Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de duminică, 22.03.2020

Articolul de față cuprinde știri interne și internaționale referitoare la situația Covid-19 din prima parte a zilei de duminică, 22 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general interne și internaționale.

Știri interne

1. Apel al primului-ministru al Spaniei

În cadrul unei apariții televizate din cursul serii de sâmbătă, Primul ministru, Pedro Sánchez, a făcut un bilanț al primei săptămâni de carantină și a insistat că măsura trebuie menținută, deoarece “fiecare contagiune care nu se produce rupe lanțul de răspândire a coronavirusului”.

În același timp a mai subliniat că Guvernul crește numărul de teste diagnostice pentru a permite izolarea pozitivă a coronavirusului astfel încât să nu mai fie o legătură în lanțul de propagare.

Primul ministru a cerut “vitejie” și “moralul victoriei” pentru a face față celui mai rău moment al crizei coronavirusului, care urmează să vină. Vor veni zile foarte grele, iar impactul celui mai greu val a precizat el, îl vom simți la sfârșitul săptămânii viitoarei. “Ce e mai rău încă a venit”, a insistat Pedro Sanchez.

În cursul zilei de azi, primul ministru se va întâlni prin videoconferință cu președinții comunităților autonome pentru a analiza situația coronavirusului din fiecare comunitate.

2. Măsuri de suplimentare a cadrelor și necesarului medical

Din publicatia La Vanguardia aflăm că membrii Comitetului de monitorizare Coronavirus au anunțat încorporarea progresivă a peste 50.000 de cadre medicale și achiziționarea a 8 milioane de măști și 4 roboți. Acestea vor permite efectuarea a 80.000 de teste în fiecare zi – în comparație cu cele 15.000 – 20.000 efectuate în prezent.

3. Medicalizarea unor hoteluri din Madrid

La Madrid, șapte hoteluri urmează să fie incluse în circuitul medical pentru a face față crizei coronavirusului. Unul dintre ele a început să găzduiască personalul medical în această sâmbătă, cu scopul de a-se odihni și de a reduce riscul de contagiere al persoanelor cu care trăiesc.

Tot în Madrid, în această sâmbătă, a început pregătirea pentru punerea în funcțiune a 1.300 de paturi în sălile 7 și 9 ale Complexului IFEMA și 96 unități de terapie intensivă pentru a trata pacienții cu coronavirus.

4. În Catalonia, hotelurile se pun la dispoziția guvernului local

În Barcelona, unde patronatul hotelier a pus la dispoziția guvernului unități hoteliere în întreaga Catalonie, există deja trei hoteluri pregătite pentru a găzdui pacienți aflați în faze ușoare ale infectării cu coronavirus. Numărul total al paturilor deja disponibile este de peste 200.

Potrivit informaiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Catalonia într-o declarație emisă sâmbătă, numărul persoanelor infectate a ajuns la 4.704 de cazuri, iar cel al deceselor se ridică la 135.

5. Solicitarea unor oameni de știință spanioli 

Un număr de 69 oameni de știință spanioli, profesori universitari, experți în dinamica și răspândirea epidemiilor au înaintat sâmbătă guvernului o solicitare prin care cer să sporească măsurile de limitare a mobilității și să decreteze închiderea totală pentru a evita colapsul sistemului de sănătate care ar putea avea loc pe 25 martie.

Ei propun închiderea totală a zonelor geografice cu cea mai mare afectare a coronavirus și aplicarea limitării totale a cetățenilor săi, cu excepția serviciilor de bază esențiale pentru o perioadă minimă de 15-21 zile. În restul statului, carantina parțială ar putea fi menținut, cu monitorizarea specială a ratei de creștere a cazurilor noi din acele zone.

Bazându-se pe diverse modele matematice și ținând cont de cazurile din alte țări, semnatarii solicitării sunt de acord că va exista un volum mare de cazuri în săptămânile următoare și că măsurile implementate în prezent nu vor fi suficiente pentru a evita prăbușirea sistemului. În ceea ce privește perioada prevăzută pentru combaterea pandemiei coronavirusului, se consideră că este nevoie de aproximativ trei luni și o strategie împărțită în două faze.

6. Situația coronavirus în Spania

Conform ultimului bilanț al Ministerului Sănătății pe baza informațiilor comunicate de autorităție autonome, Spania înregistrează un număr de 25.483 infectate de coronavirus, 1.422 decese și 2.125 persoane externate în urma recuperării. În prezent, 1.612 persoane se află în secțiile de terapie intensivă din țară.

Știri externe

1. Italia

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat în cursul unei conferințe de presă care a avut loc sâmbătă, noi măsuri restrictive pentru combaterea extinderii coronavirus. Pe întreg teritoriul țării se vor închide toate unitățile productive care nu sunt necesare și esențiale. Rămân deschise supermarketurile și magazinele cu alimente de bază, farmaciile, parafarmaciile, serviciile bancare, poștale, asigurări și servicii publice esențiale, cum ar fi transportul. Sâmbătă, la aproape o lună de la depistarea focarului de coronavirus din nordul țării, Protecția civilă a raportat că în Italia numărul total al persoanelor infectate este de 53.578, iar al celor decedate din cauza coronavirus de 4.825.

2. Rusia ajută Italia

Ministerul rus al Apărării va trimite în cursul zilei de astăzi, în Italia, o echipă de aproximativ 100 de medici militari specializați în epidemiologie și virusologie și echipament medical, pentru a ajuta țara în lupta sa cu Covid-19.

3. Marea Britanie

Primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat în cursul acestei dimineți pentru publicația Sunday Telegraph, că sistemul de sănătate al țării ar putea fi copleșit de coronavirus și a îndemnat cetățenii să rămână acasă pentru a evita răspândirea virusului. “Numerele se accelerează. Suntem doar cu două sau trei săptămâni în urma Italiei”, precizat primul ministru. În Marea Britanie au fost înregistrate 5.067 de persoane infectate și 234 decese din cauza coronavirus.

4. România

Autoritățile române au raportat primul deces al unui pacient infectat cu Covid-19. Persoana decedată avea 67 de ani și a fost testat pozitiv la un spital din orașul Craiova, pe 18 martie. Bărbatul era bolnav de cancer într-o fază finală, a raportat Grupul de Comunicare Strategică creat de Guvernul României pentru monitorizarea pandemiei. România a înregistrat până acum 367 de infecții cu coronavirus. Începând de astăzi, duminică,  granițele țării se vor închide pentru cetățenii străini, Măsură a fost făcută publică aseară de căte ministrul interne.

5. China

Autoritățile chineze au decis ca toate zborurile internaționale care au ca destinație Pekin, capitala țării să fie redirecționate spre alte douăsprezece orașe din China. Măsura va intra în vigoare de luni, 23 martie și a fost luată din cauza numărului persoanelor infectate cu coronavirus venite din afara țării, 35 în ultimele ore.

După trei zile de pauză în detectarea unui caz de infectare internă cu coronavirus, China a declarat azi înregistrarea unui caz. Autoritățile sanitare au precizat că nu se îngrijorează, pandemia de coronavirus este ținută sub control.

6. Donație pentru țările Americii Latine

Concernul Alibaba face o donație de 2.000.000 măști, 400.000 kituri de testare coronavirus și 104 ventilatoare respiratorii către 24 de țări din America Latină pentru a le ajuta să lupte împotriva pandemiei. Jack Ma, fondatorul grupului, a precizat pe contul său de tweeter că ”ne vom ocupa de transport și ca lucrurile să se întâmple cât mai repede!”

Acestea sunt știrile primei părți a zilei de azi, duminică, 22 martie 2020.

Știrile prima parte a zilei de ieri, 21 martie, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020, iar pe cele din a doua parte a zilei, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1212