Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de marți, 24 martie.
Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.
Știri interne
1. Situația în Spania
În Spania, peste 35.000 de persoane sunt infectate și 2.229 de persoane au murit din cauza coronavirus, potrivit datelor furnizate luni de Ministerul Sănătății. Din cotidianul El Pais aflăm că Spania se confruntă cu o extindere teritorială a epidemiei mult mai accentuată decât Italia. În peninsula iberică, cresc exponențial cazurile de infectare cu coronavirus. De la 2 la 100 într-o săptămână, în următoarea, de la 100 la 1.000 și de la 1.000 la 4.000 în patru zile.
În ambele țări, aproximativ 90% din primele 100 de decese au avut loc în trei regiuni. Dacă în Italia au fost Lombardia, Emilia-Romagna și Veneto, în Spania primele focare au fost Madridul, Țara Bascilor și La Rioja. Spre deosebire de Italia, unde restul teritoriilor continuă cu rate relativ mici, în Spania a existat o creștere accelerată a cazurilor într-un grup de regiuni autonome. Acestea sunt Catalonia, Castilla y León și Castilla-La Mancha și Andaluzia.
Cele mai afectate comunități autonome în Spania, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății în cursul acestei dimineți, sunt: Madrid cu 10.575 cazuri de coronavirus, Catalonia 7864, Pais Vasco 2421, Castilla-La Mancha 2078, Castilla y Leon 2055, Andaluzia 1961, Comunitatea Valenciană 1901, Navarra 886, Aragon 638.
2. În rezidențe de bătrâni au fost găsite persoane decedate și nedeclarate
Ministrul Apărării, Margarita Robles, a confirmat în cursul zilei de ieri că membrii ai Forțelor Armate au găsit în rezidențe de bătrâni, persoane în vârstă decedate, aflate în paturile lor, fără a fi declarate. În consecință, guvernul a anunțat că armata poate acționa în orice astfel de reședință din Spania ca o măsură preventivă, pentru a evalua situația pacienților și pentru a sfătui personalul cu privire la dezinfectare și prevenire, putând acționa după caz. Parchetul General a deschis o anchetă.
3. Situația achiziției de măști de protecție în comunități autonome afectate
Comunitatea Madrid, a achiziționat măști, aparate respiratorii și echipamente de protecție în valoare de 23,3 milioane de euro pentru spitalele din Madrid. Ele urmează să ajungă cu două avioane din China.
Guvernul din Catalonia a raportat în cursul zilei de ieri că a achiziționat măști de protecție în valoare de 35 de milioane de euro.
Autoritățile Comunității Valenciene au negociat cu un furnizor chinez achiziționarea de materiale în valoare de a 11 milioane de euro. Ele urmează să ajungă în cursul zilei de azi li mâine.
4. Patinoar din Madrid transformat în morgă
Concesionarul Palacio de Hielo (Palatul de Gheață), un centru comercial cu patinoar din Madrid, a renunțat la facilitățile sale pentru a se transforma în morgă și a depozita cadavrele celor care au murit de coronavirus, din cauza saturației firmelor de pompe funebre. Măsura se impune având în vedere deficitul de resurse comparativ cu rata zilnică a deceselor generată de pandemia de coronavirus.
Instalațiile Palacio de Hielo au o suprafață de 1.800 de metri pătrați și sunt situate în Hortaleza, foarte aproape de complexul expozițional IFEMA, unde a fost montat cel mai mare spital de campanie cu 1.300 de paturi.
Autoritățile asigură că măsura este temporară și extraordinară și că a fost luată în considerarea situației extreme cu care se confruntă spitalel din Madrid.
În cursul zilei de ieri, compania de servicii funerare a municipalității a anunțat că își suspendă serviciile din cauza lipsei de materiale, fapt ce îi pune pe angajații săi în pericol.
5. Repatrierea unor turiști spanioli aflați în Peru
Autoritățile din Peru au autorizat plecarea unui zbor către Madrid miercuri viitoare cu un grup de spanioli din cei aproximativ 1.200 care s-au aflat pe teritoriul peruan timp de opt zile, de când a început imobilizarea națională pentru coronavirus, a confirmat luni ambasada Spaniei la Lima.
Oficialii diplomatici au arătat că lucrează și “pentru a facilita transferul către Lima a celor 222 de spanioli înregistrați în orașul Cuzco, dar și a altor spanioli care nu sunt încă în capitală”.
Știri externe
1. Marea Britanie
Premierul britanic Boris Johnson a dispus luni carantina obligatorie pentru o durată de cel puțin trei săptămâni, în încercarea de a opri extinderea coronavirus printr-o înăsprire a măsurilor luate până acum împotriva pandemiei.
“Vi se va permite să ieșiți afară doar pentru a face cumpărături, pentru a face mișcare (alergare, mers sau mers cu bicicleta), din motive medicale sau pentru a avea grijă de persoanele vulnerabile, precum și pentru a merge la muncă și în orice în caz de “absolută necesitate”. Începând din această seară, poliția va impune sancțiuni celor care nu respectă măsurile” a declarat șeful guvernului într-un mesaj televizat către țară. Până acum, Executivul britanic s-a limitat la a recomanda cetățenilor să mențină “distanțarea socială” și a decretat închiderea pub-urilor, restaurantelor și a altor locuri de divertisment.
Toate magazine care nu vând produse esențiale vor fi închise, lăcașurile religioase asemenea, evenimente și ceremoniile sociale, cu excepția înmormântărilor vor fi suspendate. Parcurile vor continua să fie deschise pentru a permite mișcarea în aer liber, iar forțele de securitate vor supraveghea să nu existe grupuri sau adunări mai mari de două persoane.
2. Statele Unite ale Americii
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat luni că are în vedere reducerea măsurilor luate de guvern împotriva răspândirii COVID-19 din cauza impactului negativ pe care îl au asupra economiei.
În cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, președintele și-a arătat intenția de a redeschide economia țării odată ce perioada de carantină de 15 zile se încheie săptămâna viitoare, chiar dacă coronavirusul continuă să se răspândească rapid, convertind Statele Unite în a treia țară din lume cu cele mai multe infecții. Momentant, în Statele Unite activitatea economică este oprită.
Trump a declarat presei că este posibilă reluarea activității economice în statele cu rate mai mici de infecție, citând exemple pe Nebraska, Idaho și Iowa. Dacă ar depinde de medici, “ei ar închide întreaga lume”, a spus președintele, care susține că leacul nu poate fi mai rău decât boala.
3. China
Orașul chinezesc Wuhan, locul în care a izbucnit pandemia de Covid-19, va ridica restricțiile de călătorie începând cu 8 aprilie, după mai mult de două luni de carantină, au anunțat autorităţile în cursul acestei dimineţi. Măsura se va aplica restului provinciei Hubei începând de miercuri, 25 martie. La început, vor putea călători doar locuitorii considerați sănătoși.
Ministerul Chinez al Sănătății a comunicat marți că 4 noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate după 4 zile fără înregistrări, în timp ce au fost localizate 74 de pozitive importate. Dintre cele patru cazuri înregistrate, unul dintre ele s-a aflat în orașul Wuhan. Pe de altă parte, autoritățile au raportat 7 decese, toate în provincia Hubei, unde se află Wuhan, și 35 de noi cazuri suspecte în țară.
Guvernul de la Beijing va lansa, începând de mâine, noi măsuri pentru controlul și prevenirea răspândirii coronavirus. Una dintre ele este analiza obligatorie a acidului nucleic.
4. Coreea de Sud
După cum a raportat marți Centrul Coreean pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile (KCDC), 20 de persoane, cu șapte mai multe decât cu o zi înainte, au fost detectate pozitive după ce au fost testate pe aeroporturi la sosirea în țară.
În ultimele două zile, Coreea de Sud a supus analizei tuturor celor sosiţi din Europa, în prezent principalul focar al virusului, și i-a obligat la carantină timp de 14 zile, indiferent de rezultat.
Situația în Coreea de Sud este următoarea: 9.037 persoane infectate, 120 decedate, 3.507 recuperate în urma infectării.
5. Organizața Mondială a Sănătății
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom a declarat luni, într-o conferință de presă, că pandemia coronavirusului COVID-19 se accelerează. În doar patru zile au fost înregistrați 100.000 de infectați, la nivel mondial atingându-se pragul de 380.000.
Oficialul afirmă că datele sunt alarmante, dar că “traiectoria pandemiei poate fi modificată“. “Când cerem oamenilor să rămână acasă, este pentru că este o modalitate de a opri virusul”.
Un număr mare al personalului medical este infectat şi este absolut necesar ca acestea să fie protejate. “Mulți oameni vor muri dacă personalul medical nu se poate proteja”, a subliniat președintele OMS.
6. Italia
Cifrele lăsate de pandemia coronavirusului din Italia, țara cu cele mai multe morți din lume, rămân foarte dure, dar există încă o rază de speranță. Luni a fost a doua zi consecutivă în care numărul deceselor înregistrate a fost în scădere față de ziua precedentă.
Până în prezent, în Italia 7.423 de persoane s-au vindecat în urma infectării cu coronavirus. Cu cele 3.780 de noi cazuri de coronavirus înregistrate în ultima zi, numărul total al persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 63.927 de când focarul a fost detectat în urmă cu o lună.
Acestea sunt știrile din prima parte a zilei de marți, 24 martie. Ele cuprind date și informații valabile la data redactării știrilor, în cursul dimineții.
Știrile din prima parte a zilei de luni, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de luni, 23.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.
Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.
Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.
Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.
#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa
* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia
* Fotografia articolului este din arhiva personală.