Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, 28 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de sâmbătă, 28 martie, o știre cu zâmbet și un video care sigur îți va aduce bună dispoziție.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Spania depășește 65.719 de infecții la o lună și jumătate de la prima confirmare a unui caz de coronavirus. Conform datelor Ministerului Sănătății sunt înregistrate 51.224 persoane active, 5.138 au decedate și 9.357 s-au vindecat în urma infectării. Comunitatea Valencia, care a confirmat primul deces cauzat de virus în Spania la 3 martie, a înregistrat până în prezent 198 de decese. De atunci, s-au înregistrat 2.412 la Madrid, 1.070 în Catalunya, 367 în Castilla-La Mancha, 321 în Castilla y León, 207 în Țara Bascilor, 144 în Andaluzia, 69 în Extremadura, 58 în Navarra, 58 în Aragon, 55 în Rioja, 44 în Galicia, 33 în Asturias, 36 în Insulele Canare, 26 în Insulele Baleare, 21 în Cantabria, 17 în Murcia, una în Melilla și cealaltă în Ceuta.(Las Provincias)

2. O nouă morgă provizorie în Madrid

Clădirea proiectată să fie sediul Institutului Anatomic de Medicină Legală din Madrid, va funcționa ca morgă pentru primirea a 200 de cadavre ale persoanelor decedate cu coronavirus. Autoritățile au precizat că este o măsură excepțională și temporară “pentru a facilita activitatea serviciilor funerare”. În cursul săptămânii trecute Palacio de Hielo, patinoarul în suprafață de 1800 mp, a fost transformat în morgă.

3. Returnarea în China a unor teste de detectare rapidă

Ministerul Sănătății a decis să returneze în China 640.000 de teste de detectare rapidă. Printre acestea se numără cele 8.000 care au fost deja distribuite în Comunitatea Madridului și alte 50.000 de unități care au ajuns în Spania, dar care nu au fost livrate ministerelor. (Las Provincias) Achiziția de echipamente sanitare cu China, începută acum câteva zile, totalizează acum 578 milioane de euro pe baza valorii contractelor închise, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Salvador Illa, la conferința de presă de după Consiliul miniștri. (Las Provincias)

4. Șomaj tehnic la cluburi de fotbal

Atlético de Madrid a anunțat că va apela la procedura ERTE, măsură care va afecta 500 de angajați, inclusiv jucători și antrenori. Clubul a dat asigurări că se va limita la ceea ce este strict necesar. Cluburile de fotbal Barcelona și Espanyol au anunțat zilele trecute că au inițiat această procedură.

5. Interzicerea concedierii

Guvernul spaniol a decis ieri interzicerea oricărei concedieri în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit ministrului Muncii, Yolanda Díaz, care a aprobat vineri o serie de măsuri care împiedică concedierea din cauza forței majore, din motive economice, organizaționale, tehnice și de producție.

În acest sens, ministrul Muncii a precizat că prelucrarea ERTE va fi simplificată “cu o formă foarte simplă pentru companii”, astfel încât lucrătorii afectați să poată încasa prestații de șomaj mai devreme. Pentru aceasta, angajatorul care inițiază ERTE poate solicita direct prestații de șomaj pentru lucrători. (RTE)

6. Închiderea zonelor de socializare pentru câini

Autoritățile orașului Valencia blochează zonele de socializare pentru câini pentru a preveni acumularea de oameni. Progresiv, brigăzile operatorilor serviciului de parc și grădină au sigilat cele 60 de zone de socializare pentru câini din oraș. Plimbarea animalului de companie este una din excepțiile admise ale carantinei, dar aceasta trebuie să fie strict pentru satisfacerea necesităților animalului. O distanțare mai mare de 150-200m față de domiciliu nu este justificabilă. Amenda pentru folosirea unui animal pe timpul carantinei și ieșirea cu el afară este între 100 și 30.000 de euro.

Știri externe

1. USA

Statele Unite au atins pragul de 104.526 cazuri de coronavirus și înregistrează peste 1.704 decese, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. La nivel mondial se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul infecțiilor, în fața Italiei cu 86.498 și a Chinei cu 81.897.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de faptul că țara ar putea deveni următorul epicentru al pandemiei. Statul New York concentrează 44.970 de cazuri adică peste 40% din totalul infecțiilor din țară,urmat de New Jersey, cu 8.825 și California cu 4.569.

În ceea ce privește cifrele mortalității în Statele Unite, statul New York este în topul deceselor cu 527, înaintea Washingtonului cu 157 și a New Jersey, cu 108.

2. Opinia lui Bill Gates

Fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, spune că Statele Unite ar trebui să se închidă complet pentru o scurtă perioadă de timp pentru a controla răspândirea coronavirusul. Miliardarul crede că pandemia va avea vârful de infectări în SUA la sfârșitul lunii aprilie.

“Vestea bună este că China a trecut prin această închidere și au făcut într-un mod foarte serios, iar după o perioadă de șase săptămâni, numărul cazurilor a început să scadă semnificativ. Când se fac modele pentru a găsi soluții de limitare a răspândirii, oamenii se uită la datele din China, se uită la felul în care Coreea de Sud a reușit să țină sub control pandemia.”

Economia va suferi, însă tocmai din acest motiv trebuie să minimizăm perioada de închidere, pentru că altfel numărul de cazuri va crește exponențial. Închiderea parțială, comitat cu comitat sau stat cu stat nu va funcționa. Numărul cazurilor va crește exponențial”, a spus Bill Gates la CNN. (El Pais)

3. Franța

Avansarea epidemiei de coronavirus în Franța l-a determinat pe președintele său, Emmanuel Macron, să extindă durata carantinei până pe 15 aprilie. Măsura este justificat de cele 32.964 de cazuri confirmate, dintre care 3.787 grave și de 1.995 de decese înregistrate până vineri în spitale și centre medicale..(La Vanguardia)

4. Italia

Italia continuă să fie țara cu cel mai mare număr de victime, 9.134 decese. Cazurile pozitive se ridică în prezent la 66.414, după ce doar într-o singură zi au fost înregistrate 4.401 persoane infectate, potrivit datelor oferite astăzi de Protecția Civilă.

3. China

Autoritățile chineze din domeniul sănătății au anunțat sâmbătă că numărul de pacienți în stare gravă sau critică ca urmare a contractării coronavirusului SARS-CoV-2 este de 921, coborând sub o mie pentru prima dată din ianuarie.

Comisia Națională Chineză de Sănătate a raportat că, până la miezul nopții locale anterioare (16.00 GMT vineri), au existat și 54 de noi infecții, aceeași cifră ca și ziua precedentă, toate “importate”, adică de la călătorii veniți din străinătate.

În plus, în ultimele zile, Beijingul a anunțat devierea zborurilor sale internaționale către capitala chineză ca măsură pentru a se asigura că așa-numitele cazuri „importate” nu continuă să crească în oraș și a decis închiderea granițelor pentru cetățenii străini începând de sâmbătă, 28 martie. (RTE)

În provincia Hubei, cea mai afectată de coronavirus, se vor relua duminică zborurile naționale cu excepția aeroportului Wuhan, anunță Administrația Aviației Civile Chineze într-un comunicat. La rândul său, Aeroportul Internațional Wuhan Tianhe, epicentrul focarului, va restabili operațiunile zborurilor naționale de pasageri începând cu 8 aprilie.

4. Coreea de Sud

Centrul de control și prevenire a bolilor din Coreea de Sud (KCDC) a raportat sâmbătă că au fost raportate 146 de cazuri noi de coronavirus, după păstrarea zilnică a numărului de infecții la aproximativ 100 timp de 16 zile consecutive. Autoritățile de sănătate din țara asiatică, care au plasat numărul global de infectați la 9.478, au indicat că, din total, 363 sunt cazuri “importate” de Covid-19- Această vineri au adăugat cinci victime, ajungând la 144. (Informa EP)

5. Țări din America Latină

Argentina confirmă 101 noi cazuri de Covid-19, totalizând un număr de 690 persoane infectate. Numărul deceselor a crescut la 17 după ce Ministerul Sănătății a raportat moartea a încă cinci persoane în ultimele 24h.

Panama acumulează 786 cazuri de Covid-19 și 14 decese, cinci dintre acestea în ultimele 24h. Autoritățile sanitare din țara Americii Centrale au anunțat vineri o creștere de 112 pozitivi într-o singură zi. Din totalul celor infectați, 108 sunt spitalizați, iar restul la domiciliul lor (EFE).

Mexic înregistrează 717 cazuri de contagiere și 12 decese cauzate de Covid-19, conform celei mai recente actualizări a datelor făcute de autorități. Țara nord-americană a înregistrat pentru prima dată peste o sută de cazuri pozitive într-o singură zi: 132 în 24 h.

Guvernul Braziliei interzice intrarea străinilor în țară prin aeroporturi ca măsură de control în fața crizei coronavirusului. Autoritățile din țara respectivă au emis, vineri, un decret prin care se stabilește această măsură pe o perioadă de 30 de zile, după cum raportează Reuters. Decizia nu îi afectează pe brazilienii aflați în străinătate și care vor să se întoarcă, pe imigranții care locuiesc legal acolo sau străinii care sunt membri ai organizațiilor internaționale. (El Pais)

6. România

În România au fost confirmate, până acum, 1.292 infecții cu coronavirus. 115 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați și 26 de persoane au decedat în urma infectării cu Covid-19. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.

7. Măsuri de prevenție inedite în Turcia

Orașul Sakarya din Turcia experimentează mesaje virale prin intermediul luminii semafoarelor. Când se face roșu ca apare scrisă în limba turcă expresia “rămâneți acasă“, iar când se face verde, mesajul “mergeți acasă“. Pentru pietonii cu deficiențe de vedere, au fost instalate mesaje audio. Când apare lumina verde, aude mesajul “Acum se traversează strada. Stați acasă pentru sănătatea noastră”.

Măsura a fost luată de autorități în scopul de a limita răspândirea pandemiei, amintind cetățenilor îndatoririlor de distanțare socială (DPA).

Luminile au fost instalate la cinci intersecții mari din orașul orașului, inclusiv în fața unor zone pietonale și a unui public spital.

Turcia a înregistrat până în prezent 5698 de cazuri de coronavirus, 92 de decese. 42 de persoane s-au recuperat în urma infectării.

8. Vârstnici vindecați în lume

Vești bune din partea unor persoane vârstnice care s-au vindecat în diferite țări. În Rimini, Italia, un bărbat în vârstă de 101 ani a fost externat din spital după ce s-a vindecat de noul coronavirus. În Gandia, Spania, un bărbat în vârstă de 93 de ani a depășit și el infectarea cu Covid-19, iar în Elveția, o femeie de 95 de ani, s-a întors vineri acasă după ce a fost internată timp de o săptămână la terapie intensivă din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 (Reuters)

9. Turnul Eiffel

Turnul Eiffel va fi luminat în fiecare seară, în semn de omagiu faţă de persoanele care luptă împotriva Covid-19. Vor fi proiectate mesaje de mulţumire, dar şi îndemnuri de a rămâne acasă. (Cronica.ro)

10. Berea din Cehia

Micii berari cehi au facut apel la populatie sa cumpere online berea produsa. Aproape 2 milioane de litri de bere proaspata, nefiltrata si nepasteurizata risca sa se strice. Cehii consuma cei mai multi litri de bere din lume, per capita, anual. (Cronica.ro)

Altfel de știri

1. Fundația Dalí oferă posibilitatea de a vizita Teatrul-Muzeul Dalí din Figueres cu noua tehnologie Matterport care permite un tur virtual interactiv. Utilizatorul de internet își poate crea propriul itinerariu prin 11 camere, conținut și durată personalizată. Odată ajuns în sală, contemplarea unei lucrări este îmbogățită cu informații complementare din texte, link-uri către catalogul motivat, articole și fotografii.

Pentru vizită, accesează: https://www.salvador-dali.org/ca/museus/teatre-museu-dali-de-figueres/visita-virtual. (La Vanguardia)

2. Chef Hoang Tung și echipa sa dintr-un restaurant din Hanoi, Vietnam, își petrec zilele modelând zeci de chifle de burger în formă de coronavirus. “Trebuie să-l mănânci, ca să-l învingi!” este filozofia bucătarului care încearcă să stimuleze moralul în capitala vietnameză. El s-a gândit că acest mod de a gândi va aduce bucurie și altora în timpul pandemiei. De la data lansării produsului s-au cumpărat sute de bucăți de burger coronavirus.

Acestea au fost știrile primei părți a zilei de sâmbătă, 28 martie și datele valabile în cursul dimineții.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de vineri, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 27.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

În video, măsuri de prevenție explicate muzicalo-dansant.  Autorii spun pe pagina de Facebook ca au făcut filmul înainte ca Italia sa devină toată roșie. S-au pregătit in modalitate Smart working (fiecare acasă la el), și-au dezinfectat mâinile înainte, in timpul și după înregistrare. Din acest moment, nu mai lucrează.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să petrecem carantina (și) râzând

Să petrecem carantina (și) râzândMăsuri de prevenție explicate muzicalo-dansantAutorii spun pe pagina de Facebook ca au făcut filmul înainte ca Italia sa devină toată roșie. S-au pregătit in modalitate Smart working (fiecare acasă la el), și-au dezinfectat mâinile înainte, in timpul și după înregistrare. Din acest moment, nu mai lucrează.#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Sâmbătă, 28 martie 2020

Să auzim de bine!!

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1285