Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de luni, 23.03.2020

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de luni, 23 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Guvernul propune extinderea stării de urgență

Guvernul, Pedro Sánchez, a decis “extinderea stării de alarmă cu încă 15 zile”, până la 11 aprilie, măsură care trebuie aprobată de Congresul Deputaților. De asemenea, Executivul a consolidat rolul Armatei de a garanta infrastructura critică și de a oferi suport logistic pentru distribuirea materialelor medicale.

Cele 640.000 de teste rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus achiziționate în China și Coreea de Sud vor începe să fie distribuite „în mod egal” între comunitățile autonome în aceste zile. În Spania au murit peste 400 de oameni în ultimele 24h din cauza coronavirus.

2. Restricții privind pentru traficul aerian și maritim

Guvernul spaniol a extins restricțiile privind accesul călătorilor străini în porturi și aeroporturi. De la miezul nopții trecute, pentru următoarele 30 de zile sunt restricționate intrările pe teritoriul țării și pe calea aerului și cea maritimă.

Accesul va fi acordat numai:

– Spaniolilor sau rezidenților din Spania, din Uniunea Europeană și din țările asociate din spațiul Schengen, care dovedesc că se întorc la locul de reședință.

– Lucrătorilor transfrontalieri,, profesioniștilor din domeniul sănătății, angajaților companiilor de transport, personalului de zbor necesar pentru desfășurarea activităților comerciale de transport aerian.

– Organizațiilor diplomatice, consulare sau internaționale, militare sau umanitare în exercitarea funcțiilor lor.

Persoanelor care călătoresc din “motive de forță majoră legate de familie care pot face dovada în mod corespunzător”. 

3. Situația în Andaluzia

Incidența cazurilor de coronavirus în Andaluzia (numărul de cazuri la 100.000 de locuitori) în ultimele 14 zile este, printre cele mai scăzute din Spania: 20,10. În schimb, s-a înregistrat o creștere a numărului de pacienți internați la terapie intensivă, în prezent 74 de persoane. Numărul deceselor în Andaluzia al persoanelor decedate se ridică la 47, iar al celor vindecate este de 38.

4. Situația în Catalonia

Guvernul Cataloniei a raportat duminică 1.221 de noi cazuri pozitive de coronavirus în comunitate. În total, de la începutul epidemiei au fost afectate 5.925 de persoane din care 270 decedate.

5. Măsuri noi ale Mercadona

De astăzi, Mercadona intensifică măsurile de securitate pentru clienții și lucrătorii săi. În toate supermarketurile se vor instala progresiv pereți despărțitori de protecție care să separe zona de casierie.

În plus, devine obligatorie utilizarea mănușilor de către cumpărători, același tip folosit în secțiunea Fructe și Legume, informează compania. Ele vor fi puse la dispoziție la intrările în supermarketuri.

6. Evoluția situației în Spania

Spania a înregistrat în această duminică o creștere de 14,6% a cazurilor de infecții cu coronavirus. Conform datelor comunitate de Ministerul Sănătății, la nivel de țară erau înregistrate 29.909 de cazuri, 1.813 de decese și peste 1590 persoane recuperate.

Știri externe

1. Arabia Saudită

Arabia Saudită a decretat carantină pentru trei săptămâni pentru a încetini avansarea coronavirus. Până în prezent, țara a înregistrat 511 cazuri, cel mai mare număr dintre țările din Golf, dar nu a raportat niciun deces.

2. Emiratele Arabe Unite

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite au decis în cursul acestei dimineți să suspende toate zborurile de pasageri începând de miercurea viitoare, pentru o perioadă de două săptămâni.

3. Testarea unui vaccin în China

China a început studiile clinice de testare a unui nou vaccin contra coronavirus cu participarea a 108 voluntari, împărțiți pe categorii de vârstă. Primele injecții au fost administrate vineri, informează ziarul englez Global Times.

4. Mexic

Autoritățile medicale din Mexic au raportat în cursul zilei de ieri un număr total de 316 persoane infectate, cu 65 mai mult decât în ​​ziua precedentă. Din totalul persoanelor pozitive, 32 de cazuri sunt spitalizate, restul primind îngrijiri în ambulatoriu. Cazurile suspecte au crescut la 793, în timp ce numărul deceselor a rămas la două.

5. Statele Unite ale Americii

Covid-19 continuă să se răspândească în America. Cu un număr de 500 de decese și aproximativ 38.000 persoane infectate, Statele Unite sunt deja a treia țară cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus, situându-se după Italia și China și cînaintea Spaniei. Autoritățile preconizează că situația se va agrava în următoarele zile.

6. Canada

Canada a anunțat duminică că nu va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate la sfârșitul lunii iulie, din cauza riscului de contagiere. Comitetul Olimpic Internațional a recunoscut că, pentru prima dată, analizează amânarea datei de organizare, deși nu a luat încă o decizie finală.

7. Brazilia

Ministerul Sănătății din Brazilia a confirmat duminică, 25 de decese cauzate de pandemia coronavirusului, precum și 1.546 de cazuri de contagiere în întreaga țară. Sao Paulo este localitatea în care s-au produs aproape toate decesele (22). Ministrul Sănătății, Luiz Henrique Mendetta, a anunțat că în următoarele zile, aproximativ cinci milioane de teste rapide vor sosi din China, urmând astfel să se poată efectua între 30.000 și 50.000 de examene pe zi.

8. Uruguay și Brazilia

Guvernele din Uruguay și Brazilia au fost de acord să închidă granița terestră comună începând cu această duminică, pentru cel puțin 30 de zile.

9. Tunisia

Tunisia a declarat astăzi a treia fază a luptei împotriva coronavirusului și a interzis întâlnirile a peste trei persoane pe drumurile publice pentru a preveni răspândirea epidemiei, care a provocat moartea a 3 persoane și a infectat alte 75.

10. Europa

Germania și Franța înregistrează și ele cifre alarmante: 23.921 persoane infectate și 92 de decese în Germania și 16.018 persoane infectate și 674 de decese în Franța. Elveția acumulează 7.014 cazuri și 85 de decese,. Guvernul elvețian a decis pe 28 februarie să suspende Salonul Auto de la Geneva. Marea Britanie care a aplicat mai lent dect vecini săi măsurile restrivtive, înregistrează deja 5.683 de cazuri și 281 de decese, fiind urmată de Olanda cu 4.216 cazuri și 180 de decese. Incidența este mai mică în țări precum Norvegia, cu 2.257 de cazuri și 7 decese, Suedia, cu 1.934 și 16 decese, Belgia (3.401 și 75 decese, Austria 3.244 și 9 decese și Danemarca 1.512 și 13 decese. Cele mai scăzute cifre din Europa sunt înregistrate de San Marino, cu 160 de cazuri și 20 de decese.

11. Evoluția dolarului

Dolarul continuă să se consolideze în raport cu celelalte monede importante. Moneda americană a crescut în valoare față de lire sterline și față de euro, la cel mai înalt nivel în ultimii trei ani, informează Agenția Reuters.

12. Alte știri

Cântărețul de operă Plácido Domingo a fost depistat pozitiv cu coronavirus, iar cancelarul german Angela Merkel se află în caratină la domiciliu după ce a fost în contact cu un medic infectat cu coronavirus.

Acestea sunt știrile din prima parte a zilei de luni, 23 martie. Ele cuprind date și informații valabile la data redactării știrilor, în cursul dimineții.

Știrile din prima parte a zilei de duminică, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020, iar cele din a doua parte a zilei aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1266