Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de sâmbătă, 21.03.2020

Articolul de față cuprinde știri interne și internaționale referitoare la situația Covid-19 din a doua parte a zilei de sâmbătă, 21 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația existentă, cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general interne și internaționale.

Știri interne

1. După ce Ministerul Sănătății din Spania a impus hotelurilor și unităților turistice să ia măsura închiderii în termen de șapte zile, 30.000 de turiști dincei 80.000 înregistrați pe insula Gran Canaria, încearcă să găsească zboruri pentru a se întoarce acasă. În fiecare zi, aeroportul din Gran Canaria este plin de mii de turiști, iar aglomerația foarte mare nu permite menținerea distanței recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

2. Aproximativ treizeci de turiști spanioli au rămas pe aeroportul Fuerteventura după punerea în practică de către Guvernul Insulelor Canare a măsurilor de reducere a zborurile din Peninsula. Turistii, care provin din diferite provincii spaniole, și-au arătat îngrijorarea cu privire la situația lor, în momentul de față ei neavând nicio confirmare oficială pentru a se întoarce. În același timp, repatrierea turiștilor care s-au aflat pe insulă, a fost accelerată în aceste zile. Numai Compania Jet2 va face 13 zboruri în doar două zile către localități din marea Britanie, iar compania aeriană Codor va zbura astăzi în șapte orașe germane pentru a transporta sute de oameni.

3. Potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul Sănătății, situația coronavirus în Spania la închiderea ediție se prezintă astfel: 24.926 persoane infectate cu 24% mai mult decât numărul persoanelor înregistrate ieri, 1.326 decedate și 2.125 recuperate în urma infectării.

De asemenea, Țara Bascilor a înregistrat 1.725 de cazuri și 85 decese, Andaluzia, 1.515 cazuri și 40 de decese; Castilla și León, 1.466 de cazuri și 55 de decese, Castilla-La Mancha, 1.423 de cazuri și 84 de decese; Galicia, 739 de cazuri și 9 decedați; Navarra, 664 cazuri și 9 decedați; La Rioja, 564 de cazuri și 15 decese; Asturias, 486 de cazuri și 5 decedați; Aragon, 424 de cazuri și 22 de decedați; Extremadura, 354 cazuri și 12 decese; Insulele Canare, 348 de cazuri și 7 decese; Insulele Baleare, 246 cazuri și 4 decese; Murcia, 240 de cazuri și 1 decedat; Cantabria, 215 cazuri și 2 decedați; Melilla, 25 de cazuri și niciun decedat; și Ceuta, 5 cazuri și niciun decedat. În Comunitatea Valenciană au fost înregistrate 1.363 de cazuri și 50 de decese.

Știri externe

1. Portugalia

Conform ultimelor date ale Guvernului din Portugalia, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Portugalia se ridică la 1.280, iar cel al deceselor la 12. Autoritățile se așteaptă ca pandemia să atingă maximul de severitate în jurul datei de 14 aprilie. Estimarea se bazează pe evoluția numărului de cazuri COVID-19 până în prezent, a explicat în cadrul unei conferințe de presă ministrul Sănătății, Marta Temido.

2. Egipt

Autoritățile din Egipt au decis închiderea tuturor moscheilor și bisericilor din cauza coronavirus. Măsura de suspendare provizorie a tuturor actelor religioase, islamice și creștine, a fost anunțatăde guvern în cursul zilei de azi.

3. Italia

Începând din această sâmbătă, poliția are ordin să controleze toate vehiculele și pietonii care circulă pe străzile Romei pentru a verifica dacă nimeni nu părăsește casa fără motiv. Este una dintre noile restricții adoptate pentru a face față pandemiei de coronavirus, care a depășit deja numărul de 47.000 persoane infectate pe întreg teritoriul Italiei.

În lupta cu virusul Covid-19, guvernul italian a anunțat aseară și alte măsuri suplimentare. Pe întreg teritoriul țării se vor închide parcurile și grădinile și este interzisă deplasarea în weekend la cea de-a doua reședință. Noile restricții au obligat să se închidă barurile și cafenelele din gări și benzinării. Vor rămâne deschise doar cele aflate în incinta bezinăriilor de pe autostrăzi și care pot vinde produse alimentare ce pot fi consumate pe drum.

Ultimele restricții și teama din partea populației că vor fi luate măsuri și mai dure în zilele următoare au provocat cozi lungi la supermarketurile din Milano în dimineața zilei de sâmbătă. Autoritățile italiene se tem că punctul culminant al pandemiei pare încă îndepărtat.

4. Marea Britanie

Guvernul britanic a anunțat vineri măsuri economice și închiderea barurilor și a locurilor de divertisment pentru a încerca să oprească răspândirea coronavirusului. Vineri seara, numărul celor infectați cu coronavirus depășea 3.200, iar cel al deceselor 177. Executivul lui Boris Johnson a dat asigurări că va acoperi 80% din salariile lucrătorilor cu risc de concediere din cauza bolii și că va acoperi salarii de până la 2.500 de lire sterline pe lună, a declarat ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, în cadrul unei conferințe de presă, informează publicația La Vanguardia.

5. Franța

Vineri seara, Turnul Eiffel s-a alăturat aplauzelor colective pentru personalul de asistență medicală care tratează pacienții cu coronavirus, prelungind durata de iluminarea obișnuită pe timpul nopții. În același timă, la ora 20:00, francezii au ieșit la ferestre pentru a-și arăta sprijinul și recunoștința pentru cadrele medicale.

Acestea au fost știrile celei de-a doua părți a zilei de sâmbătă, 21 martie.

Să ne-auzim cu bine!

Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, 21 martie, le poți afla citind articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, 21.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1205