloba, trandafiri și boganvilia.

Grădina poate fi structurată în trei părți: pavilionul sau conacul, două mici grădini private (la vremea construirii lor), care flanchează clădirea și grădina propriu-zisă, care ocupă cea mai mare suprafață a terenului.

Pavilionul și grădina din față

Pavilionul de recreere este o clădire simplă de la sfârșitul sec. XIX, în stil francez și rococo, cu două etaje și o terasă.

El nu este deschis vizitelor. În prezent este utilizat pentru celebrarea nunților civile. La fel, grădina este folosită de miri pentru fotografii.

Prima dintre cele două grădini mici care se învecinează cu pavilionul, se află în fața accestuia. Se numește ”Glorieta de los Arcos”, are o fântână mică în centru, îngeri statui din care curge apă și flori.

Grădina cu lei

A doua dintre grădinile mici, este situată de cealaltă parte a casei. Intrarea este marcată de un portal simplu, încadrat de două sculpturi – lei, similare cu cele disponibile Congresului Deputaților din Madrid.

Leii sunt din piatră albă din Colmenar (Madrid) și au fost realizați în în jurul anului 1850 pentru Congresul Deputaților din Madrid. În final s-a considerat că erau prea mici comparativ cu clădirea Congresului, așa că Juan Bautista Romero le-a achiziționat de la Madrid și le-a adus la palatul său în Valencia, unde se află de atunci.

După trecerea de portal se întinde grădina. În centrul ei se Fântâna îndrăgostiților ” Dafnis și Chloe”, în a cărei apă veți găsi și câțiva locatari……

În jurul fântânii sunt patru figuri feminine pe soclu care reprezintă cele patru continente: America cu caimanul, Asia cu o cămilă, Europa cu un cal și Africa cu leul.

În această zonă găsim majoritatea sculpturilor pe care le are Grădina Monforte.  Această parte a grădinii contrastează cu celelalte  zone, deoarece aici este concentrată o vegetație amenajată în stilul francez al grădinilor geometrice. În restul grădinii se remarcă copacii și vegetația puțin mai sălbatică.

* * * 

S-ar putea să te intereseze și articolul Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.

* * * 

Grădina cea mare

În grădina propriu-zisă vei găsi: Fântâna portocalilor, înconjurată de portocali (un mic refugiu de umbră în zilele călduroase), grădina de trandafiri, tunelul de bouganvillea (o boltă vegetală formată dintr-o structură metalică pe care se sprijină o rețea de bougainvillea spectaculoase), un mic munte deasupra unei cascade la fel de mici și a unui iaz cu pești și broaște.

În foto fântâna portocalilor și tunelul de bouganvilla. Poza este de la sfârșitul lunii iunie, când deja nu mai avea flori.

Așa numitul munte provine din amenajarea unei vechi cisterne care furniza apa pentru toate fântânile ornamentale din grădină. El a fost construit pentru a da presiune apei și a fost creat punctul de vedere.

O curiozitate: cine stă în vârful muntelui, în centru, își poate auzi propriul ecou.

Tot aici se află și un iaz în suprafață de 20mp, arbore ginko biloba, dafin, fântâni mai mici, statui, arbuști și flori.

Întreg spațiul este amenajat cu bănci.

În loc de încheiere

Dacă crezi că ți-am descris Grădina Monforte atât de mult că nici nu mai trebuie să o vezi, te înșeli! Vizitarea ei după ce ai fost în oraș, va fi ca o mică pauză din realitate.

E de preferat să vizitezi grădina primăvara, când totul este în floare, dar dacă nu ajungi atunci, oferta ei de relaxare e oricând binevenită. Mai ales în zilele călduroase de vară.

Și nu în ultimul rând, fii sigur că ai suficientă memorie în camera foto. La tunelul de bouganvilla vei avea nevoie.

Informații utile

Tel: +34 963 525 478

Adresă: Plaza Legion Española, s/n 46010, Valencia, Zona: Paseo de Alamenda și Av. Blasco Ibañez

  • Pe google map o găsești aici.

Intrare libera.

Program de funcționare: 21 septembrie – 20 martie de la 10:30 la 18:00 și 21 martie – 20 septembrie  de la 10:30 la 20:00.

– Conacul nu este deschis publicului.

Cum ajungi la Grădina Monforte

– Cu autobuzele publice EMT numerele: 12, 80 (stațiile Blasco Blasco Ibañez Par Ciutat Universitaria și Blasco Ibañez General Elío), 30 (stația Blasco Ibañez Central Hospital Clinic), 70, 80 (stația Blasco Ibañez Rectorat), 31, 70, 71, 79, 81 (stația General Elío-Vivers), 6, 11, 16, 26, 70, 94, 95 (stația Albereda Plaza del Real) și 32 (stația Misser Mascó).

  • Despre EMT citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Cu metroul, liniile 3 și 9 –  Stația Facultats. De la stație este o distanță de mers pe jos de aproximativ 200m.

  • Despre cum să circuli cu Metrovalencia, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul, verifică aici.

– Cu Valenbisi, cea mai apropiată stația 87 (stația Blasco Ibañez – Doctor Gómez Ferrer (Clínico).

  • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

* * * 

Despre alte grădini în Valencia poți citi aici, aici și aici.

Ce poți face cu copiii în Valencia afli aici.

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilorSusține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici* * *

* * *

Surse de informare: Visitvalencia.com, Jardins.valencia.es, Jdiezarnal.com.

Fotografiile articolului aparțin autorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2589