Situația coronavirus. Știri din partea a doua a zilei de marți, 24 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de marți, 24 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

În cea de-a zecea zi de carantină, Spania înregistrează 39.675 de persoane infectate, 2.800 decedate și 3.794 recuperate, conform datelor Ministerului Sănătății. În ultimele 24h au decedat 600 de persoane, cel mai mare număr de decese înregistrat în țară într-o singură zi de la declanșarea pandemiei. Potrivit aceleiași autorități, cazurile de infecție cu coronavirus din sectorul sănătății, au crescut de la 3.910 la 5.400 într-o singură zi, ceea ce reprezintă o creștere de 38%. Spania este țara care înregistrează cel mai mare număr de persoane infectate cu coronavirus în rândul personalului medical.

2. Situație sancțiuni aplicate la nivel național

De la data declanșării stării de urgență, Poliția Națională a arestat un număr de 425 de persoane și a propus 36.239 de sancțiuni, iar Protecția Civilă 132 de persoane și a procesat 27.333 de propuneri de sancțiune. Numai în ultimele 24 de ore în Spania, au fost efectuate 130 de arestări și au fost înregistrate 21.341 de propuneri de sancțiuni prevăzute de Legea securității cetățenilor.

Bilanțul stării de alarmă lasă 929 de deținuți în toată Spania și peste 100.000 de propuneri de sancțiuni încheiate până pe 23 martie, conform datelor Ministerului de Interne.

3. Zboruri Italia-Spania pentru cetățeni spanioli și rezidenți

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, María Jesús Montero, a declarat că se vor ridica interdicțiile privind zborurile directe din Italia către Spania doar pentru cele care transportă exclusiv cetățeni spanioli sau persoane înregistrate ca rezidente în Spania.

4. Aplicații în ajutorul combaterii pandemiei

Noile tehnologii au devenit un element cheie în lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Madrid și Catalunya au deja două aplicații specifice: CoronaMadrid și STOP Covid-19 CAT, iar Guvernul Spaniei a lansat o serie de inițiative în domeniul digital, printre care crearea unui site web unificat cu informații verificate și resurse oficiale.

Principalul obiectiv al CoronaMadrid și STOP Covid-19 CAT este să acționeze ca un prim filtru și să decongestioneze telefoanele de urgență, unde operatorii aplică un protocol sanitar și decid dacă persoana trebuie internată la spital, reținută în carantină și izolată în acasă sau dacă nu trebuie să luați măsuri speciale, deoarece simptomele dvs. nu sunt compatibile cu coronavirusul.

De asemenea, acestea servesc autorităților de sănătate pentru a detecta posibile surse de infecție în fiecare zonă, ceea ce la rândul său face posibilă izolarea mai eficientă a cazurilor suspectate.

5. Închiderea cimitirelor în Valencia

Consiliul Local al orașului Valencia a decis să închidă cimitirele orașului și sălile de înmormântare publice, ca urmare a crizei de sănătate și pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

6. Repatrierea unor turiști spanioli

Reprezentanți ai Ministerului de Externe au anunțat că în cursul zilei de joi, 400 de turiști spanioli care se află în Guatemala, El Salvador și Honduras, împreună cu aproximativ 50 de europeni care nu au nicio alternativă sau posibilitate de transport comercial vor ajunge în Spania.

Știri externe

1. Jocurile Olimpice 2020

Comitetul Olimpic Internațional a decis amânarea următoarelor Jocuri Olimpice și Paralimpice de la Tokyo 2020 până în vara lui 2021, după ce a ajuns la un acord cu premierul japonez Shinzo Abe, din cauza situației create de pandemia coronavirusului.

2. Avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății

Experții Organizației Mondiale a Sănătății consideră, din observarea curbei infecțiilor și a deceselor prin coronavirus, că în fiecare zi cazurile vor fi mai numeroase decât în precedenta „până când guvernele vor lua măsuri cu adevărat puternice și care vor da roade”.

Ultimul bilanț al noii pandemii coronavirus la nivel mondial indică faptul că aproape 335.000 de persoane sunt afectate și 14.652 au murit. Purtătorul de cuvânt al organizației, Margaret Harris , a avertizat că aceste cifre “vor crește considerabil” atunci când aceasta își va actualiza datele în următoarele ore.

Cel mai mare motor al focarului continuă să fie Europa. Statele Unite i se alătură, acestea însumând 85% din cazuri la nivel mondial în ultimele 24 de ore.

3. Ajutor internațional

După ce a făcut China a trimis câteva tone de ajutor medical către șase țări europene începând cu Italia și Spania, cele mai afectate până acum de epidemia de coronavirus. Rusia a trimis și ea în Italia 120 de specialiști medicali și 9 avioane încărcate cu ajutor, iar Cuba a trimis un contingent de 53 de medici. Toate acestea apar într-un context al lipsei de coordonare europeană, dar și între NATO și Statele Unite, aliați tradiționali ai Europei, aparent absenți în ajutorul Bătrânului continent informează publicația La Vanguardia.

Acestea sunt știrile din partea a doua a zilei de marți, 24 martie. Ele cuprind date și informații valabile la data redactării știrilor, în cursul după-amiezii.

Știrile din prima parte a zilei de azi, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de marți, 24.03.2020,.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Dacă vrei să fii la curent cu știri din Spania și din lume pe timpul pandemiei, iar când lumea își va reveni, cu știri despre evenimente din Valencia, te poți abona la newsletter aici (în partea de jos a paginii) .

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1660