Las Fallas 2020. La Desperta. ”Trezirea” pentru sărbătoare, duminică, 1 martie

Deschiderea oficială Las Fallas 2020, cea mai mare sărbătoare a comunității valenciene, va avea loc duminică, 1 martie. Momentul va fi marcat prin două este vorba despre două evenimente care marchează diferit momentul, având același obiectiv: de a chema valencienii la marea petrecere care urmează.

Primul are loc în dimineața și se numește La desperta, Trezirea, iar cel de-al doilea, Crida, Apelul, și are loc seara.

Tot duminică, în prima parte a zilei, vor avea loc și alte evenimente legate de Las Fallas 2020.

La Desperta

La Despertá sau Trezirea este o manifestare care constă în ….. aruncarea cu petarde de mică putere în caldarâm, dimineața devreme, pe un traseu prestabilit. Scopul este de a trezi vecinii din zonă pentru a lua parte la marea sărbătoare ce va veni.

Sutele de petarde umplu atmosfera de fum și zgomot în doar câteva secunde. Pe măsură ce se înaintează pe străzi, aerul devine irespirabil, motiv pentru care majoritatea participanților au gura acoperită, iar zgomotul asurzitor. Cine nu cunoaște semnificația acțiunii și vede înregistrări video, poate crede că e război.

Cine poate participa

La manifestare sunt participanți activi, care primesc petarde și vizitatorii, care se pot alătura grupului, dar care nu primesc petarde. Petarde primesc fallerii, membrii asociațiilor de vecini responsabile de organizarea Las Fallas, care au un certificat acordat de o autoritate competentă. Acest certificat atestă faptul că știu să folosească petarde.

Vizitatorii sunt bineveniți să ia parte la  manifestare, fără a fi nevoie de vreo formalitate prealabilă. Intrarea este liberă.

Ora de începere

”Trezirea” are două momente, unul pentru copii și altul pentru adulți. Cea pentru copii, Despertà Infantil, începe la 7.20, iar Macrodespertà, cea pentru adulți la 7.30. Traseele sunt aceleași.

Traseul

Începe de pe Calle la Paz (intrarea dinspre Jardines de la Glorieta), continuă pe Calle San Vincente Martír și se termină în Plaza del Ayuntamiento.

Ca să vă faceți o părere despre cum este această manifestare, iată o înregistrare pe care am făcut-o anul trecut

Alte evenimente duminică, 01 martie

Cu prilejul Las Fallas 2020 vor avea loc și alte evenimente:

– Defilarea unor formații de muzică care interpretează muzică tradițională valenciană, ora 12.00 – în Plaza del Ayuntamiento.

– Mascletá, spectacolul pirotehnic, ora 14.00 în Plaza del Ayuntamiento. Dacă vrei să afli mai multe despre o mascletá, ce este și ce presupune, îți recomand să citești articolul Mascletá, concert de petarde pe mai multe voci.

Cum ajungi în Plaza del Ayuntamiento

Pe toată durata Las Fallas 2020, autobuzele de transport public EMT a căror rută trece prin Plaza del Ayuntamiento vor avea traseu deviat.

Mijloacele de transport public care au stații apropiate de Plaza del Ayuntamiento:

– Autobuzele EMT liniile 70, 72, 73, 7, 11, 13. Verifică aici cum poți ajunge dintr-un loc în altul al orașului cu autobuzele EMT.

– Metrovalencia liniile 3, 5, 9 sau 7. Verifică aici cum poți ajunge dintr-un colț al orașului în altul cu metroul aici.

– Valenbici: Verifică aici stația cea mai apropiată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1505