Situația coronavirus. Știrile din partea a doua a zilei de luni, 23.03.2020

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte state referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de luni, 23 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

În a doua săptămână de carantină, Spania înregistrează un număr de peste 33.000 persoane infectate, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 16% în ultimele 24h. 2.355 de persoane sunt internate în unități de terapie intensivă, iar 3.355 de persoane au fost externate în urma vindecării. În ultimele 24h s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor decedate cu 462 față de duminică., potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Sănătății.

2. Distribuirea măștilor de protecție

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a dat asigurări că astăzi începe distribuirea a 1,5 milioane de măști și a garantat “că materialul sanitar va ajunge acolo unde e nevoie”. 30% va ajunge în comunitatea cea mai afectată, Madrid (cu 9.702 de cazuri și 1.021 de decese) și 12,6% în Catalonia (4.709 și 191 de morți).

3. Situația personalului din sănătate

Numărul profesioniști din domeniul sănătății infectați cu coronavirus este revelator, deoarece arată riscurile pe care acest sector le asumă pe prima linie în lupta împotriva Covid-19. Peste 3.500 de medici și asistente au fost infectați, reprezentând 12% din numărul total de cazuri raportate în cursul zilei de duminică.

4. Statistica

Ieri, Ministerul Sănătății a furnizat numărul de cazuri raportate în funcție de vârstă, analiză care s-a făcut pe aproape 19.000 de cazuri și care dezvăluie ceea ce se știa deja, că Covid-19 atacă cu virulență deosebită celor de peste 60 de ani. La copii, adolescenți și tineri până la patruzeci de ani, mortalitatea este practic nesemnificativă. Virusul afectează în special vârstnicii: 20% din decese sunt în intervalul la 70 la 79 de ani și 67% din cei cu vârsta de peste 80. Majoritatea celor internați în unități de terapie intensivă sunt persoane între 70 și 79 de ani.

5. Apel al Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a precizat în cursul conferinței de presă din această dimineață, că ”Trebuie să fim pregătiți pentru că vor veni zile grele. Aceasta va fi o săptămână dificilă, este posiil să atingem apogeul epidemiei. Ne vom confrunta cu faza înaltă a acesteia, în speranța că în câteva zile vom putea scădea cifrele”. ”Atingerea vârfului epidemiei nu înseamnă rezolvarea problemei. A doua etapă este aceea de a îndoi curba, iar a treia, a învinge virusul.” Ministrul Săătății a făcut apel la populație să respecte în continuare setul de măsuri, ”care sunt printre cele mai stricte din Europa”.

Oficialul sănătății a indicat că între 15.000 și 20.000 de teste coronavirus sunt efectuate pe zi. “Intenționăm să efectuăm teste masive pe profesioniști și grupuri cu risc, începând cu casele de îngrijire medicală”, a spus el. Illa a subliniat că, luni, a văzut ”un prim semn de speranță prin reducerea pacienților în unitățile de terapie intensivă”.

6. Alternativa spitalelor

Situația extremă a spitalelor, lipsa disponibilității de paturi a dus la soluția alternativă a medicalizării hotelurilor. În cursul zilei de ieri, primii pacienți aflați într-o fază ușoară a infectării cu coronavirus au fost primite în hoteluri medicalizate din Barcelona. În același timp, Unitatea Militară de Urgență (UME) a ​​armatei a început să pregătească pavilionul Victòria Eugènia din complexul expozițional al orașului Barcelona, unde vor putea fi găzduite până la o mie de persoane aflate în situații vulnerabile.

7. Madrid închiderea serviciul municipal de funerarii 

Primarul Madridului, Martínez-Almeida, a anunțat închiderea serviciului de înmormântări oferit de municipalitate într-o scrisoare adresată ministrului Sănătății, Salvador Illa, și delegatului Guvernului în Comunitatea Madridului, José Manuel Franco. El a arătat că este în imposibilitate de a mai continua din cauza ”lipsei de materiale”.

8. Renault suspendă activitatea în Spania pentru 3 luni

Compania de autoturisme Renault Spania a cerut deschiderea procedurii ERTE pentru un număr de 11.649 angajați.

Săptămâna trecută, Renault a decis să oprească producția celor patru fabrici ale sale în Spania în timpul stării de alarmă coronavirus. Această măsură va afecta fabricile pe care compania le are la Sevilla, Valladolid și Palencia.

9. Reducerea activității Iberia și Vueling

Compania de zbor Vueling se alătură astfel altor companii aeriene care au solicitat deja deschiderea procedurii ERTE. Un număr de 3 800 de lucrători își vor înceta activitatea pentru o durată de trei luni, ca urmare a scăderii activității înregistrate de pandemia coronavirusului.

În cursul săptămânii trecute, compania Iberia, a apelat la aceeași procedură, măsura urmând să afecteze 13.900 de lucrători pe o durată de trei luni.

10. Repatrierea unor turiști spanioli

Cele 215 de ambasade și consulate ale Spaniei, coordonate de Ministerul Afacerilor Externe, au asistat peste 1.200 de turiști spanioli aflați în străinătate și care au reușit să se întoarcă în Spania în weekendul trecut.

Știri externe

1. Cerecetări pentru vaccin 

În timp ce numărul de infecții și decese crește exponențial pe întreaga planetă, aproximativ 40 de instituții de cercetare și companii, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), efectuează cercetări pentru găsirea unui vaccin care să oprească pandemia. Dintre aceste instituții, cel puțin patru au deja un produs pe care l-au testat pe animale, două au început studiile clinice umane săptămâna aceasta și cel puțin încă două sunt preconizate să înceapă în aprilie.

Viteza cu care au fost obținute aceste prime vaccinuri candidate este fără precedent.

Cu toate acestea, OMS nu se așteaptă ca un vaccin viabil să fie disponibil înainte de 2021, iar unii experți avertizează că reducerea timpilor de producție obișnuiți pentru aceste medicamente preventive poate prezenta riscuri, deoarece vaccinurile în curs de dezvoltare sunt tehnologii noi.

2. Situația în Italia

Încep să vină vești bune dinspre Italia: s-a stabilizat numărul persoanelor deceselor și al celor infectate. Deși sunt mari, datele reflectă ă scădere a numărului deceselor pentru a doua zi cosecutiv. În ultimele 24h  s-a înregistrat un număr de 602 decese comparativ cu sâmbătă când s-au înregistrat 651. La rândul său, acesta a fost mai mic decât cel înregistrat de vineri, de 793.

Numărul total al celor infectați cu coronavirus în italia se ridică la 63.927. Italia este țara în care cei mai mulți oameni au murit în întreaga lume. Cea mai afectată regiune este Lombardia, situată în nordul peninsulei.

3. Situația la nivel mondial

La nivel mondial pandemia de coronavirus a afectat 180 de țări. Situația coronavirus se prezintă astfel: 358.804 persoane infectate, 15.433 persoane decedate, 100.645 persoane vindecate.

Acestea sunt știrile din partea a doua a zilei de luni, 23 martie. Ele cuprind date și informații valabile la data redactării știrilor, în cursul după-amiezii.

Știrile din prima parte a zilei de luni, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de vineri, 20.03.2020.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1294