Istoria în picioare (I). Turnurile Quart, Valencia

Turnurile Quart sau Torres de Quart reprezintă unul din monumentele emblematice ale orașului Valencia.

Împreună cu Turnurile Serrano sunt singurele porți rămase din zidul medieval care înconjura orașul.

Valencia avea 12 porți de intrare-ieșire. Principalele patru porți erau orientate în cele patru puncte cardinale: Turnurile Quart vest, Turnurile Serranos nord, Puerta de San Vicente sud și Puerta del Mar est, către port.

În sec. XIX, atât zidul care înconjura cetatea medievală, cât și zece din porțile sale, au fost dărâmate la ordinul guvernatorului civil Cirilo Amorós. El și-a justificat decizia prin rațiuni legate de sănătatea publică și prin necesitatea măririi orașului.

De când datează Turnurile Quart

Ridicate între 1441 și 1460, constructorii săi s-au inspirat după turnurile Castelnuovo din orașul italian Napoli.

Turnurile Quart au înlocuit poarta orașului construită în 1365, care se considera insuficientă nevoilor orașului. Astăzi se poate observa în lateral o mică secțiune din zidul vechi din care făcea parte.

Turnurile Quart sunt un exemplu de construcție militară în stil gotic.

De ce Quart

Tradițional, turnurile au fost cunoscute sub numele Turnurile de calcar (de Torres de la Cal), deoarece în sec. al XVIII-lea, autorităţile au impus regula ca varul care intra în oraș să fie făcut doar prin această poartă.

Dar ele au devenit și poarta spre Castilla, drum ce lega inima orașului, catedrala, cu Madridul. Și pentru că acesta trecea și prin satul Quart de Poblet, turnurile au primit numele de Quart.

Puțină istorie

Principalul scop al Turnurilor Quart a fost să apere orașul de atacuri, dar de-a lungul timpului a căpătat și alte funcționalități.

În 1562, turnurile erau un imens depozit de pulberi, apoi în 1623 unul dintre turnuri a fost folosit temporar ca închisoare pentru prostituate, iar în perioada 1813-1932 au fost închisoare militară.

Turnurile Quart au fost martorele unor momente dramatice și istorice ale orașului Valencia: asaltul trupelor lui Napoleon din Războiul de Independență (1808). Valencienii au folosit turnurile ca apărare și i-au forțat pe francezi să se retragă.

Deși restaurate, turnurile poartă și azi urmele a gloanțelor și proiectilelor din timpul războiului. 

Cu prilejul restaurării, în memoria luptelor care au avut loc pentru cucerirea orașului Valencia, au fost păstrate 132 urme ale proiectilelor de tun și peste 1000 de urme de gloanțe. Așa că găurile care se văd astăzi pe zidurile exterioare ale turnurilor nu sunt expresia lipsei de grijă pentru conservarea lor, ci din contră, urmele istoriei.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * * 

Ce poți face și vizita cu copiii în Valencia afli în articolul Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia.

* * * 

Actualitate

În 1931, Turnurile Quart au fost declarate Monument Istoric Național.

În 1933 s-a efectuat o restaurare timidă a turnurilor, apoi între 1976 și 1982, a avut loc o reabilitare integrală, prilej cu care s-a instalat și scara laterală, iar în 2007 s-a efectuat o restaurare totală a acestora. Ulterior turnurile s-au deschis vizitelor turistice.

Este permis accesul până în vârf, de unde ai parte de o panoramă asupra orașului vechi, Cartierul El Carmen, dar și asupra altor cartiere ale orașului.

Când ești la Turnurile Quart, fă-ți timp și pentru o cafea din Guatemala și o felie de tort de morcovi, de casă. O experiență simplă și cu ….. mult gust. Despre ea, am scris aici.

 

Curiozități

* Turnurile Quart au 34 m înălțime și sunt cu un metru mai înalte decât Turnurile Serranos.

* Ușile de lemn de intrare în oraș au fost așezate în 1449, înălțimea lor fiind de 4 m.

   

Informații utile

– Adresă: Plaza Santa Úrsula, 1, 46003 Valencia Acestea sunt situate la intersecția străzii Castro cu Quart Street și

– Tel: +34.618.803.907

– Program:

* Luni-sâmbătă: 10.00-19.00

* Duminica și sărbătorile legale: 10.00-14.00

* Închis: 1 și 6 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie.

* Pe timpul iernii se închid în funcție de lumina zilei.

– Tarife:

* Bilet individual: 2 euro.

* Bilet redus: 1 euro

* Intrare gratuită: Duminica și sărbătorile legale. Citeste aici ce monumente poti vizita gratis în Valencia.

Cum ajungi la Turnurile Quart

– Adresa: Guillem de Castro, 89, 46003 , Valencia

– Cu autobuzele companiei de transport în comun EMT, liniile C1 (stația Guillem de Castro Torres de Quart), linia 73 (stația Quart Guillem de Castro), liniile 60, 60, 73 (stația Espinoza Ferran el Catolic), liniile 60,62, 63, 64, 80, 92 (stația Ferran el Catolic Par Quart), 10 minute de mers pe jos. Din Plaza de la Reina, unde are stație autobuzul C1, până la turnuri este o distanță de 20 de minute de mers lejer, dacă vrei să vii prin centrul vechi.

  • Despre serviciile EMT și bilete disponibile, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Poți ajunge cu Valenbisi, cele mai apropiate stații: 82 (stația Guillem de Castro Torres de Quart)), 20 (stația Quart – Fernando el Católico).

  • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

Alte articole de interes

Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.

– Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia

  • Dacă vrei idei despre ce poți să mai faci cu copiii în Valencia, am scris articole separate pentru activități în aer liber, dar și de interior.

– Port Saplaya, mica Veneție a orașului Valencia.

Aici, aici și aici poți afla mai multe despre natură, parcurile și grădinile din Valencia.

– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia.

Dacă vrei să afli de câți bani ai nevoie pentru o vacanță în acest oraș, îți recomand articolul Cât costă o vacanță în Valencia.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilorSusține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici* * *

* * *

Surse de informare: Jdiezarnal.com, Valenciasecreta.com, Valencia.es

Fotografiile aparțin autorului articolului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3329