Ziua Regilor Magi în Spania. Semnificație și tradiții.

”Ziua Regilor Magi” sau ”Ziua celor Trei Regi” este cea mai așteptată de adulți și de copii, în Spania, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie și celebrează vizita celor trei Înțelepți la Pruncul Iisus. În același timp, ea marchează și sfârșitul sezonului de Crăciun.

Sărbătoarea reprezintă și unul dintre cele mai populare festivaluri din tradiția creștină. Puțin sărbătorită în întreaga lume, în Spania are o semnificație specială.

Istoria magilor

Singura mențiune referitoare la aceste personaje apare în Evanghelia Sfântului Matei. Aici se vorbește de niște ”magi”, fără însă a li se menționa numele. Nu se specifică nici faptul că au fost regi și nici că ar fi fost trei.

Evanghelia spune că niște ”magi” din est au fost îndrumați de o stea pentru a se închina regelui evreilor care tocmai se născuse. Irod cel Mare, care la acea vreme era regele Iudeii și Galileii, i-a trimis să vadă despre ce e vorba și i-a făcut să promită că, odată ce-l vor găsi pe băiat, îi vor spune și lui, ca să i se închine. Îndrumați de o stea, magii l-au găsit pe băiat într-un grajd din Betleem, împreună cu Maria și Iosif. Magii s-au prosternat în fața lui și i-au oferit daruri: aur, metalul regilor, tămâie, jertfa zeilor, și smirna, simbol al umanității, dar și al prevestirii viitoarelor suferințe. Ei au fost avertizați de un înger să nu se întoarcă la palatul lui Irod, deoarece acesta voia să pună capăt vieții copilului. Vechi profeții anunțau izgonirea lui Irod de la tron de către regele evreilor care urma să se nască. De aceea, Irod a ordonat uciderea tuturor copiilor din regat până la vârsta de doi ani).

Dincolo de răspunsurile oferite de Biblie, originea magilor așa cum este cunoscută astăzi, se află într-o lungă tradiție medievală care i-a ”botezat” cu numele Melchior, Gaspar și Baltazar.

Originea ”Zilei Magilor” în Spania

Numele lui Melchior, Gaspar și Baltazar au apărut pentru prima dată într-un mozaic din secolul al VI-lea din Bazilica Sfântul Apollinare cel Nou din orașul italian Ravenna.

În Spania, numele magilor apare într-o lucrare importantă pentru istoria literaturii spaniole, datată sec. al XII-lea. Lucrarea este intitulată ”Auto de los Reyes Magos” și este păstrată în Biblioteca Națională a Spaniei. În ea apar Melchor, Gaspar și Baltazar, dar nu sunt menționați ca ”regi”, ci ca ”steleros”, adică astrologi.

Se crede că, din secolul al V-lea, celebrarea Regilor a dobândit popularitate și s-a răspândit în Europa.

În Spania, prima paradă în cinstea Regilor a avut loc în anul 1866, în Alcoy, un oraș al Comunității Calencia din provincia Alicante. În această paradă a început și sărbătoarea oferirii de cadouri copiilor, amintind astfel de oferirea cadourilor lui Iisus.

Sărbătoarea Regilor Magi are loc pe 6 ianuarie în fiecare an.

Data este considerată sărbătoare publică în diferite comunități din Spania și este o zi nelucrătoare.

Tradiția a devenit atât de populară încât s-a răspândit în alte țări cu o cultură predominant hispanică.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului și este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor.

Răsplătește informațiile funizate, efortul și timpul autorului, aici!

* * *

Tradiții de Ziua Regilor Magi în Spania

Parade

Pe dat de 5 ianuarie, în ajunul Zilei celor Trei Regi, în majoritatea localităților din Spania sunt organizate parade de întâmpinare a magilor. Străzile orașelor se umplu de care alegorice și oameni îmbrăcați ca cei Trei Regi, de alaiuri de paji regali, lumină, muzică și dans. În timpul paradei, copiii primească bomboane.

În funcție de de geografia locului, s-a individualizat și felul în care sosesc magii. La Barcelona și Valencia, cei Trei Regi vin cu barca, pe mare și sunt întâmpinați în port. În orașul Alarilla, din Guadalajara, magii sunt aventuroși și vin cu deltaplanul și cu parapanta.

* Fotografiile aparțin publicațiilor Topvalencia.es și Levante-emv.com.

Scrisori pentru magi

În Spania există și o altă tradiție legată de Ziua Regilor Magi: în loc să trimită scrisori către Moș Crăciun, copiii trimit scrisori către Trei Regi pentru a cere cadourile pe care vor să le primească pe 6 ianuarie.

În noaptea de 5 ianuarie copiii trebuie să-și curețe pantofii, să lase regilor o mică gustare, lichior sau un pahar de lapte și turrón și apă proaspătă pentru cămile și să se culce devreme, pentru a-i lăsa pe magi să  intre pe fereastră să le lase jucării.

Un pantof pentru cadouri

În unele locuri, tradiția este copiii să își lase unul dintre pantofi într-un loc vizibil și, a doua zi, cadourile vor apărea în acest loc. Dar nu toți copiii vor primi un cadou pentru că nu toți au fost cuminți. Regii vor lăsa o bucată de cărbune tuturor copiilor care s-au purtat urât în timpul anului. Cărbunele este de fapt o bucată de zahăr care îl imită.

Schimbul de cadouri

Schimbul de cadouri în această zi este cea mai cunoscută tradiție spaniolă. Scopul acestui obicei este de a imita gestul magilor, care i-au oferit lui Iisus aur, tămâie și smirnă atunci când s-au dus să-l viziteze.

Roscón de Reyes

De Ziua Regilor Magi, tradițională este prăjitura Roscón de Reyes cu fructe confiate. Are forma unei gogoși goală în centru, decorată cu fructe confiate. Inițial era umplută cu marțipan, astăzi se umple cu smântână sau ciocolată. Pe roscón, este pusă o coroană. Ea va încununa persoana norocoasă care găsește figurina ascunsă în interior (în cocă sunt puse o figură și un bob). Cine descoperă bobul dinăuntru, va plăti prețul părjiturii.

Forma circulară a prăjiturii reprezintă iubirea eternă a lui Dumnezeu, coroana regală amintește de cei trei magi, în timp ce fructele decorative simbolizează veselia.  Persoana care găsește figura își poate pune coroana regelui, iar persoana care găsește bobul trebuie să plătească pentru Roscón.

Găsirea figurii Pruncului Iisus în mijlocul masei acestui dulce este considerată sinonimă cu noroc.

* Fotografia aparține publicației Valenciaplaza.com

Sărbătoarea Crăciunului a fost adoptată de spanioli și celebrată de aproximativ 20-30 de ani. În prezent, ei sărbătoresc ambele festivități, copiii primind cadouri și de Crăciun și de Ziua Regilor Magi.

Ziua Regilor Magi este atât de importantă încât pentru copii se ține o tragere la sorți, la loterie, asemănătoare celei pentru adulți, tradișionale în Spania, de Crăciun.

Din păcate, anul acesta, din cauza coronavirus paradele de Ziua Regilor Magi au fost adaptate măsurilor de securitate.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului și este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor.

Răsplătește informațiile funizate, efortul și timpul autorului, aici!

* * *

Surse de informație: Localtuktuk.com, Calendarr.com, Españaescultura.es.

Fotografia articolului aparține publicației Calendarr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8736