Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de miercuri, 25 martie.

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din a doua parte a zilei de miercuri, 25 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Ministerul Sănătății spaniol a confirmat, miercuri, un număr de 47.610 cazuri pozitive de coronavirus, aproape 8000 noi și 3.434 de decese, cu 738 mai multe în ultimele 24h. Conform aceluiași raport 3.166 de pacienți sunt internați în Unități de Terapie Intensivă și 5.367 de persoane care s-au recuperat în urma infectării cu Covid-19. Cu 30 de decese înregistrate la fiecare oră și o rată de creștere a acestora cu 27%, Spania a depășit China ca număr de vieți pierdute în timpul pandemiei. (La Vanguardia)

2. Comunitatea Madrid obligată în justiție să asigure material de protecție

Marți, Asociația Medicilor Autorizați și Absolvenților de Nivel Superios din Madrid a depus plângere împotriva Ministerului Sănătății, în care a solicitat luarea măsurilor de precauție pentru personalul din sănătate. În cursul zilei de azi, un judecător de la Curtea Socială nr. 31 din Madrid a analizat cauza și a admis aceste solicitările, obligând Ministerul Sănătății ca în 24h să asigure tuturor centrelor din rețea, materialele de protecție necesare. (El Pais)

3. Material de protecție în Comunitatea Valenciană

Guvernul Comunității Valenciene a început distribuirea celor peste 15 tone de materiale de protecție sanitară achiziționate în China și care au ajuns în Spania. Este vorba de 3.800.000 de măști, aproximativ 5.000 de costume de protecție și 200.000 de mănuși. (La Vanguardia)

4. Situația din Catalonia

Președintele Guvernului din Catalonia, Quim Torra, a comunicat în cadrul unei apariții televizate cele mai recente date despre coronavirus din comunitate: 9.937 infectați și 516 decedați, 177 dintre aceștia doar în ultimele 24 de ore. (La Vanguardia)

5. Situația în penitenciare

Un număr de 38 de lucrători din Instituțiile Penitenciare au ieșit pozitivi la testarea pentru  COVID-19, în timp ce 225 se află sub observație medicală sau în carantină. În aceeași situație se găsesc 125 de deținuți.

În acest moment, potrivit datelor, coronavirusul afectează prizonierii într-o măsură mai mică decât lucrătorii din închisori.

Instituțiile penitenciare au aplicat diverse măsuri pentru a preveni extinderea virusului, printre care restricționarea vizitelor la deținuți și ieșirile acestora pe bază de permis. În același timp, ca măsură de compensare, a fost crescut numărul apelurilor telefonice. (ABC)

6. Reducerea poluării

Poluarea cu dioxid de azot (NO2), principalul poluant legat de traficul urban, a scăzut între 70% și 80% la Barcelona începând cu 21 martie, iar în Madrid cu aproape 57%. Media de reducere a poluării este de 64% în Spania, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Politehnică din Valencia. (La Vanguardia)

7. Măsuri privind EBAU

Ministerul Educației din Spania împreună cu autoritățile comunităților autonome au convenit în cursul acestei zile ca examenele pentru admiterea la facultate (EBAU) să se desfășoare între 22 iunie și 10 iulie. (Las Provincias)

Știri externe 

1. Uniunea Europeană

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat într-un interviu acordat El País că achiziția de echipamente medicale a fost finalizată și că solicitările făcute au fost satisfăcute, astfel încât Spania și celelalte state membre vor putea accesa acest necesar pe fața crizei coronavirusului. (La Vanguardia)

2. Marea Britanie

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a anunțat marți, lansarea în cursul săptămânii viitoare a unui spital improvizat în Excel London, un pavilion imens de târguri și congrese în estul capitalei britanice. 800 de paturi vor fi disponibile pentru a primi pacienții afectați de coronavirus, al căror număr crește necontrolat. În Marea Britanie au fost înregistrate ca pozitive peste 8.200 de persoane, iar 433 au murit. (El Pais)

Prințul Charles, moștenitor al coroanei britanice, a fost depistat pozitiv în urma testului de coronavirus. La același test, soția sa Camilla, în vârstă de 72 de ani, ieșit negativ.

3. Germania

Pentru a încerca să oprească răspândirea coronavirus, guvernul federal și cele 16 landuri au decretat obligația pentru cele 83 de milioane de locuitori ai Germaniei de a “reduce la minimul absolut contactul cu oamenii din afara locuinței”, după cum anunța cancelarul duminică, Angela Merkel.

“Acestea sunt reguli, nu sunt recomandări”, a declarat ministrul de externe duminică despre comportamentul necesar împotriva coronavirusului. “Puteți ieși din casă numai pentru a lucra, pentru a face cumpărături, pentru a merge la medic, pentru a avea grij[ de persoane invalide, cu incapacități, bătrâni sau cu o altă sarcină de maximă necesitate, folosind transportul public pentru asta, dacă este necesar. Trebuie păstrată distanța minimă interpersonală de 1,5 metri. Orice adunare de peste două persoane este astfel interzisă în sfera publică.

Până în prezent, în Germania s-a înregistrat un număr de 35.531 persoane infectate, 181 decedate și 3.540 recuperate.

4. Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amânat referendumul privind reforma Constituției pe care el însuși a promovat-o și care a fusese programat pentru 22 aprilie. Șeful Kremlinului nu a dat o dată alternativă. El a spus că referendumul va avea loc după ce epidemia de coronavirus va fi sub control.

Modificările aduse Cartei Magne includ o modificare la zero a numărului de mandate pe care actualul președinte aflat la putere le poate însuma. Această modificare va ignora limita de două mandate stabilită de textul actual, președintele Putin putând să rămâne la putere până în anul 2036, când va avea 83 de ani. (La Vanguardia)

5. Israel

Guvernul israelian a decis să închidă sinagogile, în ciuda reticenței puternice a comunității ultraortodoxe. Primul ministru Beniamin Netanyau estimează că, dacă nu se iau măsuri mai puternice pentru a limita populația, un milion de israelieni ar putea contracta Covid-19 și ar putea exista 10.000 de morți.

Există deja 5 decedați și peste 2.000 de infectați, cifre care cresc foarte repede. O treime dintre bolnavi au fost infectați în sinagogi și yeshivas, centrele de studiu Tora și Talmud, care sunt de obicei conduse de ortodocși. (La Vanguardia)

6. Afganistan

Asaltul armat asupra unui templu sikh a lăsat cel puțin 11 morți și mulți răniți în această dimineață la Kabul. Forțele speciale afgane au avut nevoie de 6 ore pentru a elimina cei patru teroriști, care s-au baricadat cu ostatici în interiorul principalului gurdwara din capitala afgană. Atacul a început la 7.45 dimineața, când s-au adunat peste o sută cincizeci de credincioși.

Cea mai recentă actualizare de la Ministerul Informațiilor, potrivit corespondentului de la Kabul pentru The Washington Post, crește numărul victimelor la 25.

În ceea ce privește situația coronavirus, în Afganistan s-a înregistrat un număr de 79 persoane infectate, 2 decedate și 2 recuperate.

Acestea sunt știrile din a doua parte a zilei de miercuri, 25 martie și datele înregistrate la închiderea ediției.

Știrile din prima parte a zilei de marți, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de luni, 23.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim! 🙂

În video, echipaje de poliție încearcă să destindă atmosfera, în Insula Mallorca, Spania.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Petrecem carantina râzând

Petrecem carantina râzândPoliția animând locuitorii unuei localități din Mallorca în timpul carantineiDacă ai și tu videouri haioase, trimite-le, te rog, pe mesageria Valenciana să se distreze cât mai mulți!#eustauincasa #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa

Publicată de Valenciana pe Luni, 23 martie 2020

Să auzim de bine!!

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1281