Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de joi, 02 aprilie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de joi, 02 aprilie și un buletin de știri din vremea carantinei.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

În Spania, pandemia de Covid-19 a atins pragul de 110.238 cazuri de contagiere. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătății, după moartea a 950 de persoane în ultimele 24h, numărul deceselor a ajuns la 10.003. În prezent, 5.872 de persoane sunt internate în unități de terapie intensivă.

Coronavirus are o incidență cumulativă în populația spaniolă de 188,02 cazuri la 100.000 de locuitori, iar numărul de vindecați reprezintă 22,17% din numărul total de cazuri.

În pofida acestor cifre copleșitoare, există motive de speranță. 26.743 de persoane s-au vindecat, ceea ce reprezintă 22% din totalul infectat. Acest lucru face ca Spania să fie țara cu cei mai vindecați oameni din lume după China unde 76.238 s-au recuperat. În ceea ce privește cazurile active, Spania se află pe poziția a treia după Statele Unite (186.200) și Italia (80.572).

Comunitățile Madrid și Catalonia continuă să fie cele mai afectate din țară. Madrid acumulează 29.840 de cazuri pozitive și 3.865 de decese, în timp ce Catalonia 21.804 cazuri și 2.093 de decese. Ele sunt urmate de Castilla-La Mancha cu 7.047 de cazuri confirmate și 711 decese, Țara Bascilor cu 6.838 de cazuri și 369 decese și Andaluzia cu 6.392 de cazuri și 308 decese.

2. Șomajul în  martie

Pandemia de coronavirus a determinat o creștere a șomajului în martie cu 303.265 de persoane comparativ cu luna februarie, care a fost o lună bună pentru ocuparea forței de muncă. În ultima zi a lunii martie, serviciile de securitate socială au pierdut 833.979 de contribuabili, care este cea mai mare scădere din istoria sa,lăsând numărul contribuabililor activi la 18,4 milioane, potrivit datelor furnizate de Guvern. Potrivit Serviciului Public de Ocupare a Statului (SEPE), numărul total al șomerilor înregistrați în luna martie este de 3.548.312. (La Vanguardia)

3. Madrid va plăti cotele persoanelor independente

Madrid va fi prima comunitate autonomă care va prelua cotele persoanelor autonome afectate de coronavirus în lunile martie și aprilie. Acest lucru a fost anunțat miercuri de vicepreședintele, Ignacio Aguado. În zilele următoare vor fi specificate formulele utilizate și criteriile pentru a fi beneficiarul acestor subvenții extraordinare.

În cursul zilei de joi a fost publicat în Buletinul Oficial, decretul prin care guvernul spaniol a adoptat 54 de noi măsuri pentru susținerea categoriilor defavorizate de criza sanitară, dar și a economiei. Una dintre măsuri se referă la amânarea la plată cu șase luni a cotizațiilor pentru securitatea socială ale persoanelor independente și întreprinderilor mici și mijlocii. (ABC.es)

4. Agricultură

Un sector afectat de pandemie este și cel al agriculturii. Ministrul Agriculturii, José Luis Planas, a subliniat în mod special dificultățile de a găsi lucrători în campaniile de recoltare de căpșuni în Huelva și a fructelor cu sâmburi, care sunt iminente în săptămânile viitoare. (RTVE)

Aragon, Catalunia, Murcia și Extremadura sunt principalele regiuni producătoare de fructe cu sâmburi (vișine, nectarine, piersici, caise). În săptămânile următoare, încep lucrările de recoltare ale diferitelor specii de fructe în toate aceste zone unde nu există perspective de forță de muncă suficientă datorită închiderii frontierelor și absenței lucrătorilor imigranți care lucrează la recoltare.

Pescuitul se confruntă, de asemenea, cu încetinirea activității. Ministrul a arătat că în prezent flota funcționează la două treimi din capacitatea sa. Cel mai afectat este cel din Mediterana, care este practic paralizat, în timp ce cel din Golful Cádiz lucrează la “capacitate maximă” și cu operațiuni “normale” în alte țări.

Ministrul Agriculturii a făcut un apel solidar cetățenilor să consume pește proaspăt, miel și oaie sau brânzeturi de capră pentru a “ajuta micii producători”, care sunt foarte afectați de închiderea unor unități precum hoteluri și restaurante din cauza stării de alarmă. (RTVE)

Știri externe

1. Statele Unite

Cu peste 25.000 de cazuri de contagiere într-o singură zi, Statele Unite au atins cifra de 216.000 de persoane infectate. În ultimele 24h s-au înregistrat 884 decese, numărul total al persoanelor decedate fiind de 5.100.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a avertizat că SUA pare să aibă pe o traiectorie similară cu cea a Italiei, unde numărul morților a depășit 13.000 – mai mult decât în orice țară.

Statul New York, cu 74.427 cazuri confirmate la 01 aprilie și 1.300 de decese continuă să fie epicentrul, dar focare apar în toată țara. (La Vanguardia)

2. Italia

Italia a depășit miercuri 13.000 de morți din cauza Covid-19, înregistrând 13.155 de decese, adică cu 727 mai multe decât în ziua precedentă. Vestea bună este că numărul de decese a fost cel mai mic din ultimele șase zile și că creșterea procentuală de noi cazuri a fost cea mai mică din ultima lună.

Conform ultimului bilanț de Protecție Civilă, în total, în Italia există 110.576 de cazuri confirmate, dintre care 80.572 sunt active. 32.438 de persoane sunt spitalizate, iar dintre aceștia 4.035 sunt în terapie intensivă. Din totalul cazurilor active, 60%, adică 48.134 cazuri se află în izolare la domiciliu. (RTVE)

3. Germania

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Germania în ultimele 24h, 5500, a ridicat numărul total la 73.522, în timp ce numărul morților este în prezent de 931. Saltul mare în numărul de cazuri din Germania în ultimele doar 24h, ar putea fi pus pe seama faptului că se fac zeci de mii de teste pe zi, spun specialiștii.

Printre cei mai expuși sunt oamenii străzii: criza a închis o mulțime de adăposturi, dar pentru ei și-au deschis porțile, de exemplu, în Frankfurt, hoteluri cu multe stele rămase fară turiști în această perioadă.

4. Franța

Franța doboară și ea record după record ca număr de infectări, iar dintre decese, o treime sunt semnalate în capitală. Pentru decongestionarea spitalelor din Paris, pacienții sunt mutați cu trenul în alte regiuni din țară – un astfel de transport tocmai a avut loc spre Bretania, cu 36 de bolnavi la bord, în condiții de maximă siguranță. Franța depășește 4.000 de decese spitalicești din cauza coronavirusului, 509 doar într-o singură zi. În total sunt confirmate 56.989 cazuri, dintre care 10.935 vindecate.

5. Marea Britanie

Regatul Unit are deja un număr de 2.352 de decese cauzate de coronavirus, dintre care 563 au decedat în ultimele 24h, cea mai mare creștere înregistrată până acum într-o singură zi și 29.474 de cazuri active, potrivit bilanțului actualizat publicat de aceasta Miercuri Ministerul Sănătății britanic.

Autoritățile britanice au specificat că, printre cele mai recente decese cauzate de coronavirus, există 16 decese în Scoția, unde totalul se ridică la 76, iar alte 29 în Țara Galilor, cu un total de 98.

În plus, Ministerul Sănătății a indicat că până în prezent au fost efectuate teste diagnostice pe 152.979 de persoane, dintre care 29.474 s-au testat pozitiv pentru coronavirus. Guvernul și-a stabilit obiectivul de a efectua aproximativ 25.000 de teste zilnice. (RTVE)

Wimbledon anulat

În Marea Britanie, turneul de tenis de la Wimbledon a fost anulat pentru prima dată de la al doilea război mondial. (BBC)

British Airways va suspenda 80% din personal

British Airways va anunța că va suspenda aproximativ 36.000 de angajați.

Compania aeriană negociază cu sindicatele de mai bine de o săptămână și se apre că cele două paărți au ajuns la un acord, dar încă trebuie să semneze câteva detalii.

Acordul înseamnă că până la 80% din echipajul de cabină BA, personalul de la sol, inginerii și cei care lucrează la sediul central își vor suspenda locul de muncă, dar nu se preconizează că niciun personal nu va fi concediat. Cei afectați sunt așteptați să primească o parte din salariile lor prin schema de menținere a locurilor de muncă coronavirus, care acoperă 80% din salariul cuiva limită la maximum 2.500 lire sterline pe lună.

Decizia va afecta tot personalul de la Gatwick și Aeroportul din Londra City, după ce compania aeriană și-a suspendat operațiunile în ambele locații până la trecerea crizei. (BBC)

6. Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri o lege prin care acordă guvernului puterea de a institui starea de urgenţă, în efortul de a limita propagarea epidemiei de coronavirus în ţară.

Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului.

Potrivit Constituţiei, doar preşedintele poate declara starea de urgenţă după ce primeşte acceptul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), dar deputaţii au votat marţi o lege prin care acordă aceleaşi puteri guvernului de a institui starea de urgenţă. Astfel, guvernul va putea coordona activitatea unui sistem unificat de prevenire şi de răspuns la situaţia care a necesitat instituirea stării de urgenţă. (Agerpres)

7. România

Până pe 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, dintre care 252 au fost declarate vindecate și externate. În unități de terapie intensivă sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 de persoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. (Agerpres)

8. Locuri fără Covid-19

Pandemia COVID-19 s-a răspândit în toate colțurile globului, însă sunt locuri de pe Pământ rămase neafectate. Sunt țările care nu au raportat niciun caz COVID-19 cunoscut și care au rămas absenți de la urmărirea globală extinsă efectuată de Universitatea Johns Hopkins la 31 martie 2020.

Mai multe țări din Africa spun încă că nu au cazuri de COVID-19, dar acest lucru s-ar putea datora lipsei capacității de testare pe teren. La 30 martie, Botswana, Burundi, Comoros, Malawi, Sao Tome și Principe, Sierra Leone și Sudanul de Sud au fost încă țările africane care au raportat un caz confirmat. Virusul rămâne, de asemenea, mai ales nedetectat în țările insulare mai mici din Pacific, precum Insulele Solomon și Vanuatu. (statista.com)

9. Știri diverse

Kia Motors a anunțat angajații că va reîncepe activitatea în uzina de automobile din Slovacia, pe care o închisese pe 23 martie. (Cronica.ro)

Airbus va produce viziere pentru spitale, prin imprimare 3D, în efortul de combatere a Covid-19. (Cronica.ro)

Automobili Lamborghini transformă departamentele fabricii de automobile şi începe producţia de măşti chirurgicale şi viziere medicale în contextul pandemiei. (Cronica.ro)

Numărul animalelor adoptate, în New York și Los Angeles, a crescut cu 70% în martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Asociațiile pentru protecția animalelor au venit cu inițiative inedite pentru a crește numărul adopțiilor, în această perioadă dificilă, inclusiv furnizarea de bere pentru 3 luni celor care adoptă un câine. (La Vanguardia)

10. Harry Potter în vremea carantinei

Scriitoarea britanică J.K. Rowling a declarat că noua sa platformă, “Harry Potter at Home” (Harry Potter Acasă), este adresată copiilor care nu pot merge la şcoală din cauza pandemiei de coronavirus.

Site-ul include trimiteri către versiuni gratuite ale primei cărţi din celebra serie – volumul din 1997 “‘Harry Potter and the Philospher’s Stone” – disponibilă în format e-book sau carte audio, în mai multe limbi.

Pe site se regăsesc totodată puzzle-uri, jocuri şi înregistrări video cu ghiduri pentru desenarea personajelor din serie, conform unui anunţ publicat pe prima pagină a site-ului.

“Părinţii, profesorii şi îngrijitorii ocupaţi să menţină buna dispoziţie şi interesul copiilor în timp ce ne aflăm în izolare s-ar putea să aibă nevoie de puţină magie”, a scris Rowling pe Twitter. (Agerpres)

Acestea sunt știrile din prima parte a zilei de joi, 02 aprilie și datele valabile la închiderea ediției.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de miercuri, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de miercuri, 01.04.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

În video, jurnal de știri din carantină.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina râzând

Să petrecem carantina râzândJurnal de carantină#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Joi, 2 aprilie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1405