Situația coronavirus. Știrile din partea a doua a zilei de duminică, 22.03.2020

Articolul de față cuprinde știri interne și internaționale referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de duminică, 22 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Ultimele măsuri luate de guvern

În cursul după-amiezii, primul-ministru Pedro Sanchez a făcut publice în cadrul unei apariții televizate, noile măsuri adoptate de guvern pentru combaterea pandemiei.

– Se va prelungi starea de urgență la nivel național până pe data de 11 aprilie. Măsura va intra în vigoare după expirarea actualei perioade, 28 martie, cu condiția aprobării de Congresul Deputaților.

Se limitează pentru o durată de 30 de zile, toate călătoriile care nu sunt necesare, cu excepția celor care vor să se întoarcă în țara de origine.

“Știu că numărul de măști este insuficient! Ne străduim și luptăm într-un context internațional foarte complex și agresiv!”, a mai precizat primul ministru. Am contactat țările producătoare, precum China, pentru a achiziționa linii complete de producție.”

De asemenea, Pedro Sanchez a anunțat că va oferi resurse financiare municipalităților pentru a distribui mâncare familiilor aflate în nevoie.

Primul ministru a menționat insistent că “urmează un val foarte greu și vin câteva zile foarte dificile. A rămâne acasă este un exercițiu de patriotism și generozitate”.

2. Solicitare de închidere totală a Comunității Catalonia

Președintele Cataloniei, Quim Torra, a reiterat președintelui Guvernului, Pedro Sánchez, cererea pentru închiderea totală a Comunității Catalonia, în conferința care a avut loc de dimineață cu președinții comunităților autonome. Petiției s-au alăturat alți patru președinți ai unor comunități autonome.

3. Evaluarea situației de către Comitetul Tehnic pentru gestionarea crizei de coronavirus din Spania

În cursul acestei dimineți, Directorul Centrului de Coordonare și Alerte Sanitare, Fernando Simón, împreună cu Comitetul Tehnic pentru gestionarea crizei de coronavirus din Spania a apărut la o conferință de presă pentru a evalua situația epidemiei de coronavirus din țară.

Secretarul general al Ministerului Transporturilor, María José Rallo, a arătat că circulația mijloacelor de transport în comun s-a redus cu 94%, a celor private cu 70%, iar cea a trenurilor de viteză cu 92 %.

Directorul operațional al Gărzii Civile, Laurentino Ceña, a precizat că numai în cursul zilei de sâmbătă s-au făcut 18 arestări și au fost aplicate peste 3.400 de sancțiuni, înregistrându-se un număr de 2.332 reclamații cu privire la circulația vehiculelor.

Directorul operațional al Poliției Naționale, José Ángel Gonzáez a precizat că de la data institurii stării de urgență s-au făcut 64 de arestări pentru nerespectarea condițiilor impuse și s-au aplicat peste 28.000 de sancțiuni.

4. Situația coronavirus în Spania

Începând de sâmbătă, 23 martie, în Spania au murit peste 400 de persoane din cauza coronavirus, potrivit ultimului bilanț al Ministerului Sănătății. Până în prezent au fost înregistrate 28.572 de persoane infectate, 1.753 și-au pierdut viața, 1.785 sunt în unități de terapie intensivă, 2.575 au fost externate. În prezent, numărul personalului medical infectat se ridică la 3.475, ceea ce reprezintă 10% din totalul celor infectați la nivel național.

5. Proiect umanitar pentru cadrele sanitare din Zaragoza

În Zaragoza, proprietarul unui restaurant s-a alăturat recunoștinței manifestate de populație prin aplauzele din fiecare seară, cu o inițiativă umanitară: livrează gratuit mâncare celor care lucrează în spitale din acest oraș. Astfel s-a născut proiectul “Gastro AplauSOS” pentru ca cei din domeniul hosteleriei să poată să ia parte la inițiativă și să se organize pentru distribuirea alimentelor către diferite centre.
Dacă ești din Zaragoza și vrei să te implici, poți scrie la adresa de email pusă la dispoziție: gastroaplausoszgz@gmail.com.

Știri externe

1. Cutremur în Croația

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 pe Scara Richter a avut loc în Croația, duminică dimineață, provocând importante daune materiale. Fațadele clădirilor din centrul vechi din Zagreb s-au prăbușit. Pompierii din capitala croată au anunțat că „oameni sunt îngropați” sub dărâmături. Seismul a fost urmat de un al doilea cutremur, cu magnitudinea 5. La închiderea ediției, se înregistrase decesul unei singure persoane.

2. Germania restricționează întâlnirile mai mari de două persoane

Cancelarul german Angela Merkel și liderii statelor federale au convenit astăzi să restricționeze contactele și să interzică întâlnirile cu mai mult de două persoane, măsură menită să prevină răspândirea coronavirusului.

3. Afganistan

Afganistanul a înregistrat duminică primul deces în țară din cauza coronavirusului, în timp ce cazurile confirmate au fost de 34, majoritatea fiind din țara vecină, Iran.

4. Repatrierea unor turiști spanioli din Ecuador

Un avion Iberia fără pasageri a aterizat aseară pe aeroportul din Quito, Ecuador, pentru a transporta în cursul zilei de duminică peste 300 de persoane, în mare parte cetățeni spanioli, care nu au putut să se întoarcă în țara lor săptămâna aceasta din cauza unui incident din Guayaquil.

Acestea sunt știrile din a doua parte a zilei de duminică, 22 martie. Ele cuprind date și informații valabile la închiderea ediției.

Știrile prima parte a zilei de duminică, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1155