Istoria în picioare (II). Turnurile Serranos, Valencia

Turnurile Serranos, Torres de Serranos sau Puerta de Serranos sunt una dintre cele două porți fortificate ale zidului medieval din Valencia care au rămas în picioare.

Lucrările de construcție au început în aprilie 1392 și s-au încheiat în martie 1398.

Turnurile Quart (Torres de Quart) sunt cealaltă poartă de intrare în orașul medieval care a rămas în picioare.

Principalele patru porți erau orientate în cele patru puncte cardinale: Turnurile Quart vest, Turnurile Serranos nord, Puerta de San Vicente sud și Puerta del Mar est, către port.

În sec. XIX, atât zidul care înconjura cetatea medievală, cât și zece din porțile sale, au fost dărâmate la ordinul guvernatorului civil Cirilo Amorós. El și-a justificat decizia prin rațiuni legate de sănătatea publică și necesitatea de a mări orașul.

Forma Turnurilor Serranos a fost inspirată de Poarta Regală a mănăstirii Poblet și de stilul arhitectural genovez.

Turnurile sunt un exponent al arhitecturii gotice, dar ornamentele sale au depășit cu mult arhitectura utilitară cu caracter defensiv. În Peninsula Iberică, Turnurile Serranos sunt unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură militară din secolul al XIV-lea.

Originea numelui

Numele Serranos provine din însăși poziționarea turnurilor.

Au fost construite la nord-vest de orașul vechi Valencia, acolo unde se crease deja o intrare naturală în localitate. La picioarele Podului Serranos se întâlneau două drumuri importante: cel de la Zaragoza (Camino Real de Zaragoza) cu cel de la Barcelona (Camino Real de Barcelona), ambele venind din regiunea Serranos.

Scurtă istorie a Turnurilor Serranos

Scopul pentru care au fost construite turnurile a fost de apărare în asediile sau  atacurile asupra orașului. Dar de-a lungul timpului însă, turnurile au fost folosite și în scop triumfal.

Poarta Serranos a fost cea mai importantă din vechiul zid care înconjura Valencia, deoarece concentra 95% din accesul în oraș. În secolul al XV-lea, turnurile au devenit punct de colectare a taxelor pentru mărfurile care intrau și ieșeau din oraș.

Timp de trei secole, din 1586 până în 1887, Turnurile Serranos au servit drept închisoare pentru nobili și cavaleri. Utilizarea lor ca închisoare  a ajutat turnurile să supraviețuiască demolării de la sfârșitul sec. al XIX-lea, când guvernatorul Cirilo Amorós a dărâmat vechiul zid al cetății.

Ulterior au fost folosite și pentru ceremonii și primiri oficiale ale ambasadorilor și regilor.

În timpul Războiului civil spaniol, 1936-1939, a fost folosit ca depozit pentru lucrările evacuate ale Muzeului Prado din Madrid.

În acest scop, în decembrie 1936, a fost construită o boltă din beton armat cu o grosime de 90 cm pe podeaua din primul etaj. Aceasta era menită să împiedice operele de artă, adăpostite în etajul cel mai de jos, să fie deteriorate în caz de bombardament și prăbușire a clădirii. Deasupra boltei s-au pus ca protecție straturi de pământ și de coajă de orez și a fost instalat un sistem automat de control al umidității și temperaturii.

De-a lungul timpului, turnurile au trecut prin două importante etape de restaurare, ultima având loc în anul 2000, când piatra a fost curățată având culoarea și fața de azi.

La 3 iunie 1931 Turnurile Serranos au fost declarate Monumentul Istoric Artistic Național. Ele au și valoarea estetică, fiind considerată cel mai frumos exemplu peninsular de arhitectură militară din secolul al XIV-lea.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * * 

Ce poți vizita în Valencia afli în articolul Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.

* * * 

Turnurile azi

Pe lângă funcționalitatea lor de obiectiv turistic, astăzi, Turnurile Serranos sunt folosite și pentru diferite acte oficiale ale orașului.

Cea mai cunoscută manifestare care are loc aici este La crida sau Deșteptarea, deschiderea oficială a festivității Las Fallas. Are loc în ultima duminică a lunii februarie când fallera majoră (fallera mayor) și primarul orașului fac apel la valencieni invitându-i să ia parte la marea sărbătoare care va urma.

În fotografii, atmosfera de la festivitatea deschiderii din 2019.

Turnurile pot fi vizitate și urcate până în vârf, de unde ai parte de o priveliște asupra cartierului Carmen, zona veche a Valenciei, dar și asupra orașului.

În foto, vedere asupra Cartierului Carmen.

Curiozități:

– Turnurile au 33 m înălțime și sunt cu 1 m mai mici decât Turnurile Quart.

Arhitectul turnurilor, Pedro Balaguer, a participat și la construcția Catedralei din Valencia și a turnului catedralei, Miguelete.

Forma poligonală și simetrică a turnurilor nu a fost întâmplătoare, scopul a fost să servească unei mai bune apărări.

Informații utile

– Adresă: Plaza de los Fueros,46003, Valencia

– Tel: +34.963.919.070

– Program:

* Luni-sâmbătă: 09.30-19.00

* Duminica și sărbători legale: 09.30-.15.00

* Închis: 1 și 6 ianuarie, 1 mai, 26 decembrie

* Pe timpul iernii se închid în funcție de lumina zilei, închise în zilele ploioase.

– Tarife:

* Bilet individual: 2 euro.

* Bilet redus: 1 euro

* Reducere pentru copii 7-12 ani.

* Bono: 6 euro valabil 3 zile

* Intrare gratuită: Duminica și sărbătorile legale. Despre ce obiective turistice poți vizita gratuit duminica și în sărbătorile legale, poți afla aici și aici.

– Cum ajungi la Turnurile Serranos:

– Cu autobuzele companiei de transport în comun EMT, liniile C1, 28, 95 (stația Torres de Serranos Comte de Trenor), liniile 6, 11, 16, 26, 80, 94 (stația Comte de Trenor Puente de Fusta), liniile 6, 16, 26, 80, 94 (stația Guadalaviar Puente de Serranos), 79, 94, 95 (stația Guadalaviar Sagunt) și 6, 16, 26, 79, 94, 95 (stația Cronista Riveles Santa Amalia). Ultimele trei stații sunt de cealaltă parte a Podului Serranos, ca să ajungi la turnuri va trebui să mergi pe jos 5 minute. Din Plaza de la Reina, unde are stație autobuzul C1, până la turnuri este o distanță de 20 de minute de mers lejer, prin centrul vechi.

  • Despre serviciile EMT și bilete disponibile, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Poți ajunge cu Valenbisi, cele mai apropiate stații: 36 (stația Plaza de los Fueros – Conde Trenor), (stația Plaza de la Virgen – Bailía), 2 (stația Salvador Giner – C. Museo) și 131 (stația Calle Santa Amalia colț cu Poeta Bodria).

  • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia

– Cât costă o vacanță în Valencia

– Valencia Tourist Card, gratuități și reduceri pentru turiști

Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia 

Cum ajungi din aeroport în gările din Valencia

Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia

– Bioparc Valencia – în vizită la animale sălbatice din Africa

– Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

– Ce monumente și muzee poți vizita gratuit în Valencia și când.

– Ce este Lonja de la seda și de ce să vizitezi Mercado Central.

– O grădină în stil franțuesc,  Grădina Monforte.

– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia

Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia

– Despre ficușii monumentali faimoși în Valencia citește aici și aici.

* * * 

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilorSusține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici

* * *

Surse de informare: www.Jdiezarnal.es, www.viuvalencia.com, www.valenciabonita.es

Fotografiile articolului aparțin autorului.

One thought on “Istoria în picioare (II). Turnurile Serranos, Valencia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3918