Capela Sixtină a Valenciei: Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir se află pe lista celor mai vizitate zece monumente ale orașului Valencia.

Este una dintre primele douăsprezece biserici creștine ridicate în oraș după recucerirea de Jaume I în 1238.

Situată în inima cartierului Carmen, în plin centru istoric al Valenciei, dar retrasă, biserica te lăsă la propriu cu gura căscată de cum treci pragul.

Puțină istorie a bisericii

Biserica a fost construită ca parohie în jurul anului 1242.

Descoperirile arheologice din imediata vecinătate au adus la suprafață resturi funerare aparținând unui vechi templu roman.

Pe vremea vizigoților lăcașul a fost creștinat, devenind o biserică cu un cimitir în jurul ei. După cucerirea musulmanilor, în sec. al VIII-lea, pe rămășițele bisericii a fost construită o casă cu terasă și piscină. Unele atestări spun că aici ar fi fost o moschee.

După preluarea Valenciei de către regele Jaime I, a fost transformată în parohie creștină și donată Ordinului Predicatorilor sau Dominicanilor. Aceștia au botezat-o în onoarea Sfântului Nicolae din Bari, iar ani mai târziu, acelaș ordin a mai adăugat un sfânt titular parohiei, pe San Pedro Mártir, care a fost primul mucenic al ordinului dominican.

Despre Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir se spune că este unul dintre cele mai bune exemple de conviețuire între un templu de structură gotică din sec. al XV-lea și decorația barocă din sec. al XVII-lea.

Stilul gotic a fost ”impus” de renovarea care a avut loc la inițiativa celebrei familii Borja (1419). În sec. al XVII-lea, în cadrul unei noi renovări, interiorul gotic a fost acoperit cu decorațiuni baroce.

Din clopotnița originală, a rămas doar un clopot cunoscut sub numele de Vicent. Celelalte au dispărut în timpul războiului civil. În acea perioadă biserica a suferit pagube majore, capelele au fost distruse și a deveni depozit.

Supermarketul investitor și restaurarea San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

Deși în 1981, biserica  a fost declarat Monument Istoric Artistic Național, lăcașul religios nu a fost în atenția autorităților până în sec. al  XXI-lea. Atunci a început restaurarea arhitecturală și picturală care a pus în valoare splendoarea bisericii.

Restaurarea bisericii a fost finalizată în 2016. Costurile, de aproximativ 5,5 milioane euro, au fost suportate de realizată de Fundația Hortensia Herrero care aparține patroanei lanțului de supermarket-uri Mercadona.

Gianluigi Colalucci, marele restaurator italian al Capelei Sixtine, opera lui Michelangelo, a colaborat la restaurarea bisericii valencienilor.

Din motive de sănătate, specialistul italian nu a putut participa la conferința de presă pentru a prezenta restaurarea, dar a trimis scuze printr-un mesaj pe WhatsApp, încheindu-l astfel: ”Trăiască Capela Sixtină valenciană!” De atunci Biserica San Nicolás de Bari a devenit cunoscută și sub numele de Capela Sitină a Valenciei.

În urma restaurării,au ieșit la lumină cei 2000 mp de fresce.

Integrată în circuitul turistic, biserica își menține cultul, având un program distinct pentru rugăciune și de vizitare turistică.

În timpul slujbei religioase, intrarea este gratuită, dar este interzisă fotografierea sau înregistrarea imaginilor.

Informații utile despre San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

Program de vizitare:

  • Luni: vizita turistică nu este permisă.
  • Marți – vineri: între 10:30 – 19:30. În perioada iulie – septembrie programul este prelungit până la 21:00.
  • Sâmbătă: De la 10:30 la 18:30. În perioada iulie – septembrie este prelungit până la 19:30.
  • Duminică: De la 13:00 la 20:00. În perioada iulie – septembrie programul este prelungit până la 21:00.

* Programul poate fi modificate de acte religioase, de aceea este este de preferat să consulți site-ul oficial al parohiei aici.  

– Tarif: 

  • Tarif general: 7 € . Include ghid audio în spaniolă, valențiană, engleză, franceză sau italiană și intrare gratuită la Museo de la seda, Muzeul Mătăsii din Valencia.
  • Tarif redus: 6 €. Este pentru pensionari, studenți, persoane cu dizabilități și posesori ai Valencia Tourist Card.
  • Tarif gratuit: Copii sub 12 ani.

* Pentru vizită, poți suna la +34.963.913.317 sau scrie la e-mail: vizit@sannicolasvalencia.com

– Cum ajungi la biserica San Nicolás

– Adresă: Calle Caballeros, 35, Valencia.

– Poți ajunge cu autobuzele companiei de transport în comun EMT, linia C1 (stația Plaza de la Reina și de aici pe jos, o plimbare de 10 minute prin Plaza de la Virgen), Liniile 6, 28, 95 (stația Torres de Serrano) sau liniile 6, 11, 16, 26, 80, 94 (stația Comte de Trenor Puente de Fusta). De la ultimele două stații până la biserică e o distanță de 10 minute de mers pe jos.

  • Despre serviciile EMT și bilete disponibile, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Poți ajunge cu Valenbisi, cele mai apropiate stații: 3 (Plaza del Musico López Chavarri), (Plaza de la Virgen – Bailía), (Plaza del Mercado – Taula de Canvis).

  • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

În loc de concluzii

Mă îndoiesc că după fotografiile de mai sus ar mai fi nevoie de ceva ca să te conving să vizitezi Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir.

Cu toate astea, am să las mai jps o înregistrare făcută de mine cu prilejul unei vizite.

Este un obiectiv pe care l-am inclus pe lista locurilor ”obligatoriu” de vizitat în Valencia. Dacă vrei să afli ce alte obiective turistice recomand, citește aici.

 

 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilorSusține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici

* * *

Surse de informare: Sannicolasvalencia.com, Jdiezarnal.com,Viuvalencia.com, Valenciabonita.es

Fotografiile articolului aparțin autorului.

2 thoughts on “Capela Sixtină a Valenciei: Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6123