Festivalul Cloachella – Sărbătoarea scoicilor valenciene

În perioada 12-14 iulie, în Mercado Tapineria are loc sărbătoarea dedicată scoicilor valenciene, ”Festivalul Cloachella”. Evenimentul este organizat în cadrul Marelui Festival al Valenciei 2019 sub numele de „Cloachella: clóchinas, muzică și paella“.

Ce sunt clochinas

Clochinas, cunoscute local sub denumirea de clóxina, sunt o specie de midii din apele regiunii valenciene. Se diferențiază de midiile pe care le găsim în mod obișnuit în restaurante prin dimensiune (sunt mai mici), culoare (au o nuanță portocalie) și aromă (sunt mai sărate, datorită sării din Mediterana spre deosebire de midii care sunt mai dulci). Și perioada în care se pot consuma este limitată. Clochinas se pot mânca începând cu luna mai și până începutul lunii septembrie.

Clochinele sunt naturale, dar în marea majoritate sunt cultivate în crescătorii. Se recoltează o dată pe an, în totalitate manual, în plutele și pepinierele din portul Valenciei.

Oferta festivalului

În cadrul Festivalului ”Cloachella: clóchinas, muzică și paella“ ai ocazia să savurezi mâncăruri tradiționale valenciene, să asculți muzică pop-rock valenciană și chiar să dansezi swing.

Programul evenimentelor: De vineri, 12 iulie până duminică 14 iulie, zilnic în intervalele 12.00-16.00 și 19.30-22.30.

Sâmbătă seara începând cu ora 18.00 îți poți petrece seara pe ritmuri de swing, alăturându-te unui grup de dansatori amatori.

Intrarea la evenimentele festivalului este gratuită.

Mercado Tapineria

Să nu te gândești că prezența ta la festival va fi o abatere de la planul sau traseul propus! Mercado Tapineria se află în inima centrului vechi al orașului Valencia, Barrio El Carmen. Aici sunt majoritatea obiectivelor turistice importante ale orașului.

Mercado Tapineria este un spațiu deschis, mic ca suprafață, care găzduiește câteva terase. În funcție de perioada anului și eveniment, este împodobit cu decorațiuni. Specific locului este atmosfera contemporană și tinerească, diferită de restul cartierului.

 

Distracție, gastronomie și campanie socială

Festivalul ”Cloachella” și Mercado Tapineria se alătură mișcării de solidaritate „Serviete magice“. Campania este lansată de Asociația ASINDOWN și are ca mesaj „Nu te schimb pentru nimeni“.

Este o campanie de sensibilizare cu privire la incluziunea forței de muncă a persoanelor cu sindrom Down.

Obiectivul mișcării este de a atrage atenția asupra abilităților și calitățile persoanelor cu ssindrom Down de a-și desfășura activitatea.

Mai multe despre această campanie poți afla aici: https://www.asindown.org/servilletasmagicas.

Un sfat în loc de încheiere

Clochinas reprezintă o mâncare tipică valenciană, așa că dacă ești în zonă și îți plac fructele de mare, nu le rata măcar de curiozitate.

În caz că nu ajungi la festival, în oraș sunt câteva restaurante care servesc clochinas, recomandate de localnici. Ele se află pe malul Mediteranei, în Cartierul Cabanyal-Canyamelar. Localurile sunt: Casa Montaña (Calle José Benlliure 69) și Casa Guillermo (Calle Progreso 15).

Despre cum poți ajunge în Cartierul Cabanyal, poți citi aici.

Dacă ești în Valencia, un festival și mai ales unul gastronomic este obiectiv turistic în sine. Nu îți pune problema că vei cheltui mult pentru că ”știi tu cum sunt festivalurile….”, nu e vorba de bani. Poți să te rezumi la o bere sau să nu deguști nimic.

Dar un astfel de eveniment este un prilej de a simți și trăi atmosfera valenciană de sărbătoare, de a-i vedea pe localnici ”disfrutando la vida” (n.a. bucurându-se de viață).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1425