Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de vineri, 20.03.2020

Articolul de față cuprinde știrile din partea a doua a zilei de astăzi, 20 martie, din Comunitatea Valenciană, Spania, dar și din lume referitoare la situația Covid-19.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general interne și internaționale.

Știri interne

1. Comunitatea din Madrid în colaborare cu Unitatea Militară de Urgență (UME), va construi un spital cu 5.500 de paturi în pavilionul IFEMA, corespondentul Feria de Valencia.

2. Publicația Las Provincias ne informează că Guvernul modifică decretul de alarmă și, pe cale de excepție, permite persoanelor diagnosticate cu o boală din spectrul autismului sau cu alte dizabilități cognitive să se poată plimba oricând pe stradă. Aceștia sau însoțitorii trebuie să aibă o dovadă a afecțiunii pentru a o arăta poliției evitând astfel amendarea pentru încălcarea condițiilor stării de urgență. Această excepție a intrat în vigoare de astăzi, vineri, 20 martie. Măsura este luată pentru a evita ca boala “să se agraveze prin îngrădirea impusă de declararea stării de urgență”.

3. Pedro Duque, ministrul Științei confirmă că în mai multe centre de cercetare sau medicale din țară au loc experimente, teste și se fac analize pentru găsirea unui tratament sau vaccin împotriv Covid-19, iar Salvador Illa, ministrul sănătății confirmă că trei spitale spaniole au început deja două proceduri medicale care au fost aprobate cu administrarea medicamentului Remdesivir împotriva COVID-19.

4. Guardia Civil prin UCO Telematic Crime Group a creat un canal de comunicare a cetățenilor pentru a primi informații despre fraude și escrocherii online făcute cu prilejul Covid-19, cum sunt cele legate de fraudă, instalarea de programe dăunătoare („malware”) sau dezinformarea. Covid-19. Adresa de email la care poți face un denunț este: ciberestafas@guardiacivil.org.

5. Asociații agricole din Extremadura au pus la dispoziția autorităților și s-au implicat în lupta contra Covid-19 cu tractoare pentru a ajuta la dezinfectarea drumurilor publice din localitățile comunităților. De asemenea, companii particulare din domeniul textil și-au manifestat ajutorul în a fabrica măști de protecție.

6. Conform ultimului bilanț al Ministerului Economiei, în Comunitatea Valenciană au fost înregistrate în procedură ERTE 32.751 solicitări de încetare a contractelor de muncă. Majoritatea dosarelor prezentate corespund sectorului de servicii.

Știri externe

1. Guvernul Statelor Unite a anunțat suspendarea temporară a eliberării vizelor în toate consulatele și ambasadele sale.

2. Un studiu realizat de o revistă medicală americană NEJM indică faptul că noul coronavirus este detectabil până la două sau trei zile pe suprafețe din plastic și din oțel inoxidabil și timp de până la 24 de ore pe carton, dar răspândirea depinde de “cantitatea de virus prezentă”, subliniază cercetătorii.

3. OMS avertizeazăvirusul nu doar ucide oamenii în vârstă, ci și tineri”. Dacă cineva credea că vârsta reprezintă o garanție pentru a scăpa de amenințarea Covid-19, a greșit. Ieri, Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat noul coronavirus dușman al Umanității. De la apariția sa la sfârșitul lunii decembrie a luat viața a peste 10.000 de oameni din lume. Agentul patogen, a avertizat el, “nu ucide doar oamenii în vârstă, există, un număr semnificativ de tineri care au murit”, a subliniat el. Medicul etiopian a menționat Coreea de Sud ca exemplu de urmat în lupta coronavirus, pentru strategia sa rapidă și de succes în domeniul sănătății publice.

4. În Germania, numărul de cazuri confirmate  se apropie de 18.000, după ce în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 3.000 de persoane nou infectate, potrivit ultimului bilanț lansat astăzi de Institutul Robert Koch (RKI), agenția guvernamentală responsabilă de controlul bolilor în țară. Numărul persoanelor decedate se ridică la 52 și al celor vindecate la 180.

5. La închiderea ediției, cifrele care descriu situația mondială a coronavirus arată astfel: 256.798 persoane infectate, 10.500 persoane decedate și 89.920 vindecate. În Spania 20.359 persoane infectate, 1002 decedate și 1585 vindecate, iar în Comunitatea Valenciană, 1105 persoane infectate și 33 decedate.

Acestea sunt știrile celei de-a doua părți a zilei de azi.

Știrile din prima parte a zilei le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #YoMeQuedoEnCasa #eustauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

* Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1133