Turrón și alte dulciuri tradiționale de Crăciun, în Spania

În vreme ce în unele țări europene, obiceiul este ca de Crăciun să se mânânce turtă dulce și să se bea vin fiert, în Spania, este vremea turrón-ului.

În limba română, turrón este tradus prin nuga, dar cele două sunt diferite din toate punctele de vedere: compoziție, textură, gust.

Ce este turrón-ul

Turrón-ul se făcea inițial din migdale prăjite, miere pură și albuș de ou. Nu se folosea zahăr, doar miere pură, deoarece alimentul nu era comercializat. Zahărul a fost adăugat în compoziție începând din sec. al XX-lea, când a început să se fabrice pe scară industrială.

Puțină istorie

Turrón-ul și marțipanul, și el un dulce tradițional de Crăciun, în Spania, sunt două produse fabricate din migdale și zaharuri a căror origine datează cu secole în urmă.

Se estimează că încă din epoca greacă se pregătea o pastă din fructe uscate (în principal migdale) și miere. Ea era folosită de sportivii greci ca produs energetic pentru a participa la olimpiade.

Majoritatea oamenilor de știință localizează însă originea turrón-ului în peninsula arabă.

Teoria se bazează pe un tratat din sec. al XI-lea, scris de un medic arab, în ​​care se vorbește despre ”turun”. Se consideră că arabii au fost cei care l-au produs, căutând un aliment nutritiv care să poată fi ușor de transportat de armatele lor, dar mai ales de conservat o perioadă mai lungă fără pericol de intoxicație.

Tot ei au fost cei care au adus acest desert în Spania și Italia.

Versiunea spaniolă a turrón-ului s-a născut în provincia Alicante în jurul sec. al XV-lea.

Există documente din secolele al XV-lea și al XVI-lea care demonstrează deja că în timpul Crăciunului turrón-ul a fost protagonistul culinar al acestei perioade a anului.

Datele istorice menționează existența turrón-ului în Villa de Sexona (actuala Jijona) în secolul al XVI-lea.

Este important să știm că există un singur turrón original, cu câteva ingrediente și caracteristici foarte speciale. Ceea ce se vinde în magazin sunt, în majoritatea cazurilor, ceea ce este cunoscut sub numele de ”turrón divers”.

Turrón, produs alimentar reglementat prin lege

În Spania, Decretul regal 1787/1982 reglementează producția și vânzarea de turrón și marțipan, definind în același timp tipurile de turrón care se pot găsi pe piață. Articolul 2 arată că:

“2.1. Turrón este masa obținută prin prepararea mierii și a zaharurilor cu sau fără albuș de ou sau albumină, cu încorporarea ulterioară și frământarea migdalelor prăjite, decojite sau decojite. Mierea poate fi înlocuită total sau parțial cu zaharuri din diferitele sale clase și derivați.”

Este considerat turrón original, cel produs în localitățile Jijona și Alicante. Jijona este tot o localitate aflată în Provincia Alicante.

Pe când turrón-ul de Jijona este ”blando”, ”moale”, o pastă consistentă, cel de Alicante este ”duro”, ”tare”, de culoare albă și are bucăți întregi de migdale în el.

Consiliul de reglementare este responsabil pentru protejarea și reglementarea acestor produse. Ele au propria denumire, de origine controlată, care le face să fie protejate, iar producția lor să fie monitorizată și inspectată riguros.

Datorită acestei denumiri de origine, se poate certifica faptul că materiile prime din care este fabricat turrón-ul sunt originare din Alicante sau Jijona și că migdalele sunt mereu din soiul Marcona.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului și este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor. Răsplătește informațiile funizate, efortul și timpul autorului, aici!

* * *

Tipuri de turrón

Producția de turrón s-a extins pe coasta mediteraneană a Spaniei, ceea ce a prilejuit și diversificarea tipurilor de turrón.

Dacă inițial turrón-ul nu conținea ciocolată, astăzi există turrón și cu trei feluri de ciocolată, de trufe, cu whisky. Se produce turrón cu bucăți de fructe confiate, de nuci. Majoritatea acestora au apărut în ultimii ani.

În Spania, turrón se mănâncă tradițional de Crăciun, Navidad, perioada sărbătorilor fiind și cea în care se găsește din abundență în supermarket-uri.

În ultimii ani, se mai produce turrón și de sărbătorile pascale, dar diversitatea un este atât de mare.

Turrón de calitate este cel pe al cărui ambalaj scrie ”calidad suprema” sau că este produs în Jijona sau Xixona (valenciană).

Cea mai veche firmă producătoare de turrón  este ”1880, al cărui slogan este: ”cel mai scump turrón din lume”. Compania se află în Jijona, aparținând aceleiași familii din 1.725.

Alte dulciuri tradiționale de Crăciun

În Comunitatea Valenciană sunt cunoscute ”peladillas”, migdale confiate, care se servesc în special de Crăciun și pe oaspeți la botezuri. În Grecia se numesc koufeta, în Italia confetto și în Franța dragée.

Marțipan

Este un dulce făcut din migdale măcinate, zahăr și ouă, proporția acestora diferind în funcție de rețetă. Se flosesește și ca umplutură a unor produse de patiserie sau ca produs în sine.

Mantecados și polvorones

Reprezintă o altă categorie de dulciuri tradiționale în Spania. O caracteristică a ambelor este aceea că pentru prepararea lor se folosesc untura, făina și zahărul. Mantecado se consumă în orice moment al anului, în timp ce polvorones, doar de Crăciun. Diferențele dintre ele constau în modul de preparare: mantecados spre deosebire de polvorónes sunt aromate cu lămâie, scorțișoară, polvoronele coapte se presară cu zahăr, în timp ce mantecados sunt de obicei acoperite cu semințe de susan înainte de coacere. În mod tradițional, polvorone au o formă ovală, iar mantecado-urile sunt mai rotunjite.

Ultima fotografie de mai sus este dintr-un supermaket. În preajma Crăciunului, în supermarket-uri sunt amenajate locuri în care se află o diversitate de mantecados și polvorones.

Roscón de Reye

Sau kings cake, prăjitura regilor, este un desert din aluat, în formă rotundă, gol în centru, ornat cu felii de fructe confiate de diferite culori. Poate fi umplut cu frișcă, trufă sau ciocolată.

Se obișnuiește ca în interior să se pună surprize constând în figurine din ceramica sau plastic, pe care mesenii ajung sa le gaseasca intr-o felie.

Un obicei este și acela ca în aluat să se introducă un bob uscat. Potrivit tradiției, cine găsește bobul plătește pentru roscón.

Roscón-ul se servește pe 6 ianuarie, de Día de los Reyes Magos (Ziua Regilor Magi). Despre ea poți citi aici.

 

Fiecare regiune din Spania are dulciuri specifice, tradiționale, dar în articolul de față am vorbit doar despre cele mai populare.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului și este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor. Răsplătește informațiile funizate, efortul și timpul autorului,aici

* * *

Surse de informare: Elespanol.com, Turronesydulces.com.

Fotografiile aparțin: Divinacocina.es, Pinterest.com, Myfoodandfamily.com, 20minutos.es, Cadenaseer.es, Masdiariodeibiza.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10187