Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de joi, 26 martie.

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de joi, 26 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Congresul Deputaților a autorizat, prelungirea stării de urgență propusă de guvernul Sanchez cu menținerea tuturor măsurilor inițiale, până pe 11 aprilie. Guvernul speră că până la sfârșitul săptămânii efectele izolării vor începe să fie resimțite.

În Spania au fost înregistrate în ultimele 24h peste 700 de decese și aproape 8.000 de cazuri noi.

Potrivit autorităților sanitare, în cursul acestei dimineți, numărul total persoanelor infectate cu Covid-19 se ridică la 49.515 și al deceselor la 3.647. 11,5% din numărul persoanelor decedate sunt persoane în vârstă din azile de bătrâni. În prezent, 390.000 de vârstnici se află în 6000 de astfel de reședințe pe întreg teritoriul Spaniei. Aproape 1600 dintre ei au fost detectați pozitiv la testul de coronavirus. (La Vanguardia)

2. Situația în diverse comunități autonome

În Comunitatea Madrid numărul de infectați a ajuns la 14.597, iar al decedaților la 1.825. Peste 1.150 de pacienți sunt internați în unități de terapie intensivă.

Catalonia este a doua comunitate autonomă cu cele mai multe persoane infectate, în total 11.592 dintre care 1.021 sunt grave și 1.996 sunt profesioniști din domeniul sănătății. În ultimele 24h, numărul deceselor a crescut la 672. De la începutul pandemiei 1.697 persoane au fost externate.

În Comunitatea Valenciană 61 de persoane și-au pierdut viața, iar conform datelor oferite de ministrul Sănătății, Ana Barceló, și 1.071 de persoane sunt internate. 24 de persoane au fost externate,  iar numărul al celor infectați se ridică la 2.167.

Regiunea Murcia a înregistrat miercuri 596 noi cazuri de coronavirus, 172 internări, 8 decese. 36 persoane sunt internate la terapie intensivă și 9 au fost externate ca urmare a vindecării.

În Insulele Canare, există 784 cazuri de Covid-19, iar numărul deceselor cauzate de coronavirus a crescut la 24. (La Vanguardia)

3. Ineficiența testelor rapide achiziționate din China

Testele rapide achiziționate din China nu funcționează bine pentru că sunt imprecise, spun experții. Mai multe laboratoare de microbiologie din spitale mari au descoperit că noile teste nu detectează cazuri pozitive așa cum ar trebui. Mai exact, acestea au o sensibilitate de 30% când, de fapt, ar trebui să depășească 80%. (El Pais)

4. El Corte Inglés a solicitat inițierea procedurii ERTE

Grupul de firme El Corte Inglés a solicitat miercuri inițierea procedurii ERTE, măsură care va afecta aproximativ 25.900 de lucrători din cei 90.000 care formează personalul grupului, adică 28,7%, a informat compania într-un comunicat.

Potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Muncii, peste un milion de salariați sunt afectați în Spania, ca urmare a măsurilor luate de companii din cauza pandemiei de coronavirus.

Procedura ERTE presupune concedierea angajaților, suspendarea contractelor de muncă sau reducerea temporară a duratei de lucru pe perioada în care angajatorul se află în dificultate. (ERTE)

Știri externe

1. Japonia

Japonia a interzis începând cu 27 martie, intrarea în țară a călătorilor care nu sunt cetățeni japonezi și care anterior acestei date au fost în ultimele două săptămâni în una din 21 de țări europene sau Iran. Țările europene sunt: Spania, Portugalia, Andorra, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Slovenia, Elveția, Suedia și Orașul Vatican, a anunțat la începutul acestei săptămâni ministrul de afaceri japonez. (EFE)

Situația coronavirus în Japonia potrivit informațiilor oficiale din cursul zilei de miercuri: 1.307 cazuri de persoane infectate, 45 decedate și 390 recuperate.

2. Măsuri economice adoptate de SUA

Senatul Statelor Unite a aprobat în unanimitate un proiect de lege de 2 trilioane de dolari, destinat să ajute lucrătorii șomeri și industriile afectate de pandemia coronavirusului, precum și să ofere asistență financiară pentru achiziționarea de echipamente medicale. Este cel mai mare pachet de stimulente fiscale din istoria modernă a țării pentru a încerca să contracareze efectele pandemiei coronavirusului, care ar putea duce economia într-o recesiune.

3. Situația în Statele Unite

Dintre cele 60.086 cazuri de infecții raportate la nivel național în această miercuri (cu aproximativ 11.000 mai multe decât marți), statul New York a înregistrat cel puțin 30.811, cu o creștere de la o zi la alta a 5.146 de cazuri. Dacă în toată țara au existat 804 de decese, în statul New York au fost 285.

Ultimele date coronavirus în Statele Unite indică: 62.096 persoane infectate, 869 decedate și 361 recuperate. (Las Provincias)

4. Franța

Franța a înregistrat din nou peste 200 de decese cauzate de coronavirus într-o singură zi, ceea ce aduce numărul total de decese la 1.331, dintr-un total de 25.233 de cazuri, aproape 3.000 în plus față de marți, potrivit bilanțului actualizat oferit miercuri de directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon.

Acesta a precizat că din 1.331 de decese, 86% au fost persoane peste 70, iar dintre cele 2.827 de cazuri grave, o treime sunt persoane sub 60 de ani, în timp ce 59% au între 60 și 80 de ani. (Le Figaro)

5. Mexic, Nicaragua, Venezuela

În timp ce aproape toate țările ibero-americane au luat diverse măsuri pentru a încerca să oprească extinderea coronavirus, cum ar fi închiderea frontierei și suspendarea actelor electorale, guvernele din Mexic, Nicaragua și Venezuela au minimizat pandemia solicitând calm de la cetățenii săi sau apreciind că situația actuală se datorează conspirațiilor „bioteroriste”. Cele trei țări își țin granițele deschise, pe lângă faptul că au permis organizarea de evenimente masive – demonstrații și concerte – într-un moment în care jumătate de planetă stă în casă.

Situația pandemiei de coronavirus în cele trei țări arată astfel: Mexic – 475 persoane infectate și un deces, Nicaragua – 2 persoane infectate și Venezuela – 106 persoane infectate și 16 recuperate.

6.Rusia

Guvernul Rusiei a dispus agenției federale de transport aerian Rosaviatsia să suspende toate zborurile de linie și charter programate către și dinspre țară, cu excepția celor prevăzute în programul de repatriere pentru cetățenii aflați în alte țări. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat joi că orașul închide magazinele timp de șapte zile în toată capitala Rusiei, cu excepția supermarketurilor și a farmaciilor. (Las Provincias)

7. China

Ministerul Chinez al Sănătății a raportat miercuri că în orașul Wuhan nu a fost înregistrat niciun caz de transmitere locală a coronavirus, în timp ce un total de 67 de cazuri importate au fost confirmate. (Las Provincias)

Până în prezent, în China au fost înregistrate 81.896 persoane infectate, 3.287 decedate și 73.796 recuperate. (La Vanguardia)

8. Italia

De la începutul izbucnirii pandemiei, în Italia au murit 7.503 persoane din cauza coronavirus. În ultimele 24h au existat 683 de decese noi.

9. Brazilia

În Brazilia, în plină criză de sănătate din cauza pandemiei coronavirusului, a fost descoperită o cantitate de 1,1 tone de cocaină ascunsă într-un camion care transportă mănuși chirurgicale, în cursul zilei de vineri, 13 martie. (ABC)

Situația coronavirus în Brazilia, potrivit informațiilor oficiale de miercuri, este următoare: 2.554 persoane infectate, 59 decedate și 6 recuperate.

La nivel mondial, pandemia de coronavirus a afectat peste 470.000 de persoane și a ucis peste 21.000.

Acestea au fost știrile primei părți a zilei de joi, 26 martie și datele valabile în cursul dimineții.

Altfel de știri

1. În localitatea La Coruña din Spania, un bărbat a fost amendat pentru că își închiria câinele pentru 2 euro/oră celor care voiau să iasă din casă în timpul carantinei. Fără nici o teamă, el distribuia anunțurile pe rețele de socializare. Bărbatul riscă o dublă amendă, atât pentru încălcarea condițiilor carantinei, dar și pentru încălcarea condițiilor de creștere a animalelor de companie.

2. Presedintele Argentinei a anunțat online că a suspendat carantina pentru Zâna Măseluță după ce un baiat de 8 ani, care și-a pierdut dintele, a fost trist că zâna nu-l va putea vizita, fiind blocată în casă.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de miercuri, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de miercuri, 25.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

În video, o pensionară a urmat recomandările unui medic de a-și petrece timpul ocupându-se de lucrurile pe care nu avea timp să le termine.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Petrecem carantina (și) râzând

Ce să faci în carantină?Dacă ai și tu videouri haioase, trimite-le, te rog, pe mesageria Valenciana! Le vom publica, să se distreze cât mai mulți!#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Joi, 26 martie 2020

Să auzim de bine!!

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1466