Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de miercuri, 01 aprilie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de miercuri, 01 aprilie, niște știri amuzante și un video cu o idee inedită.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Spania

În Spania, numărul total al persoanelor infectate de la începutul epidemiei se ridică la 95.923, iar al celor vindecate la 19.259. În total, 8.464 de persoane au murit din cauza Covid-19. Deși numărul total al persoanelor infectate poziționează Spania pe locul trei în lume după Statele Unite și China, se constată o tendință descendentă în numărul deceselor: cea mai recentă cifră arată o creștere cu 11,5% față de ziua precedentă, procent care a scăzut treptat de miercurea trecută, când era 27,3%.

Situația este deosebit de îngrijorătoare în Comunitățile Madrid și Catalonia, cele două totalizând peste 46.000 de cazuri și 49% din totalul cazurilor confirmate de Covid-19 în Spania.

Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor și situațiilor de urgență în domeniul sănătății, a subliniat în ultimele sale intervenții că tendințele indică ca Spania să se apropie de vârful mult așteptat al curbei, ceea ce va permite începerea aplatizării sale, așa cum au obținut în Asia China sau Coreea de Sud. De asemenea, epidemiologul a raportat că există o ușoară încetinire a noilor cazuri și că unele dintre comunitățile autonome ar putea deja să fi depășit cele mai grave momente. (RTVE)

2. Măsuri de sprijin economic

Consiliul de Miniștri a aprobat în cursul zilei de marți un pachet de măsuri suplimentare menite să sprijine lucrătorii independenți și IMM-urile, familiile vulnerabile care plătesc chirii și angajații temporari, lucrătorii casnici și cei din curățenie.

Au fost prelungite cu șase luni termenele privind plata contribuțiilor la securitatea socială pentru lucrătorii independenți, precum și pentru întreprinderile mici și mijlocii, au fost suspendate în următoarele șase luni evacuările și toate contractele de închiriere în vigoare, dar care urmează să expire. Măsurile privind plata chiriilor vin în sprijinul a peste 500.000 vulnerabile. (Las Provincias)

2. Efectele crizei asupra turismului

Pierderile pe care le va suferi sectorul turistic spaniol în acest an din cauza coronavirusului ar putea atinge cel puțin 55.000 de milioane de euro, ceea ce va însemna o prăbușire de 32,4%, conform prognozelor din Alliance Exceltur. (Las Provincias)

3. Turiști spanioli în Cuba

Ultimul zbor către Spania înainte ca Cuba să își închidă traficul aerian este gata să plece miercuri devreme din Havana, lăsând sute de spanioli pe insulă fără mai multe oportunități de a se întoarce direct în țara lor. (Las Provincias)

Știri externe

1. Statele Unite

În Statele Unite ale Americii numărul persoanelor infectate a ajuns la aproape 190.000, iar cel al deceselor a depășit 4.000 în primele ore ale zilei de miercuri, cifră care s-a dublat în trei zile, conform statisticii realizate de Universitatea Johns Hopkins. Peste 40% din decese au fost înregistrate doar în statul New York, potrivit bilanțului.

Autoritățile intenționează să construiască sute de spitale temporare pentru a reduce presiunile exercitate asupra sistemului de sănătate de pandemia de coronavirus.

Președintele Donald Trump a exclus o închidere similară cu cea a regiunii Hubei. (Las Provincias)

2. China

Ministerul Chinez al Sănătății a anunțat miercuri că un caz de transmitere locală a Covid-19 a fost înregistrat în sudul provinciei Guangdong și că cele 35 de noi cazuri vin din străinătate, ceea ce reprezintă o scădere față de 48 în ziua precedentă. Numărul total de cazuri importate a ajuns la 806. Au fost localizate 26 de cazuri suspecte, toate aparținând unor persoane care au venit în China din alte țări. 7 persoane au murit, 6 dintre ele în provincia Hubei.

Până acum, în China s-au înregistrat 130 de cazuri noi de infecție cu coronavirus asimptomatice de Covid-19, dar nu au fost incluse în datele oficiale privind infecțiile furnizate zilnic de autoritățile medicale. În total, 1.367 de cazuri de infecție cu coronavirus asimptomatice rămân sub observație medicală în toată țara. (Las Provincias)

În China au fost înregistrate de la începutul epidemiei peste 81.000 de cazuri de contaminare şi 3.305 decese.

3. Italia

3.Italia a depășit marți bariera de 12.000 de morți de persoane cu coronavirus Covid-19, înregistrând 12.428 de decese și un total de 105.792 de cazuri confirmate, potrivit ultimului bilanț oferit de Protecția Civilă italiană. Atât cazurile noi, cât și decesele au crescut din nou în ultimele 24h, dar vestea bună este că acestea o fac într-un ritm progresiv mai lent, ceea ce determină autoritățile italiane să afirme că curba a atins faza plată, în care va rămâne câteva zile, după care va începe să scadă.

Ministrul italian de Interne a dat ieri un ordin prin care permite minorilor sub 18 ani să poată merge în aer liber însoțiți de un părinte și doar în apropierea locuinței. Regiunea Lombardiei, cea mai afectată de pandemia Covid-19, e respins indicația Ministrului de Interne. (La Vanguardia)

4. Franța

Autoritățile sanitare franceze au confirmat marți că numărul deceselor cauzate de coronavirus a crescut la 3.523, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 500 de decese în ultimele ore.

În Franţa, 22.757 de pacienţi sunt în prezent spitalizaţi din cauza coronavirusului, dintre care 5.565 la terapie intensivă în stare gravă, a declarat marţi seară Jérôme Salomon, directorul Departamentului de Sănătate.

În total, sunt confirmate 52.128 de cazuri de infectare. (Las Provincias)

5. O.N.U. îngrijorat de educație

Un domeniu de mare îngrijorare la nivelul Organizației Națiunilor Unite este educația. Unesco estimează că noul coronavirus a lăsat 1,5 miliarde de elevi și studenți din 166 de țări fără ore și cursuri. Aceste cifre reprezintă 87% din totalul elevilor și studenților. În plus, aproape 60,2 milioane de profesori nu mai sunt în clasă. (La Vanguardia)

6. Eurovision ediție specială

Ediţia din acest an a concursului Eurovision, care urma să aibă loc pe 16 mai la Rotterdam și care a fost anulată, va fi înlocuită de o emisiune de televiziune alternativă.

Cu titlul “Europe Shine a Light” inspirat de melodia câştigătoare din 1997 “Love Shine a Light” a formaţiei britanice “Katrina and The Waves”, spectacolul va fi difuzat în toată Europa la data pe 16 mai, la ora 19:00 GMT, a anunţat marţi European Broadcasting Union (EBU) pe site-ul său.

Emisiunea a fost realizată fără public şi produsă de televiziunea olandeză, care ar fi fost responsabilă de competiţia transmisă în direct. Cei 41 de interpreţi din Europa şi din Australia – care trebuiau să urce pe scenă, ar urma să cânte un hit, fiecare în propria ţară. De asemenea, va fi prezentat un fragment din contribuţia iniţială la competiţie. (Agerpres)

7. Germania, cinematografe în aer liber

În Germania au renăscut cinematografele în aer liber pentru mașini. Este singurul mod de a vedea un film în oraș în condițiile restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus.

Coada de mașini la intrarea într-un cinematograf în aer liber este ceva ce patronii unui astfel de cinematograf din regiunea orașului Essen nu au mai văzut de foarte multă vreme.

În acord cu măsurile impuse de autorități, există și aici restricții. Se permit cel mult 2 oameni în mașina, fără a-i lua în calcul pe copii, în acord cu restricțiile impuse de autorități care nu permit grupuri mai mari de 2 persoane care nu sunt membrii aceleași familii. (Agerpres)

8. Animale sălbatice în orașe

Pe măsură ce pandemia a progresat la nivel global și tot mai multe orașe au luat măsuri care de reducere a traficului de persoane și vehicule, liniștea instalată a atras vizitatori inediți: animalele sălbatice

În orașul Llandudno, în Țara Galilor (Marea Britanie), marți, o turmă de capre sălbatice se plimba liniștită pe străzile din centrul orașului.

Cu câteva zile în urmă, la Santiago de Chile, forțele de securitate au trebuit să captureze o pumă, una dintre cele mai mari pisici din întregul continent american, care rătăcea dezorientată prin oraș. În Boulder, Colorado, un utilizator reddit a capturat cu camera foto trei exemplare din același animal  în propria grădină. În Boston, Massachusetts, un grup de curcani sălbatici s-au plimbat calm în centrul orașului, iar la Paris mai mulți mistreți au au fost văzuți în oraș. (20 minutos.es)

* * *

Pandemia de COVID-19 a afectat la nivel mondial 860.166 persoane și a provocat moartea 42.344 persoane. 178.441 persoane s-au vindecat în urma infectării.

Știri cu zâmbet

1. Femeile din Malayesia s-au revoltat online dupa ce autoritatile le-au îndemnat să se machieze chiar daca stau acasa, să nu-și enerveze soții și să le vorbească cu vocea unui personaj de desene animate în perioada carantinei.

2. Empire State Building i-a urat, pe o retea de socializare, la multi ani Turnului Eiffel pentru cea de 131 aniversare.

* * *

Acestea sunt știrile primei părți a zilei de miercuri, 01 aprilie și datele valabile în cursul dimineții.

Știrile din prima parte a zilei de marție, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de marți, 31.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

O înregistrare cu o idee inedită …..

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina râzând

Să petrecem carantina râzândIdei inedite #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Miercuri, 1 aprilie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1295