Expoziția ”Rondalla de fang” – un colț de Albufera în inima Valenciei

Expoziția ”Rondalla del fang”, găzduită de Centre del Carmen Cultura Contemporània – CCCC (Centrul de Cultură Contemporană Carmen) îşi propune să ridice gradul de conștientizare asupra pericolelor la care este expus mediul Albufera.

Impactul este creat surprinderea contrastului dintre frumusețea ambientului natural, a faunei și cantitatea reziduurilor de plastic lăsate de oameni în acest spațiu. Căutând mâncare, pasărea flamingo dă peste cutii de plastic, iar câțiva pești trăiesc și se joacă printre resturi de plase și reziduuri.

Expoziția îmbină arta murală, muzica și literatura cu tehnicile folosite la crearea ninots (păpușile ce compun grupurile statuare care se ridică în stradă de sărbătoarea Las Fallas).

Autorul expoziției reprezintă legătura dintre cele două. Antonio Segura (Dulk) este cel care a creat Falla Municipal 2021, monumentul aparținând municipalității. El nu a mai ajuns să fie montat și expus din cauza anulării festivității. Tema falla municipal de anul acesta este ”Protejați orice estimați”.

Inedit este și faptul că publicul devine parte din opera artistică expusă. El ajunge să cunoască din interior, specificul și problemele de mediu ale Albuferei. Vizitatorul este scufundat cu toate simțurile în această lume, grație sunetului apei, al picturilor și a altor elemente, cum sunt plasele de pescuit și pământul extras chiar din acest loc.

Ce este Albufera?

Parcul Natural Albufera, 210 km2, este o lagună de coastă separată de mare printr-o limbă de pământ, aflată la o distanță de 11 km de Valencia. Mai multe poți afla din articolul Ce este Albufera de Valencia.

Citește cum poți ajunge din orașul Valencia în Albufera cu transportul în comun.

Despre expoziție

”Rondalla del fang” se traduce în română ”colț de poveste”. Rondalla sunt povești populare orale valenciene care combină elemente de fantezie, viață și realitate. Colț, pentru că întreaga expoziție recrează o parte din lumea Albuferei.

Povestea expoziției aparține scriitoarei Mar Benegas și poate fi ascultată pe telefon în timpul vizitei, folosind un cod QR instalat la intrare.

Expoziția se desfășoară în două camere, pe o suprafață de 540 mp de pictură murală.

Prima cameră are ca motto ”1%”, deoarece doar 1% din Albufera este un parc natural al Albufera este protejat ca rezervație naturală.

În încăpere se află un flamingo, de dimensiuni surparealiste, care își bagă capul în apă în căutarea hranei. El este înconjurat de păsări specifice locului și de pești care se joacă printre plase și plastice.

În a doua cameră sunt prezentate amenințările serioase la care sunt supuse speciile din Parcul Național Albufera concentrându-se pe poluare, lipsă și lipsa calității apei sale.

Antonio Segura (Dulk), autorul ”Rondalla del fang” a avut expoziții în New York, Los Angeles sau Miami, Canada, unde a portretizat urșii polari și în Costa Rica, unde a făcut parte dintr-un mediu mișcare care a schimbat complet politica de mediu a țării în apărarea tucanului.

Pentru realizarea acestei expoziții, Dulk a colaborat cu specialiști și persoane care locuiesc și lucrează în Albufera pentru a afla informații cât mai multe și exacte despre acest mediu.

* * *

Află ce monumente poți vizita gratis în Valencia, aici și aici.

Află ce poți face cu copiii în Valencia, aici.

Despre ”Capela Sixtină” a Valenciei, citește aici.

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Informații utile despre expoziția ”Rondalla del fang”

– Locație: Centre del Carmen Cultura Contemporània (CCCC), Calle Museo, nº 2, 46003, Valencia

– Contact: Tel: +34.961.922.640 și +34. 961.922.642, email: consorcidemuseus@gva.es, Website: aici.

– Program de funcționare: Marți-duminică: 11:00 – 21:00, Luni și 1 Mai închis.

– Durata expoziției: 12 martie – 17 octombrie.

– Preț: gratuit.

– Cum ajungi la Centre del Carmen Cultura Contemporània (CCCC):

– Cu autobuzele companiei de transport în comun EMT, liniile C1, 28, 95 (stațiile Guillem de Castro Lliria și Blanqueria Pare d’Orfens), C1 (stația Guillem de Castro Na Jordana), liniile 80, 94 (stațiile Pla de la Saidia Constitucio și Pla de la Saidia Pont San Josep). De l aultimele două stații până la CCC este o distanță de mers pe jos de 10 minute, peste Podul Sant Jose (Pont San Josep). Din Plaza de la Reina, unde are stație autobuzul C1, până la turnuri este o distanță de 25 de minute de mers lejer, prin centrul vechi.

  • Despre serviciile EMT și bilete disponibile, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Poți ajunge cu Valenbisi, cele mai apropiate stații: 2 (stația Salvador Giner – C. Museo), 1 (stația Calle Guillem de Castro colț cu Calle Na Jordana 4, 36 (stația Plaza de los Fueros – Conde Trenor).

  • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

– Cu metroul, liniile 1 și 2 (Stația Turia, distanță de mers pe jos 25 min) și 3, 5, 7 și 9 (Stația Alameda, distanță de mers pe jos 40 min).

  • Despre cum să circuli cu Metrovalencia, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul, verifică aici.

* * *

Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia:

Despre reduceri și gratuități pentru turiști cu Valencia Tourist Card, poți afla mai multe aici (pentru adulți) și aici (pentru copii și grupuri).

Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

– Ciudad de las Artes y de las Ciencias, Valencia

 – Ești interesat de artă, ți-ar plăcea să vezi picturi de El Greco, Caravaggio, atunci citește Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia.

– Port Saplaya, mica Veneție a orașului Valencia.

Aici afli mai multe informații despre Parcul Turia, cel mai mare parc al Spaniei.

Despre natură, alte parcuri și grădini poți afla mai multe aici și aici .

Dacă ești adult și vrei să te copilărești, îți recomand despre Parcul Guliver.

– Informații despre plajele din orașul Valencia, dar și din imediata sa apropiere, afli aici

* * *

Surse de informare: Visitvalencia.com, valenciaplaza.com

Fotografia articolului aparține site-ului CCC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

985