Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de duminică, 29 martie

Articolul de față cuprinde știri detaliate din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de duminică, 29 martie și o înregistrare care a devenit virală după ce poliția din Murcia, Spania, a făcut-o publică.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Noi măsuri în Spania

Primul ministru, Pedro Sánchez, adeclarat sâmbătă în cursul unei apariții televizate că va supune aprobării Consiliului Extraordinar de Miniștri, duminică, încetarea tuturor activităților neesențiale, de luni, 30 martie până joi, 9 aprilie. Activitățile considerate neesențiale în decretul de alarmă aprobat pe 14 martie vor rămâne paralizate în perioada menționată. Măsura are ca scop reducerea mobilității și a extinderii Covid-19, în încercarea de a evita colapsul unităților de terapie intensivă. Activitățile considerate esențiale reglementate prin același decret, sunt cele referitoare la hrăna oamenilor și a animalelor, la sănătate, la forțele de ordine și la corpurile de securitate a statului, la mass-media și la transportul public.

Primul-ministru a anunțat că angajații care trebuie să își înceteze activitatea își vor își vor primi salariul “în mod normal”, iar după va trece această perioadă de încetare a activității, va trebui ca orele să fie recuperate treptat până la 31 decembrie, în acord cu angajatorii. (RTE)

Printre activitățile care vor trebui să se oprească de luni se numără lucrările de construcție.Până acum, o mare parte a industriei era permis să funcționeze, însă începând de luni, fabricile a căror producție nu s-a adaptat la fabricarea de materiale sanitare sau care nu sunt dedicate furnizării de alimente sau bunuri, nu vor putea deschide. În plus, decretul protejează activitățile pentru furnizarea și furnizarea de energie electrică, produse derivate din petrol și gaze naturale. Transportul public continuă, deși este supus restricțiilor de aprovizionare.

2. Situația în Spania

Covid-19 a provocat în Spania 73.235 de cazuri de infecții, dintre care 54.968 sunt active și 12.285 sunt vindecate și a cauzat moartea a 5.982 de persoane, potrivit datelor datelor furnizate sâmbătă de Ministerului Sănătății. În continuare, 4.575 de persoane sunt internate în unități de terapie intensivă din cauza coronavirus.

Comunitatea din Madrid acumulează cel mai mare număr de cazuri confirmate cu 21.520. Urmează Catalonia cu 15.026, Țara Bascilor cu 5.136, Castilla și León cu 4.791, Castilla-La Mancha – 4.512, Andalucía – 4.277 și Comunitatea Valenciană cu 4.034. Au fost identificate, 2.772 în Galicia, 1.829 în Navarra, 1.592 cazuri în Aragon, 1.436 în La Rioja, 1.394 în Extremadura, 1.125 cazuri în Insulele Canare, 1.088 în Asturias, 937 în Insulele Baleare, 836 în Murcia – unul dintre ei un copil de cinci luni – și 45 în Melilla. Ceuta și-a confirmat primul caz pe 15 martie și acumulează 23 de pozitive.

Comunitatea Valencia, care a confirmat primul deces cauzat de virus în Spania la 3 martie, a înregistrat până în prezent 234 de decese. De atunci, 2.757 au fost înregistrate la Madrid, 1.226 în Cataluña, 448 în Castilla-La Mancha, 380 în Castilla y León, 241 în Țara Bascilor, 175 în Andaluzia, 93 în Aragon, 88 în Extremadura, 70 în Navarra, 65 în La Rioja, 50 în Galicia, 41 în Asturias, 39 în Insulele Canare, 31 în Insulele Baleare, 22 în Cantabria, 20 în Murcia, 1 în Melilla și 1 în Ceuta.

În prezent, coronavirusul are o incidență cumulativă în populația Spaniei de 141,09 cazuri la 100.000 de locuitori, iar numărul de vindecați reprezintă 14,61% din numărul total de cazuri. Din totalul persoanelor aflate în terapie intensivă, 4.575, mai mult de 30% sunt în Comunitatea Madrid (1.404).

Datele furnizate de Sănătate dezvăluie, de asemenea, că bărbații și femeile au fost infectate într-un mod similar, deoarece bărbații au înregistrat 18.070 de pozitivi, din 36.197 de cazuri analizate și 18.127 de femei infectate.

În ceea ce privește profilul pacienților, conform datelor Ministerului Sănătății obținute în urma analizei a 36.197 de cazuri, 86,2% dintre cei decedați aveau peste 70 de ani, grup care a înregistrat 42% dintre cei internați în terapie intensivă și 48,7% din spital.

Șapte din cele 17 comunități autonome, inclusiv Catalonia și Madrid, au înregistrat începând de miercuri o scădere a numărului de noi diagnostice zilnice de Covid-19.

Dar nu toate comunitățile au atins apogeul în același timp, deoarece evoluția epidemiei nu a fost aceeași în toate regiunile. Prin urmare, creșterea cazurilor înregistrate în unele comunități maschează scăderea observată la altele atunci când datele pentru întreaga Spanie sunt prezentate în total.

În Madrid, Țara Bascilor, Murcia, Cantabria, Castilla-La Mancha și Comunitatea Valencia, numărul maxim de cazuri a fost înregistrat miercuri. În comunitatea Catalonia, apogeul a avut loc marți, 24, când au fost înregistrate 2.073 de cazuri în 24h, iar de atunci numărul a scăzut zi de zi până vineri.

Există alte trei comunități (La Rioja, Navarra și Extremadura), unde s-a atins joi nivelul maxim, deși va trebui să aștepte mai multe zile pentru a vedea dacă declinul se va consolida. În Andaluzia maximul a fost înregistrat marți, dar, după două zile de îmbunătățiri, ieri a avut loc o revenire, care este probabil sporadică.

3. Sancțiuni în Spania

La aproape două săptămâni de la activarea stării de alarmă de către coronavirus în Spania, unii cetățeni încă nu sunt conștienți de gravitatea situației! Potrivit Poliției Naționale și ai Gărzii Civile, au fost reținuți în ultimele 24 h în toată Spania 91 de persoane și au fost procesate 10.120 reclamații pentru încălcarea regulilor stării de alarmă.

Există deja 699 de persoane arestate de la începutul acestei perioade excepționale, în timp ce numărul de sancțiuni pe toată perioada stării de alarmă este de 53.017.

 Știri externe

1. Statele Unite ale Americii

Coronavirusul continuă să facă ravagii în Statelor Unite cu peste 124.000 de cazuri și peste 2.229 de decese, conform datelor de la Johns Hopkins University. Aici se înregistrează cea mai rapidă răspândire a virusului, cu 17.000 de cazuri noi într-o singură zi.

Vineri țara nord-americană a devenit cea mai afectată din punct de vedere al numărului de infecții la nivel mondial. În spatele ei se află Italia cu peste 92.000 și China cu peste 81.400.

Statul New York a devenit epicentrul pandemiei COVID-19 cu peste 53.000 de cazuri. La rândul său, New Jersey, cu peste 11.000 de pacienți, este al doilea stat cel mai afectat din țară.

Sâmbătă după-amiază, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că nu va fi necesară o carantină în statele New York, New Jersey și unele părți din Connecticut, după ce s-a consultat cu autoritățile statului.

În anunțul publicat pe site-ul său web, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a îndemnat rezidenții din New York, New Jersey și Connecticut să se abțină de la călătorii neesențiale în țară pentru următoarele 14 zile. Totodată a subliniat că această recomandare nu se aplică angajaților “industriilor de infrastructură cruciale, inclusiv, dar fără a se limita la transporturi, profesioniști din domeniul sănătății, servicii financiare și livrări alimentare.”

2. Italia

Italia a depășit această sâmbătă bariera celor 10.000 de decese cu coronavirus, după ce a adăugat 889 de decese în ultimele 24h. A fost înregistrat un număr de 10.023 de decese cu Covid-19, dar tendința descendentă a infecțiilor continuă, deoarece, deși sunt 3.651 pozitiv mai mult decât în ​​această vineri, sunt cu 7% mai puțin decât cei înregistrați cu o zi înainte, potrivit datelor Protecției Civile italiene. Numărul pacienților recuperați este de asemenea pozitiv, numărul celor declarați vindecați sâmbătă fiind dublu față de vineri. În ultimele 24h, 1.434 de persoane au fost externate, totalizând 12.384 de la începutul pandemiei.

În prezent, situația din spitalele italiene este aceasta: 26.676 de pacienți spitalizați cu simptome, o creștere de 647 față de această vineri, 3.856 în unități de terapie intensivă, cu 124 mai mulți față de această vineri, în timp ce persoanele aflate în izolare la domiciliu sunt 39.533. Numărul de teste este în creștere, ajungând la 429.526. Numai în ultimele 24h s-au efectuat 35.447.

3. China

China continuă să înregistreze infecții cu coronavirus SARS-CoV-2 de la călătorii din străinătate, în ciuda faptului că a pus în aplicare, de sâmbătă, interdicția temporară de acces pe teritoriul său a tuturor persoanelor de naționalitate străină.

Ministerul Chinez al Sănătății a confirmat duminică că a existat un caz de transmitere locală a noului coronavirus în provincia Henan, pe lângă 44 de infecții cu Covid-19 importate, în timp ce orașul Wuhan – centrul focarului – continuă fără a prezenta cazuri noi.

4. Portugalia

Guvernul Portugaliei a decis regularizarea expresă a tuturor imigranților care aveau autorizația de ședere în așteptare. Decizia a fost luată la ultimul Consiliu al Miniștrilor și însoțește alte măsuri sociale și economice de ameliorare a consecințelor epidemiei de coronavirus, care a impus declararea stării de urgență în țară. Imigranții au aceleași drepturi ca toți cetățenii portughezi dacă au început deja procedurile de solicitare a rezidenței. Măsura intră în vigoare retroactiv, începând cu 18 martie, când a fost declarată stare de urgență în țară. Toate autorizațiile care au expirat în această perioadă sunt, de asemenea, reînnoite automat. Măsura a fost luată pentru a facilita accesul la sistemul medical.

Dovada simplă a cererii este utilizată pentru a primi asistență prin Serviciul Național de Sănătate, pentru a semna contracte de muncă, pentru a deschide conturi curente sau pentru a solicita subvenția extraordinară aprobată pentru lucrătorii care trebuie să rămână acasă pentru a avea grijă de copii, părinți sau bunici sau prestația.

Până în prezent, în Portugalia, numărul total de cazuri de coronavirus este de 5.170, s-au înregistrat 10 decese și 43 de persoane s-au vindecat.

5. Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut britanicilor să stea acasă şi le-a transmis, într-o scrisoare făcută publică de Downing Street, că vor fi luate măsuri şi mai stricte în lupta împotriva coronavirusului,. “Este important pentru mine să vă spun adevărul – ştim că lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îndrepta”, a scris acesta în scrisoarea care urmează să fie trimisă către 30 de milioane de persoane.

“Ne pregătim aşa cum trebuie şi, cu cât respectăm cu toţii regulile, cu atât mai puţine vieţi vor fi pierdute şi cu atât mai repede viaţa va reveni la normal. În aceste clipe de urgenţă naţională, vă cer, vă rog, rămâneţi acasă, protejaţi NHS (Serviciul Naţional de Sănătate – n.r.) şi salvaţi vieţi”, a scris Johnson.

În Marea Britanie – care a amânat impunerea măsurilor de distanţare socială – s-au înregistrat peste 1000 de decese din cauza coronavirus şi peste 17.089 de cazuri de infecții. (Mediafax)

6. Australia

Australia a anunţat duminică deblocarea a 150 de milioane de dolari australieni (82 de milioane de euro) pentru a lupta împotriva violenţei conjugale, cazurile de maltratare fiind în creştere de la începutul crizei coronavirusului.

Premierul Scott Morrison a atras atenţia că, pe motorul de căutare Google, s-a înregistrat o creştere de 75% a căutărilor de ajutor privind violenţa în cadrul familiei, după ce guvernul a început să ia măsuri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

“Women’s Safety”, o asociaţie de întrajutorare a victimelor violenţelor conjugale cu sediul în New South Wales, regiunea cea mai populată din ţară, a informat că peste 40% dintre lucrătorii săi sociali au atras atenţia cu privire la creşterea solicitărilor de ajutor.

În Australia s-au înregistrat aproape 4.000 de cazuri de COVID-19, din care 16 decese. (Agerpress)

7. România

Până sâmbătă, 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre acestea, 139 au fost declarate vindecate și externate (54 la Timișoara, 55 la București, 16 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj). Cele 29 de persoane care au decedat din cauza Covid-19 aveau boli cronice preexistente. Ele fuseseră internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj-Napoca și Neamț.

8. Măsuri în diverse țări

Noi şi noi restricţii de circulație şi izolare intră în vigoare în toată lumea, în efortul de a opri răspândirea coronavirusului. În Irlanda se închid magazinele, oamenii trebuie să stea în casă, iar vârstnicii de peste 70 de ani, cu boli cronice, nu mai pot ieşi deloc.

Irlanda înregistrează 2.415 cazuri de infecții cu Covid-19, 36 decese și 5 cazuri de persoane care s-au vindecat.

Suedia, ţara care până acum a fost destul de relaxată privind izolarea socială, a interzis toate adunările publice mai mari de 50 de persoane.

Suedia înregistrează 3.447 de cazuri active, 105 decese din cauza coronavirus. 16 persoane s-au vindecat în urma infectării.

Wuhan, orașul chinez de unde a pornit pandemia a început să relaxeze restricțiile de circulație. Începând de astăzi se redeschide pentru circulația feroviară, dar numai pentru sosiri.Începând din 8 aprilie, locuitorii orașului vor putea ieși.

Pandemia noului coronavirus a produs la nivel mondial 665.000 de contagieri și peste 30.000 de decese. 142.479 s-au vindecat în urma infectării.

În Liban miliardarii au donat $100 milioane, facturile la chirie și utilități au fost amânate la plată, iar 100.000 de voluntari ajută la construcția unor spitale temporare.

Până în prezent, în Liban, au fost înregistrate 438 de cazuri pozitive și 10 decese din cauza coronavirus. 10 persoane au fost vindecate în urma infectării.

Acestea au fost știrile primei părți a zilei de duminică, 29 martie și datele valabile în cursul dimineții. 

* * *

Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de sâmbătă, 28.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Înregistrare de mai jos este reală. Întâmplarea s-a petrecut în Murcia, Spania și a devenit virală după ce poliția locală a făcut-o publică pe pagina de Facebook. Partea a II-a a ei, tot reală, în știrile de după-amiază.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Petrecem carantina râzând

Petrecem carantina râzândCum să duci gunoiul, costumație de carantină (partea I)Această înregistrare este reală. Întâmplarea s-a petrecut în Murcia, Spania și a devenit virală după ce poliția locală a făcut-o publică pe pagina de Facebook. Partea a II-a în știrile de după-amiază. #QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Duminică, 29 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1673