Spania – Planul de tranziție către o nouă normalitate

După șase săptămâni de îngrădire strictă în Spania, a început implementarea măsurilor de relaxare a vieții sociale și economice.

Prima a fost cea care le-a permis copiilor de până la 14 ani să facă plimbări de o oră, pe raza unui kilometru în jurul domiciliului. Ea a intrat în vigoare duminică, 27 aprilie.

Cea de-a doua se referă la permisiunea adulților de a face sport, a se recrea și a se plimba cu persoana cu care locuiește o dată pe zi, pe raza unui km distanță față de domiciliu. Intervalele orare permise vor fi: 06.00-10.00 și 20.00-23.00. Plimbarea cu o persoană care are nevoie de însoțitor se va face în intervalul 10.00-12.00 și 19.00-20.00. Ieșitul afară cu copiii va fi permis în intervalul 12.00-19.00. Măsura va intra în vigoare din 02 mai. 

Marți 28 aprilie, guvernul Spaniei a aprobat “Planul de tranziție către o nouă normalitate”. El cuprinde etapele și măsurile care se vor aplica pe teritoriul țării, gradual și asimetric, în funcție de regiuni.

Obiectivul planului “Planul de tranziție către o nouă normalitate” este “activarea Spaniei protejând sănătatea și viața spaniolilor”, a afirmat Primul Ministru Pedro Sanchez în alocuțiunea televizată.

Planul de tranziție către o nouă normalitate

Planul cuprinde patru faze, dar fără date fixate, astfel încât să existe flexibilitate în funcție de situație.

Fiecare fază a planului va dura cel puțin două săptămâni, iar în cazul celui mai bun scenariu, procesul va dura opt săptămâni în toată Spania.

Faza 0

Faza 0 va începe pe 4 mai și va presupune:

– Redeschiderea micilor afaceri, cum ar fi restaurantele care pot oferi mâncare doar pentru luat acasă (take-away).

– Redeschiderea afacerilor, locurilor, instituțiilor la care se pot face rezervări. Clienții ar trebui să sune și să facă o programare pentru a putea cumpăra un anumit produs. Un singur client va fi permis în spații în această etapă la un moment dat, iar persoana care va deservi va fi protejată de un ecran.

Această fază va include și redeschiderea coaforurilor cu obligativitatea asigurării “nivelului maxim de protecție individuală”. Salariații vor purta măști și mănuși.

Vor fi permise clase individuale în săli de sport, precum și antrenamente individuale pentru jucători sportivi care fac parte din federații sau ligi profesionale.

Faza 1

În faza 1 vor fi permise:

– Redeschiderea parțială a întreprinderilor mici în conformitate cu măsuri stricte de siguranță, dar nu și a marilor centre comerciale. Aici sunt incluse și hotelurile și apartamentele turistice, fără a include zonele comune.

– Redeschiderea teraselor cafenelelor și restaurantele până la ocuparea până la ocuparea a maxim 30% din capacitate. Intrarea în interior nu va fi permisă.

– Redeschiderea lăcașurilor de cult, cum ar fi bisericile, moscheile, până la ocuparea a maxim 30% din capacitate.

– Mișcarea în cadrul unei provincii (ex: Comunitatea Valenciană este formată din trei provincii: Alicante, Castellon și Valencia. În această etapă se va permite deplasarea doar în interiorul unei privincii). Asta înseamnă că, dacă prima fază durează timpul scontat, oamenii vor putea începe să viziteze prieteni și familie din aceeași provincie cel mai devreme de la 11 mai.

În această fază se va implementa un calendar pentru persoanele peste 65 de ani care fac cumpărături în unități de vânzare cu amănuntul, având în vedere că sunt un grup cu risc de boala Covid-19. Utilizarea măștilor în transportul public “va fi foarte recomandată.”

Faza 2

În faza 2, vor fi permise:

– Redeschiderea locurilor de luat masa din unitățile de hostelerie până la ocuparea unei treimi din capacitate.

– Redeschiderea cinematografelor și a teatrelor până la ocuparea unei treimi din capacitate. Toate persoanele trebuie să beneficieze de locuri.

– Evenimentele culturale cu mai puțin de 50 de persoane în spații interioare, iar pentru evenimente în aer liber, până în limita a 400, iar acestea vor trebui să stea pe scaune, nu în picioare.

Jucătorii sportivi vor avea mai puține restricții în faza 2.

Școlile nu se vor redeschide complet până în septembrie, dar primul ministru a explicat că planul oferă garanția că copiii cu vârsta sub șase ani pot participa la cursuri dacă părinții lor trebuie să meargă la muncă, iar studenții să își poată finaliza examenele universitare.

Faza 3

Faza 3 va începe pe 8 iunie dacă totul se va desfășura potrivit planului. În această etapă:

– Creșterea capacității de acces până la 50% (teatre, cinematografe, terase).

-Capacitatea magazinelor și a altor locații publice va fi limitată la 50%, cu o distanță interpersonală de doi metri.

“Mobilitatea generală va fi relaxată”, a precizat. Se recomandă purtarea măștilor în transportul în comun ca și în toate situațiile din afara casei.

Primul ministru a precizat că pe 4 mai, toate teritoriile vor intra în faza 0 și, având în vedere numărul redus de infecții, Insulele Formentera, Baleare, Gomera, El Hierro și Graciosa din Insulele Canare vor intra în faza 1 la scurt timp.

“Nu există un calendar închis și uniform, vom avansa în fiecare loc cât de repede permite epidemia”, a declarat Pedro Sanchez.

Alte precizări

Primul ministru a mai menționat că Ministerul central al Sănătății, și nu guvernele regionale din Spania, va decide viteza cu care fiecare provincie/arie sanitară (n.a. există dezbateri asupra definirii zonelor) va intra într-o fază. “Dacă trebuie să alegem între prudență și risc, optăm pentru prudență”, a declarat el.

Mișcarea dintre provincii a trebuit să fie restricționată, a explicat Sánchez, pentru a evita răspândirea virusului dintr-o zonă în alta. Mobilitatea între provincii va fi permisă “când întreg teritoriul țării va ajunge în faza noii normalități”, a adăugat el, adică atunci când și faza 4 a planului va fi încheiată.

De asemenea, Sánchez a explicat că o altă prelungire de două săptămâni a stării de alarmă care a fost implementată pe 14 martie va fi solicitată în Congres. Perioada actuală urmează să expire pe 9 mai.

În ceea ce privește reluarea traficului terestru și aerian internațional, primul ministru a declarat că vrea ca măsurile să fie unitare cu statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru vorbitorii de limbă spaniolă, calendarul cu cele patru faze:

De la declanșarea pandemiei în Spania, au fost înregistrate următoarele cifre: 237.000 persoane infectate, 24.275 decedate și 133.000 vindecate. În prezent, aproape 80.000 cazuri sunt active. În total au fost testate 1.414.477 persoane.

Sursa articolului: El Pais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1668