Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020

Articolul de față cuprinde știri din prima parte a zilei de vineri, 20 martie, din Comunitatea Valenciană, din Spania, dar și din lume referitoare la situația Covid-19.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general interne și internaționale.

Știri interne de interes local

1. Construirea de spitale de campanie

Guvernul Comunității Valenciene a contractat construirea a trei spitale de campanie cu 1.100 de paturi, în Valencia, Alicante și Castellón, pentru a face față pandemiei coronavirusului. În următoarele 15 zile vor fi disponibile primele 500 de paturi, a anunțat președintele comunității, Ximo Puig.

2. Cerere de angajare temporară în domeniul sănătății

Departamentul de Sănătate Publică aflat în subordinea Guvernului Comunității Valenciene anunță angajarea temporară în instituțiile de sănătate publică a următoarelor categorii:

– Absolvenți și licențiați în Medicină care nu sunt înscriși pe listele de angajare temporară.

– Infirmieri și asistenți medicali care nu sunt înscriși pe listele de angajare temporară.

– Personal medical aflat la pensie cu vârsta sub 70 de ani.

– Infirmieri și asistenți medicali aflat la pensie și cu vârsta sub 70 de ani.

Procedura de înscriere este disponibilă pe pagina principală a Departamentului de Sănătate Publică începând de astăzi, 20 martie ora 8.00, aici.

3. Controale asupra persoanelor care se deplasează cu autoturismele

Poliția Locală a început să efectueze controale în Valencia, solicitând conducătorilor de autoturisme documente din care să reiasă că deplasarea are un motiv justificat. Deși autoritățile nu impun utilizarea unui certificat model, un document oficial emis de de firma angajatoare vă va ajuta să circulați fără a întâmpina probleme din partea poliției. Camera de Comerț din Valencia a pus la dispoziția companiilor care doresc să certifice detașarea lucrătorilor lor, un certificat de model, disponibil gratuit pe site-ul instituției.

Știri de interes național

1. Închiderea hotelurilor și unităților de cazare

Guvernul a luat decizia ca toate unitățile hoteliere să se închidă în următoarele șapte zile. Au dreptul să funcționeze doar unitățile sezoniere sau cu ședere lungă care au infrastructura necesară pentru respectarea condițiilor sanitare impuse de canartină.

2. Măsuri noi la Mercadona

Față de starea de urgență  cauzată de extinderea pandemiei de coronavirus, lanțul de magazine Mercadona aluat o serie de noi măsuri, intrate în vigoare joi, 19 martie. Potrivit acestora programul zilnic de funcționare este 9.00 – 19.00, iar la plata cu numerar, se acordă prioritate persoanelor în vârstă, cu dizabilități, cu mobilitate redusă și femeilor însărcinate, precum și celor care le însoțesc.

3. Precizări de interes ale ministrului transporturilor, mobilității și agendei urbane

José Luis Ábalos, ministrul transporturilor, mobilității și agendei urbane a făcut în cadrul conferinței de presă de ieri următoarele precizări importante referitoare la situații generate de criza sanitară și starea de urgență:

În vehiculele particulare trebuie să fie trebuie să fie doar o persoană. Excepțional, șoferul poate fi însoțit de minor, o persoane cu dizabilități sau un vârstnic.

Nu se intenționează închiderea spațiul aerian, dar traficul pe toate aeroporturile a fost redus cu 50% “.

4. Sondaj în rândul cetățenilor spanioli

El Pais arată că potrivit unui sondaj, nouă din zece cetățeni recunosc că sunt profund îngrijorați de starea de urgența, jumătate se tem că își vor pierde locul de muncă din cauza crizei generate de coronavirus, iar cei mai mulți cred că salariile vor fi reduse. Aproape șapte din zece cetățeni consideră că impactul asupra economiei spaniole a acestei crize va fi negativ și de durată. În schimb, spaniolii se arată optimiști în ceea ce privește posibilitatea de infectare cu coronavirus și speră să fie vindecați dacă contractă boala. Ei spun că respectă cu strictețe instrucțiunile și sunt mai informați ca oricând.

Știri externe

1. Președintele ONU, Francisco Aranda, a avertizat într-o declarație că furnizarea necesităților de bază este în pericol dacă nu sunt furnizate către transportatori elemente de protecție sanitară (în special măști, mănuși și geluri). El a cerut ministerelor Sănătății și Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane ca lucrătorii de logistică și transport să facă parte, după lucrătorii din domeniul sănătății, din „cel de-al doilea grup mare de lucrători cu prioritate pentru furnizarea de mănuși, măști și geluri, inexistente pe piață ”.

2. Din El Pais am aflat că flacăra olimpică a ajuns astăzi în Japonia la Baza Forțelor Aeriene Matsushima, din nord-estul țării, unde a avut loc o ceremonie de primire restrânsă, datorită situației generate de coronavirus. Torța va pleca de aici pe 26 martie și va călători în toată țara înainte de ceremonia de deschidere a evenimentului din 24 iulie. Până în prezent, autoritățile țării și Comitetul Olimpic Internațional nu au amânat ceremonia, în ciuda răspândirii pandemiei.

3. Festivalul de film de la Cannes este amânat din cauza coronavirusului. Organizatorul evenimentului publicat o declarație în care explică faptul că festivalul nu va avea loc la datele programate, în perioada 12 – 23 mai, din cauza extinderii coronavirusului. Evenimentul a fost amânat pentru o dată nespecificată, cuprinsă între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Situația coronavirus în lume și în Spania

La nivel mondial, numrul persoaelor infectate este de 249.036, 10.336 au decedat și 88.831 s-au vindecat în urma infectării cu coronavirus.

În Franța a crescut numărul celor infectați la 10.995. Sunt înregistrate 4761 persoane spitalizate și 372 de decese, cu 108 mai multe decât în ziua anterioară.

Italia a înregistrat un număr de 5322 de cazuri noi și 427 de decese noi din cauza coronavirus. Cu un număr de 41.035 cazuri confirmate și 3.405 de decese, stabilește în această pandemie un record dramatic, depășind China.

5. China a confirmat astăzi că, pentru a doua zi consecutiv, nu s-au înregistrat noi cazuri persoane infectate cu coronavirus. Dar cu toate acestea, a înregistrat 39 de cazuri de coronavirus exportate din străinătate. În plus, autoritățile chineze au înregistrat trei decese.

În Spania, numărul persoanelor infectate a ajuns la aproape 20.000. Un număr de 1002 persoane au decedat și 1.107 au fost vindecate în urma infectării cu coronavirus.

La nivelul comunităților, situația este următoarea: Comunitatea Madrid acumulează cel mai mare număr de cazuri confirmate, 7.165. Urmează Catalunya (3.270), Țara Bascilor (1.465), Andaluzia (1.287), Comunitatea Valencia (1.105) și Castilla León (1.147). Au fost identificate 1.044 de cazuri în Castilla-La Mancha, 578 în Galicia, 554 în Navarra, 497 în La Rioja, 360 de cazuri în Aragon, 344 în Asturias, 297 în Extremadura, 287 cazuri în Insulele Canare, 203 în Insulele Baleare, 144 în Cantabria și 24 în Melilla. Ceuta a confirmat primul caz duminică 15 martie și în prezent numără cinci cazuri.

Acestea erau datele astăzi, 20 martie 2020, ora 13.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1226