Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de vineri, 27 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din a doua parte a zilei de vineri, 27 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Potrivit celui mai recent bilanț al Ministerului Sănătății, Spania a înregistrat 769 de decese în 24h, cel mai mare număr zilnic de victime de la declanșarea pandemiei, după ce în această joi au fost 655 de decese și miercuri 738. În total, 64.059 de persoane sunt infectate, 4.858 de oameni și-au pierdut viața până în prezent, în timp ce 4.165 sunt internate în unități de terapie intensivă și 9.357 au fost vindecate. Potrivit aceleiași surse, 9.444 de profesioniști din domeniul sănătății sunt infectați, ceea ce înseamnă un procent de 14% din totalul cazurilor, iar din cadrul armatei 172 de persoane.

2. Fără comisioane la retragerile de numerar

Entitățile care fac parte din Confederația Spaniolă a Băncilor de Economii au anunțat printr-o declarație că începând cu 30 martie, nu vor mai percepe comisioane clienților lor pentru retrageri de numerar la orice bancomat național. Măsura va fi valabilă pe toată durata stării de urgență.

Entitățile care au adoptat această măsură pentru a evita deplasarea sunt: CaixaBank, Bankia, Kutxabank, Abanca, Unicaja Banco, Ibercaja Banco, Liberbank, Caixa Ontinyent și Caixa Pollença.

3. Prelungirea termenelor de scadență la unele credite

Bankia va prelungi cu șase luni termenele de scadență pentru unele credite ipotecare ale persoanelor fizice și pentru creditele destinate consumului persoanelor fizice și independente afectate de situația generată de coronavirus.

4. Controale la ieșirea din orașe

Poliția și Garda Civilă vor intensifica controalele rutiere începând de vineri pentru a preveni ieșirile din orașe la reședințele secundare, după ce 4.000 de reclamații care au fost făcute weekendul precedent, pentru încălcarea condițiilor de caratină, au declarat șeful Gărzii Civile, José Miguel Santiago și directorul adjunct al Poliției Naționale, José Ángel González, în cadrul conferinței de presă de azi.

5. Linie telefonică de suport emoțional

Guvernul Comunității Madrid în colaborare cu Colegiul Oficial de Psihologie din Madrid au înființat o linie telefonică pentru a susține emoțional pacienții bolnavi de coronavirus și familiile lor. Numărul de telefon este 900 124 365. Linia telefonică va fi disponibilă 24h din 24.

6. Magazine online frauduloase

Poliția Națională a detectat în ultimele cinci zile înregistrarea și achiziționarea a aproximativ 12.000 de domenii și adrese de pagini web legate de coronavirus, unele dintre ele cu magazine online frauduloase care oferă vânzarea de “produse-minune” sub formă de vaccinuri pentru a vindeca COVID-19.

7. Donații de fructe și legume pentru personalul medical

În fiecare vineri, piețele municipale din Madrid donează personalului medical din spitelele orașului fructe și legume. De la TVE 1 aflăm că obiceiul va fi menținut pe toată durata crizei sanitare în fiecare vineri. În cursul acestei zile au fost livrate 1000 kg la spitalul de campanie IFEMA și către alte unități sanitare.

Știri externe

1. Planul european pentru reactivare economică

Planul european pentru reactivare economică, care ar fi trebuit să fie adoptat joi, în cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, a eşuat după ce Italia şi Spania au cerut măsuri mai clare, iar Germania şi Olanda au spus că refuză să împartă costurile crizei sanitare.

Obiectivul întâlnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei să cadă de acord asupra unei “stategii coordonate” pentru recuperarea normalităţii sociale, economice şi industriale odată ce pandemia va fi depăşită.  Pedro Sánchez, şeful Guvernului spaniol, şi Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat să sprijine o declaraţie comună cu un text vag şi fără măsuri concrete, informează RTE.

2. Interdicție de intrare în Tailanda pentru străini

Prim-ministrul general al Thailandei, Prayuth Chan Ocha, a anunțat că începând de joi, cetățenilor străini le este interzis să intre în țară. Măsura se va aplica inițial până la 30 aprilie, potrivit ziarului “Bangkok Post”. Prin excepție, le este permisă intrarea în Tailanda diplomaților, șoferilor, piloților și transportatorilor. În prezent, Tailanda înregistrează 1136 de cazuri de coronavirus, 5 decese. (El Pais)

3. Portugalia

Deși în Portugalia epidemia se răspândește într-un ritm mai lent decât în alte țări, numărul persoanelor infectate a crescut cu 20,4%. Noile cazuri de infecție însumează 724 dintr-un total de 4.268, iar cel al deceselor a crescut de la 60 la 76, adică cu 26,6%. (El Pais)

4. Știri de la Volkswagen

Directorul general al grupului auto Volkswagen, Herbert Diess, a precizat că închiderea uzinelor consorțiului german atât în ​​Europa cât și în America pentru a preveni extinderea coronavirusului reprezintă un cost de aproximativ 2 miliarde de euro pe săptămână. Deși a dat asigurări că compania se află într-o poziție financiară solidă, nu a exclus “măsurile structurale” dacă criza durează multe luni sau chiar ani, în cel mai rău caz.

Executivul a regretat că vânzările de vehicule au fost paralizate la nivel mondial, în timp ce în China, cea mai mare piață individuală pentru Volkswagen, s-au recuperat la aproximativ 50% din nivelul de dinainte de criză. Declarațiile au fost făcute la canalul de televiziune ZDF.

5. Oficiali depostați pozitivi

Primul ministru britanic Boris Johnson a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, după cum a confirmat el însuși pe contul său de Twitter. Deși s-a “izolat”, va continua “conducerea  Guvernului prin intermediul conferinței video”.

În cursul acestei dimineți și Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a fost găsit pozitiv în urma testării pentru coronavirus.

Johnson este primul șef de guvern care a declarat public că a contactat virusul. Alți dintre omologii săi au fost în carantină și au fost testați, precum președintele spaniol Pedro Sánchez – a cărui soție are boala – dar rezultatul a fost negativ. Testul efectuat cancelarului german, Angela Merkel, care a fost pusă în carantină după ce a aflat că a fost în contact cu un medic cu Covid-19, a fost, de asemenea, negativ.

Săptămâna aceasta prințul Charles al Angliei și cel al statului Monaco, prințul Albert au declarat că au contractat virusul.

În Spania, s-au confirmat pozitivi șefi de guvernare regionali, al Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, și al Cataloniei, Quim Torra.

În afara Europei, președintele canadian Justin Trudeau, a cărui soție a contractat boala, a fost pus în carantină. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost testat, iar rezultatul a fost, de asemenea, negativ.

La nivel mondial, pandemia de coronavirus a afectat 552.598 de persoane și a provocat moartea a 25.042. 128.706 s-au vindecat în urma infectării cu Covid-19.

Știrile din prima parte a zilei de azi, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de joi, 27.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Altfel de știri

1. Cirque du Soleil va pune la dispoziție astă seară, la ora 20.00, ora Spaniei, un spectacol online 60 de minute care reunește unele dintre cele mai speciale momente a trei dintre spectacolele sale KURIOS – Cabinet of Curiosities ”, O și LUZIA. Tot ce trebuie să faci este să mergi aici: https://www.cirquedusoleil.com/cirqueconnect.

2. MyFrenchFilmFestival, primul festival de film francofon online, organizat de UniFrance, a decis să pună la dispoziția tuturor utilizatorilor de internet, gratuit, cincizeci de scurtmetraje franceze, cu subtitrare în spaniolă și în multe alte limbi. Filmele vor fi cu acces gratuit, de astăzi vineri până pe 27 aprilie pe site-ul MyFrenchFilmFestival.com.

***

Dacă ești în caratină și nu ai idei cum să îți mai petreci timpul, te poți inspira din acest video.

DJ in casa

Petrecem carantina râzândDacă ai și tu videouri haioase, trimite-le, te rog, pe mesageria Valenciana să se distreze cât mai mulți!#QuedateEnCasa#stauincasa

Publicată de Valenciana pe Miercuri, 18 martie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1399