Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de vineri, 03 aprilie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de vineri, 03 aprilie, o știre amuzantă despre eroarea în care s-a aflat un oficial de stat și un video cu umor.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Spania

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătății în cursul dimineții, Spania înregistrează în prezent 117.710 cazuri confirmate cu coronavirus. Cele 932 de decese din ultimele 24h ridică numărul total la aproape 11.000 și face din Spania a doua țară din lume ca număr total de victime de la începutul pandemiei. În prezent 6.416 persoane sunt internate în unități de terapie intensivă și 30.513 s-au vindecat. (RTVE)

2. Madrid copleșit de numărul deceselor

Ministrul Justiției, Internelor și Victimelor Terorismului, Enrique López, a declarat vineri că sistemul de servicii funerare este “copleșit” în Comunitatea Madrid de numărul mare de decese cauzate de coronavirus. (La Vanguardia)

3. Speranța unui vaccin

Ministrul Științei, Pedro Duque, a dat asigurări joi că “înainte de sfârșitul lunii aprilie vom avea un prim candidat pentru un vaccin contra coronavirus.” Concret, ministrul s-a referit la cercetările efectuate de echipa de cercetători Luis Enjuanes și Isabel Sola, de la laboratorul de coronavirus al Centrului Național pentru Biotehnologie al Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC). “Și în alte țări sunt deja testate vaccinuri pe animale sau oameni, dar cred că există încă șanse mari ca vaccinul să fie descoperit în țara noastră” a precizat acesta. (RTVE)

4. Previziune matematică a ieșirii din carantină

Cercetători de la Institutul Universitar de Matematică Multidisciplinară din Valencia au afirmat că “deși nu se știe cu adevărat cum vom reveni la viața normală și în ce condiții, pariază pe ipoteza că va exista o revenire eșalonată” începând cu 1 mai, la fiecare 7 zile permițându-se câte unui procent de 25% al populației să iasă pe stradă, dar cu respectarea normelor de distanțare. (Las Provincias)

5. Cum participă deputații și senatorii la criza din sănătate

Salariul deputaților și senatorilor nu va fi redus de coronavirus, cu excepția cazului în care acestea decid în mod voluntar. Plenul Congresului va analiza în următoarea ședință cum contribuie la criza sănătății între propunerea de reducere a salariilor lor cu până la 1.900 de euro pe lună și căutarea resurse în bugetul Congresului.

Președinta Congreului, Meritxell Batet a anunțat că la următoarea ședință va înainta o propunere de a aloca pentru lupta împotriva Covid-19 sumele care sunt economisite pe perioada carantinei și care provin din deplasări și cazare. (20 minutos)

Știri externe

1. Statele Unite

Statele Unite au ajuns la 245.000 de cazuri confirmate după ce în ultimele 24 h au fost înregistrate 30.000 de noi cazuri,în timp ce numărul deceselor este de 6.095, cu aproximativ 1.200 mai multe decât ieri. Deși New York cu 93.000 de cazuri și New Jersey cu 25.500, rămân epicentrul Covid-19 în Statele Unite, focarele din California cu 10.800, Michigan cu 10.800, Louisiana cu 9.150, Florida cu 9.000 sau Massachusetts cu 9.000 sunt din ce în ce mai mari. (La Vanguardia)

SUA este țara cu cel mai mare număr de cazuri confirmate, cu un sfert din cazurile înregistrate la nivel mondial.

În Statele Unite, aproape 10 milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă în ultimele două săptămâni, cu un număr record de 6,64 milioane doar în ultima săptămână, a declarat Departamentul Muncii. (La Vanguardia)

2. Italia

Conform datelor publicate de Protecția Civilă din Italia, joi au fost înregistrate 770 de decese noi, ceea ce a adus numărul total de decese din cauza coronavirus la 13.915. Tot joi a fost a patra zi consecutivă în care numărul de noi cazuri a rămas într-un interval cuprins între 4.000 și 4.800.

Italia continuă să fie țara cu cel mai mare număr de decese cu Covid-19 și reunește aproximativ 28% din numărul total al deceselor din lume cauzate de virus.

În total, în țara mediteraneană există 115.242 cazuri de coronavirus dintre care 83.049 cazuri active, cu 2.477 mai mult decât acum 24h. Dintre aceștia, 60% (50.456) se află în tratament ambulatoriu, în timp ce restul de 40% (32.593) sunt internați la spital, dintre care 4.053 sunt în terapie intensivă. Numărul recuperării este de 18.278 (1.431 mai mult decât în ​​ziua precedentă). (La Vanguardia)

3. China

Provincia Henan, China centrală, investighează 4 cazuri de infecții recente cu Covid-19 depistate după terminarea carantinei, relatează astăzi cotidianul South China Morning Post din Hong Kong.

Conform acestor rapoarte, trei medici de la un spital din regiunea Jia au ieșit pozitivi în urma testării pentru coronavirus în acest weekend, deși nu au avut simptome, ridicând temeri că zona, unde locuiesc aproximativ 600.000 de persoane, va înregistra un nou val de infecții.

În ultimele săptămâni, s-a subliniat în zona că epidemia de coronavirus SARS-CoV-2 a fost sub control și că viața va reveni în curând la normal.

Într-adevăr, una dintre preocupările de acum din China, acum că boala pare să fie sub control, este să împiedice purtătorii noului coronavirus care nu prezintă simptome să provoace un nou val de pandemie odată cu ridicarea restricțiilor.

4. Brazilia

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a criticat joi măsurile de izolare socială pentru a înfrunta Covid-19, a apărat redeschiderea comerțului și l-a mustrat pe ministrul Sănătății sale, Luiz Henrique Mandetta, despre care a spus că îi lipsește “smerenie” pentru a gestiona criza. (La Vanguardia)

În prezent, în Brazilia sunt confirmate 8.080 de cazuri și 330 decese. 127 de persoane s-au vindecat în urma infectării.

5. Peru

Peru a înăsprit joi restricţiile de deplasare pentru populaţie în cadrul luptei împotriva noului coronavirus, interzicând bărbaţilor şi femeilor să iasă pe străzi în acelaşi timp şi impunând ieşiri din locuinţe alternativ, pe bază de gen. Potrivit acestei măsuri insolite anunţate de preşedintele Martin Vizcarra, bărbaţilor li se va permite să îşi părăsească locuinţele luni, miercuri şi vineri, în timp ce femeile vor putea ieşi din case în zilele de marţi, joi şi sâmbătă. Duminică, orice ieşire din casă va fi interzisă, indiferent de gen.

Potrivit lui Vizcarra, măsura carantinei luată pe 16 martie va rămâne în vigoare până la 12 aprilie.

Joi, Peru înregistra 1.414 de cazuri confirmate de contaminare cu COVID-19 şi 55 de morţi în urma noului coronavirus. Primul deces a fost înregistrat pe 6 martie. (Agerpres)

6. Speranța unui vaccin

Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au anuntat ca au dezvoltat un vaccin impotriva noului virus si spera sa inceapa testele clinice in urmatoarea luna. Vaccinul si-a dovedit eficienta pe soareci care au dezvoltat anticorpi in doua saptamani. (Cronica.ro)

7. Danemarca

Premierul Danemarcei a anunta ca masurile luate pana acum si-au dovedit eficienta si ca dupa Pastele Catolic activitatea va fi reluata treptat.

În prezent, în Danemarca sunt 3.672 de cazuri confirmate, iar 123 de persoane au decedat, în timp ce 1.089 s-au vindecat.

8. Clasamentul deceselor cauzate de Covid-19 la nivel mondial

Italia este țara cel mai puternic afectată de virus și acumulează peste 13.915 morți și 115.000 de infectați.

Spania este a doua țară cu mai multe victime în lume, cu 10.348 de decese conform ultimului bilanț al Ministerului Sănătății și acumulează deja peste 112.065 de pozitivi.

Cu 6.088 de decese, Statele Unite se situează pe locul trei în lume în ceea ce privește numărul victimelor în lume, înaintea Franței cu 5.387 decese și a Chinei, care are 3.322 decese.

În clasamentul negru urmează Iran cu 3160 decese, Marea Britanie cu 2921, Olanda cu 1331, Germania cu 1107, Belgia cu 1101, Elvetia cu 536, Turcia cu 356, Brazilia cu 327, Suedia cu 308.

9. Spații publicitare în valoare de 50 milioane euro 

BBC Global News, CNN International şi Euronews vor oferi spaţii publicitare în valoare de 50 de milioane de dolari (46 milioane euro) marilor organizaţii şi ministerelor naţionale ale sănătăţii care le doresc, pentru a difuza mesaje de informare asupra coronavirusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost prima care a acceptat oferta canalelor respective şi va lansa o campanie referitoare la 7 măsuri de prevenire a propagării virusului. Ea va fi difuzată pe cele trei canale. (Agerpres)

10. Fond de solidaritate al Comisiei Europene

Comisia Europeană, așa cum a anunțat ieri președintele său, Ursula von der Leyen, a publicat joi toate detaliile despre care este ultima sa propunere de urgență pentru a atenua impactul economic al coronavirusului: un fond de solidaritate de 100.000 de milioane de euro pentru finanțarea ajutorului național care sprijină dosarele de reglementare temporară a forței de muncă (ERTES) sau pentru angajații independenți. Formula, numită SURE, va fi discutată de miniștrii Economiei și Finanțelor marți viitoare ca parte a procedurii anterioare validării finale.

11. Coreea de Sud

Cu cele 86 de cazuri noi depistate joi, Coreea de Sud adaugă 10.062 de infecții cu coronavirus, dintre care 3.867 sunt cazuri active (cu 112 mai puține decât cu o zi înainte), potrivit celor mai recente informații furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Boli infecțioase din Coreea (KCDC).

Cu toate acestea, sistemul implementat de Coreea de Sud pentru a controla răspândirea agentului patogen a permis vindecarea a 60% dintre cei infectați. Până în prezent 6.021 persoane au fost deja vindecate.

Cinci noi decese cauzate de virus au fost, de asemenea, raportate, astfel că există 174 de decese în această țară.

Coreea de Sud, care nu a limitat mobilitatea cetățenilor sau granițele închise, nu a înregistrat mai mult de 200 de infecții pe zi, începând cu 12 martie.

Cu toate acestea, autoritățile insistă asupra necesității menținerii distanțării sociale, având în vedere riscul ca contagiunea să revină, în special în jurul regiunii Seul, unde locuiesc 26 de milioane de oameni.

12. Costurile pandemiei la nivel mondial

Costul pandemiei coronavirusului pentru economia mondială va varia între 2 și 4,1 trilioane de dolari (1,8 și 3,8 trilioane de euro) în funcție de durata măsurilor de izolare și de restricțiile la călătoriile și turismul implementate de multe țări pentru a reduce răspândirea virusului, conform estimărilor efectuate de Banca de Dezvoltare din Asia (ADB).

* * *

La nivel mondial, pandemia de coronavirus a afectat 1.018.999 persoane și a produs 53.293 decese. Un total de 213.525 persoane s-au vindecat în urma infectării.

Știre cu zâmbet

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, le-a prezentat colegilor din guvern o filmare care ar fi prezentat dovezile ascunderii de către Iran a numărului real de decese, cauzate de pandemie prin aruncarea cadavrelor în gropi comune. Câteva ore mai târziu cancelaria premierului și-a dat seama că materialul video era dintr-un serial, “Pandemic”, difuzat în 2007 de Hallmark Channel. (Cronica.ro)

Acestea sunt știrile din prima parte a zilei de vineri, 03 aprilie și datele valabile la închiderea ediției 

* * *

Știrile din prima parte a zilei de joi, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de joi, 02.04.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Mascletá, specifică Comunității Valenciene din Spania, este un spectacol pirotehnic în care sunt folosite sute de kg de pulbere și materiale explozibile, al cărui final este atât de puternic și zgomos că echivalează zgomotul făcut de un avion la decolare. El poate avea loc numai în spații publice, la distanță față de privitori. Spectacolul are loc în fiecare zi pe perioada sărbătorii Las Fallas și nu începe până ce Fallera Mayor (un fel de regină a sărbătorii) nu dă startul, spunând:
– Señor pirotécnico, puedes empezar la mascletá!! (Domnule pirotehnic, poți începe mascletá!), ceea ce spune vocea din videoclip.

Pandemia de Coronavirus a suspendat Las Fallas 2020 și automat și spectacolele mascletá.

Dar cineva din Comunitate a făcut o ….. mascletá casera (adică de casă). Autorul are ochiul acoperit simbolizând un ninot, o figurină care formează monumentele ce se ridică în străzi de această sărbătoare și care se ard. Vocea care se aude spune ce spune Fallera Mayor:
– Señor pirotécnico,…..

Ascultați cu sonor!

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Mascletá de casă

Petrecem carantina râzândMascletá de casăDacă ai și tu videouri haioase, trimite-le, te rog, pe mesageria Valenciana să se distreze cât mai mulți!#eustauincasa #MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa

Publicată de Valenciana pe Sâmbătă, 21 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1417