Cât costă o vacanță în Valencia

Cele 300 de zile însorite pe an, gastronomia și diversitatea ofertei turistice fac din Valencia un oraș tot mai vizitat. Bun, orașul e frumos, vreau să vin, dar cât costă o vacanță în Valencia? mă vei întreba. Nu cred că este om care să nu vrea să călătorească, însă pentru asta e nevoie de sănătate, timp și bani. Cum pentru sănătate și timp nu există unități de măsură obiective, voi vorbi doar despre buget.

Am adunat informații concrete despre prețuri și cheltuieli, apoi lor le-am adăugat experiența personală de aici. Am luat în calcul o vacanță de o săptămână.

Din ce se compune bugetul de vacanță?

Înainte de a vedea concret cât costă o sătpămână de vacanță în Valencia, să vedem care sunt categoriile de cheltuieli care compun costurile unui concediu, în general.

Cheltuielile certe se referă la transportul până la destinație, cazarea, transportul în oraș, mâncarea și băutura, intrarea la obiective turistice. Lor li se mai pot adăuga cheltuielile incerte. Acestea nu depind de călătoria în sine, ci de plăcerile, hobby-uri, dorințele fiecăruia, așa că nu vor face obiectul analizei de față.

Să luăm pe rând cheltuielile și să vedem cât costă o săptămână în Valencia.

Transportul până la destinație

Dacă vrei să petreci o vacanță în Valencia, modalitatea cea mai rapidă de deplasare este avionul. Distanța rutieră dintre România și Spania este de peste 3100 km, iar un drum cu mașina presupune 3 zile, energie și timp.

Unul din secretele reducerii cheltuielilor de transport cu avionul este cumpărarea biletelor din timp.

Scriam de curând că în lunile februarie și martie 2020, Blue Air are o ofertă foarte bună de bilete pe  ruta București-Valencia. Am verificat tarifele azi, 20.08.2019, și pentru perioada 18-25 februarie 2020, București-Valencia, fără escală, bagaj de mână inclus fără cel de cală, am găsit un bilet avion la preț de 353,48 lei/persoană.

Biletele cumpărate cu mai multe luni în avas sunt mai ieftine. Prețurile cresc pe perioada de sezon, vara.

Pe ruta București – Castellon de la Plana, puteți găsi bilete mai ieftine decât pe ruta București – Valencia.

Cost transport cu avionul 2 persoane dus-întors: 706,87 lei

Cazare o săptămână în Valencia

Mai bine de o treime din bugetul alocat unei concediu o reprezintă cheltuielile de cazare. Am căutat cazare pentru 2 persoane, aceeași dată și perioadă, pe două site-uri și am găsit următoarele prețuri la cazare în Valencia:

– Prețul unei camere sau al unui apartament variază între 366 și 475 euro. Am în vedere prețuri modice, mai sus de atât oferta este foarte mare (Booking.com)

– Prețul unui apartament întreg sau al unui loft (garsonieră) începe de la 44 euro/noapte. Pentru că am găsit un singur preț cu 44 euro, am să iau în considerare 50 euro/noapte, oferta era mult mai mare. Cazare pentru 7 nopți se ridică la un cost de 350 euro. Multe apartamente aveau un pat în plus sau chiar 3, ce face oferta mult mai interesantă pentru cei cu copii (Airbnb.com)

 

Transportul în Valencia

O vacanță în Valencia presupune și cheltuieli cu deplasarea, cel puțin în oraș. Municipalitatea are o rețea de transport public bine pusă la punct, așa că o poți folosi cu încredere. Este o modalitate sigură și confortabilă de a ajunge în diferite părți, dar și economicoasă. Ea este formată din metrou (Metrovalencia și Tranvia), autobuzele EMT și bicicletele Valenbici.

Costul unei călătorii este de 1,50 euro, dar eu recomand abonamentele. Pentru turiști sunt avantajoase abonamentele Bono T1/T2/T3 valabile pentru 1/2/3 zile. Prețurile sunt 4/6,70/9,70 euro/persoană.

Tot pentru turiști, există produsul Valencia Turist Card. Este un special conceput pentru nevoile turiștilor, care combină reduceri la intrarea în muzee cu gratuități pe liniile de transport ale municipalității. Sunt pentru o perioadă limitată, 24/48/72h, iar prețurile sunt 15/20/25 euro/persoană.

Recomandarea mea este să cumperi un card turistic la început, iar pentru zilele rămase din vacanță, completezi cu un abonament Bono T1, T2 sau T3.

!Atentie! Trebuie luat în considerare și costul călătoriei aeroport oraș, dus-întors. El nu este acoperit de niciun card de călătorie, se achiziționează separat și doar înaintea urcării în metrou, altfel expiră!! Prețul unui bilet aeroport-oraș este de 4,90 euro/persoană. Pentru 2 persoane avem 4 călătorii, deci cost total: 19,6 euro.

La cheltuielile de transport iau în considerare varianta cea mai mare de la fiecare: Cardul Turist Valencia valabil 72h de 25 euro plus Bono T3 valabil 3 zile la 9,70 euro.

În această variantă, cheltuielile cu transportul pentru 2 persoane, într-o vacanță de 7 zile se ridică la 85 euro.

Mai  multe despre cum te deplasezi cu transportul în comun în Valencia poți citi în articolul Transportul public în Valencia. Ghid complet.

Taxiurile sunt și ele mijloace de transport sigure. Mai multe informații despre tarife și costuri, poți citi în articolul Transportul public în Valencia. Taxiurile.

Mâncare și băutură

Este firesc ca în concediu fiind, să vrei să te bucuri sub toate aspectele de ea. Și când spun asta am în vedere grija ”ce fac astăzi de mâncare?” Chiar dacă nu este un oraș scump ca Madrid sau Barcelona, când este vorba de cheltuielile pentru mâncare, lucrurile nu diferă prea mult. Dacă vrei ca o vacanță în Valencia să nu fie foarte costisitoare, atunci acesta e un capitol la care poți combina variante.

În timp ce în Madrid sunt foarte comune meniurile de prânz, care costă 11-13 euro, în Valencia lucrurile nu stau așa. Din acest punct de vedere lucrurile abia acum încep să se miște. Iar o masă la un restaurant costă de la 14 euro în sus/persoană.

Dacă micul dejun nu este asigurat de hotel sau este oferit suplimentar față de cazare la nu preț mare, poți opta pentru una din variantele următoare:

– Să mănânci micul dejun acasă cu produse cumpărate de la supermarket

– Să iei un mic dejun la o cafenea din apropiere.

În timpul zilei mai mănânci un sandwich, iar pentru masa de seară poți combina ieșitul la un restaurant cu a cumpăra mâncare de la un local ”comida para llevar”. Aici găsesc vei găsi mâncare gata făcută, dar nu ai posibilitatea să mănânci acolo. Despre ele, mai jos.

Mic dejun cu produse cumpărate de la supermarket

Costuri estimative pentru diverse produse. Prețurile sunt de la Lidl, valabile în vara lui 2019.

– 1 cutie de ”Queso tierno” (brânză proaspătă, neafumată, feliată), 200gr: 1,49 euro

– 1 cutie jamon ”Gran reserva” 200gr, 16 felii: 3,99 euro

– 1 sticlă lapte pasteurizat, 750 ml: 0,57 euro

– 1 cutie cereale musli crunch cu ciocolată, 600gr: 1,89 euro

– 6 iaurturi grecești (6×1,25gr fiecare): 1,05 euro.

– 1 cutie gazpacho tradițional natural (un suc din roșii), 1 l: 1,39 euro

– 1 sticlă salmorejo proaspăt natural (un suc din roșii cu ardei, castravete și usturoi), 1l: 2,95 euro

– 1 chiflă, 80gr: 0,25 euro, 1 chiflă cu semințe, 80gr: 0,25 euro (aici am pus estimativ 2 euro)

– 1 pâine baghetă, 250gr: 0,53 euro.

– 1 cutie cu 12 ouă mărimea L: 1,45 euro

– 1 pachet unt 250gr: 1,49 euro

– 1 pachet cârnați cabanos tip fuet, 120gr: 1,29 euro

– 1 cârnat fuet (asemănător salamului de Sibiu), 175gr: 1,89 euro

– 1 pachet de mușchi afumat, 2x75gr: 1,89 euro

– 1kg roșii Kumato: 2,39 euro

– 1 cutie de taboule (salată cu cous-cous), 500 gr: 1,49 euro

– 1 pizza cu 4 feluri de brânză, 390 gr: 1,99 euro

– 1 bax cutii bere San Miguel (12x33ml): 9,49 euro

– 1 pungă mix de fructe uscate, 200gr: 2,79 euro

– 1 kg de mere: 1,80 euro

– 1 kg de prune roșii: 1,99 euro

– 1 kg zahăr brun: 1,89 euro

– 1 cutie de cafea arabica, 500 gr: 3,49 euro

– 1 sticlă de apă, 1,5l: 0,71 euro (cumpărată la bax este mai ieftină, am luat în calcul 7 euro)

Total mâncare de la supermarket: 58,19 euro, rotunjesc la 60 euro. Acoperă reprezintă micul dejun pentru 2 persoane/6 zile.

  • Avantaje: Mănânci ce vrei în fiecare zi
  • Dezavantaje: Te vei ocupa de preparare, pus masa și tot restul, deci nu vei fi servit.

Mic dejun la o cafenea din cartier

O altă variantă pentru micul dejun este o cafenea locală. La prețuri între 2,50 și 4 ,50 euro poți bea o cafea și/sau un suc proaspă de portocale și mânca un sandwich.

Dacă luăm în calcul o medie de 3,50 euro/persoană/zi/mic dejun/persoană x 6 zile = 21 euro.

Pentru 2 persoane costul unui mic dejun la o cafenea va fi de 42 euro.

  • Avantaje: Ieftin
  • Dezavantaje: Mic dejun frugal, s-ar putea să ți se facă foame în scurt timp, meniul este fix, nu variat. În plus, s-ar putea se depinzi de programul unor cafenele, nu toate deschid înainte de ora 10.00.

O gustare la prânz

În multe localuri vei găsi sandwich-uri și dacă mai pui o cafea ajungi la un 5 euro/persoană. Pentru 6 zile: 30 euro/persoană.

Cost total gustare la prânz, 2 persoane/6 zile: 60 euro.

Recomandare: Când ești în centrul vechi, o cafea din Guatemala și, mai ales, un tort de morcovi făcut în casă, mergi la Cafeneaua Mayan.

Cina la restaurant

La restaurantele de nivel mediu, nu vei putea lua masa sub 14 euro/persoană. Aici poate intra o paella și un pahar cu vin sau o porție de hamsii prăjiți (boquerones fritas), calamar și un pahar de vin.

!Atenție! Pâinea se plătește separat. De obicei, chelnerii o aduc fără să întrebe. Dacă nu mănânci pâine, ai grijă să o refuzi imediat când ți-o aduce și nu la sfârșitul mesei!Așa vei evita să plătești pentru ea!!

Iau în calcul 4 cine la restaurant, cu o medie de 18 euro/persoană/zi. Pentru 2 persoane, 6 zile= 128 euro.

  • Avantaj: Mănânci feluri de mâncare pe care nu le gătești în mod obișnuit acasă, nu ai grija ce vei găti sau mânca.
  • Dezavantaj: Prețul

Cina acasă cu mâncare cumpărată de la ”comida para llevar”

De la acest gen de localuri poți cumpăra două feluri de mâncare cu un preț mediu de 8 euro/persoană. Socotim 2 astfel de cine = 16 euro/persoană, pentru 2 persoane = 32 euro.

  • Avantaj: Prețul
  • Dezavantaj: În timpul zilei ai grija să cumperi mâncarea în intervalul în care sunt deschise localurile, 12.00-16.00, plus tot ritualul administrativ al punerii și strângeri mesei.

Dacă vrei să ști mai multe despre localurile, citește aici.

Rezumat variante mâncare

Am însumat pe variante cele prezentate mai sus, pentru 2 persoane/6 zile, astfel:

Mic dejun cu produse cumpărate de la supermarket plus gustare în timpul zilei plus 4 cine la restaurant și 2 cine de la ”comida para llevar”: 60 + 60 + 128 + 32 = 280 euro.

Mic dejun la o cafenea din catier plus gustare în timpul zilei plus cină la restaurant: 42 + 60 +

(32×6)= 294 euro.

Estimativ, în costul final al mâncării, iau în calcul și costuri cu băutura alcoolică pentru că ea modifică mult nota de plată într-un restaurant. Prețul unui pahar de vin variază între 2 și 4 euro, al unei sticle pornește de la 11 euro, iar al unei carafe de 1 l de aqua de Valencia sau sangria de la 11 euro.

Total cost mâncare o săptămână în Valencia

La prețurile de mai sus adăug o marjă de 50 euro pentru băutură. Este realist să estimez un cost de 350 euro cheltuielile cu mâncarea pentru 2 persoane.

Intrarea la obiective turistice

Dacă vii în vacanță în Valencia sigur vei vrea să vizitezi monumente, muzee, diverse atracții locale. În acest caz îți recomand achiziționarea unui card Turist Valencia. Include gratuități pe transport și reduceri la intrarea în muzee și alte obiective turistice. Despre tipurile de carduri poți citi aici, iar despre cardul pentru copii aici.

Află aici ce muzee și monumente poți vizita gratis în Valencia.

La această categorie adaug un cost de 40 euro/persoană întreg sejurul. Pentru 2 persoane vor fi 80 euro.

Rezumat costuri vacanță în Valencia

După ce am analizat în parte fiecare categorie de cheltuieli, să vedem care este costul total:

– 151 euro transport avion

– 400 euro cazarea (am făcut o medie a ofertelor găsite)

– 85 euro transport în comun

– 350 euro mâncare și băutură

– 80 euro obiective turistice

Total costuri 2 persoane pentru 7 zile vacanță în Valencia: 1066 euro

În loc de concluzii

Acest articol vrea doar să ofere o imagine despre cât poate costa o vacanță în Valencia de 7 zile pentru 2 persoane.

Prețurile sunt orientative, obținute la data redactării, 20.08.2019.

Pe de altă parte, ai în vedere că nivelul cheltuielilor diferă în funcție de preferințele și dorințele fiecăruia.

La capitolul  transport este posibil să faci economii dacă îți place să mergi pe jos. Oricum, majoritatea obiectivelor turistice importante, monumente și muzee se află în centru, iar distanțele sunt scurte.  Ori, chiar la acest capitol poți depăși bugetul dacă vei închiria o mașină pentru a te deplasa înafara orașului. De unde închiriezi o mașină în Valencia și ce costuri sunt, citește aici.

Dacă vei veni cu un copil, de asemenea costurile se schimbă.

Cât ajungi să plătești efectiv pentru o vacanță în Valencia, e un aspect care depinde de fiecare. Cheltuielile de transport până la destinație și cazare, planificate din timp, pot fi reduse substanțial. Eu nu am fost o persoană căreia să îi placă să programeze concediile, dar în timp am realizat că asta se reflectă în costuri. Ca de altfel și o bună informare.

Să ai parte de o vacanță de vis în Valencia!

 

9 thoughts on “Cât costă o vacanță în Valencia

  1. Andreea,ai fost atat de explicita incat as face economii pana la vara ca sa-ti pot face o vizita anul viitor☺.Oricum scri atat de frumos de Valencia incat ai face pe oricine turist pe acolo.Felicitari😆

    1. Mulțumesc, Nuți!! Primesc tot felul de întrebări, sunt oameni care nu au experiența călătoritului, iar alții vor informațiile ”de-a gata” cum se spune. Am încercat să mulțumesc pe toată lumea, citind articolul să poate orcine să își facă o părere. Te aștept, aici sunt! 🙂

  2. Buna ziua
    de curiozitate nu exista un site local pentru inchiririeri turistice, altceva in afara booking/ Airbnb etc.
    Planuiesc anul viitor un sejur mai lun, cam 10 zile de plaja si muzee in zona.
    Multumesc

    1. Bună ziua,
      Din păcare nu cunosc și îmi este teamă să recomand ce nu am probat. Aici sunt foarte uzuale înșelătoriile pe internet legate de închirieri imobiliare. Sunt site-uri serioase de care hacker-ii agață anunțuri false, mulți oameni cred pentru că totul pare real, plătesc fără să vadă apartamentul și când ajung la fața locului nu găsesc nimic. De fapt din secunda doi după ce plătesc nu le mai răspunde nimeni la email. Este adevărat că aceste situații sunt majoritate în cazul închirierilor pe termen lung, dar am vrut să explic de ce mă feresc să recomand un site netestat.
      Un site-uri pe care l-am testat este https://www.homeaway.co.uk/, dar să știi că prețurile sunt aceleași.
      Dar până vii mai e timp, sigur voi face rost de informații.

  3. Buna ziua. Suntem o familie cu un copil de 9 ani si urmeaza sa ajungem in Valencia in perioada 24-28 martie. Ne-ar ajuta foarte mult sa ne spuneti ce varianta de abonament de transport ar fi mai potrivita pentru noi, ținând cont că fetița noastră nu are încă 10 ani si citisem ca sub aceasta varsta transportul pe autobuze este gratuit. Ar fi mai avantajos sa luam Turist Card, întrucât vrem da si vizităm majoritatea obiectivelor? Copiii au nevoie de Turist Card?
    Menționăm că am luat cazare undeva aproape de Orașul Științelor și ca probabil va fi ușor de ajuns pe jos la multe dintre obiective.
    Va multumesc anticipat!

    1. Bună Otilia,

      Am adunat informații despre prețuri și am făcut o comparație între cardul VTC și alte variante de bilete (intrare muzee și transport).

      VTC Kid 72h (exclusiv online) + intrare la Oceanograf + Muzeul Științelor + Hemisferic = 45,99 euro
      VTC Kid 72h (simplă): 21.25 euro.
      Ambele VTC oferă reduceri de 15% la Bioparc (2,7 euro reducere la biletul de 18 euro), 15% la Oceanograf (3,49 euro reducere la biletul de 23,30 euro), 15% la Muzeul Științelor (0,93 euro reducere la biletul de 6.20 euro) și 15% Hemisferic (0,93 euro la biletul de 6.20 euro)
      Practic pentru VTC Kid 72h + biletele pentru locațiile sus menționate plătesti: 21,25 + 47 = 68,25 euro.
      Avantajul cu VTC ar mai fi că ai inclusă o (singură) calatorie aeroport-oraș care costa 4,90 euro.
      Am luat în considerare VTC 72h pentru că vizitarea fiecăre obiectiv din cele menționate durează. La Bioparc sigur stați 3h.

      Dar dacă știți că vreți să intrați și la Oceanograf și la Muzeul Științelor și la Hemisferic, atunci Orașul Științelor are un bilet combinat valabil 2-3 zile care asigură o singură intrare la fiecare și costă 29,10 euro pentru un copil de până la 12 ani.
      Pun link-ul aici ca să verifici: https://www.cac.es/en/home/planea-tu-visita/horario-y-tarifas/tarifas.html

      În ce privește transportul, dacă stați aproape de Orașul Artelor, de acolo nu vă puteți deplasa cu metroul, în centru veți ajunge cu autobuzele publice EMT. Iar pe autobuz veți plăti bilet fetei, aici gratuitatea este pentru copii sub 6 ani. La VTC transportul e gratuit, dar dacă nu luați VTC atunci aveți abonamentele Bono T1/T2/T3 valabile pe autobuze și metrou pe zona A (unde sunt obiectivele turistice) și care sunt pentru 24/48/72h și costă 4/6/9,70 euro (articolul aici: https://valenciana.ro/transportul-public-in-valencia-autobuzele-emt/).

      Sper ca informațiile să vă ajute să luați o decizie, dacă mai sunt nelămuriri, aici sunt! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7323