Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de marți, 31 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de marți, 31 martie și un video cu Erik, băiatul care l-a depășit pe Messi la bătaile făcute pe picior. Cu diferența că el n-a bătut mingea.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Conform celor mai recente date furnizate de Ministerul Sănătății, Spania a înregistrat până în prezent 87.956 de cazuri de contagiere cu Covid-19 și decesul a 7.726 persoane. 63.450 de cazuri sunt active și 16.780 pacienți s-au recuperat. Deși Spania a depășit China ca număr de persoane infectate, în ultimele aproape 3 zile s-a înregistrat o scădere a cazurilor noi cu aproape 25,4%.

Madrid și Catalonia

Comunitatea Madrid cu un număr total de 24.090 cazuri pozitive și 3.392 decese continuă să fie cea mai afectată. Este urmată de Catalonia cu 18.733 cazuri pozitive și 1.672 decese. În acest moment, 1.652 de persoane sunt încă în stare gravă și peste 3.000 de de cadre medicale sunt infectate.

Comunitatea Valenciană și Andaluzia

În Comunitatea Valencia există un total de 5.110 persoane infectate și 310 decedate din cauza Covid-19. Concernul Inditex a oferit Comunității 12 aparate respiratorii, în timp ce FC Valencia va pune la dispoziție 50 de apartamente pentru a răspunde nevoilor lucrătorilor din sănătate în timpul acestei pandemii.

În Comunitatea Andaluzia, numărul celor infectați a ajuns la 5.405 de cazuri, dintre care 236 și-au pierdut viața. 1.555 de persoane au fost vindecate complet și 455 au fost externate din spital. (La Vanguardia)

2. Serviciile pentru sprijinul victimelor exploatării sexuale considerate esențiale

Începând de astăzi, 31 martie, doar angajații companiilor cu activități esențiale vor putea merge la muncă. Ei trebuie să demonstreze acest lucru printr-o “declarație de responsabilitate”, publicată ieri în BOE (Boletín Oficial del Estado) pe care companiile trebuie să o emită pentru lucrătorii lor.

Activitățile considerate neesențiale vor rămâne paralizate de luni până la 9 aprilie pentru a reduce și mai mult riscul de infecții și a se evita colapsarea unităților de terapie intensivă. Decretul-lege 10/2020 Publicat în Monitorul Oficial de Stat duminică seara detaliază în anexă activitățile considerate esențiale.

Consiliul de Miniștri va aproba astăzi un decret regal care va declara ca esențiale și serviciile pentru sprijinul victimelor exploatării sexuale și traficului în scopul exploatării sexuale, potrivit unor surse guvernamentale. De asemenea, vor fi sunt declarate ca centre de urgență, adăposturile, apartamentele supravegheate pentru victimele violenței de gen, exploatare sexuală și trafic pentru exploatare sexuală.

3. Lipsa materialelor de protecție a personalului sanitar din IFEMA

În cel mai mare spital din Spania, spitalul de campanie IFEMA din Madrid, cu o capacitate de 5.500 de paturi și 500 de unități medicale cu “aproximativ 400 de medici și 400 de asistente”, personalul medical duce lipsă acută de materiale.

În weekend, mulți dintre medicii și asistentele care au lucrat “au făcut acest lucru cu rochii din plastic realizate artizanal”. Însă cea mai tensionată situație a fost întâmpinată primul lucru ieri dimineață “când grupul care trebuia să preia serviciul de noaptea avea doar mănuși și măști pentru. Personalul a refuzat să intre”. Situația a durat mai mult de o oră până când au apărut haine noi și materialele.

Potrivit declarației unei asistente făcută periodicului La Vanguardia, în IFEMA există un risc mai mare de contagiere decât vindecare. Avem unul sau, dacă avem noroc, două termometre pentru zone de cincizeci de pacienți!”,  a declarat o aceasta pentru publicația La Vanguardia.

4. Măsuri pentru plata chiriilor și amânarea contribuțiilor de securitate socială

Consiliul de Miniștril intenționează să aprobe marți un plan de ajutor pentru cei care nu pot plăti chiria, cu credite cu dobândă zero și suspendarea evacuărilor timp de șase luni în anumite cazuri, odată ce starea de alarmă se încheie, cu o mobilizare a resurse preconizate de aproximativ 700 de milioane de euro. O amânare a contribuțiilor la contribuțiile de securitate socială pentru lucrătorii independenți și anumite IMM-uri pentru o perioadă de șase luni, este de asemenea studiată de Consiliul de Miniștri, precum și un beneficiu extraordinar pentru grupurile vulnerabile, precum lucrătorii casnici. (RTE)

Știri externe 

1. Avertizări ale Organizației Mondiale a Sănătății

OMS se așteaptă ca Spania și Italia să fie aproape de punctul de stabilizare a curbei de răspândire a coronavirusului, dar avertizează că măsurile de îngrădire nu sunt suficiente pentru a controla într-adevăr epidemia. “Ne putem aștepta ca Spania și Italia să fie aproape de acest punct? Da, dar … toată lumea vorbește despre curba ascendentă și de stabilizare. Întrebarea este cum să coborâm pe curbă? Și a coborî curba nu înseamnă doar carantină și atât. Pentru a reduce numărul cazurilor de contagiere, eforturile sistemelor de sănătate trebuie să fie dublate, a declarat directorul programului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății luni (OMS), Michael Ryan, la o apariție la Geneva.

Conform datelor OMS lansate luni, cu 66.000 de noi zuri pozitive diagnosticate în ultima zi, pandemia a atins un record. La ritmul actual, care arată și o tendință de accelerare, este de așteptat să ajungă la un milion de persoane afectate în întreaga lume la mijlocul acestei săptămâni. (RTE)

2. Germania

În Germania, numărul de cazuri confirmate de Institutul Robert Koch este de 61.193, iar 583 de persoane au murit. Există 4.615 cazuri mai multe decât în ​​ziua precedentă și încă 128 de decese.

3. China

China continuă să înregistreze contagii din străinătate sau „importate”, în ciuda faptului că sâmbăta trecută a interzis cetățenilor străini să mai intre în țară.

Comisia Națională de Sănătate din China a declarat marți că, până la miezul nopții locale, au fost depistate 48 de noi cazuri infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, toate provenind din afara granițelor sale. Aceasta reprezintă o creștere comparativ cu cele 30 de “importate” diagnosticate cu o zi înainte.

De asemenea, sursa a indicat că, luni, a fost confirmată o singură moarte ca urmare a pneumoniei COVID-19 în orașul Wuhan. În prezent, în China se înregistrează puțin peste 2.100 de cazuri active.

Numărul total al persoanelor diagnosticate în China de la începutul pandemiei este de 81.518, dintre care 3.305 au murit și 76.052 au fost externate până acum, după depășirea cu succes a bolii.  (La Vanguardia)

4. Italia

Italia a inregistrat ieri cel mai mare număr de persoane vindecate într-o zi, peste 1500. Deși a depășit pragul de 100.000 de persoane infectate, numarul cazurilor noi a scazut pentru a cincea zi consecutiva, fiind cel mai mic din ultimele aproape doua saptamani. (Cronica.ro)

5. Mexic

Mexicul a decretat, luni, starea de urgență sanitară de către Covid-19 și a extins suspendarea activităților neesențiale în sectorul public și privat până la 30 aprilie, cu 10 zile mai mult decât era de așteptat în zilele anterioare. Măsurile sunt obligatorii, conform surselor oficiale, însă modul în care a fost comunicat, apelând la responsabilitatea cetățenilor, ca și cum ar fi o sugestie, a generat multă confuzie.

Mexic înregistrează 1.094 de cazuri confirmate de coronavirus și 28 de decese, cu 8 opt decese și 101 mai multe infecții decât în ​​ziua precedentă. Având în vedere accelerarea infecțiilor, Guvernul a decis să aplice măsuri mai drastice: a restricționat reuniunile a peste 50 de participanți și toate persoanele de pe teritoriul mexican sunt îndemnate să se adăpostească în casele lor, cu accent special pe populația în vârstă. 60 de ani, gravide și alte grupuri de risc pentru epidemie.

6. Statele Unite

Statele Unite, țara cu cele mai multe cazuri din lume, peste 164.000, au depășit 3.000 de decese din cauza coronavirus în timp ce New York se pregătește pentru un “tsunami” de infecții, potrivit guvernatorului acestui stat, Andrew Cuomo. Statul New York care are cele mai multe cazuri este urmat de New Jersey cu 13.386 de cazuri, California cu 6.266 și Michigan cu 5.472.(RTE)

7. Lisabona, Portugalia

Primarul Lisabonei a suspendat plata chiriilor in locuințele oferite de Primărie până la data de 30 iunie. De această măsură vor beneficia 24.000 familii și 70.000 persoane. Ea face parte dintr-un pachet de 25 masuri pentru sprijinirea familiilor și companiilor în perioada restricțiilor Covid-19. Datoria acumulata in aceasta perioada va putea fi platita eșalonat pe o perioadă de 18 luni.

8. Furtul unui tablou semnat Van Gogh

În aceeași zi în care Van Gogh își sărbătorea ziua de naștere (s-a născut la 30 martie 1853), hoții au profitat de închiderea muzeelor ​​impuse de coronavirus pentru a pune mâna pe “Spring Garden, casa parohială din Nuenen în primăvară” (1884), pictură care care a făcut parte dintr-o expoziție temporară la muzeul Singer, situat în orașul Laren, în centrul Olandei. Lucrarea fusese împrumutată de la Muzeul Groninger.

“Spring Garden, casa parohială din Nuenen, în primăvară” măsoară 25 de 57 de centimetri și este o lucrare timpurie a lui Vincent van Gogh, pe care a pictat-o ​​într-o călătorie la Nuenen.

“Acest lucru este exact un director de muzeunu vrea să i se întâmple vreodată”, a mărturisit într-o înregistrare Jan Rudolf de Lorm, șeful centrului, care a spus, de asemenea, că este teribil de “supărat, șocat și trist”. Hoții au intrat în muzeu la ora 3.15 dimineața. Potrivit poliției, au forțat ușa de sticlă a muzeului. După ce alarma antiefracție s-a stins, ofițerii s-au dus la muzeu, dar hoții au dispărut deja, iar odată cu aceasta opera lui Van Gogh. Se pare că muzeul îndeplinea toate cerințele de securitate. „Furtul este groaznic pentru muzeul Groningen, pentru muzeul Singer și pentru toți, pentru că arta este acolo pentru a fi văzută și împărtășită de toată lumea. Să te bucuri, să fii inspirat și să fii mângâiat, mai ales în momentele dificile ca acestea “, a adăugat Jan Rudolf de Lorm. Lucrarea este evaluată la 1,3 milioane de euro. (La Vanguardia)

9. Piramida de la Giza pe timp de coronavirus

“Rămâneţi acasă, rămâneţi în siguranţă!” Marea Piramidă de la Giza a servit luni seară drept ecran de proiecţie pentru un mesaj dedicat luptei împotriva noului coronavirus, informează AFP.

Proiectat cu litere mari de culoare verde pe fond roşu şi scris în engleză, mesajul a fost însoţit de un al doilea, cu litere albastre: “Mulţumim celor care veghează asupra siguranţei noastre”, destinat personalului mobilizat în lupta împotriva coronavirusului.

Egiptul a înregistrat oficial 656 de cazuri de COVID-19 şi 41 de decese.

În faţa celor câţiva jurnalişti convocaţi pentru această ocazie, ministrul pentru turism şi antichităţi Khaled el-Enany a descris iniţiativa drept un “mesaj adresat întregii lumi”.

În acelaşi timp, Enany a dat asigurări că ministerul său depune” eforturi intense pentru salubrizarea şi dezinfectarea tuturor hotelurilor turistice, vaselor, monumentelor, muzeelor, pentru a putea fi gata să primească turiştii” după terminarea pandemiei. (Agerpres)

* * *

Pandemia noului coronavirus a produs la nivel mondial 787.438 de contagieri și peste 37.846 de decese. 165.935 persoane s-a recuperat în urma infectării.

Altfel de știri

1. Un fotograf din Brooklyn i-a cerut o intalnire unei femei prin intermediul unei drone dupa ce a vazut-o dansand pe acoperisul blocului. (Cronica.ro)

2. Inga 85 de ani, locuiește în Danemarca, iar Karsten are 89 de ani și locuieste in Germania. Cei doi se iubesc, iar când pandemia a închis granițele dintre cele două țări, au continuat să se vadă în fiecare zi, pentru a lua prânzul împreună, la granița dintre cele două țări. (Cronica.ro)

Știrile din prima parte a zilei de luni, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de luni, 30.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Să petrecem carantina râzând

Espanyol a bătut F.C Barça în provocarea ruloului de hârtie igienică inițiată de publicația “La Vanguardia”

“RCD Espanyol nu a avut un sezon bun de ligă până când a izbucnit criza coronavirusului și campionatul a fost paralizat, dar provocarea hârtiei igienice a relansat clubul de fotbal. Cel puțin, adepții săi arată mai multă pricepere în picioare decât a celor de la Barça.

Erik Beatiie Orfila, un tânăr a zdrobit orice record, cu 147 de bătăi ale sulului de pe picior. Momentan el joacă într-o echipă de tineret din Divizia B.
Înaintea lui, Alex, un băiat, rezident în Barcelona, a executat 57 de bătăi ale sulului de hârtie igienică, cu un total de 37 de atingeri mai mult decât cele ale lui Leo Messi.

Vrei să participi și tu și să-ți împărtășești provocarea?

Cei interesați să participe la provocările cititorilor La Vanguardia trebuie să scrie un e-mail la adresa de e-mail a secțiunii noastre de participare (participacion@lavanguardia.es), atașând informațiile, videoclipul și furnizând detaliile autorului. Este important să indici în subiectul e-mailului: “Provocările cititorilor”. (La Vanguardia)

În video, Erik bătând sulul de hârtie igienică în patio-ul casei sale.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1353