Biserica ”Virgen de los Desamparados”, ridicată în semn de venerație pentru Fecioara celor Defavorizați (în traducere), se află în plin centru istoric al Valenciei, lângă catedrală.
Virgen de los Desamparados este Patroana orașului și a Comunității Valencia.
Indiferent care e relația ta cu religia, îți recomand să vizitezi biserica pentru a-i admira cupola deosebită. Este impropriu spus să o vizitezi pentru că biserica propri-zisă este mică, mare parte din clădire este muzeul.
Ca să o vizitezi nu te vei abate de la traseu pentru că ea se află în Ciutat Vella, centrul vechi al orașului.
Scurtă istorie
Originea devoțiunii Virgen de los Desamparados este strâns legată de apariția în 1410 a primului spital din lume pentru nebuni, cunoscut sub numele de ”Spitalul inocenților și nebunilor”. Instituția spitalului a fost plasată sub patronajul Fecioarei Maria, la câțiva ani distanță înființându-se și Ordinul ”Fecioara celor Inocenți și Defavorizați”.
Până în 1489 imaginea Fecioarei a fost păstrată într-o capelă mică. În urma epidemiei de ciumă din orașul Valencia din 1647, care a provocat aproximativ 18.000 de victime, ochii valencienilor s-au îndreptat spre Fecioară, cerându-i ajutor și protecție.
Odată ce orașul a scăpat de plagă, numărul mare de credincioși a determinat Ordinul să mute imaginea într-o capelă aflată în exteriorul catedralei.
Lucrările la biserică au început în 1652 și s-au finalizat în 1666. Este primul lăcaș de cult religios din Valencia care nu s-a ridicat deasupra altei biserici anterioare.
Săpăturile efectuate indică faptul că zona în care se află biserica corespunde forumului roman din orașul Valencia. Mai multe bucăți de piatră de pe fațada principală a bisericii sunt pietre funerare și inscripții din epoca romană.
Despre imaginea Fecioarei
Biserica adăpostește reprezentarea Fecioarei care măsoară 1,66cm. Imaginea actuală, așa cum este în biserică, o reprezintă pe Fecioară în picioare, cu spatele puțin curbat și cu fața în jos.
Se spune că această poziție se datorează faptului că la început, figura Fecioarea era culcată, având o pernă care îi susținea capul. Când a fost așezată în poziție verticală capul a rămas în poziția înclinat spre înainte. De aceea, valencienii, îi spun cu afecțiune și ”Geperudeta”, cocoșata în spaniolă.
Ea ține un buchet de crini și un trandafir (simboluri ale purității) în mâna dreaptă și pe Pruncul Iisus pe brațul stâng. Copilul poartă o cruce sprijinită pe umăr, aluzie la faptul că poartă asupra sa greutatea păcatelor oamenilor). Doi copii îngenunchiați (Sfinții Mucenici Inocenți) cu fața în față și cu mâinile împreună, își îndreaptă privirea spre fața Fecioarei, în timp ce mantia Fecioarei le oferă protecție și adăpost.
În timpul războiului civil spaniol (1936-1939), biserica a fost atacată, iar imaginea Fecioarei a suferit mari pagube. Primarul de atunci a ascuns imaginea în spatele unui zid al Arhivei Istorice Municipale și acolo a rămas până la sfârșitul războiului. A fost restaurată ulterior de două ori.
Imaginea Fecioarei este depusă într-o capelă mică în altar.
Când biserica este închisă, imaginea poate fi văzută prin ușa care dă spre pasajul ce separă biserica de Catedrală, unite printr-un arc superior. În ușă există o fereastră prin care se poate vedea Fecioara iluminată. Vizavi de această ușă este o ușă în catedrală, unde se află o imagine a lui San Vicente Ferrer, patronul Comunității Valencia. În această capelă se spune că a fost găsită imaginea înainte de construirea bisericii Virgen de los Desamparados.
* * *
Aici găsești articolul Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.
* * *
Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.
* * *
Detalii despre biserică
În interiorul Bisericii ”Virgen de los Desamparados”, ornamentele și picturile sunt cele originale, din 1666, dar restaurate.
Cupola ovală este prima de această formă construită în Valencia pentru un templu religios și are 18,75 metri lățime.
Spre deosebire de cupole, în general, ea nu este centrată pe clădire, ci poziționată spre catedrală.
În 1701 a fost construită o nouă cupolă interioară, iar restaurarea a fost făcută de artistul Antonio Palomino, cel care a pictat și cei peste 1.200 de mp de bolta ai Biericii San Juanes de lângă Mercado Central (Piața Centrală).
Biserica a fost declarată monument istorico-artistic național în 1981.
Festivitatea Virgen de los Desamparados
Ziua Virgen de los Deamparados este celebrată în a doua duminică a lunii mai.
Ceremonia începe de dimineață, cu slujbă, apoi imaginea Fecioarei este scoasă din biserică și înconjoară Plaza de la Virgen. Pe parcursul traseului, Plaza de la Virgen se umple de oameni.
Fotografia de mai jos (aparține valenciasecreta.com) este făcută în timpul ceremoniei.
În video, un moment al festivității Dia de la Virgen din 2017. Când trece imaginea Fecioarei, de la balcoane se aruncă cu petale de trandafiri. Înregistrarea este a autorului articolului.
În timpul sărbătorii Las Fallas are loc și actul religios Ofranda Fecioarei. Cu această ocazie, în piață se ridică o statuie din cofraj de lemn, înaltă de peste 18m, reprezentând imaginea Fecioarei așa cum este în biserică.
Actul durează trei zile. Reprezentanți ai asociațiilor fallere trec prin fața statuii și depun buchete de flori care se prind în cofraj. La final, mantia Fecioarei este făcută toată din flori.
Informații utile
– Adresă: Plaza de la Virgen s/n, 46001, Valencia
– Contact: https://basilicadesamparados.org (numai în limba spaniolă)
– Program: de luni până duminică de la 07:00 la 14:00 și de la 16:30 la21:00.
– Intrare gratuită.
Cum ajungi la Biserica ”Virgen de los Desamparados”
Având în vedere că biserica se află în Plaza de la Virgen, în apropiere de Plaza de la Reina, voi menționa cum ajungi aici.
– Cu autobuzul companiei publice de transport EMT C1.
- Despre EMT citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici. Îți recomand să verifici, s-au schimbat trasee ale autobuzelor în centrul orașului.
– Cu metroul, liniile 3, 5, 7 și 9 (Stația Colon, distanță de mers pe jos 25 min) și 3, 5 și 9 (stația Xativa, distanță de mers pe jos 25 min).
- Despre cum să circuli cu Metrovalencia, citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul, verifică aici.
– Cu Valenbisi, cele mai apropiate stații: 8 (stația Plaza de la Reina – Mar), 3 (Plaza del Musico López Chavarri), 4 (Plaza de la Virgen – Bailía), 7 (Plaza del Mercado – Taula de Canvis).
- Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.
* * *
Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.
* * *
Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia
– Valencia Tourist Card, gratuități și reduceri pentru turiști
– Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia
– Cum ajungi din aeroport în gările din Valencia
– Locurile cu cea mai bună panoramă în Valencia
– Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia
– Bioparc Valencia – în vizită la animale sălbatice din Africa
– Muzee pentru copii în Valencia
– Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci
– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia
– Îți recomand să vizitezi Grădina Monforte, crede-mă că te va surprinde!
– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia
– Despre zone cu natură în Valencia poți citi în: Parcul Turia, grădinile din albia râului, Parcul Cabecera, o altă grădină imensă a orașulului Valencia.
– Admiră ficușii monumentali din centrul Valenciei! Despre ei poți citi aici și aici.
– Cât costă o vacanță în Valencia
* * *
Surse de informare: Visitvalencia.com, Jdiezarnal.com, Valenciasecreta.com
Fotografiile articolului aparțin autorului, cu excepția celei menționate.