Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, 21.03.2020

Articolul de față cuprinde știri interne și internaționale referitoare la situația Covid-19 din prima parte a zilei de sâmbătă, 21 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general interne și internaționale.

Știri interne

1. Ministrul Justiției, Juan Carlos Campo, a precizat în cursul zilei de vineri, că instanțele nu vor fi închise și a asigurat că “serviciile esențiale” vor fi furnizate “în procesele urgente și prioritare, în care se presupune încălcarea drepturilor”. Măsura se menține pe toată durata stării de urgență.

2. Cel puțin 33.000 de companii au solicitat aplicarea procedurii ERTE, urmând ca peste 250.000 de lucrători să fie afectați ca urmare a stării de alarmă decretate, a confirmat ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz.

3. În pofida restricțiilor de circulație impuse de executiv, Direcția Generală de Trafic a avertizat că ieri, vineri, în jurul orei 18.00, au avut loc aglomerări în trafic. Punctele fierbinți au fost înregistrate în Madrid, Barcelona, Valencia și Vizcaya. Echipaje ale poliției fac verificări la ieșirea din marile orașe pentru a evita deplasarea fără un motiv întemeiat și permis de condițiile stării de urgență. Cei care nu vor putea dovedi motivul deplasării riscă o amendă de cel puțin 600 de euro.

4. Miquel Buch, ministrul de Interne al guvernului din Catalunya, a raportat că a fost creat un “certificat de auto-responsabilitate” care garantează că toți cei care se deplasează în Catalunya o fac din motive justificate. În lipsa unui astfel de document, se vor aplica sancțiunile corespunzătoare. Acest certificat va fi valabil începând de luni, 23 martie. Modelul orientativ poate fi descărcat și completat de pe site-ul instituției.

În Catalunia, care este deja al treilea centru al pandemiei, autoritățile avertizează că numărul persoanelor contagiate nu a atins maximul și cere populației să reziste acasă pentru a evita mai multe cazuri de coronavirus. Potrivit informațiilor runizate de La Vanguardia, ieri la închiderea ediției, în Catalunya se înregistrau 4.203 de cazuri de coronavirus confirmate și 40 de decese.

5. De pe site-ul companiei naționale de poștă, Correos, aflăm că serviciul public funcționează cu doar 30% din capacitatea sa pe perioada stării de urgență. Oficiile poștale sunt deschise doar în timpul dimineții, de la 09.30 la 12.30.

6. Potrivit publicației La Vanguardia, în Spania, peste 52% dintre cei infectați cu coronavirus sunt spitalizați, adică peste 10.500 de persoane din cele peste 20.000 de cazuri care există. Ministerul Sănătății recunoaște că situația este “critică” în unele secții de terapie intensivă din țară.

7. Ministrul sănătății Salvador Illa avertizează că în Spania, curba coronavirus continuă să crească și prognozează că vor urma zile mult mai grele. La închiderea ediției, în Spania se înregistra un număr de 21.500 persoane infectate, 1140 decedate și 1588 recuperate.

Știri externe

1. Tailanda

Bangkok, capitala Tailandei, este parțial închis după ce în ultimele 24 de ore au fost depistate 89 de cazuri de coronavirus.

2. Statele Unite

Numărul persoanelor infectate crește constant și în Statele Unite. Potrivit publicației La Vanguardia, în seara zilei de vineri, 20 martie, se înregistrase un număr de 19.000 persoane infectate, numai într-o singură zi fiind depistate peste 5.000 de cazuri. Numărul deceselor era de 275.

3. Italia

Conform datelor înregistrate de guvernul italian, 40% dintre italieni nu respectă condițiile carantinei, astfel că lupta împotriva coronavirusului este îngreunată de iresponsabilitatea unei mari părți a populației. Giuseppe Conte, premierul italian, a anunțat că, dacă situația nu se va schimba, va impune restricții și sancțiuni mai stricte. Italia continuă să acumuleze recorduri negative, numai în cursul zilei de vineri fiind înregistrate 675 de decese. Numărul persoanelor infectate se ridică la 47.000, iar al deceselor la 4.000.

4.Coreea de Sud

Pentru a opri avansarea coronavirusului, autoritățile sud-coreene au decis să izoleze timp de două săptămâni toți călătorii care sosesc din Europa și să testeze toate persoanele care intră pe teritoriul țării indiferent de unde ar veni. Numărul total al cazurilor de coronavirus înregistrate de Coreea de Sud sunt 8.799.

5. China

Aceasta este a treia zi în care Ministerul Sănătății al Chinei nu a înregistrat la nivel local niciun caz de infectare cu Covid-19. Principala preocupare a autorităților chineze o reprezintă cazurile importate, fiind confirmate un număr de 41 astfel de cazuri. Până acum, în China există un număr de 81.008 persoane infectate, 3255 decese și peste 71.740 de pacienți care s-au vindecat când a fost detectat focarului în Wuhan.

6. În lume

La închiderea ediției, numărul persoanelor infectate cu cornoavirus la nivel mondial era de 282.744, al celor decedate de 11.820, iar al celor recuperate de 93.509. În perzent, de coronavirus sunt afectate 172 țări.

Acestea sunt știrile primei părți a zilei de azi, sâmbătă, 21 martie 2020.

Știrile prima parte a zilei de ieri, 20 martie, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020, iar pe cele din a doua parte a zilei, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1155