Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de duminică, 05 aprilie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de duminică, 05 aprilie, știri pozitive și un video cu un număr de magie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. În Spania numărul total de cazuri a ajuns la 126.168. În cursul zilei de sâmbătă s-a înregistrat cel mai mic număr de decese zilnice cu coronavirus timp de o săptămână: 809. Numărul total al deceselor de la începutul pandemiei este de 12.148. Procentul cazurilor vindecate continuă să crească și reprezintă deja 27,4% din totalul cazurilor de 34.219 noi vindecări.

2. Prelungirea stării de alarmă

Primul ministru, Pedro Sánchez, a anunțat în cursul zilei de ieri prelungirea stării de alarmă până pe 26 aprilie. Cu această ocazie a specificat că restricția care a interzis toate activitățile economice neesențiale se va încheia pe 9 aprilie. La această dată se va reveni la starea de alarmă “anterioară”, a spus primul ministru, care a cerut să se ia anunțul său cu “prudență absolută”deoarece este o criză “dinamică”, în care se iau o serie de măsuri în funcție de evoluție. (RTVE)

3. Întâlnire cu președinții comunităților autonome

Pedro Sánchez, a convocat pentru această duminică, prin videoconferință, o întâlnire a președinților comunităților autonome pentru a analiza și discuta criza de coronavirus. (RTVE)

4.  Protocolul personalului sanitar

Consiliile generale ale stomatologilor, asistenților medicali, farmaciștilor, medicilor și medicilor veterinari, care reprezintă peste 700.000 de lucrători din domeniul sănătății, au răspuns la actualizarea protocolului de acțiune împotriva Covid-19 în cazul personalului sanitar și socio-sanitar, printr-o poziție fermă de “respingere absolută”. Protocolul prevede revenirea la locul de muncă a lucrătorilor din domeniul sanitar în  șapte zile după ce au început să prezinte simptome de Covid-19, dacă se simt mai bine, nu prezintă febră, supuși unor teste de diagnostic. dacă nu mai există febră și dacă clinica respiratorie a fost rezolvată. (RTVE)

În cazul populației în general, recomandarea este să se izoleze de două ori mai mult, adică 14 zile. (El Pais)

5. Turcia restituie aparatele respiratorii Spaniei

Turcia va permite restituirea aparatelor respiratorii aparținând Ministerului Sănătății spanilor și pe care le-a blocat la vamă. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de ministrul de externe, Arancha González Laya, pe Twitter.

Surse din minister prevăd că transportul va ajunge în Spania “în următoarele ore”.

González Laya spusese vineri că are puține speranțe că Turcia va permite eliberarea acestui material, însă ultimele eforturi diplomatice au făcut acum posibilă deblocarea acestei expedieri, până acum paralizată de vama turcească. (La Vanguardia)

 Știri externe

1. Italia

Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă în Italia a scăzut pentru prima oară de la declanșarea epidemiei. Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a fost ieri cel mai mic din ultimele 9 zile. (Cronica.ro) Numărul victimelor făcute de coronavirus într-o singură zi a scăzut sub 700 pentru prima dată într-o săptămână, dar numărul morților a atins pragul de 15.362, iar numărul infecțiilor este aproape de 125.000, după cum a raportat șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli. (La Vanguardia)

2. Marea Britanie

Mesajul reginei

Regina Elisabeta a II-a a înregistrat un mesaj către națiune care urmează să fie difuzat duminică seara la TV, radio și în media socială la ora 20:00 ora Angliei. În mesajul său, regina va face apel la unitate și autodisciplină, cerând britanicilor să se comporte astfel încât, urmașii lor să poată spune că această generație de britanici a fost la fel de puternică la fel ca oricare. De asemenea, va mulțumi personalului sanitar și lucrătorilor-cheie pentru efortuile pe care le fac.

Numărul morților din Marea Britanie a ajuns la 4.313 sâmbătă. În total, sunt înregistrate 41.903 cazuri active de coronavirus. (BBC)

Lipsa materialelor de protecție

Un medic britanic a sfidat regulile spitalului de a nu vorbi în mass-media și a dezvăluit modul în care personalul medical trebuie să improvizeze echipamentele de protecție din pungi de deșeuri sanitare și ochelari de schi. Trei dintre colegii săi se află sunt internați pentru Covid-19, conectați la ventilatoare, sub îngrijirea ei.

3. Statele Unite

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Statele Unite a depășit 300.000 în această sâmbătă, cu peste 8.000 de decese în toată țara, potrivit celor mai recente date de la Universitatea Johns Hopkins.

Președintele Trump îi avertizează pe americani să se pregătească pentru “cea mai grea săptămână”, cu “multă moarte, din păcate”.

Statul New York a înregistrat 630 de decese de virus într-o singură zi.

Statul New York înregistrează cele mai multe cazuri,  113.800 de pozitivi, urmat de New Jersey, mai mult de 34.100 de cazuri, Michigan (12.744), California (12.681) și Louisiana (12.496).

În ceea ce privește decesele, New York este din nou pe prima poziție (3.565), urmat de New Jersey (846), Michigan (479), Louisiana (409), Washington (295), California (282) și Illinois (210). (El Pais)

4. Ecuador

Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară, unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, informează AFP.

Ecuadorul înregistra duminică 3.465 de cazuri de COVID-19, dintre care 172 au murit. Provincia Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ţară, cu 2.402 persoane infectate, dintre care 122 au murit.

La mijlocul acestei săptămâni, soldaţi şi poliţişti au venit să ridice 150 de cadavre aflate în case din Guayaquil, cel mai populat oraş din Ecuador, situat pe coasta Pacificului şi cel mai afectat de boală. Cadavrele au fost puse în containere frigorifice uriaşe.

Forţele au intervenit din cauza haosului din oraş cauzat de coronavirus. Autoritățile au încetinit preluarea corpurilor persoanelor care au murit acasă din cauza acestei boli sau din alte cauze, în condiţiile în care morgile şi spitalele sunt deja pline, iar carantina strictă a împiedicat rudele să le înmormânteze. (Agerpres)

5. Posibil medicament în Australia

Cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, au declarat ca Ivermectin, un medicament folosit in tratatea bolilor generate de paraziti, a “omorat” coronavirusul, in laborator, in 48h. Cercetările vor continua pentru a stabili dozajul necesar tratamentului pentru oameni. (Cronica.ro)

Știri pozitive

1. Pentru prima oara în ultimii 30 de ani, munții Himalaya au putut fi văzuți din India. Până acum, vizibilitatea era blocată de poluare.

2. Primăria din Motril, Spania îl autorizează pe șoricelul Perez sa meargă la copiii care își schimba dințișorii. În Spania nu exista Zână Maseluta, ci șoricelul Perez.

* * *

Acestea sunt știrile din prima parte a zilei de duminică, 05 aprilie și datele valabile la închiderea ediției.

Știrile din prima parte a zilei de miercuri, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de sâmbătă, 04.04.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

În video, un număr de magie, cu cărți.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina zâmbind! Magie #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Să petrecem carantina zâmbind!Magie #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Duminică, 5 aprilie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1540