Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de luni, 30 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din a doua parte a zilei de luni, 30 martie și …… un video cu Coronavirus Rapsody.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

În ultimele 24h  Spania a depășit China ca număr de cazuri de coronavirus. Date oficiale furnizate de Ministerul Sănătății indică: 85.195 cazuri Covid-19 confirmate,  5.231 de pacienți care au necesitat spitalizare în unități de terapie intensivă, 7.340 de decese dintre care 812 în ultimele 24 h şi 16.780 pacienți vindecaţi. Din totalul persoanelor infectate, peste 12.000 sunt cadre medicale. (RTE)

2. Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate, pozitiv

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate, Fernando Simón, a fost detectat pozitiv pentru coronavirus și se află în izolare la domiciliu. Adjunctul său la centru, Dr. María José Sierra a declarat că acesta așteaptă un al doilea test pentru a confirma diagnosticul și că se “simte foarte bine”. (RTE)

3. Reducerea frecvenței transportului public la cea de weekend

Ministrul Transporturilotr, José Luis Ábalos va semna în cursul zilei de azi un ordin ministerial prin care va dispune ca toate administrațiile publice să-și ajusteze oferta de transport public la cea de weekend. (RTE)

4. Achiziție a Iberdrola de materiale sanitare

Compania de energie electrică Iberdrola a finalizat o primă achiziție de articole medicale de bază în China, evaluată la 22,1 milioane de euro, care este de așteptat să ajungă în Spania în prima săptămână a lunii aprilie. Au fost achiziționate 450 de echipamente de respirație, 4,6 milioane de măști, 120.000 de ochelari de scafandri de protecție și 20.000 de ochelari de protecție cu semnarea a patru contracte majore cu companii chineze, a informat compania într-un comunicat luni. (El Pais)

5. Greva chiriașilor

Uniunea Chiriașilor din Madrid și Barcelona a convocat o grevă a chiriașilor în toată Spania începând cu 1 aprilie “în fața abandonului guvernamental”.

Acest lucru a fost declarat într-un comunicat, în care asigură că această campanie, sub numele de “#SuspensiónAlquilerYA”, a fost lansată după ce a primit peste 8.000 de e-mailuri de la persoane care nu au putut face față plății lunare în a patra lună a anului.

6. Ministrul Muncii și Economiei Sociale își cere scuze

Ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, și-a cerut scuze luni pentru întârzierea cu care Guvernul a publicat în Monitorul Oficial de Stat (BOE) măsura de suspendare a tuturor activităților neesențiale, dar a negat această decizie a fost una improvizată. A fost nevoie de “mult timp” pentru a rafina măsura “în termeni legali și pentru a determina care sunt activitățile minime indispensabile” a precizat ministrul.

 Știri externe

1. Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Comitetul Olimpic Internațional (COI) a stabilit datele finale pentru Jocurile de la Tokyo 2020. Ele vor începe pe 23 iulie 2021 și se vor încheia în a pe 8 august. În acest context, World Athletics (WA), federaţia internaţională de atletism, a anunţat astăzi amânarea cu un an a Mondialelor programate pentru luna august 2021 la Oregon (SUA).

2. Salonul Auto de la Paris amânat

Salonul Auto de la Paris, un eveniment important în industria auto mondială care urma să aibă loc la începutul lunii octombrie la Paris, a fost anulat “în forma sa actuală” din cauza epidemiei de COVID-19, au anunţat luni organizatorii. Salonul Auto de la Paris are loc în anii pari, alternativ cu cel de la Frankfurt. (Agerpres)

3. Situația medicilor în Marea Britanie

Aproximativ un medic din patru din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii se află în autoizolare sau este bolnav, a declarat luni preşedintele Colegiului Regal al Medicilor (RCP), profesorul Andrew Goddard.

Conform profesorului Goddard, circa 25% dintre medici sunt în prezent indisponibili, fie pentru că au contractat noul coronavirus, fie pentru că un membru al familiei sau o persoană împreună cu care locuiesc este bolnavă. (Agerpres)

4. În căutarea unui tratament 

Câteva studii clinice care sunt în curs de desfășurare testează ingredientul activ al hidroxiclorochina pentru a se încerca tratarea pacienților cu Covid-19. Cu toate acestea, există discrepanțe între cercetători cu privire la eficacitatea pe care hidroxiclorochina o poate avea în tratarea nu numai a coronavirusului, ci a oricărui virus.

Aproximativ 300 de oameni de știință din întreaga lume, au ajuns însă la concluzia că este sigur să se administreze hidroxiclorochina, o moleculă folosită pentru tratarea pacienților cu malarie, lupus și artrită reumatoidă, la pacienții afectați cu Covid-19.

5. România

Autorităţile române au ridicat în opt zile un spital de campanie lângă Bucureşti, pentru a face faţă afluxului de bolnavi de Covid-19, în contextul în care spitalele sunt supraaglomerate, iar personalul medical nu are suficient material de protecţie. România se apropie de pragul de 2.000 de bolnavi, dintre care aproximativ 100 de bolnavi pot primi îngrijiri în această structură militară.

Peste 40 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în România, iar spitalele din vestul ţării se plâng de faptul că nu dispun de suficient material de protecţie pentru echipele medicale. (News.ro)

6. Moscova

Moscova a intrat luni în prima sa zi a unei carantină, pe o durată nedeterminată. Alte regiuni ruse au anunţat că-i urmează exemplul, în urma unui apel al premierului Mihail Mişustin la un efort în vederea opririi răspândirii Covid-19.

Cei 12-16 milioane de moscoviţi, potrivit unor estimări, sunt autorizaţi să iasă din casă pentru a se duce la muncă, la supermarket sau la farmaciile cele mai apropiate și în caz de urgenţe medicale. De asemenea, ei au dreptul să scoată gunoiul şi câinii pe o rază de 100 de metri în jurul domiciliului. Măsuri asemănătoare au fost decretate în zona din jurul capitalei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a evitat să ordone o asemenea carantină, declarând liberă perioada cuprinsă între 28 martie la 5 aprilie şi îndemnând ruşiisă stea ”acasă”.

7. Previziunile lui Stephen King

Stephen King, cel mai vândut romancier contemporan de cărţi horror a declarat pentru CNN: “În ultimele trei sau patru săptămâni, oamenii mi-au zis: ‘Trăim într-o lume a lui Stephen King’ şi tot ce pot spune e că mi-aş dori să nu fie aşa!

“Era previzibil de multă vreme. Am scris în ‘The Stand’ despre o pandemie care elimină mare parte din rasa umană şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că aceasta nu este chiar aşa de rea, dar am scris acest lucru în 1979 şi de atunci era previzibil să se întâmple”, a spus King. “Faptul că nimeni nu părea a fi pregătit încă mă intrigă”, a adăugat autorul care a vândut aproximativ 350 de milioane de cărţi în întreaga lume. (Agerpres)

Acestea au fost știrile din prima parte a zilei de luni, 30 martie și datele valabile în cursul dimineții.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de azi, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de luni, 30.03.2020..

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Un video pe muzica melodiei Bohemian Rapsody, a formației Queen, dar cu versurile adaptate situației de azi: Coronavirus Rapsody.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina râzând

Să petrecem carantina râzândCoronavirus rapsody#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Luni, 30 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1247