Cea mai îngustă casă din Europa se află în Valencia?

Valencienii se mândresc cu cea mai îngustă casă din Europa. Imobilul este situat în Piața Lope de la Vega nr. 6 și are o lățime de 107cm.

Trecut și prezent

Casa a aparținut unei familii de bijutieri și a avut o dublă funcționalitate: de locuință și sediu de negoț. Încăperile, câte una pe fiecare etaj, erau unite cu o scară în formă de melc. La primul etaj se afla salonul, la al doilea toaleta și la al treilea dormitorul.

Casa era atât de îngustă încât se spune că fata care locuia acolo ieșea în stradă să îmbrace ținuta de ceremonia Comuniunii și  pe cea de fallera (costumația de fallera este o crinolină).

Azi, clădirea a fost unită cu localul vecin Barul La Estrecha. Din cea veche a fost păstrată ca și atracție doar fațada, iar înăuntru podeaua originală. Interiorul este total schimbat.

Cea mai veche casă din Europa, legendă sau realitate?

Cât este legendă și cât adevăr probabil se poate afla cercetând documente și înscrisuri. Există diverse teorii care indică alte locații pentru cea mai îngustă casă.

Potrivit uneia, cea mai îngustă casă din Spania s-ar afla în Plasencia, provincia de Cáceres. Însă o confirmare oficială a acestui fapt nu există.

Conform altei teorii, casa din Plaza Lope de la Vega a fost întrecută de o casă de pe un canal al Amsterdamului. Aceasta era îngustă de doar 101m.

Și cu toate acestea, în Valencia este prezentată și azi drept ”casa cea mai îngustă casă din Europa”.

Miturile favorizează turismul și socializarea

Atâta timp cât tuturor ne vor plăcea legendele, stabilirea adevărului nu cred că va fi prioritate nici măcar pentru localnici.

În Plaza Lope de la Vega, cete de turiști se opresc și fotografiază cea mai îngustă casă din Europa. Unii o admiră de la masa unei terase.

Lope de la Vega sste o piațetă ce pare a fi crescut în jurul poveștii, deși nu e deloc așa. Dar aici totul pare a fi croit pentru a fi îngust sau mic: piața propriu-zisă, spațiile dintre terase, distanța între mese și terasele în sine.

Piața se află în cartierul vechi, Barrio El Carmen, în apropierea Bisericii Santa Catalina.

Zona veche a Valenciei este unul din obiectivele turistice recomandate de toate ghidurile turistice. Tot ce îți rămâne de făcut este să fii atent să nu treci pe lângă, fără s-o observi.

Cu prilejul unei plimbări în Plaza Lope de la Vega am făcut și o scurtă înregistrare cu cea mai îngustă casă din Europa.

Cum ajungi: Cu autobuzele companiei de transport public EMT, următoarele linii:

  • 4, 8, 9, 11, 16, 28, 70, 71  până la stația Plaza de la Reina și de aici pe jos
  • 31 până la stația Maques de Dos Aguas și de aici pe jos.

Despre alte obiective turistice ale orașului Valencia am scris aici. Află care monumente și ce muzee sunt gratuite și când.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4887