Portocalii din Valencia sunt plini de fructe, ca niște pomi de Crăciun cu globuri, în ianuarie și februarie.
Să te plimbi prin Valencia în luna ianuarie, ca turist, nu este o plăcere, pentru că, de obicei, este cea mai rece perioadă a anului, și cum umiditatea este mare, senzația de frig este mult mai puternică decât sunt gradele în realitate.
Dar din în ceea ce privește spectacolul dat de portocali, este luna potrivita. La fel și februarie.
Portocalii și mandarinii, care sunt pe toate străzile, sunt plini de fructe, așa că a te plimba fără niciun scop, poate deveni o plăcere. Pentru mine este, nu mă pot opri din a mă minuna și a mă bucura de ei. Și mă mir la fel, de fiecare dată când îi văd doldora de fructe, ca atunci când sunt în floare și trecând pe lângă ei, le poți siți mirosul unic.
Dar, deși sunt atât de atractivi, fructele lor nu se pot mânca, sunt foarte amare. Nici măcar dulceață nu se poate face din ele. Arborii sunt doar decorativi.
Mai jos sunt două momente pe care le-am surprins în acest ianuarie, 2023.
În primul video sunt câțiva portocali (primul din filmare este mandarin) pe o stradă mică, într-un cartier oarecare din Valencia.
Videoul următor l-am făcut după ce angajați ai primăriei au scuturat un portocal. Din păcate nu am surprins momentul, e foarte interesant.
Utilajul are niște brațe metalice cu care fixează trunchiul pomului, apoi începe să vibreze foarte puternic. Efectul este că din cauza mișcării bruște și în forță, portocalele cad. Cad multe pe trotuar, dar majoritatea cad pe pânza ce unește brațele utilajului formând un covor.
Nu toți portocalii sunt scuturați, ci doar cei aflați în locuri cu mult trafic și care sunt plini de fructe, pentru siguranța trecătorilor (se poate aluneca pe portocale zdrobite), dar și din motive de curățenie.
Fotografiile și înregistrările aparține Valenciana.ro
Fotografia articolului este făcută în Plaza de la Virgen, portocalii sunt cei din curtea guvernului regional (unde se află și lămâi 🙂 )