Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de miercuri, 25 martie.

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de miercuri, 25 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne despre pandemia coronavirus

1. Situația în Spania

Potrivit ultimelor date oficiale, Spania înregistrează peste 41.938 de persoane infectate cu coronavirus, 2.937 decese și aproape 3800 recuperate. În prezent sunt internate în unități de terapie intensivă 2.636 persoane. Doar în cursul zilei de ieri au fost înregistrate 514 noi decese. În pofida acestor cifre, autoritățile sanitare se așteaptă ca rezultatele izolării să se vadă începând cu sfârșitul acestei săptămâni.

2. Spania solicită asistență internațională în tratarea pandemiei

Autoritățile spaniole au solicitat Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, instituție aflată în subordinea NATO, asistență internațională în tratarea pandemiei coronavirusului, a raportat Alianța într-un comunicat. Cererea de ajutor include 150.000 de costume de unică folosință, 150.000 de aparate respiratorii de tip FFP3, 300.000 de respiratorii de tip FFP2, 1.000 de termometre cu radiații infraroșii și 5.000 de ecrane protecție pentru față. În petiție sunt incluse, de asemenea, 10.000 de ochelari de protecție, 1.500.000 de măști chirurgicale, 120.000 de mănuși de nitril, 500.000 de teste rapide, 50.000 de sisteme de testare de reacție în lanț a polimerazei și 500 de ventilatoare mecanice.

3. Situația în Comunitatea Valenciană

În timp ce coronavirusul continuă să se extindă și să provoace decese în Comunitatea Valenciană medicii, asistentele și alți profesioniști din sănătate reclamă lipsa de materiale și întârzierea aplicării diferitelor măsuri recomandate de specialiști. În spitale precum Doctor Peset, cadrele sanitare trebuie să semneze și o parte în care confirmă că au primit o mască și se angajează să o păstreze o săptămână. Uniunea Medicală CESM-CV a solicitat marți demisia ministrului Sănătății, Ana Barceló.

Comunitatea Valenciană a atins pragul de 2.167 de persoane infectate, iar 20% dintre acestea sunt personal medical.

4. Reluarea serviciului de pompe funebre din Madrid

Serviciul de pompe funebre al municipalității din Madrid a reluat colectarea persoanelor decedate de coronavirus. Serviciul a fost întrerupt în cursul zilei de luni din cauza lipsei de material de protecție pentru lucrători, care a fost în sfârșit asigurat de guvernul autonom.

5. Informații șomaj

Peste 760.000 de lucrători intră în șomaj temporar în toată Spania, din cauza coronavirus. Sunt date parțiale înregistrate de Ministerul Muncii și care se referă doar la 7 comunități autonome. 37% dintre toți cei afectați sunt doar în Catalonia, unde sunt afectați 271.432 de angajați.

6. Sesiunea Congresului Deputaților

În cursul zilei de azi, sesiunea plenară a Congresului se va reuni din nou pentru a dezbate extinderea stării de alarmă până la 11 aprilie și a aproba o serie de măsuri, dintre care trei menite să atenueze efectele economice și sociale.

Știri externe despre pandemia coronavirus

1. India

În India, începând de marți noaptea, 1,3 miliarde de persoane sunt consemnate la domiciliile lor pentru o perioadă de 21 de zile ca urmare a carantinei totale instituite. Măsuea a fost anunțată de primul-ministrul Narendra Modi care își propune să oprească răspândirea virusului în India, unde s-au înregistrat deja aproape 500 de cazuri și 9 decese.

2. Cuba

În Cuba care înregistrează 48 de persoane infectate și un singur deces, numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească încet. Doar în ultimele 24h au fost depistate 8 noi cazuri. Deoarece autoritățile încep să aplice măsuri tot mai severe de combatere a coronavirusului, mai multe grupuri de rezidenți cubanezi au cerut guvernului de la Washington să ridice restricțiile comerciale și financiare impuse Havanei, cel puțin pe durata pandemiei.

3. Mexic

În Mexic a crescut numărul de persoane infectate cu coronavirus la 405, cu 38 de cazuri mai multe decât luni, potrivit actualizării de marți a datelor de la autoritățile medicale. În această țară, în care 5 persoane au murit deja din cauza pandemiei, în prezent există peste 1.200 de cazuri considerate suspecte.

4. Italia

Angelo Borrelli, șeful Protecției Civile și comisar special pentru această criză din Italia, consideră “credibil” ca pentru fiecare persoană infectată cu coronavirus sunt alte nouă care nu știu că sunt infectate.

Conform ultimelor date oficiale, în țară există aproape 64.000 de cetățeni afectați de Covid-19, dar în total ar putea exista peste 600.000, aproximativ 1% din populația italiană.

Până în prezent, peste 6.000 de persoane au murit din cauza pandemiei și 7.400 au reușit să depășească boala. După două zile consecutive, cu o scădere a numărului de decese, Italia a înregistrat 743 de decese noi cu coronavirus, totalizând 6.830 de decese. Speranța stă în numărul de infecții a fost redus pentru a treia zi consecutivă.

5. China

Numărul zilnic de noi cazuri confirmate de Covid-19 în China în afara provinciei Hubei a scăzut ieri la doar cinci. China a înregistrat 47 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24h, toate fiind importate. Autoritățile chineze din domeniul sănătății au anunțat astăzi că numărul de cazuri active este de 4.287 și continuă pe o tendință descendentă rapidă, în ciuda faptului că au continuat să fie înregistrate noi cazuri.

6. Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Organizația Mondială a Sănătății anunță că la nivel global au fost înregistrate 38.757 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24h, astfel încât numărul total de persoane afectate se ridică acum la 423.824, în timp ce al celor decedate la 18.925 (1.579 mai mulți decât în ziua precedentă) și al celor recuperate la 109.172.

Acestea sunt știrile primei părți a zilei de miercuri, 25 martie și datele la închiderea ediției.

Știrile din prima parte a zilei de marți, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de luni, 23.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Altfel de știri

1. În Punjab, India, cei care încalcă regulile impuse de guvern în privința carantinei sunt puși de poliție să facă genuflexiuni în timp ce strigă “Nu putem sta în casă, suntem inamicii societății!”

2. Bandele care controlează favelele din Rio de Janeiro au impus carantina, deși guvernul nu a luat o astfel de masură. “Dacă guvernul nu face ceea ce se impune, organizațiile criminale o fac”, a fost mesajul transmis.

3. Consiliul Local al Jaca, localitate din Comunitatea Autonomă Aragon, Spania, a adoptat noi măsuri împotriva coronavirusului. Una dintre ele interzice plimbarea animalului de companie la o distanță mai mare de 300 de metri de locuință.

Să zâmbim!

Un exemplu de omenie în vremea pandemiei. Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Restaurantul El Hacho I, situat pe A-92, lângă Lora de Estepa, este închis ca urmare a condițiilor impuse de starea de urgență.
Pentru că se află pe autostradă și într-un loc în care șoferii de camioane, tiruri obișnuiau să oprească, proprietarii au venit în ajutorul lor. Au pregătit un camionetă cu sadnwich-uri, snacks-uri, cafea, băuturi răcoritoare, apă, deschis 24h pentru cei care opresc.
Pe afișurile de pe geamurile localului scrie că ”nu putem avea deschis, dar suntem alături de camionagii. Luați orice aveți nevoie fără să lăsați bani!”

Oameni în vremea pandemiei

Omenie în vremea pandemieiRestaurantul El Hacho I, situat pe A-92, lângă Lora de Estepa, este închis ca urmare a condițiilor impuse de starea de urgență.Pentru că se află pe autostradă și într-un loc în care șoferii de camioane, tiruri obișnuiau să oprească, proprietarii au venit în ajutorul lor. Au pregătit un camionetă cu sadnwich-uri, snasks-uri, cafea, băuturi răcoritoare, apă, deschis 24h pentru cei care opresc.Pe afișurile de pe geamurile localului scrie că ”nu putem avea deschis, dar suntem alături de camionagii. Luați orice aveți nevoie fără să lăsați bani!”#eustauincasa #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa

Publicată de Valenciana pe Marţi, 24 martie 2020

Să auzim de bine!!

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1383