Las Fallas de Valencia. Crida, deschiderea oficială

Las Fallas de Valencia este cea mai mare sărbătoare a Comunității Valencia, inclusă în patrimoniul UNESCO. Pentru mulți valencieni, ultima duminică a lunii februarie este, cea mai așteptată zi a anului.

În seara acestei zile are loc Crida, evenimentul care marchează deschiderea oficială a Las Fallas, Despre semnificația Las Fallas poți citi aici.

În dimineața aceleiași zile, devreme, are loc manifestarea intitulată Deșteptarea. Scopul ei este de a trezi locuitorii pentru a lua parte la sărbătoarea ce va veni. Mai multe despre ea, poți citi aici și îți recomand, ca și curiozitate, să vezi despre ce e vorba. Este ….. unicat.

Crida are loc în ultima parte a zilei, pe înserat. Evenimentul cuprinde, de fapt, două ceremonii care marchează deschiderea: cea oficială laică și cea religioasă. Atmosfera fiecăreia este unică, așa că am să mă străduiesc să rezum esențialul fără să te plictisesc.

Crida, deschiderea oficială laică

Atmosfera înainte de deschidere

A devenit deja tradiție ca festivitatea să se desfășoare la Torres de Serranos, Turnurile Serrano, de obicei la ora 20.00.

La ceremonie participă oficialitățile orașului Valencia și ”reginele balului”, fallera mayor, fallera infántil și curtea de onoare. Am să revin mai jos cu câteva explicații despre cine sunt faller-ii.

Cu câteva ore înainte, pe Ponte de Serranos, Podul Serranos, aflat chiar în fața celor două turnuri, cei pasionați de această festivitate încep să se strângă. De ce vin cu câteva ore înainte? Pentru că evenimentul are și un spectacol de lumini și lasere proiectate pe turnuri, iar de pe punte vizibilitatea este cea mai bună. Evenimentul este faimos în Valencia, vine lume câtă frunză, câtă iarbă! Cie care au fost la un meci de fotbal între echipe faimoase. pe un teren mare, își pot închipui mulțimea ieșind. Ca să îți poți face o părere …..

Pe măsură ce se apropie ora deschiderii, străzile din jurul Torres de Serranos sunt cuprinse și ele de atmosferă. Grupuri însoțite de instrumentiști, își cântă bucuria pe diverise ritmuri.

Atmosfera ce răzbate din turnuri este de petrecere, chiar ai impresia că și ele dansează.

De fiecare dată am ajuns cu mai puțin de o ora înainte de începere. În fața turnurilor, de unde începe puntea, mulțimea era imposibil de penetrat. În 2019, am avut senzația că nici un ac nu puteai să vâri printre oameni. Degeaba mi-am spus de fiecare dată că ”la anul voi veni mai devreme”!

Ca să prind un loc cu vizibilitate bună, soluția aleasă a fost să trec Puntea Trinidad, care traversează Parcul Turia, și să ajung pe un bulevard paralel. Ceva mai departe de turnuri, dar relativ tot în față.

Părerea mea este că spectacolul se vede mai bine de la ceva distanță decât de aproape, dar poate că, până la urmă, nu este despre spectacol, ci de bucuria așteptării împreună. Ce m-am impresionat în privința Las Fallas, și continuă să o facă, este spiritul de comunitate care îi unește pe cei implicați direct, pe falleri. Pe durata sărbătorii, el pare a cuprinde tot orașul.

Evenimentul de deschidere

După discursul oficialităților, pe Turnurile Serranos a fost proiectată povestea Regatului Valencia. Din păcate poziția pe care am avut-o în 2019 nu a fost tocmai una bună, dar înregistrarea vă permite să vă faceți o părere.

Pentru că filmarea este lungă, am să vă dau câteva repere: la minutul 05:43 începe primul spectacol de artificii din turnuri, la minutul 07:53 turnurile pulsează ca o inimă, iar la 08:15 începe ultimul spectacol cu artificii, cel mai mare.

În caz că nu știați, valencienii adoră artificiile, exploziile, motiv pentru care marchează chiar și evenimentele personale printr-un foc de artificii. Iar în cadrul Las Fallas i-au dedicat un moment special, mascletá.

Momentul imnului valencian

Un moment care pe mine m-a impresionat în fiecare an a fost cel în care imnul Comunității Valencia a răsunat din turnuri. Întâi s-a lăsat o liniște ne-ntreruptă. Apoi încet, din mulțime s-a ridicat un murmur ce s-a transformat în melodie.

În video este surprins momentul imnului, când pe turnuri se proiectează steagul comunității.

Cine sunt faller-ele și faller-ii

Sufletul sărbătorii sunt cei care fac posibile toate actele din cadrul ei: falleri și fallere.

Numele lor vine de ”falla”, își are origina în latină, ”facula”, care însemna ”făclie”. Acesta este nunmele dat și grupului statuar foarte complex care se ridică pe stradă (care în final va fi incendiat), dar și asociațiilor din care ei fac parte.

Inițial, pentru a pregăti și organiza sărbătoarea, locuitorii unui perimetru teritorial s-au grupat în asociații (fallas-uri). De aici au apărut derivate pentru membrii lor, fallere, femei, și falleri, bărbați.

Fiecare asociație din orașul Valencia propune o ”fallera mayor” și o ”fallera infántil” care să o reprezinte. Un fel de regina-adultă și regina-copil a asociației. Criteriile pe care sunt alese nu sunt de frumusețe, ci civice, de implicare în viața comunității, de conduită. Cele treisprezece fallere mayor și fallere infántil formează curtea de onoare. Aceasta care va deschide toate actele din cadrul Las Fallas.

Crida, deschiderea oficială religioasă

Are loc după încheierea manifestării de la Turnurile Serranos, în Biserica Virgen de los Desamparados. La ea iau parte și oficialități laice, nu doar religioase.

 

Biserica se află la distanță de mers pe jos, ar fi cam zece minute în condiții normale. De data asta, problema o prezintă mulțimea adunată, foarte greu de penetrat și destul de incoerentă de la atâta petrecut.

Pentru că dacă vrei să vezi ceremonia sau măcar să prinzi intrarea faller-elor în biserică, atunci trebuie să prinzi un loc în biserică. Biserica este mică, iar înăuntru sunt deja persoane care și-au ocupat locurile ca să se asigure de o vedere bună.

De fiecare dată mi-am făcut loc prin mulțime, sau mai bine zis m-am împins și dat din coate. Norocul meu a fost că și faller-ele ajung la biserică pe același drum, așa că au nevoie și ele de timp.

Biserica Virgen de los Desamparados este ridicată în onoarea Fecioarei celor Defavorizați, a cărei imagine se află în interior. La fiecare eveniment important în Valencia, potrivit tradiției, i se aduc ofrande de flori. Așa fac și faller-ele, după ceremonia de primire și o scurtă slujbă religioasă. De aceea fiecare are câte un buchet de flori în mână.

Înregistrarea de mai jos, din 2019, este momentul intrării faller-elor în biserică., îți recomand să urmărești câteva secvețe, s-ar putea să îți placă. 🙂

* * *

Dacă vrei să afli ce să vizitezi în Valencia, îți recomand articolul de aici. Pentru a afla ce poți face cu copiii în Valencia, citește acest articol.

Dacă vrei să știi în ce perioadă a anului e mai bine să vizitezi Valencia, îți recomand acest articol.

Cât costă o vacanță în Valencia, poți afla aici.

* * *

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilorSusține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici!

* * *

Surse de informare: Jdiezarnal.com, Valenciasecreta.com, Visitvalencia.com

Fotografiile și filmele articolului aparțin autorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2021