Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația pandemiei de Covid-19 din a doua parte a zilei de miercuri, 01 aprilie și niște poze amuzante, adaptate momentului.
Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.
Știri interne
În ultimele 24h, Spania a depășit 100.000 de cazuri de Covid-19 (102.136) și a stabilit din nou un maxim cu 864 decese într-o singură zi (este a cincea zi consecutivă în care sunt depășite 800), ceea ce a ridicat numărul total al deceselor la 9.053. Cele două vești bune sunt că numărul celor vindecați a stabilit și un record al maximelor într-o singură zi, 3.338 persoane vindecate și că numărul de noi infecții a scăzut de la 9.222 la 7.719 după apogeul marți. Numărul total al persoanelor vindecate de la începerea pandemiei este de 22.647.
Autoritățile medicale au plasat weekendul trecut ca având „impactul celui mai greu val” al pandemiei și au observat o schimbare a tendinței începând cu 25 martie. “În perioada 15-25 martie, creșterea a cazurilor a fost de 20%, iar din acea zi este de 12%”, a explicat directorul adjunct al Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate, María José Sierra în cadrul unei conferințe televizate. (RTVE)
2. Manifest al jurnaliștilor
“Libertatea de a cere” este manifestul semnat de aproape o sută de jurnaliști care acoperă informațiile guvernamentale prin care solicită conferințe de presă nefiltrate cu privire la întrebările guvernului, în special în urma crizei de coronavirus în care sunt desfășurate electronic. Aceștia critică faptul că selecția făcută de secretarul de stat pentru comunicarea problemelor de presă este o formă de “cenzură” și relevă “lipsa de transparență și de interes pentru controlul informațiilor”.
3. Cercetări asupra Covid-19
Cercetătorii de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au secvențiat cu succes genomul complet a două tulpini de virus SARS-CoV-2 de la doi pacienți, ceea ce va permite compararea secvențelor dintre diferite populații și țări pentru a vedea cum se schimbă virusul pe măsură ce progresează.
După cum a raportat centrul de sănătate, ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect de un an s-a transformat într-o cursă contra cronometru pentru a opri pandemia. (La Vanguardia)
4. Hartă cu locuri de mâncare pentru personalul din serviciile esențiale
María José Rallo del Olmo, secretar general pentru transporturi, a precizat în cadrul unei conferințe că, începând de astăzi, site-ul Ministerului Transporturilor va găzdui o hartă informativă unde pot fi consultate serviciile restaurantelor și locurile cu mâncare caldă disponibile pentru transportatori, forțele securității de stat și profesioniștilor care fac parte din serviciile esențiale. (Las Provincias)
5. Perioada de depunere a declarațiilor de venituri și avere 2019
Campania de depunere online a declarațiilor de venituri și avere pentru anul 2019 începe astăzi, 1 aprilie și va ține până pe 30 iunie. (Las Provincias)
6. Creșterea apelurilor telefonice la serviciile pentru victimele violenței de gen
Numărul de apeluri primite de serviciul telefonic pentru victimele violenței de gen în timpul carantinei cauzată de Covid-19 a crescut cu 12,43%, comparativ cu cele primite între 14 și 29 martie anul precedent. (Las Provincias)
Știri externe
1. Italia
În Italia, criza sanitară legată de noul coronavirus poate deveni una socială. Oprirea activităţilor în marea majoritate a întreprinderilor, magazinelor şi şantierelor din ţară i-a pus într-o situaţia grea pe mulţi italieni, iar lucrurile stau şi mai prost în sudul Italiei, unde mare parte din populaţie depinde de munca la negru.
Guvernul italian a luat o serie de măsuri, în special emiterea de bonuri alimentare, care sunt distribuite de comunele italiene, cu o valoare totală de 400 de milioane de euro.
La Palermo, municipalitatea a primit deja 11.000 de solicitări. Municipalitatea din Roma a anunţat marţi că familiile “aflate într-o situaţie de dificultate economică din cauza pandemiei” vor putea solicita un ajutor pentru cumpărături. Acesta s-ar putea ridica la 300 de euro pentru gospodăriile fără copii şi până la 500 de euro pentru cele cu minim 5 persoane. Mai multe lanţuri de supermarketuri au decis să ofere reduceri de 10% celor mai săraci clienţi, la plăţile făcute cu bonuri alimentare. Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a confirmat, miercuri, că măsura carantinei va fi prelungită până la 13 aprilie. (Agerpres)
3. Austria preia pacienți francezi
Austria va primi la rândul său pacienţi francezi contaminaţi cu COVID-19, devenind prima ţară care nu are frontieră cu Franţa unde vor fi transferaţi bolnavi din regiunea de est. Trei pacienţi spitalizaţi la terapie intensivă în regiunea Grand Est vor fi luaţi în îngrijire, conform guvernului austriac şi autorităţilor franceze, și vor fi internaţi într-un centru de sănătate din oraşul Salzburg din vestul Austriei.
De la mijlocul lunii martie, armata franceză a participat în mai multe rânduri la transferul bolnavilor din Grand Est, una din regiunile Franţei cel mai puternic afectate de COVID-19, spre alte zone din Franţa, precum şi în Germania, Elveţia şi Luxemburg.
Austria, ţară cu 8,8 milioane de locuitori, a depăşit marţi pragul de 10.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus care au condus la decesul a 128 de persoane, însă dispune în continuare de paturi de reanimare. (Agerpres)
4. Diverse măsuri pe glob privind carantina
Țările de pe glob iau măsuri fără precedent pentru a preveni răspândirea Covid-19, de la unele extreme până la relaxate sau creative.
* Panama
Panama, țara Americii Centrale, cu aproape 1000 de cazuri confirmate, a anunțat măsuri stricte de carantină care separă persoanele în funcție de gen. De miercuri, bărbații și femeile își vor putea părăsi casele doar două ore la un moment dat și în zile diferite. În ziua de duminică nu va avea nimeni voie să iasă.
* Columbia
În unele orașe din Columbia, persoanelor le este permis să iasă din casă în funcție de ultimul număr al numărului lor național de identificare. De exemplu, persoanele din Barrancabermeja al căror număr de identificare se termină în 0, 7 sau 4 au voie să iasă din casă luni, în timp ce cei cu un număr de identificare care se termină 1, 8 sau 5 pot ieși afară marți. Bolivia, stat vecin, propune o abordare similară.
* Serbia
La un moment dat, guvernul Serbiei a introdus o “oră pentru mersul câinilor” de la 20:00 la 21:00 pentru cei aflați în carantină, dar măsura a fost eliminată în urma protestelor proprietarilor de câini.
* Belarusia
Distanțarea socială poate fi regula actuală în multe țări, dar nu și în Belarus unde nu au fost impuse restricții la evenimentele sportive.
Vorbind cu un reporter TV la un meci de hochei pe gheață, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a susținut că mulțimile de oameni de la meci sunt în regulă, deoarece răceala stadionului ar împiedica răspândirea virusului. “Nu există viruși aici”, a spus Lukashenko. “Nu i-ați văzut zburând, nu? Nici eu nu îi văd! Acesta este un frigider. Sportul, în special gheața, este cel mai bun tratament antiviral!”
Tot el a menționat consumul de vodcă și mersul regulat la saună ca modalități de a te proteja împotriva virusului.
* Spre deosebire de vecinii săi, Suedia a luat o atitudine relaxată când vine vorba de măsuri de carantină, în ciuda a aproape 4.500 de cazuri confirmate. Guvernul speră că oamenii se vor comporta în mod sensibil și are încredere în ei să facă ceea ce trebuie. Întâlnirile a peste 50 de persoane au fost interzise duminică, dar școlile pentru copiii sub 16 ani rămân deschise. (BBC News)
* * *
Știrile din prima parte a zilei de miercuri, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile din prima parte a zilei de miercuri, 01.04.2020.
Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.
Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.
Informații despre situația actualizată a Covid-19 la nivel mondial poți afla aici.
Să zâmbim!
Mai jos, câteva fotografii cu situații sau texte adaptate carantinei.
Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.
Să auzim de bine!!
Foto: – Dar astăzi m -ai scos deja de 38 de ori!!
Foto: Cel mai important este să menții rutina.
#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa
* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia
* Fotografia articolului este din arhiva personală.