Situația coronavirus. Știri din a doua parte a zilei de sâmbătă, 28 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din a doua parte a zilei de sâmbătă, 28 martie, o știre ….. sălbatică și un video care sper să te inspire, dar mai ales să te facă să râzi.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Spania a înregistrat sâmbătă 832 de decese în 24h, ceea ce reprezintă un număr record de victime într-o singură zi, peste cele 769 raportate vineri. În total, 5.694 de persoane și-au pierdut viața până acum în țară, în timp ce 72.248 au fost infectate, cu 8.189 mai mult decât vineri. Aceasta reprezintă o creștere de 12,7% față de ziua de vineri când creșterea a fost de 14% și față de joi când a fost de 18%.

De la data declanșării pandemiei, 40.630 de persoane au avut nevoie de spitalizare, dintre care 4.575 au fost internate în unități de terapie intensivă. Un număr de 12.285 au fost vindecate, ceea ceînseamnă 17% din totalul persoanelor infectate, potrivit ultimului bilanț al Ministerului Sănătății. 10.000 de profesioniști din domeniul sănătății au fost depistați pozitiv, ceea ce reprezintă 14% din numărul total.

2. Evoluție comparativă Spania-Italia

Cel mai îngrijorător este faptul că în Spania, numărul cazurilor infectate cu coronavirus cresc într-un ritm mai mare decât în Italia, ținând cont că Italia are 60 de milioane de locuitori, comparativ cu 47 de milioane ale Spaniei. Căile, care erau paralele la începutul focarului, se separă treptat. Astfel, în a 23-a zi de la începerea crizei în țara vecină, cei decedați erau 1.809, în timp ce în Spania erau 3.434. Același lucru este valabil și pentru noile infecții: recordul pentru cazuri noi în 24h în Italia este de 4.821 pe 21 martie, iar în Spania este de 8.578 noi infecții pe 26 martie.

Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare în situații de urgență a sănătății din cadrul Ministerului a precizat în cadrul conferinței de presî de astăzi: “în acest moment nu transmisia este problema, ci situația din unitățile de terapie intensivă. Multe dintre ele sunt saturate, în unele comunități autonome și-au depășit limita, pacienții care se infectează astăzi pot avea nevoie de un pat UCI în termen de 7-10 zile”. (Las Provincias)

3. IFEMA Madrid telefon informații

Spitalul de campanie din complexul IFEMA din Madrid, pune la dispoziția rudelor spitalizate un număr de telefon pentru a primi informații despre pacient. Numărul de telefon este: 917 223 000.

4. Repatrierea a 6.000 de spanioli

Compania aeriană IBERIA a comunicat că sâmbătă peste 6.000 de persoane sunt repatriate pe zboruri speciale pe care compania le-a organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al ambasadelor și consulatelor spaniole în străinătate, precum și al ambasadelor din diferite țări din Spania. (EP)

Știri externe

1. Croația și Slovenia

Membrii guvernului croat îşi vor dona salariul pe luna martie pentru a contribui la înlăturarea consecinţelor seismului care a avut loc duminică, soldat cu un mort şi 26 de răniţi, precum şi cu pagube notabile în capitala Zagreb.
Cei 21 de miniştri ai guvernului croat au un salariu de bază de circa 2.700 de euro pe lună.

De asemenea, premierul Andrej Plenkovic a prezentat marţi un pachet de măsuri ce însumează circa patru miliarde de euro şi este menit să atenueze efectele economice negative ale măsurilor adoptate pentru a stopa epidemia de COVID-19. Până în prezent Croaţia a confirmat 635 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 4 decese. (EFE)

Măsuri similare de susţinere a economiei şi a locurilor de muncă au fost anunţate şi de Slovenia, țara vecină în cadrul unui pachet de circa două miliarde de euro. Slovenia înregistrează 684 cazuri pozitive şi 9 decese. Guvernul sloven a decis şi reducerea cu 30% a salariilor funcţionarilor, cu excepţia celor din sectoarele critice în combaterea epidemiei, precum cel sanitar, angajaţii acestora având salariile mărite cu până la 200%. (Agerpress)

2. Pacienți francezi tratați în Germania

Forţele armate franceze transportă pacienţi cu coronavirus în Germania pe calea aerului, a confirmat sâmbătă ministrul apărării, Florence Parly.

Primii doi bolnavi de COVID-19 au fost deja trimişi de la Metz cu un elicopter. Estul Franţei, unde se află oraşul, este cel mai afectat de epidemie.
Preşedintele Emmanuel Macron anunţase de miercuri o operaţiune militară în sprijinul spitalelor şi al serviciilor publice. În Franţa s-au înregistrat doar în spitale aproape 33.000 infecţii cu coronavirus şi aproape 2000 de morţi.

Numărul deceselor în estul ţării este cu peste 37% peste nivelul dinaintea epidemiei. Aeronave, ambarcaţiuni şi un tren nou echipat pentru terapie intensivă au mutat pacienţi din zonele cele mai greu încercate în spitale cu capacitate mai mare. (Agerpress)

3. Italia

Italia a înregistrat din nou vineri cel mai mare număr de decese cu coronavirus într-o singură zi. Cele 919 decese ale zilei au ridicat totalul de la începutul pandemiei la 9.134 de decese, conform datelor Protecției Civile italiene. Până acum, ziua în care cele mai multe decese au fost înregistrate în doar 24 de ore a fost 21 martie.

3. Canada

Canada a anuntat ca va plati 75% din salariile angajatilor din firmele mici si mijlocii afectate de pandemie. Masura se va aplica retroactiv, din 15 martie.

Până în prezent s-au înregisstrat 4757 cazuri de coronavirus, 55 decese și 354 cazuri recuperate.

***

Potrivit ultimelor date înregistrate, la nivel mondial 621.080 persoane sunt infectate cu Covid-19, 28.662 au decedat și 137.363 s-au vindecat. Până în prezent, virusul a afectat 199 de țări și teritorii.

Altfel de știri

Vrei un rechin flămând în camera de zi, un cal pe hol, un tigru feroce în baie sau un urs panda în dormitor? Nimic mai simplu! Google a proiectat un instrument pentru mobil care îți aduce orice animal în casă.

Pașii sunt simpli. Trebuie doar să introduci numele animalului în bara de căutare Google (rechin, de exemplu), faci click pe lupă și va apărea acțiunea “vezi în 3D”, împreună cu o imagine a animalului. Odată ce fotografia apare, trebuie să faci clic pe “vezi în 3D” și se va deschide o altă pagina pe care scrie “vezi în spațiul tău”. Apoi, rechinul începe să se proiecteze prin ecran oriunde te-ai afla în acel moment. Instrumentul oferă și opțiunea de a face fotografii lângă el, de a-l atinge sau chiar de a te juca cu animalul. Succesul acestei inovații a dus chiar la tutoriale pentru instalarea rechinului acasă. Un tutorial poți vedea aici (nu este în engleză, dar îți arată pas cu pas ce să faci): https://www.elnacional.cat/es/cultura/coronavirus-nuevo-reto-viral-pasar-confinamiento-tiburon-casa_485673_102.html. (El National)

Acestea au fost știrile din a doua parte a zilei de sâmbătă, 28 martie și datele valabile în cursul după-amiezii.

Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de sâmbătă, 28.03.2020, iar cele din de vineri, aici și aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

În video, o idee despre cum să te distrezi și să faci mișcare cât ești în carantină.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina (și) râzând

Să petrecem carantina (și) râzândIdei pentru a te distra și a face mișcare în caratină.#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Sâmbătă, 28 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1356