Situația coronavirus. Știrile din partea a doua a zilei de marți, 31 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de marți, 31 martie, o știre inedită, despre capre și proverbe românești adaptate situației de carantină.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Pandemia de C-vid-19 atinge un nou record în Spania, cu 849 de decese și 9.222 de infecții într-o singură zi. Numărul total de decese se ridică la 8.189, iar numărul celor infectați ajunge aproape la 95.000. Un număr total de 5.607 de pacienți au necesitat internare în unități de terapie intensivă și 19.259 s-au vindecat și au fost eliberați până în prezent.

Spania este deja a treia țară din lume cu cel mai mare număr de decese din Covid-19, aflată în spatele Chinei și Italiei.

OMS consideră că Spania și Italia ar fi putut atinge apogeul epidemiei sau să fie foarte aproape de a face acest lucru. Ceea ce continuă să îngrijoreze cel mai mult autoritățile din domeniul sănătății este saturația este din unitățile de terapie intensivă la care au ajuns unele comunități, cum ar fi Madrid și Catalonia. Ca urmare a crizei din sănătate, în Spania s-au ridicat 16 spitale de campanie. (RTVE)

2. Măsuri de susținere adoptate de guvern pentru plata chiriilor și a contribuțiilor de securitate socială

Consiliul de Miniștri a aprobat astăzi un decret care prevede un set de măsuri “pentru protejarea celor mai slabi din această situație excepțională” a afirmat María Jesús Montero, purtătorul de cuvânt al guvernului, în cadrul unei apariții televizate. Aceasta a afirmat că “economia nu s-a oprit” și că este în “hibernare”.

Prin decret au fost prelungite cu șase luni termenele privind plata contribuțiilor la securitatea socială pentru lucrătorii independenți, precum și pentru întreprinderile mici și mijlocii, s-au suspendat în următoarele șase luni evacuările și toate contractele de închiriere în vigoare, dar care urmează să expire.

Pablo Iglesias, vicepreședintele secund al guvernului, a menționat în cadrul aceleiași apariții televizate că decretul oferă protecție lucrătorilor din sectorul de curățenie și celor temporari afectați de criza de coronavirus și că statul va avea grijă să garanteze că niciun chiriaș nu poate fi expulzat din casa sa pentru a nu putea plăti chirie.

3. Linii telefonice pentru asistență psihologică

Ministerul Sănătății și Consiliul General al Psihologilor au lansat un telefon de asistență pentru populația afectată de #COVID-19 cu trei numere de telefon diferite, destinate rudelor bolnavilor sau decedaților, profesioniștilor și populației în general.

Fiecare linie telefonică funcționează în fiecare zi, de la ora 09:00 la 20:00. 

– Pentru familiile celor bolnavi sau decedați din cauza coronavirus: 917.007.989

– Pentru personalul medical implicat direct în lupta contra pandemiei: 917.007.990

– Pentru populație, în general, care are dificultăți din cauza carantinei: 917.007.988 (Las Provincias)

4. “Alsa” ajută în transportul pacienților cu Covid-19

Compania de Transport Persoane “Alsa” pune la dispoziție Unității Militare de Urgență (UME) care efectuează transferuri de pacienți afectați de COVID-19 flota sa de vehicule pe teritoriul național. Numai în Madrid au fost deja transferate șase autobuze. (RTVE)

5. Avertisment de înșelătorie al Poliției Naționale

Poliția Națională avertizează cetățenii printr-un comunicat publicat pe pagina sa de Tweeter asupra unei înșelătorii, cunoscute la nivel național din timpul crizei din 2008.

Dacă cineva vine la ușa dvs și să vă ceară să deschideți sub pretextul livrării unui ordin judecătoresc, să nu o faceți! Intenția lor este de a vă tâlhări!

Până în momentul de față, poliția afirmă că nu au fost raportate astfel de infracțiuni, că a intrat în posesia unor mesaje care circulau pe Whatsapp și vrea să se asigure că populația este în cunoștință de cauză.

 6. Un bărbat de 101 ani din Biescas (Huesca), primul internat din cauza coronavirusului local, a fost externat marți în spitalul din San Jorge.

Știri externe 

1. Belgia

Belgia a raportat în această marți despre 192 de decese noi ale pacienților cu coronavirus, inclusiv unul sub doisprezece ani, aducând numărul total al deceselor de când virusul a ajuns în țară la 705 de cazuri. (Las Provincias) În total, Belgia înregistrează 12.775 de persoane infectate, 705 decedate și 1.696 vindecate. În Olanda numărul deceselor depășește o mie (1.039), iar numărul persoanelor contagiate a ajuns 12.595.

2. Germania

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a încercat să-şi liniştească marţi compatrioţii, dându-le asigurări că ţara este bine pregătită pentru o creştere aşteptată a numărului de pacienţi cu COVID-19 care vor necesita terapie intensivă. Aproximativ 45% dintre paturile de la terapie intensivă sunt libere în prezent, datorită amânării unor operaţii planificate, a afirmat ministrul.

El a insistat însă că Germania se află cu un pas înaintea tendinţei datorită faptului că, prin testarea extensivă, au fost depistate ‘foarte devreme’ cazuri de infectare cu coronavirus.
Germania dispune în prezent de capacităţi pentru circa 28.000 de pacienţi la terapie intensivă şi are în plan dublarea acestei. (Agerpres) În prezent, în Germania sunt 67.051 persoane infectate, 740 au decedat și 15.824 s-au vindecat.

3. Marea Britanie

Marea Britanie a anunţat marţi că va reînnoi automat vizele pentru angajaţii străini din sistemul de sănătate, fără taxă, pentru a se asigura că aceștia că se pot concentra pe lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Decizia îi include şi pe membrii familiilor lor.

Măsura de prelungire a vizelor se va aplica unui număr de 2.800 de doctori, infirmieri şi paramedici care lucrează pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) şi ale căror vize urmau să expire până la 1 octombrie.
În prezent, în Marea Britanie, numărul persoanelor infectate cu Covid-19 a ajuns la 22.141, iar al celor recuperate la 135. 1408 persoane au decedat din cauza coronavirus.

În februarie, Marea Britanie a anunţat un plan pentru introducerea unui nou sistem de imigraţie pe puncte post-Brexit pentru a reduce ceea ce a considerat a fi o dependenţă de “forţa de muncă ieftină din Europa”, însă criticii au spus că măsurile ar putea produce un deficit de angajaţi în cadrul NHS. (Agerpres)

4. Suedia

Suedia va lansa o testare la nivel naţional pentru a ajuta la combatarea răspândirii coronavirusului, fiind vizaţi iniţial personalul medical şi lucrători din alte domenii cheie, a comunicat marţi guvernul de la Stockholm.

Suedia, ţară cu aproximativ 10 milioane de locuitori, a testat până acum în jur de 36.000 de persoane, mai ales dintre cele care au necesitat îngrijiri în spital. Guvernul de la Stockholm a mai anunţat că vor fi interzise orice fel de vizite în căminele pentru vârstnici. (Agerpres)

În prezent, Suedia înregistrează 4.435 de cazuri și 180 decese. 16 persoane s-au vindecat în urma infectării.

5. Austria

Autorităţile austriece au primit luni la Viena 231 de îngrijitoare originare din România şi Bulgaria pentru a preveni o penurie de mână de lucru care ar putea surveni din cauza restricţiilor de circulaţie în interiorul Uniunii Europene.

Sectorul de asistenţă pentru persoanele în vârstă din Austria depinde foarte mult de lucrătorii din Europa Centrală obişnuiţi să facă naveta pentru a acorda asistenţă la domiciliu persoanelor în vârstă.

În mod normal, 65.000 de îngrijitori, până la 80% fiind femei din Slovacia şi România, lucrează oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală permanentă.

Închiderile frontierelor împiedică venirea prin rotaţie a îngrijitorilor, iar în lipsa acestora riscul să pună în pericol întregul sistem de asistenţă la domiciliu.

Austria a creat, de asemenea, săptămâna trecută, un sistem provizoriu de asistenţă pentru vârstnici dintr-un contingent de 14.600 de tineri. (Agerpres)

Austria înregistrează 10.019 contagieri, 128 decese și 1.095 cazuri de vindecare.

6. India

În încercarea de a-i încuraja pe indieni să rămână în formă în timpul perioadei de 21 de zile de carantină, premierul Narendra Modi oferă cetăţenilor Indiei ponturi despre yoga şi înregistrări video în care el exersează diverse posturi.

“Nu sunt nici expert în fitness, nici expert medical. Practicarea yoga face de mulţi ani parte din viaţa mea şi am descoperit că este benefică”, a spus Modi pe Twitter.

El a distribuit link-ul canalului sau YouTube, “Yoga with Modi” (“Yoga cu Modi”), disponibil în mai multe limbi, în care o versiune animată a sa practică diverse posturi.

În timp ce mulţi indieni stau acasă, posibil practicând exerciţii yoga, zeci de mii de muncitori, deseori mergând pe jos şi cu puţină mâncare la ei, parcurg zeci de kilometri sau mai mult până acasă, pe fondul temerilor că ar putea transmite virusul în zone îndepărtate ale ţării și că s-ar putea îmbolnăvi.

Autorităţile indiene se pregătesc pentru un potenţial val de cazuri de coronavirus în ţara cu 1,3 miliarde de locuitori, a doua cea mai populată din lume, unde îngrijirile medicale şi instituţiile sanitare sunt limitate.

Până în prezent în India au fost confirmate 1.200 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 32 de decese și 102 persoane vindecate și au fost efectuate 38.000 de teste, potrivit autorităţilor sanitare indiene. (Agerpres).

7. România

În România, bilanțul coronavirus este următorul: 2.481 de persoane infectate, din care 293 de cazuri de diagnosticate în ultimele 24h, 80 de decese și 220 persoane vindecate. În unități de terapie intensivă sunt internaţi 62 de pacienţi, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este deocamdată staţionară.

Pe teritoriul țării, în carantină instituţionalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 24.654 de teste. (News.ro)

8. Opera din Sydney

Opera din Sydney a anunţat trecerea în mediul digital în perioada pandemiei de coronavirus în care va prezenta spectacole online şi ar putea difuza reprezentanţii în direct, prin live-streaming, informează marţi DPA.

Spectacole integrale, discuţii, imagini de arhivă nepublicate anterior şi conţinut din spatele scenei vor fi disponibile pe site-ul operei începând de miercuri, a anunţat instituţia.

În cadrul sezonului digital, va fi prezentat zilnic, de miercuri până duminică, conţinut nou, la cerere. Acesta poate fi vizionat de oricine, de oriunde, pe orice tip de dispozitiv, inclusiv pe computer sau telefon.

Începând cu data de 17 martie, Opera din Sydney şi-a suspendat activitatea cu publicul ca urmare a măsurilor luate la nivel naţional pentru stoparea răspândirii COVID-19.

Louise Herron, directorul executiv al Operei din Sydney, a declarat că, în timp ce uşile instituţiei sunt închise, cele mai bune spectacole se vor regăsi online.

Primul spectacol, difuzat miercuri, va fi înregistrarea spectacolului din 2019 susţinut de artista australiană Missy Higgins, iar sâmbătă, în cadrul programului digital, va fi prezentată Simfonia a IX-a de Beethoven, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Sydney, concert susţinut în 2018. (Agerpres)

Știri cu zâmbet

Mai multe capre sălbatice au invadat străzile pustii din Llandudno, un oraş turistic aflat într-o regiune de coastă a Ţării Galilor, după decretarea stării de urgenţă la nivel naţional în Marea Britanie din cauza pandemiei de coronavirus.

Unul dintre rezidenţi, Andrew Stuart, care lucrează ca reporter pentru Manchester Evening News, a anunţat Poliţia locală după ce a remarcat că animalele sălbatice “au încălcat regulamentul de izolare, adunându-se în grupuri mari şi nerespectând distanţa cerută de doi metri între ele”, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

El a remarcat că acele capre sălbatice au avut parte de “un festin nocturn” şi s-au hrănit cu gardurile vii din oraş. “Probabil vor organiza o revoltă în oraş, acum când nimeni nu poate să le împiedice din cauza izolării la domiciliu”, a scris acelaşi reporter într-un mesaj pe Twitter.

După acel incident, animalele au revenit în oraş şi pe durata weekendului, distrugând mai mulţi arbuşti de grădină şi mâncând vegetaţia din Piaţa Trinity din centrul oraşului, apoi au dormit, luni, în curtea bisericii locale.

Promontoriul Great Orme găzduieşte o turmă de aproximativ 200 de capre sălbatice, despre care se crede că ar fi urmaşele unei perechi de capre indiene ce au fost oferite de Şahul Persiei reginei Victoria în anul 1837 (Agerpres)

Acestea au fost știrile din a doua parte a zilei de marți, 31 martie și datele valabile în cursul după-amiezii.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de marți, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de marți, 31.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

De pe Facebook adunate, au ajuns și la mine proverbe românești adaptate situației.

Dacă ai și tu astfel înregistrări sau poze amuzante, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Proverbe de carantină

* Cine se trezește de dimineață ajunge primul la baie.

* Cine spală vasele de dimineață are liniște în casă toată ziua. 

* O mână spală pe alta, minim 20 de secunde.

* După carantină, mulți viteji se arată !

* Ține-ți familia aproape, dar hartia igienică și mai aproape.

* Cu răbdarea treci și izolarea.

* Ce naște din liliac, oameni mănâncă.

* Ai curte, ai parte!

* Unde-s mulți infecția creste.

* Cine fuge după hârtie igienica nu prinde drojdie.

* * *

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1580