Situația Coronavirus. Măsurile adoptate prin decretarea stării de urgență în Spania

Sâmbătă, 14 martie, Consiliul de Miniștri în ședință extraordinară a adoptat decretul prin care se declară starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei.

Măsurile se aplică începând de sâmbătă, 14 martie, timp de 15 zile. Perioada va putea fi prelungită cu încă 15 zile cu aprobarea Congresului Deputaților (Camera Deputaților)

Măsurile adoptate privesc limitarea liberei circulații, a comerțului, dar și întărirea autorității a patru ministere: al sănătății, transporturilor, armatei și de interne. Ele vor putea lua decizii adaptate situației fără îndeplinirea vreunei proceduri administrative.

Măsurile dispuse

Este interzisă deplasarea cu următoarele excepții: pentru a cumpăra medicamente, mâncare, pentru a merge la serviciu, la bancă sau la unități sanitare, pentru a avea grijă de cineva (persoane cu incapacități, vulnerabile, vârstnici, cu dizabilități), în situații de forță majoră și pentru întoarcerea la reședința obișnuită sau  pentru “orice altă activitate de natură similară justificată în mod corespunzător”.

– Este permisă circulația vehiculelor particulare pe drumurile publice în una din situațiile prevăzute mai sus și  pentru alimentarea din benzinării.

Serviciile de transport public locale terestre și feroviare (cercanias) vor funcționa la capacitate deplină. Serviciile de transport public terestre și feroviare de distanță medie se reduc la 50%.

Se suspendă activitatea în toate unitățile de învățământ, iar unde va fi posibil se va continua învățământul la distanță.

Toate magazinele vor fi închise cu excepția: magazinelor de alimente, de produse farmaceutice, de materiale sanitare, ale celor cu produse pentru animalele de companie, frizeriilor și a coaforurilor.

– Muzeele, discotecile, salile, instalațiile sportive, parcurile d atracții, centrele de activități de agrement, procesiunile, serile populare, manifestările folclorice – toate închise sau anulate.

– Serviciile de hostelerie și cele oferite de restaurante vor fi suspendate, cu excepția celor autorizate exclusiv să ofere servicii de livrare la domiciliu. Se vor suspenda și serviciile oferite de cafenele, baruri, ciocolaterii, heladerías, salones de té, croissanteries și altele similare, terasele și saloanele de banchete sau petreceri.

– Toate unitățile sanitare, publice și private, intră sub autoritatea Ministerului Sănătății și se supun deciziilor ministrului sănătății.

– Vor fi permise ceremoniile religioase și civile, cu condiția de a se lua măsurile necesare pentru “evitarea mulțimilor” și participanților să li se garanteze distanță de cel puțin un metru unul față de celălalt.

Noile reglementări au în vedere și mobilizarea forțelor armate. Ele vor avea ca obiectiv principal, pe lângă controlul respectării restricțiilor de circulație, asigurarea furnizării de produse de bază (produse alimentare și medicamente).

În conformitate cu legea organică care reglementează starea de alarmă, excepție și asediu, Guvernul poate utiliza și servicii private. Acest lucru este relevant în acest moment, în special în domeniul asistenței medicale.

Potrivit prevederilor aceluiași decret, singura autoritate competentă să ia măsuri este Guvernul Spaniei. Guvernele autonome vor avea atribuții doar de gestiune a situației.

Măsurile adoptate nu vizează închiderea orașului Madrid.

Decretul a fost publicat în Boletín Oficial del Estado numărul 67 din 14 martie 2020.

Alte măsuri cu excepția celor dispuse prin decret

– Pentru întreg teritoriul Spaniei

RENFE, căile ferate spaniole, oferă posibilitatea schimbării, anulării sau restituirii contravalorii biletelor celor care au fost afectați de situația Coronavirusului. Numărul de telefon pentru informații: 918 314 520. Telefonul este disponibil începând de luni, 16 martie. Informații aici: https://www.renfe.com/empresa/MedidasCV19.html

– Toate magazinele din lanțul CONSUM își schimbă programul de lucru de la 10.00 la 20.00. Conform reglementărilor conducerii CONSUM, fiecare persoană va avea dreptul să cumpere maxim 6 bucăți din același tip de produs.

– Sunt anulate zborurile dintre Spania și Italia, Spania și Maroc.

– Pentru Comunitatea Valenciană

Compania de Transport Public EMT a decis ca accesul pasagerilor să se facă numai prin ușa de la mijloc, iar plata biletului de călătorie să nu se mai facă cu bani în numerar.

Autoritățile localităților Jávea, Cullera, Gandia au dispus închiderea plajelor. Au fost închise și plajele Patacona și Port Saplaya din Valencia.

* Ulterior măsura a fost extinsă la toate plajele de pe coasta mediteraneană a Spaniei.

Au fost anulate festivitățile organizate cu ocazia Semana Santa.

– Guvernul a luat măsura ca unitățile sanitare private să fie la dispoziția celui public.

Situația Coronavirus, astăzi, 14.03.2020, ora 20.00

În Spania:

– 6315 persoane infectate, 193 decedați

În Comunitatea Valenciană:

– 188 persoane infectate, 3 decedați.

Să fim sănătoși și să auzim de bine!!

#EuRamanInCasa #YoMeQuedoEnCasa

  • Fotografia articolului este un instantaneu din emisiunea în direct a TV 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1468