Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de sâmbătă, 04 aprilie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația Covid-19 din a doua parte a zilei de sâmbătă, 04 aprilie și un video amuzant cu evoluția stării de spirit a celor care locuiesc în Spania peparcursul celor 21 de zile de carantină.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația coronavirus! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Prelungirea stării de alarmă

Guvernul spaniol a decis extinderea stării de alarmă pentru încă două săptămâni, până la 26 aprilie. Primul ministru, Pedro Sánchez, a luat această decizie după consultarea comitetului științific, care analizează toate datele și modelele statistice și calculează cum poate evolua epidemia. Guvernul a trimis în ultimele zile multe mesaje pozitive, insistând în stabilizarea curbei, dar contagierea continuă să crească.

În cursul săptămânii următoare, primul-ministru va cere Congresului Deputaților să aprobe măsura. Aceasta este a doua prelungire de 15 zile a perioadei de carantină de la începutul epidemiei. (El Pais)

2. Situația în Spania

Potrivit informațiilor furnizate de Minsterul Sănătății în cursul dimineții de sâmbătă, Spania are 124.736 cazuri de contagiere, în ultimele 24h fiind înregistrate 809 decese, cel mai mic număr de morți cauzate de coronavirus în opt zile. Până în prezent au decedat 11.744 persoane. Au fost înregistrate 7.026 cazuri noi, ceea ce reprezintă o creștere de 6%, cea mai bună cifră de la începutul crizei de sănătate. Creșterea spitalizării în unități de terapie intensivă, 116 de cazuri noi, adică o creștere de 1,8%, este, de asemenea, cea mai mică. În total, în terapie intensivă se află internați 6 532 pacienți. Potrivit acelorași date,  57.612 persoane au avut nevoie de spitalizare și 34.219 au fost externate până în prezent. (El Pais)

Comunitatea din Madrid, care continuă să fie regiunea cu cea mai mare populație afectată de coronavirusur în Spania, înregistrează 36.249 pozitivi și 4.723 de decese, urmată de Catalonia cu 24.734 de persoane infectate și 2.508 de decese și Castilla-La Mancha cu 9.324 de infectați și 989 decese.

3. Prioritatea autorităților în perioadei următoare

María José Sierra Directorul adjunct al Centrului de Coordonare pentru Alerte și Situații de Urgență în Sănătate a precizat în cursul unei conferințe de presă din cursul zilei de azi că “următorul nostru obiectiv, după stabilizarea curbei, este să vedem cu exactitate câtă populație există imunizată. De aceea, planificăm studii, cu teste de anticorpi pentru a afla câtă populație a depășit boală, ceea ce ne va ajuta la luarea următoarelor măsuri în perioada de tranziție”. (El Pais)

4. Medicament în testări clinice

Cercetătorii de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC) împreună cu cercetători de la institute din Suedia, Austria și Columbia Britanică, au realizat un medicament care blochează efectele COVID-19 în stadiul său infecție precoce.

Autoritățile medicale au autorizat deja joi testarea lui în proces de urgență pe 200 de pacienți grav bolnavi de Covid-19 în spitale din Germania, Austria și Danemarca.

Medicamentul se numește APN01 și nu are efecte toxice nedorite. (La Vanguardia)

Știri externe

1. Anglia

Marea Britanie nu-şi va înlătura probabil restricţiile de izolare înainte de sfârşitul lunii mai, a declarat sâmbătă un consilier guvernamental, potrivit căruia ritmul de propagare al epidemiei de coronavirus trebuie mai întâi să se încetinească şi să fie introdusă o politică intensivă de testare.

“Vrem să ne îndreptăm spre o situaţie în care, cel puţin până la sfârşitul lunii mai, să fim capabili să substituim prin măsuri mai puţin intense, bazate mai mult pe tehnologie şi teste, izolarea totală pe care o avem acum”, a declarat Neil Ferguson, profesor la Imperial College din Londra pentru BBC.

În Marea Britanie, care şi-a înăsprit măsurile după o reacţie iniţială limitată în amploare, sunt înregistrate circa 40.000 de cazuri confirmate, dintre care 3.605 decese de la începutul pandemiei. (Agerpres)

2. Franța

Epidemia de coronavirus din Franţa a ucis peste 6.500 de persoane, dintre care 5.091 în spitale şi cel puţin 1.416 în cămine de bătrâni şi alte unităţi de asistenţă medicală şi socială, potrivit unui ultim bilanţ oficial comunicat vineri. În ultimele 24h, au fost înregistrate încă 588 de decese în spitale, a declarat Ministrul Sănătății, Jerome Salomon. (Agerpres)

În total, în Franța sunt 82.165 de cazuri de coronavirus.

3. Rusia

Rusia se apropie de 5.000 de persoane infectate după ce a confirmat 582 de cazuri noi în ultimele 24h. Epidemia s-a extins în 32 de regiuni ale țării, în special în regiunea capitalei, Moscova, unde au fost înregistrate 485 de noi infecții, majoritatea în oraș. În total, există 43 de decese din cauza Covid-19, iar 333 de persoane au fost deja externate, potrivit bilanțului oficial al Centrului de Control al Epidemiilor.

Peste 205.000 de ruși se află sub supraveghere medicală preventivă fiind suspectați de contagiere cu coronavirus.

4. România

Noi restricționări ale traficului aerian și rutier

România a suspendat zborurile către și dinspre țările din “Zona roșie, respectiv Austria, Belgia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran și a decis prelungirea suspendării transportului rutier internațional de persoane efectuat către și dinspre Italia, Spania, Austria, Elveția, Irlanda și Turcia.

Măsura, valabilă pe o perioadă de 15 zile, va intra în vigoare duminică, 5 aprilie la ora 23:00, ora României.

Restricția nu va fi aplicată zborurilor efectuate cu aeronave de stat, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, mărfuri, precum și aterizărilor tehnice. (Agerpres)

Situația coronavirus

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 3.613 de cazuri active.

În ultimele 24h au fost înregistrate 430 de noi cazuri de îmbolnăvire. Din numărul total de persoane infectate, 329 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă sunt internați 119 pacienți. (Agerpres).

La nivel mondial, Covid-19 a afectat 1.134.121 persoane și a provocat moartea a 60.428.

* * *

Acestea au fost știrile din a doua parte a zilei de sâmbătă, 04 aprilie și datele valabile la închiderea ediției.

Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de sâmbătă, 04.04.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

* * *

Să zâmbim!

În video, evoluția amuzantă a stării de spirit a celor care locuiesc în Spania în cele 21 de zile de carantină.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina zâmbind!

Să petrecem carantina zâmbind!Evoluția stării de spirit a celor care locuiesc în Spania în cele 21 de zile de carantină.#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Sâmbătă, 4 aprilie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1327