Istoria în picioare (III). Lonja de la seda – Bursa de mătase din Valencia

Una dintre clădirile emblematice ale orașului Valencia este Lonja de la seda sau Bursa mătăsii.

A fost construită în perioada 1482-1548 în centrul orașului, azi plin centru istoric, tocmai pentru a evidenția centrul de putere pe care îl reprezenta Valencia la acea vreme.

Destinația a fost de la început una comercială, de a găzdui operațiunile specifice tranzacțiilor între comercianți.

Unicitatea sa se datorează faptului că este una dintre puținele clădiri civile construite în stil gotic, stil arhitectural specific bisericilor și catedralelor.

Anii de pace ai secolului al XV-lea, i-au permis Valenciei să se dezvolte și să devină unul dintre principalele centre comerciale din Mediterana.

A fost perioada în care a prosperat deosebit de mult datorită comerțului, motiv pentru care acest secol este numit și Epoca de Aur a Valenciei.

Importanța activității comerciale a determinat construirea unor clădiri publice mari.

De ce Bursa de mătase?

La acea vreme Valencia era un important producător de mătase, iar breasla comercianților de mătase era cea mai puternică breaslă din oraș (sec. XIV-XVIII). Din păcate, în urma unei epidemii, în sec. 18 mătasea a dispărut din Valencia.

Denumirea inițială a fost Lonja de los Mercaderes, Bursa Comercianților, deoarece utilizarea ei le era dedicată. Datorită dezvoltării intense a comerțului cu mătase ce avea loc aici, a devenit Lonja de la Seda.

Denumirea provine din italianul loggia, care înseamnă portic. Numele a fost preluat în considerarea scopului clădirii, pentru că sub pridvoarele bisericilor și clădirilor publice era locul unde negustorii își încheiau tranzacțiile.

Puțină istorie

Construcția Lonja de la seda a început în 1482 și s-a terminat în 1548.

Au fost demolate aproximativ 25 de case pentru a obține spațiul necesar clădirii. Are o suprafață dreptunghiulară de 2.000 de metri pătrați și a fost proiectată de la început cu scopul de a fi centru comercial.

Lonja de la seda a fost construită într-un stil gotic târziu și este considerată de specialiști unul dintre cele mai strălucitoare exemple ale goticului civil european.

Clădirea a dorit să exprime bogăția valenciană din epoca medievală, în special a burgheziei vremii.

Lonja de la seda a fost inspirată de Bursa de pește din Palma de Mallorca.

  • Dacă vei vizita Lonja într-o zi de duminică, vei avea parte și de o surpriză muzicală: în Plaza Dr. Collado, cu care se învecinează, duminica începând cu ora 12 au loc spectacole de swing.

Scurtă descriere a Lonja de la seda

Exterior

Bursa mătăsii este situată în centrul istoric al Valenciei, în fața clădirii Mercado central (Piața Centrală) și a Bisericii Santos Juanes.

Înainte de a intra, te sfătuiesc să faci un tur vizual al clădirii la exterior.

În partea de sus în laterale și în colțuri vei vedea ființe imaginare făcute din piatră, de cele mai multe ori având trăsături grotești , numite gárgolas (sunt 28 la număr) și figura unui om făcându-și nevoile , numit cagaoret. Ele întruchipează bărbați acoperiți cu păr, bărbați și femei cu fețe ciudate atingându-și organele genitale. Semnificația acestora sunt virtuțile omenești.

Scenele sunt foarte explicite, ceea ce este firesc având în vedere că această construcție s-a realizat într-o perioadă în care majoritatea populației era analfabetă.

Interior

Lonja de la seda este împărțit în trei părți: Sala de contratación sau  Salón columnario (Sala de contractare sau Sala coloanelor), El Torreón/Torre almenada (Turnul cu creneluri) și Sala del Consulado del mar (Pavilionul Consulatului mării).

În plus, are o grădină interioară plină de portocali, loc prin care trece oricine vizitează Lonja de la seda pentru că urmează imediat intrării.

Din grădina portocalilor se intră în Camera coloanelor. Opt coloane înalte de 17,40 metri, susțin bolțile acoperișului. Au corpul elicoidal, iar la unirea cu tavanul se deschid ca un palmier.

Stilul tavanului și al coloanelor are o logică: se presupune că reprezintă paradisul, coloanele sunt palmieri, iar tavanul reprezintă cerul. Se pare că inițial, bolta era vopsită în albastru, având reprezentate și stele mici pentru a face să pară mai reală, dar câteva secole mai târziu s-a decis eliminarea culorilor.

Un detaliu al sălii coloanei este fraza scrisă cu litere de aur amintind comercianților de îndatoririle fiecărui comerciant creștin.

În Sala Consulatului mării se ajunge urcând scările din curtea portocalilor.

Funcția Consulatului a fost similară cu instanțele comerciale actuale.

Consulatul Mării este o veche instituție valenciană a fost primul tribunal comercial din Spania (1283). În el se judecau chestiuni maritime și comerciale. 

Camera unde se întâlnea Consulatul este cunoscută și sub denumirea de cameră aurie, datorită tavanului său de lemn decorat.

La parterul Consulatului mării se află camera în care se întrunea și își îndeplinea atribuțiile, tribunalul de comerț.

La parterul El Torreón (al turnului) se afla capela Inmaculada concepción. Etajele superioare ale turnului au fost folosite ca închisoare pentru comercianții care se declarau în faliment sau întârziau excesiv la plăți.

În 1996, Lonja de la seda a devenit parte a patrimoniului universal UNESCO ca o capodoperă a stilului gotic flamboaiant. Sala de contractare este spectaculoasă și ilustrează perfect bogăția pe care Valencia a avut-o în timpul secolelor XV și XVI, datorită comerțului.

Cum ajungi

La Lonja de la seda poți ajunge cu mijloacele de transport în comun care au stație în apropiere sau din stația Plaza de la Reina, într-o plimbare prin centrul istoric.

– Cu unul din autobuzele companiei de transport în comun EMT, liniile 4, 7, 27, 28, 60,81. Despre cum te deplasezi cu transportul în comun în Valencia, citești aici.

– Cu bicicleta.

Informații utile Lonja de la seda

– Program:

* De luni până sâmbătă: 09:30 și 19:00

* Duminica și sărbătorile legale: 9:30 – 15:00

* Închis: 1 și 6 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie.

– Tarife: Bilet individual: 2 €

* Duminica și sărbătorile legale: gratuit

Adresa: Mercat cu acces prin Carrer de la Llotja, 2/Calle de la Lonja, 2, Valencia.

– Pentru informații actualizate, vizitează site-ul oficial al Lonja de la seda.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * * 

Dacă vii în Valencia până pe 15 august 2021, îți recomand Expoziția ”El Oro de Klimt”, indiferent că ești sau nu cunoscător de artă! Află despre ce este vorba aici.

* * * 

Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia

Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia 

Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

– Locurile cu cea mai bună panoramă în Valencia

– Plajele Valenciei, mic ghid de utilizare

– Cu copiii în Valencia

– Bioparc Valencia – în vizită la animale sălbatice din Africa

– Muzee pentru copii în Valencia

– Ce muzee din Valencia poți vizita gratis și când

– Ce monumente din Valencia poți vizita gratis și când

– Ce să faci în Valencia pe vreme urâtă

– Calendarul sărbătorilor 2021 în Spania și Comunitatea Valencia

– Baruri pe plajă în Valencia

– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia

– Tribul Apelor din Valencia, cea mai veche instituție juridică din Europaunal

– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia

– Parcul Turia, grădinile din albia râului.

– Valencia la pas: Jardin de la Glorieta, Grădina Glorieta

– Valencia la pas: Jardin del Parterre, Grădina Parterre

– Cu animalul de companie în transportul public din Valencia, pe tren și autobuzele de lungă distanță

* * *

Surse de informare: j.

Fotografia articolului aparține autorului acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3964