Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de luni, 30 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din prima parte a zilei de luni, 30 martie și un video inspirațional (citește amuzant) despre cum să fii tată în vremea carantinei.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Consiliu extraordinar de miniștri a aprobat în această dimineață decizia de a va permite angajaților să lucreze și luni, 30 martie, “cu condiția ca aceștia să îndeplinească sarcini necesare pentru întreruperea corespunzătoare a activității”.

În cursul zilei de sâmbătă, Primul ministru a anunțat că începând de azi și până pe 9 aprilie se vor închide toate activitățile neesențiale. Măsura nu îi afectează pe cei care lucrează în servicii esențiale, cei aflați în concediu de invaliditate temporară, concediu de paternitate sau de maternitate ori pe cei aflați în șomaj tehnic”.

Personalul medical, angajații băncilor, personalul companiilor de distribuție și angajații supermarketurilor, angajații din transportul public și cel comercial, ai companiilor producătoare de materiale medicale vor trebui să meargă la muncă. (RTE)

2. Interzicerea festivităților funerare

Ministerul Sănătății interzice începând de luni festivitățile funerare în toate tipurile de incinte, publice sau private. Autoritatea a stabilit că la slujba de oficiere a înmormântării sau incinerării pot participa maxim trei rude sau prieteni apropiați. Regula este obligatorie pentru toate decesele și nu doar în cazul decedaților de coronavirus.

În plus, Ministerul Sănătății a stabilit că, în perioada de valabilitate a stării de alarmă, prețurile serviciilor funerare nu pot fi mai mari decât prețurile în vigoare înainte de 14 martie 2020. (La Vanguardia)

3. Situația unităților de terapie intensivă

Conform datelor de la Societatea Spaniolă de Terapie Intensivă, aproximativ 15% dintre pacienții infectați cu coronavirus prezintă simptome severe ceea ce presupune internarea în terapie intensivă. În Spania, începând cu 2018 (ultimele date disponibile), sănătatea publică avea aproximativ 4.300 de paturi în unitățile de terapie intensivă. În cursul zilei de duminică în aceste unități erau internate peste 4.575 persoane.

4. Spitalul de campanie IFEMA Madrid

Spitalul IFEMA a devenit un simbol al unității în lupta împotriva COVID-19. Construit în mai puțin de o săptămână, are capacitatea de a găzdui 1.300 de paturi și ar putea ajunge la 5.000 de posturi de spitalizare și 500 de unități medicale de terapie intensivă. Media de admitere pentru pacienții cu coronavirus la această unitate este de 250 pe zi. Comunitatea Madrid are în prezent 1.745 de posturi de terapie intensivă activate în unități de asistența medicală publice și private. (Las Provincias)

5. Comunitatea Valenciană

Curba oficială a contagierilor cu coronavirus în Comunitatea Valencia a cunoscut ieri o creștere de 50%, care a dus la 750 de noi pozitive în doar 24h. Cifra vine după ce testele de diagnostic efectuate de echipele de sănătate în ultimele zile s-au intensificat. Utilizarea testelor a crescut cu 30% de miercuri și a contribuit la apariția cazurilor până acum ascunse.

În acest moment, în Comunitatea Valenciană sunt 4.784 persoane infectate și 267 persoane decedate din cauza Covid-19. În cursul zilei de ieri, 1.874 de pacienți erau încă spitalizați pentru boală în spitalele din Valencia și 309 au rămas în terapie intensivă, cu 9,5% mai mult decât în ​​ziua precedentă. (Levante-EMV)

6. Situația în Spania

Potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Sănătății Pandemia de coronavirus a atins pragul de 80.11 0 cazuri și a cauzat 6.803 decese. Peste 14.709 persoane s-au vindecat.

Comunitatea Madrid acumulează cel mai mare număr de cazuri confirmate cu 22.677. Este urmată de Catalonia cu 16.175, Țara Bascilor cu 5.740, Castilla și León 5.414, Castilla-La Mancha 5.246 și Comunitatea Valencia 4.784. Au fost identificate 4.682 cazuri în Andaluzia, 3.139 în Galicia, 1.858 în Aragon, 2.011 în Navarra, 1.629 în La Rioja, 1.456 în Extremadura, 1.158 în Asturias, 1.204 cazuri în Insulele Canare, 1.023 în Cantabria, 958 în Insulele Baleare, 897 în Murcia – unul dintre ei un copil de cinci luni – și 48 de ani în Melilla. Ceuta și-a confirmat primul caz pe 15 martie și acumulează 29 de pozitive. (RTE)

Știri externe

1. Statele Unite

Cu o cifră de 140.886 cazuri de persoane infectate, Statele Unite continuă să fie țara cu cel mai mare număr de infecții din lume. 2.467 de persoane au decedat până în prezent.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, a estimat într-un interviu acordat CNN că pandemia ar putea provoca între 100.000 şi 200.000 de decese în Statele Unite.

Statul New York a raportat duminică un total de aproape 60.000 de cazuri şi de 965 de decese, numărul deceselor crescând cu 237 în ultimele 24h, o persoană murind la fiecare şase minute.

In Central Park din NY a inceput sa fie ridicat primul spital provizoriu pentru pacientii infectati cu Covid-19.

Preşedintele Donald Trump a anunţat duminică, la Casa Albă, prelungirea măsurii carantinei voluntare până pe 30 aprilie.

Recomandările reînnoite vizează ca populaţia să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane şi să rămână acasă cât mai mult. Iniţial, acestea au fost anunţate pentru o perioadă de 15 zile ca o măsură menită “să încetinească răspândirea” pandemiei COVID-19. Preşedintele Trump declarase la începutul săptămânii trecute că dorinţa sa era ca ţara să fie redeschisă şi economia ţării repornită, în cea mai mare parte, până pe 12 aprilie.

2. Suedia

Deși coronavirus se răspândește în Europa, Suedia a adoptat o abordare vizibil diferită de a face față pandemiei. Guvernul suedez a recomandat distanțarea socială și munca de acasă, îndemnând în același timp pe cei de peste 70 de ani să se izoleze. Restaurantele și școlile elementare au rămas deschise, în timp ce întrunirile au fost limitate la 50 de persoane începând de duminică.

Revista suedeză a Asociației Medicale a publicat un document de avertizare cu privire la pericolele acestei politici, iar un expert medical a declarat că guvernul joacă ruleta rusă cu populația sa, citând lipsa de dovezi științifice din spatele demersului său.

În fața numărului tot mai mare de pacienți cu coronavirus, forțele armate suedeze construiesc un spital de campanie în Stockholm, într-un mare centru expozițional. Acesta va adăposti 70 de paturi, dintre care 30 de terapie intensivă.

În Suedia s-au înregistrat peste 3700 cazuri și 110 decese. 16 persoane s-au recuperat în urma infectării.

 În schimb, în ​​Danemarca, prim-ministrul a prelungit carantina până la 13 aprilie. El a chemat danezii să continue să evite contactul social chiar și în perioada de Paște și să nu călătorească în țară.

Lucrătorii din asistența medicală au avertizat că spitalele rămân fără echipament esențial de protecție, precum dezinfectant de mână, măști pentru față și viziere de protecție.

Danemarca a înregistrat până în prezent 2.395 cazuri și 72 decese. 244 de persoane s-au recuperat în urma infectării. (Euronews.com)

Norvegia înregistrează 4.284 cazuri, 26 decese și 7 persoane vindecate, iar Finlanda 1.240 cazuri, 11 decese și 10 persoane vindecate.

3. Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-un videoclip înregistrat că aproximativ 20.000 de foști angajați ai Ministerului Sănătății s-au întors la muncă pentru a ajuta în lupta contra Covid-19.

Echipa Mercedes Formula 1 împreună cu University College din Londra a creat un aparat pentru respirație ce poate ajuta pacienții să nu fie în terapie intensivă.

Mii de angajați ai companiei aeriene EasyJet și Virgin se oferă voluntari în noul spital NHS Nightingale din centrul ExCel din Londra. (BBC)

Cifrele înregistrate până în prezent în Anglia indică 19.522 cazuri, 1.228 decese și 135 de persoane vindecate.

4. Japonia

Japonia va extinde interdicţia de intrare pe teritoriul său la cetăţenii provenind din SUA, China, Coreea de Sud şi cea mai mare parte a statelor europene, pe fondul unei răspândiri rapide a pandemiei noului coronavirus.

De asemenea, guvernul de la Tokio ar putea interzice intrarea pe teritoriul său a călătorilor provenind din unele state din Asia de Sud-Est şi Africa, precum şi deplasarea către aceste destinaţii. (Agerpress)

În Japonia s-au înregistrat 1.866 cazuri și 54 decese. 424 persoane s-au recueprat în urma infectării cu coronavirus.

5. Germania

Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus în Germania a urcat la 62.435 şi au fost înregistrate 541 de decese, conform statisticilor prezentate luni de Institutul Robert Koch (RKI).

Cele mai multe cazuri, 13.989, au fost înregistrate în landul sudic Bavaria, unde a fost consemnată pentru prima dată boala pe teritoriul Germaniei. (Agerpress)

6. China

China a raportat luni 31 de noi cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, precum şi 4 decese, conform celor mai recente cifre date publicităţii de Comisia Naţională de Sănătate.

Dintre noile cazuri, niciunul înregistrat în provincia Hubei, 30 au fost aduse din afara graniţelor și o singură persoană din provincia Gansu, în nord-vestul Chinei, s-a îmbolnăvit prin transmitere locală.

Toate cele 4 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul iniţial al focarului epidemiei COVID-19, unde măsurile de izolare încep treptat să fie ridicate.

Întrucât aşa-numitele “cazuri importate” au ajuns să reprezintă marea majoritate a noilor cazuri raportate, Consiliul de Stat al Chinei a declarat duminică că transmiterea locală a COVID-19 a fost “practic stopată”.  (Agerpress)

De când noul coronavirus a început să se răspândească în decembrie anul trecut, pe teritoriul Chinei s-au infectat 81.470 de persoane, iar 3.304 şi-au pierdut viaţa.

7. Brazilia

Twitter a şters duminică două postări de pe contul oficial al preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, în care acesta a pus sub semnul întrebării măsurile de izolare decise în contextul combaterii epidemiei de COVID-19.

Şeful statului brazilian a publicat pe contul său trei videoclipuri în care apărea întâlnindu-se cu oameni pe străzile capitalei Brasilia, contrar instrucţiunilor transmise de propriul său guvern pentru a evita răspândirea COVID-19 .

Două dintre aceste trei videoclipuri au fost şterse, iar în locul lor Twitter a postat o notă prin care îşi explică decizia.

“Twitter a anunţat recent la nivel mondial că îşi consolidează regulile pentru a ţine cont de conţinutul care ar putea contraveni liniilor directoare de sănătate publică provenind din surse oficiale şi care ar putea creşte riscul transmiterii COVID-19”, a explicat Twitter într-un comunicat. (Agerpres)

În Brazilia sunt infectate deja 4.256 persoane şi 136 au decedat, conform celor mai recente date furnizate de Ministerului Sănătăţii. 6 persoane s-au vindecat.

8. Viena

Coloana istorică a ciumei din capitala austriacă Viena a devenit un loc de pelerinaj în timpul crizei de coronavirus. Cetățenii îngrijorați au participat la monument pentru a se ruga, dar și pentru a lăsa lumânări și desene pentru copii.

Unul dintre cei care s-au dus să se roage i-a explicat lui Euronews că speră că “lumea va fi un loc mai bun și că această criză se va termina curând. Există întotdeauna un motiv pentru a aprinde o lumânare”.

Monumentul baroc datează din sec. al XVII-lea și reprezintă victoria credinței asupra ciumei: o tânără cu cruce împreună cu un înger o împinge pe bătrâna ciumă.

Începând cu secolul al XIV-lea, Moartea Neagră a avut consecințe grave pentru Viena. În ultimul focar din 1713, orașul a luat mai multe măsuri stricte, cum ar fi punerea în carantină a diferitelor zone și crearea de spitale separate pentru ciumă, reușind să eradice epidemia. (Euronews.com)

9. Hollywood

Organizatorii galei de decernare a Globurilor de Aur au anunţat joi că au decis să relaxeze regulamentul de eligibilitate pentru aceste distincţii.

Organizatorii galei Globurilor de Aur, la fel ca cei ai galei Oscar şi ai altor premii cinematografice, impun de obicei ca filmele din competiţie să fie proiectate în cinematografe din Los Angeles pentru un anumit interval de timp, cu o durată minimală bine precizată.

Noul coronavirus a făcut ca aceste proiecţii să devină imposibile în perioada actuală, iar Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), care decernează Globurile de Aur, a trebuit să se adapteze la aceste consecinţe. Filmele ale căror lansări în cinematografele din Los Angeles erau programate între debutul pandemiei şi sfârşitul lunii aprilie vor putea să concureze la Globurile de Aur, chiar dacă lansările lor au fost în cele din urmă anulate, a anunţat HFPA.

Producţiile care vor fi de acum înainte difuzate direct la televiziune sau pe platforme video cu conţinuturi la cerere, aşa cum este cazul platformei Netflix, vor fi de asemenea eligibile. (AFP)

10. Solistul trupei Rammstein depistat pozitiv

Solistul vocal al trupei germane de rock Rammstein, Till Lindemann, se află de mai multe zile la terapie intensivă într-un spital din Berlin, fiind afectat de coronavirus.

Lindemann, în vârstă de 57 de ani, a revenit la 15 martie în Germania, după ce a avut un concert solo în Rusia, iar la scurt timp a solicitat îngrijiri medicale deoarece a făcut febră mare.

Medicii l-au diagnosticat cu pneumonie şi l-au internat imediat într-o unitate de terapie intensivă dintr-un centru spitalicesc berlinez, în regim de carantină. Dat fiind că simptomele avute de Lindemann indicau o infecţie cu COVID-19, medicii i-au făcut testul pentru coronavirus, care a ieşit pozitiv.

În ultimele zile, starea de sănătate a solistului s-a îmbunătăţit. (Agerpres)

* * *

Pandemia noului coronavirus la nivel mondial a produs 723.124 de contagieri și peste 33.986 de decese. 151.798 persoane s-au vindecat.

Acestea au fost știrile din prima parte a zilei de luni, 30 martie și datele valabile în cursul dimineții.

* * *

Știrile din prima parte a zilei de duminică, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de duminică, 29.03.2020, iar cele din a doua parte, aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Un video despre a fi tată în vremea carantinei.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Să petrecem carantina râzând

Să petrecem carantina râzândTată în vremea caratinei#MeQuedoEnCasa #QuedateEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Luni, 30 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1358