Valencia va acorda stimulente pentru reciclarea plasticului și a conservelor

”Valencia va acorda stimulente pentru reciclarea plasticului și a conservelor!” Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai primăriei și ai autorităților locale autonome, în cursul zilei de vineri, 27 noiembrie 2020.

Este vorba de un proiect pilot, intitulat ”Reciclos”. În fapt, este un sistem de rambursare și recompensă (SDR) dezvoltat de comapania  de reciclare Ecoembes, care recompensează cetățenii pentru reciclarea conservelor și sticlelor de plastic. Inovativ este faptul că stimulentele oferite ajută la îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

Despre ce este vorba

Persoanele care vor recicla cutii de conserve și sticle de plastic vor fi recompensate cu abonamente de transport public (chiar și un scuter electric sau un tur cu bicicleta în oraș) sau cu vouchere pentru cumpărarea de alimente organice și locale în magazinele din Valencia. Entitățile care lucrează cu grupuri sociale vulnerabile pot primi stimulente sociale.

Cei interesați trebuie să se conecteze la un site web, să scaneze cu telefonul mobil codul de bare al cutiei sau sticlele de băuturi pe care le aruncă și să le depună într-unul din containerele galbene disponibile pe drumurile publice sau în mașinile de reciclare care urmează să fie instalate.

Procedând astfel, vor câștiga puncte, numite ”Reciclos” (Reciclări), pe care le pot schimba cu diferite recompense.

Valencia, primul oraș mare din Spania, care introduce acest sistem de reciclare

În următoarele luni, în oraș vor fi instalate 60 de mașini automate de reciclare în piețele municipale și alte locuri strategice. Numărul lor va fi extins la 100 în primul semestru al anului 2021. Containerele vor fi galbene și vor încorpora un cod QR.

În prezentarea inițiativei, primarul Valenciei, Joan Ribó, a arătat că în 2020 s-au colectat 13.900 de tone de ambalaje în oraș, cu 18% mai mult decât anul trecut și cu 80% mai mult decât în ​​2015.

Scopul declarat al autorităților este de a face din ”Valencia un oraș rezistent, durabil și sănătos. Obiectivul este ca până în 2030 ”să convertim în resursă 80% din deșeuri”, a mai declarat acesta.

Valencia este primul oraș din Spania cu cea mai mare populație care va folosi acest sistem de reciclare. El este deja instalat și folosit în localități din Catalonia.

Proiectul ”Reciclos” este susținut de Primăria Valenciei și de guvernul comunității autonome în parteneriat cu Ecombes, organizație ecologică spaniolă fără scop lucrativ.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor.

Susține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici!

* * *

Sursă de informare: Lasprovincias.es, Lavanguardia.es

Fotografia articolului aparține site-ului companiei Ecoembes.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

828