Turnurile umane Muixeranga D’Algemesi, tradiție valenciană în patrimoniul UNESCO
Valenciana
Turnurile umane sunt o tradiție a unor localitați din Comunitatea Valencia. Ele combină componente acrobatice, coregrafice, religioase și burlești.
Denumirea de muixeranga o poartă atât figura în sine care se realizează, cât și cei care o execută și chiar la muzica ce le însoțește.
Cel mai bine, tradiția s-a păstrat în Algemesi, unde, împreună cu alte manifestări – piese de teatru, procesiuni, muzică și dans, fac parte din Fiestas de la Virgen de la Salud.
Festivitatea, a cărui origine datează din secolul al XIII-lea, are loc pe 7 și 8 septembrie la Algemesí.
În ce privește originea turnurilor umane, cele mai vechi mărturii scrise care o leagă de Algemesí datează din prima treime a sec. XVIII.
Fiesta de la Virgen de la Salud și turnurile umane MuixerangaD’Algemesi au fost desemnate parte a Patrimoniului Imaterial al Umanității UNESCO în 2011.
* * *
Sâmbătă, 02 iulie 2022, a fost prima dată când am luat parte la o reprezentație de turnuri umane. Mai mult, am avut norocul să fie executate mai multe și diverse figuri, unele chiar complexe și dificile.
Recunosc că am fost foarte impresionată!
De fiecare dată când turnul se “derula” înapoi, desfăcându-se, mi se făcea pielea găină.
Eram aproape de cei care participau, le puteam vedea emoțiile, concentrarea, mâinile tremurând în susținere, transpirația. La final, bucuria reușitei era reală și imensă! Fără exagerare, greu de prins în cuvinte, ceva ce pentru a-nțelege, musai să fie trăit.
Așa forță de coeziune și de grup nu am trăit niciodată!
În timpul executării figurii, m-am uitat și la cei de la bază.
Unii stăteau în genunchi ca să poată susține mai bine, alții împingeau cu capul în fundul celui susținut! Poziții incomode, dar când ești parte a unui obiectiv comun, disconfortul dispare în fața reușitei a ceea ce ți-ai propus. Ca, de fapt, și in cazul unui individ.
Privind baza, mă gândeam și la faptul că nicio muncă sau sarcină nu e lipsită de importanță, chiar dacă implicarea celui care o face nu este evidentă.
Ca într-o construcție, fiecare cărămidă are importanța ei și doar împreună formeaza un și dau sens întregului.
Contexte sociale și natura sunt pentru mine ocazii de reflecție asupra particularului și individului, mă ajută să înțeleg, să găsesc motive și să-mi explic mecanisme.
A ridica un turn e, fără doar și poate, o muncă de echipă.
Satisfacția realizării nu stă doar în atingerea obiectivului, ci și in modul în care cei care clădesc, ajung să fie împreună. În paralel, se ridică două construcții: una vizibilă, materială și una interumană, nevăzută, dar simțită.
Turnurile umane – Muixeranga D’Algemesi, unt, în opinia mea, spectacole ale măiestriei, perseverenței, repetiției, muncii constante, spiritului de echipă.
În egală măsuă, reflectă puterea pe care acțiunile noastre o au asupra celorlalți.
Indiferent că trăim sau nu în comunități organizate, gesturile, vorbele și faptele noastre îi afectează pe ceilalți!
Uneori, efectele sunt atât de îndepărtate că până și imaginația ar rămâne surprinsă! Putem ajuta, călăuzi, inspira, putem opri sau strica și asta mai presus de intenția noastră!
Multe tradiții ale Comunității Valencia sunt despre “a fi și a face” împreună, despre forța comunității!
A ne raporta la ceilalți ca parte a aceluiași întreg, în loc de “eu și alții”, nu doar că poate ridica un turn, dar îl și poate face să meargă!
Imaginile, dar și înregistrările îi au ca protagoniști pe membrii trupelor Jove Muixeranga de Valencia și Nova Muixeranga d’Algemesi.
PS: Distanța parcursă în acest video este de aproape 100 m.
Figura executată în acest video se numește ”ciera” și reprezintă mișcarea circulară pe care o făceau vitele ca să scoată apa din râu.