Clădirea de fier din Valencia, panoramă inedită asupra orașului

Clădirea de fier din Valencia sau clădirea Garcerán este primul edificiu din oraș la a cărui structură de rezistență a fost utilizat fierul. Acesta este și motivul pentru care este cunoscută și sub denumirea de ”clădirea de fier”.

Edificiul este un complex de locuințe și nu este deschisă vizitării turistice.

Cum oferă una dintre cele mai frumoase panoramele asupra orașului, m-am gândit să îi dedic un articol și să v-o prezint.

Clădirea de fier, succintă prezentare

Edificiul Garcerán se află în centrul vechi, istoric al Valenciei, districtul Ciutat Vella, în apropierea Gării de Nord, pe Calle Xàtiva nº 1.

Construcția a fost ridicată în perioada 1954-1962, pe vechiul vechii Turnătorii Primitive din Valencia.

Până în 2006, când a fost construit turnul de pe Avenida de Francia, clădirea  Garcerán a fost cea mai înaltă clădire din Valencia. Are o înălțime de 83 de metri și are 22 de etaje, în timp ce turnul de pe Av de Francia are 117 m și 35 de etaje. Clădirea de fier găzduiește 224 de apartamente, în majoritate având destinație rezidențială.

În districtul Ciutat Vella, clădirea de fier a rămas în continuare cea mai înaltă. În prezent, într-un top al celor mai înalte clădiri din oraș, clădirea de fier ocupă locul nouă.

De pe terasa ei se pot vedea obiective turistice și clădiri de referință ale orașului: Estacion del Norte (Gara de Nord), cupolele clădirilor moderniste din Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei), Torres de Serranos (Turnurile Serranos), Ciudad de las Artes y de las Ciencias (Orașul Artelor și Științelor) și Marea Mediterană.

Valencia nu se poate lăuda cu clădiri înalte ale căror panorame să îți taie respirația. Cu atât mai puțin, în partea istorică a orașului, care este și cea mai veche.

În Plaza del Ayuntamiento, Ateneo Mercantil oferă o priveliște panoramică de la 50m înălțime și de 360° asupra pieței și a orașului vechi.

Amuzant despre clădirea de fier

În perioada construcției, clădirea de fier era cunoscută sub denumirea de ”finca de collons”, adică edificiul de cojones.

În limbaj vulgar, cojones înseamnă în spaniolă scrotul, parte a organului genital masculin.

Explicația se datorează faptului că fiind o clădire impresionantă la acea vreme, cei care ieșeau din Gara de Nrod îna  cărei vecinătate se află, exclamau:

Collons, quina finca!! (n.a. în valenciană) Cojones, que finca! Cojones, ce clădire!!

Iată o înregistrare pe care am făcut-o cu prilejul unei vizite. În film, vor fi trei măriri are peisajului: primul este pentru Orașul Artelor și Științelor, al doilea pentru Mediterana și al treilea pentru Turnurile Seranos și vârful Turnului Miguelet, turnul catedralei. Sper să vă placă! 🙂

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor. Susține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici!

* * *

Alte articole de interes:

Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.

– Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia

– Transportul public în Valencia. Ghid complet

* * * 

– Sursă de informare: Aarquitecturayempresa.es, Viuvalencia.com

– Fotografia cu exteriorul clădirii aparține aflat arquitecturayempresa.es.

– Fotografiile aparțin Valenciana.ro.

* * *

 

One thought on “Clădirea de fier din Valencia, panoramă inedită asupra orașului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1692